Měli byste užívat kolagenové doplňky v noci?

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky jsou v posledních letech stále populárnější díky svým proklamovaným účinkům proti stárnutí a na zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů. S nárůstem popularity se mnoho uživatelů kolagenových doplňků ptá, kdy je nejlepší je užívat - ráno nebo večer? Užívání kolagenových doplňků v různou dobu má svá pro a proti, proto se pojďme ponořit do podrobností, které vám pomohou určit, zda byste měli kolagen užívat v noci.

Měli byste užívat kolagenové doplňky v noci?

Co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří přibližně 30 % celkového obsahu bílkovin. Je to hlavní strukturální bílkovina, která udržuje integritu pojivových tkání v celém těle, jako jsou kůže, kosti, šlachy, vazy a cévy.

Kolagen dodává pleti pevnost a pružnost a zároveň nahrazuje odumřelé kožní buňky. V kostech a kloubech tvoří kolagen kostru, která zajišťuje pevnost a strukturu. V těle existuje nejméně 16 různých typů kolagenu, ale přibližně 90 % tvoří typ I, II nebo III.

S přibývajícím věkem začíná klesat produkce kolagenu. To vede k běžným příznakům stárnutí, jako jsou vrásky, povadlá kůže, ztuhlé klouby, lámavé kosti a nehty a slabší vlasy. Užívání kolagenového doplňku může pomoci nahradit část ztraceného kolagenu.

Jaké jsou výhody užívání kolagenových doplňků?

Existují výzkumy, které ukazují výhody spojené s podáváním kolagenu, včetně:

  • Zlepšení hydratace, pružnosti a hustoty kolagenu v kůži.
  • Snížení viditelných vrásek a suchosti pleti související s věkem
  • Zvýšení obsahu kolagenu v kloubech pro zotavení po zranění a úlevu od bolesti kloubů
  • Posílení křehkých nehtů
  • Silnější a plnější vlasy
  • Zlepšení minerální hustoty kostí
  • Úleva od bolesti kloubů a zlepšení pohyblivosti
  • Pomoc při syndromu děravého střeva budováním integrity střevní stěny

Výzkum se teprve rozbíhá, ale potenciální přínosy jsou slibné. Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků se vždy poraďte se svým lékařem.

Kdy byste měli užívat kolagenové doplňky?

Kolagen se užívá hlavně ráno a večer. Obě doby mají své výhody i nevýhody:

Užívání kolagenu ráno

Klady:

  • Vhodné užívat spolu s dalšími ranními doplňky a vitamíny
  • Může zlepšit hladinu energie, pokud se užívá před snídaní
  • Dodá vám kolagenovou vzpruhu na začátek dne

Nevýhody:

  • Musí soutěžit o vstřebávání s ostatními živinami z potravy a doplňků stravy.
  • Může způsobit žaludeční nevolnost, pokud se užívá bez jídla pro některé

Užívání kolagenu v noci

Klady:

  • Lze užívat těsně před spaním na lačno, aby se optimalizovala absorpce.
  • Působí na regeneraci a obnovu během spánku
  • Může zlepšit kvalitu spánku

Nevýhody:

  • Musíte si vzpomenout na rutinu před spaním
  • Může způsobit energii nebo zvláštní sny, pokud se užívá příliš blízko spánku.

Faktory, které je třeba zvážit při užívání kolagenu v noci

Pokud se přikláníte k užívání kolagenového doplňku v noci, je třeba zvážit několik faktorů pro optimalizaci načasování:

Nejméně 30-60 minut po jídle - Kolagenové doplňky je nejlepší užívat nalačno. Užívání kolagenu s jídlem může bránit správnému vstřebávání. Zkuste si před užitím noční dávky dopřát 30-60 minut po posledním jídle.

2-3 hodiny před spaním - I když jej chcete užívat nalačno, nechcete jej užívat příliš blízko před spaním. Pokuste se nechat si 2-3 hodiny před spaním po užití kolagenu. To mu dává čas, aby se řádně vstřebal. Užívání těsně před spaním může u některých způsobit živé sny nebo poruchy spánku.

S dalšími doplňky stravy - Pokud užíváte další doplňky stravy, jako je biotin, vitamin C, kyselina hyaluronová nebo melatonin, jejich kombinace s kolagenem na noc může přinést synergické účinky. Vitamin C pomáhá vstřebávat kolagen, zatímco kyselina hyaluronová a biotin doplňují účinky kolagenu na pleť a vlasy. Melatonin může zlepšit kvalitu spánku.

Cyklus s ranní dávkou - Ideální je střídat užívání kolagenu ráno a večer. Několik měsíců ráno, pak přejděte na několik měsíců v noci. Tím dodáte svému tělu kolagenovou podporu po celý den.

Denně pro dosažení nejlepších výsledků - Klíčem k dosažení výsledků je důsledné užívání kolagenového doplňku. Používejte ho denně, ráno nebo večer. Vynechávání dnů může snížit účinnost.

Kolik kolagenu byste měli užívat na noc?

Množství kolagenu, které byste měli užívat, závisí na typu kolagenu a jeho směsi, zdroji a vašich individuálních potřebách. Doporučení založená na klinickém výzkumu uvádějí:

  • Kolagenní peptidy - 10-15 gramů denně
  • Hydrolyzovaný kolagen - 10 gramů nebo více denně
  • Mořský kolagen - 5-10 gramů denně

Doporučujeme dodržovat pokyny na obalu, protože směsi a zdroje se mohou lišit. Při užívání mořského kolagenu speciálně na noc obvykle stačí 5 gramů.

Začněte s nižší dávkou kolem 5 g denně a sledujte výsledky. Pokud se nedostaví požadované účinky, můžete je časem zvýšit. Užívání příliš velkého množství nepřinese další výhody.

Jaký je nejlepší kolagenový doplněk na noc?

Pokud užíváte kolagen před spaním, je nejlepší zvolit přípravek určený na noc, abyste podpořili odpočinek. Zde jsou některé z nejlepších kolagenových doplňků, jejichž užívání na noc je vhodné zvážit:

  • Dále Food Kolagenové peptidy na noc - obsahuje kolagenové peptidy, heřmánek, mučenku a meduňku na podporu spánku.
  • Reserveage Collagen Night Time - přidává ke kolagenu melatonin a vitamin C pro lepší spánek a vstřebávání.
  • LiveWell Collagen + Sleep Formula - obsahuje 2 typy kolagenu s melatoninem, hořčíkem a vitaminem C pro odpočinek a regeneraci.
  • NeoCell Collagen + C s melatoninem - Vitamin C a melatonin zvyšují vstřebávání kolagenu a kvalitu spánku.
  • Sports Research Collagen Peptides Night Formula - kolagen s heřmánkem a melatoninem pro blahodárné účinky na pleť a podporu spánku.

Hledejte směsi na noc, které obsahují alespoň 5-10 g kolagenových peptidů, vitamin C a složky podporující spánek, jako je melatonin, heřmánek, hořčík atd. Vždy dodržujte pokyny k dávkování.

Možné vedlejší účinky užívání kolagenu v noci

U většiny lidí je užívání kolagenových doplňků na noc dobře snášeno a má jen málo vedlejších účinků. Někteří uživatelé však uvádějí:

  • Nadýmání nebo žaludeční nevolnost - lze užívat s jídlem nebo snížit dávku
  • Nepříjemná chuť - pomoci může ochucený kolagen nebo kolagen v kapslích
  • Únava - užívejte 2-3 hodiny před spaním
  • Podivné sny - užít dříve nebo snížit dávku
  • Hypoglykémie - sledujte hladinu cukru v krvi, protože kolagen se metabolizuje podobně jako bílkoviny.
  • Hyperkalcémie - velmi vysoké dávky po dlouhou dobu mohou zvýšit hladinu vápníku.

Začněte s menšími dávkami na noc a dopřejte tělu čas na přizpůsobení. Pokud se objeví závažné nežádoucí účinky, přestaňte přípravek užívat. Osoby s přecitlivělostí na potraviny musí být opatrné a zkontrolovat potenciální alergeny, jako jsou ryby nebo vejce v mořských a drůbežích zdrojích kolagenu.

Měli byste užívat kolagenové doplňky v noci? Závěr

Užívání kolagenových doplňků na noc nalačno asi 2-3 hodiny před spaním nabízí maximální vstřebávání a účinky proti stárnutí přes noc. Spojení kolagenu s podpůrnými složkami, jako je vitamin C a melatonin, může dále zvýšit účinnost pro pleť a spánek.

Střídání ranních a nočních dávek vám poskytne nejvhodnější podporu při dlouhodobém užívání. Jen nezapomeňte na důsledné užívání, abyste viděli skutečné výsledky.

Před zahájením užívání kolagenových doplňků se poraďte se svým lékařem, pokud máte nějaké předchozí potíže. I když je obecně bezpečný, existují skupiny obyvatel, které musí být opatrné, jako jsou těhotné ženy, diabetici a osoby užívající určité léky.

Celkově lze říci, že užívání kolagenových doplňků v noci může podpořit odpočinek a nechat vás probudit se zdravěji vypadající pokožkou a vlasy. Pro zaznamenání plných účinků si vyčkejte přibližně 2-3 měsíce každodenního užívání. Sladké sny a zůstaňte mladí!

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Studie 24 týdnů užívání kolagenového hydrolyzátu jako doplňku stravy u sportovců s bolestmi kloubů souvisejícími s aktivitou. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496 . https://doi.org/10.1185/030079908x291967.

DeLuca, P., & Michal'čik, E. (2020). Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants [Účinky suplementace mořských kolagenových peptidů a antioxidantů rostlinného původu na pleť a systémový redox]: A Single-Blind Case-Control Clinical Study. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 4389810 . https://doi.org/10.1155/2020/4389810.

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). Doplněk stravy s chelátem vápníku a kolagenu zmírňuje úbytek kostní hmoty u postmenopauzálních žen s osteopenií: randomizovaná kontrolovaná studie. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0109

Hexsel, D., Zague, V., Schreiner, V., Siega, C., Francisco, J., Coelho, J. P., Vieira, R. P., Bittencourt, F. V., & Bai, M. (2017). Oral Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology (Perorální suplementace specifickými kolagenovými peptidy má příznivý vliv na morfologii celulitidy v závislosti na indexu tělesné hmotnosti). The Journal of medicinal food, 20(12), 1168-1174. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.0062

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Shin, J., Lee, J., Lee, S., You, H. J., & Chung, M. (2018). Příznivé účinky nedenaturovaného kolagenu typu II na zdraví kloubů: randomizovaná kontrolovaná studie. Journal of the science of food and agriculture, 98(5), 1869-1876 . https://doi.org/10.1002/jsfa.8629.

Wang, Y., Li, P., Wang, Y., Xu, J., Liu, X., & Wu, Y. (2019). Pilotní studie fyziologických účinků kombinace hydrolyzátu kolagenu, extraktu zeleného čaje a vitaminu C během sportovního tréninku. Applied Sciences, 9(21), 4635. MDPI AG. Převzato z http://dx.doi.org/10.3390/app9214635

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?