Je denní podávání kolagenu bezpečné?

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky jsou v posledních letech stále populárnější a jejich zastánci tvrdí, že mají blahodárný vliv na pleť, vlasy, nehty, klouby, svaly a další. Je však každodenní užívání kolagenových doplňků skutečně bezpečné? Tento článek se zabývá vědeckými poznatky o kolagenových doplňcích a možných vedlejších účincích, aby vám pomohl rozhodnout se, zda je každodenní užívání kolagenu vhodné pro vaše zdravotní cíle.

Co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří 30 % celkového obsahu bílkovin. Je to hlavní strukturální bílkovina, která se nachází v kůži, kostech, šlachách, vazech a dalších pojivových tkáních. Kolagen dodává tkáním pevnost a strukturu a pomáhá udržovat pružnost a mladistvost pokožky.

V lidském těle je nejméně 16 různých typů kolagenu, ale 80-90 % tvoří typy I, II a III. Produkce kolagenu začíná klesat kolem 25. roku života a prudce klesá po 40. roce života. Tento úbytek kolagenu je hlavním faktorem, který přispívá k příznakům stárnutí, jako jsou jemné linky, vrásky a kloubní potíže.

Jak fungují kolagenové doplňky?

Kolagenové doplňky dodávají extra kolagen z živočišných zdrojů, jako jsou ryby, skot, kuřata a vejce. Dodávají aminokyseliny, jako je glycin a prolin, které tělo využívá k syntéze vlastního kolagenu. Konzumace kolagenu může také stimulovat tvorbu kolagenu.

Kolagenní peptidy se vstřebávají v neporušeném stavu do krevního oběhu a rozvádějí se po celém těle. Výzkum však naznačuje, že se v některých tkáních hromadí více než v jiných. Malé kolagenové fragmenty lépe pronikají do kožní vrstvy kůže, čímž potenciálně zlepšují její elasticitu a hydrataci. Hydrolyzované kolagenové doplňky se mohou také hromadit v chrupavce a stimulovat její regeneraci.

Potenciální výhody kolagenových doplňků

  • Zdraví pokožky - několik studií prokázalo, že kolagenové peptidy zlepšují hydrataci, pružnost a hustotu kolagenu v kůži. To vede ke snížení počtu vrásek a suchosti.
  • Zdraví kloubů a kostí - Klinické studie prokázaly, že kolagenové doplňky snižují bolest kloubů a zlepšují pohyblivost. Kolagen může také chránit kosti před poškozením.
  • Zdraví vlasů, nehtů a zubů - kolagenové doplňky posilují vlasy a nehty dodáváním chybějících aminokyselin. Mohou také minimalizovat vypadávání vlasů. Některé první důkazy ukazují, že jsou prospěšné i pro zuby.
  • Svalová hmota - nový výzkum naznačuje, že kolagenové doplňky v kombinaci s odporovým tréninkem mohou zvýšit svalovou hmotu ve srovnání se samotným tréninkem.
  • Zdraví srdce - Populační studie spojují vyšší hladinu kolagenu s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Kolagenové doplňky mohou inhibovat arteriosklerózu.
  • Kvalita spánku - jedna studie zjistila, že kolagen před spaním výrazně zlepšuje kvalitu spánku a snižuje denní únavu.
  • Zdraví mozku - kolagen je hlavní součástí hematoencefalické bariéry a může podporovat kognitivní funkce. Je však třeba provést další výzkum.

Předběžné důkazy tedy naznačují, že kolagenové doplňky mohou mít cílený přínos zejména pro kůži, klouby, vlasy, nehty a spánek. Pro mnoho aplikací jsou však stále zapotřebí vysoce kvalitní klinické studie.

Jsou kolagenové doplňky bezpečné?

Dosavadní výzkum naznačuje, že kolagenové doplňky jsou při vhodném užívání pro většinu lidí pravděpodobně bezpečné. Je však třeba mít na paměti některá upozornění:

  • Zdroj - mořské a hovězí kolageny představují nižší riziko alergie než vepřové nebo kuřecí maso. Hledejte kvalitní zdroje.
  • Dávka - Dlouhodobě se zdá být bezpečná dávka až 10-15 g denně. Vyšší dávky mohou způsobit mírné gastrointestinální nežádoucí účinky.
  • Lékové interakce - Kolagenové doplňky mohou zesílit antikoagulační léky. Poraďte se se svým lékařem.
  • Bezpečnostní otázky - kolagen pocházející z nebezpečných materiálů může představovat riziko prionového onemocnění. Vybírejte si renomované značky.
  • Alergie - alergici na vejce by se měli vyhnout kolagenu odvozenému od vajec. Osoby s alergií na měkkýše by se měly vyhnout mořskému kolagenu.
  • Kontaminanty - kolagen z méně regulovaných zdrojů může obsahovat těžké kovy a toxiny. Vybírejte kolagen farmaceutické kvality.

Celkově výzkum naznačuje, že suplementace kolagenem je při vhodném užívání pravděpodobně bezpečná. Mohou se vyskytnout mírné nežádoucí účinky, jako je pocit plnosti nebo pálení žáhy. Věnujte zvýšenou pozornost zdrojům a dávkování, abyste minimalizovali rizika. Před zahájením užívání doplňků stravy se samozřejmě poraďte se svým lékařem.

Kdo může mít prospěch z kolagenových doplňků?

Největší prospěch z dodatečného kolagenu mají následující skupiny:

  • Starší dospělí, kteří chtějí působit proti přirozenému úbytku kolagenu.
  • Pro ty, kteří chtějí zlepšit pružnost pokožky nebo redukovat vrásky.
  • Lidé, kteří chtějí zmírnit kloubní potíže a záněty.
  • Sportovci, kteří chtějí podpořit zdraví kloubů a kostí
  • Osoby s lámavými nehty nebo řídnoucími vlasy.
  • osoby s poruchami nebo zraněními pojivové tkáně.
  • Osoby, které se zotavují po operaci

Zdraví mladší jedinci s dostatkem přirozeného kolagenu mohou mít z doplňování méně výhod. U dospělých středního věku a starších však může kolagen podpořit silné a mladistvé pojivové tkáně.

Nejdůležitější úvahy o denních kolagenových doplňcích

Zde je několik tipů, pokud uvažujete o každodenním užívání kolagenových doplňků:

  • Poraďte se se svým lékařem - ujistěte se, že kolagen je vhodný pro váš zdravotní stav a nebude se vzájemně ovlivňovat s léky.
  • Vybírejte kvalitní zdroje - hledejte mořské nebo hovězí kolagenové peptidy od renomovaných regulovaných společností.
  • Užívejte optimální dávku - nejvíce prospěšných účinků se projeví při užívání 10-15 g denně. Začněte s nízkou dávkou a postupně ji zvyšujte.
  • Správné načasování - užijte kolagenové doplňky 30 minut před cvičením pro klouby nebo před spaním pro obnovu pleti přes noc.
  • Kombinace s vitaminem C - Vitamin C pomáhá optimalizovat vstřebávání a syntézu kolagenu.
  • Zvažte prášek nebo tekutinu - ty se snadno rozpouštějí a lépe se vstřebávají než pilulky.
  • Dejte tomu čas - Počkejte alespoň 8-12 týdnů, abyste viděli výhody. Zlepšení je postupné.
  • Udržujte životní návyky - Doplňky stravy kombinujte s dietou, cvičením a dalšími zdravými postupy.

Je denní podávání kolagenu bezpečné? Závěr

První výzkumy naznačují, že každodenní suplementace kolagenem poskytuje strukturální podporu a rozsáhlé výhody v celém těle. Zdá se, že mořský a hovězí kolagen jsou pro většinu lidí v mírných dávkách bezpečné. Alergici nebo lidé užívající léky by však měli být opatrní. Při vhodném výběru zdrojů a v kombinaci se zdravým životním stylem může užívání 10-15 g kvalitního kolagenového doplňku denně bezpečně podpořit mladistvou pokožku, silné klouby a kosti, lepší spánek a optimální zdraví v průběhu stárnutí. Jednotlivci by se však měli před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu poradit se svým lékařem.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Denní konzumace kolagenového doplňku Pure Gold Collagen® snižuje viditelné známky stárnutí. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758 . https://doi.org/10.2147/CIA.S91439.

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Perorální suplementace kolagenem: A Systematic Review of Dermatological Applications (Systematický přehled dermatologických aplikací). Journal of drugs in dermatology (Časopis o léčivech v dermatologii): JDD, 18(1), 9-16. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1

Elrahman, S. A., El-Raggal, N. M., & youssef, S. M. (2019). Účinnost kolagenových doplňků na hladiny biomarkerů souvisejících s kolagenem při stárnutí kůže. Journal of Dietary Supplements, 16(5), 589-602. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1549653

Hou, C. W. (2019). The Use of Collagen-Based Supplement for Bone and Joint Health (Použití doplňku stravy na bázi kolagenu pro zdraví kostí a kloubů). Nutrients, 11(10), 2224. MDPI AG. Převzato z http://dx.doi.org/10.3390/nu11102224

Kim, J., Kim, I. S., Cho, T. H., Lee, I., Lee, H. R., & Lee, Y. J. (2019). Effects of Oral Collagen Peptide Supplementation on Skin Properties [Účinky perorální suplementace kolagenových peptidů na vlastnosti kůže]: A Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 11(11), 2662. MDPI AG. Převzato z http://dx.doi.org/10.3390/nu11112662

Oesser, S., Adam, M., Babel, W., Seifert, J. (1999). Perorální podávání hydrolyzátu želatiny značeného (14)C vede k akumulaci radioaktivity v chrupavce myší (C57/BL). The Journal of nutrition, 129(10), 1891-1895 . https://doi.org/10.1093/jn/129.10.1891.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Shimomura Y., Suzuki M., Sugiyama S., Maruyama N., Suzuki K. (2020). Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná, multicentrická studie doplňku kolagenního peptidu z kuřecího masa na zdraví kloubů u cvičících osob. Nutrients. 12(8):E2280. https://doi.org/10.3390/nu12082280.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?