Jaké jsou příznaky stáří?

Published:

Categories: Kolagen

Stárnutí je přirozený proces, kterým prochází každý z nás. S přibývajícím věkem prochází naše tělo i mysl mnoha změnami. Některé příznaky stárnutí jsou sice znepokojivé, ale mnohé z nich jsou normální součástí procesu stárnutí. V tomto článku se budeme zabývat běžnými, neškodnými příznaky stárnutí, které se u lidí s přibývajícím věkem objevují. Pochopení těchto normálních změn vám pomůže všimnout si jakýchkoli neobvyklých varovných příznaků, které mohou vyžadovat lékařskou pomoc.

S přibývajícím věkem dochází ke změnám uvnitř i vně našeho těla. Některé příznaky stárnutí se začínají projevovat kolem 50. roku života, jiné se mohou projevit až po sedmdesátce nebo později. Znalost toho, jaké fyzické a psychické změny jsou normální, může starším lidem pomoci pochopit, co mohou očekávat, a oddělit normální stárnutí od závažných stavů. Zdravým životním stylem můžete zpomalit stárnutí a udržet si kvalitu života i ve vyšším věku.

Jaké jsou příznaky stáří?

Normální fyzické příznaky stárnutí

S přibývajícím věkem prochází naše tělo mnoha fyzickými změnami. Zde jsou některé z nejběžnějších, neškodných příznaků stárnutí.

Vrásky a stařecké skvrny

S přibývajícím věkem je naše pokožka tenčí, méně pružná a méně schopná udržet vlhkost. To vede ke vzniku vrásek, rýh a stařeckých skvrn na odhalené pokožce, jako je obličej, krk, ruce a předloktí. Vrásky a stařecké skvrny jsou normálními projevy stárnutí. Výraznější mohou být kolem 65. roku života.

Ztráta hustoty kostí

Od 30. roku života začínáme postupně ztrácet hustotu kostí. Tento úbytek se u žen v období menopauzy zrychluje a může vést k osteoporóze. Je normální, že s věkem dochází k určitému úbytku hustoty kostí, ale výrazný úbytek může zvýšit riziko zlomenin. Dostatek vápníku a vitaminu D může pomoci zabránit nadměrnému úbytku kostní hmoty.

Změny v srdci a cévách

Srdce a cévy se s věkem přirozeně mění. Tkáň pod vnitřní výstelkou tepen může postupně zesilovat. Mohou se hromadit tukové usazeniny. Cévy a tepny se stávají tužšími, což nutí srdce k větší námaze při pumpování krve. Tyto normální účinky stárnutí zvyšují riziko vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění. Zůstat aktivní pomáhá udržovat zdraví srdce.

Úbytek svalové hmoty

S přibývajícím věkem přirozeně ztrácíme svalovou hmotu a sílu. Tato normální změna se nazývá sarkopenie. Kolem 65. roku věku se obvykle zrychluje a může vést k pocitu slabosti. Zůstat fyzicky aktivní pomocí posilovacích cvičení může pomoci minimalizovat úbytek svalové hmoty.

Změny vidění

Stárnutí může způsobovat postupné změny zraku. Oční čočky jsou tužší a hůře zaostřují. Zornice se zmenšují a hůře reagují na změny světla. Běžné projevy stárnutí, jako je presbyopie a citlivost na oslnění, ztěžují čtení a řízení. Oční vyšetření a korekční čočky mohou pomoci s kompenzací.

Ztráta sluchu

S přibývajícím věkem je běžné, že dochází k určitému stupni ztráty sluchu. Často je to způsobeno změnami ve vnitřním uchu nebo nervových drahách vedoucích do mozku. Zvuky s vyšší výškou tónu mohou být hůře slyšitelné. Nechat si vyšetřit sluch může určit, zda by vám pomohla sluchadla.

Změny v oblasti zubů a ústní dutiny

Naše ústa se s věkem přirozeně mění. Ustupující dásně vystavují větší plochu zubu potenciálnímu kazu. Tkáň vystýlající ústa může být tenčí a snadněji se poškodí. Může se snížit produkce slin, což způsobuje suchost v ústech. Čištění zubů kartáčkem, zubní nití, pravidelné čištění zubů a správná ústní hygiena mohou omezit zdravotní problémy ústní dutiny.

Normální mentální změny se stárnutím

Stárnutí se netýká jen našeho fyzického těla. Postupnými změnami prochází v průběhu let také naše mysl. Zde jsou některé běžné duševní účinky stárnutí:

Pomalejší zpracování informací

S přibývajícím věkem náš mozek zpracovává informace méně rychle. Přemýšlení a vybavování informací může trvat déle. Zdá se, že dokončení úkolů vyžaduje větší úsilí. To je normální, ale výrazný pokles bystrosti mysli může signalizovat demenci. Náročnost mysli může pomoci udržet si kognitivní schopnosti.

Problémy s krátkodobou pamětí

S přibývajícím věkem může být obtížnější vybavit si nedávné události a informace. Můžete být náchylnější k "seniorským momentům". Občasná zapomnětlivost a obtížné vybavování vzpomínek jsou normální. Opakované zapomínání důležitých věcí může naznačovat problém. Může vám pomoci udržovat duševní aktivitu.

Potíže se soustředěním/pozorností

S přibývajícím věkem můžete zjistit, že udržet si soustředění na úkoly vyžaduje větší duševní úsilí. Je normální, že vaše mysl občas bloudí. Soustavné problémy se soustředěním však mohou svědčit o poruše pozornosti. Udržování duševní aktivity může zlepšit soustředění.

Delší doba potřebná k osvojení nových dovedností

S přibývajícím věkem trvá učení obvykle déle. Zvládnutí nových technických dovedností staršími lidmi může vyžadovat více opakování. Starší lidé mohou potřebovat zopakovat pokyny. Delší doba učení je však normální a není známkou úpadku. Trpělivost a praxe mohou pomoci při novém učení.

Změny nálady a osobnosti

Stárnutí může v některých ohledech změnit váš pohled na život. Můžete být méně trpěliví a podrážděnější. Někteří jsou více úzkostní nebo depresivní. Výrazné osobnostní změny však mohou signalizovat problémy. Zůstat společensky aktivní a odolný obvykle udržuje duševní zdraví.

Momentky na špičce jazyka

Mít na jazyku slovo, které si nemůžete vybavit, může být frustrující. S přibývajícím věkem se to stává stále častěji. Lékařský termín pro tento jev je lethologica. Je to normální, nejedná se o závažný příznak úpadku. Žhavení paměti vám často toto slovo připomene.

Kdy jsou příznaky stárnutí abnormální?

Mnohé změny související s věkem jsou normální, některé však mohou ukazovat na závažnější zdravotní problémy. Pokud si všimnete některého z následujících jevů, neprodleně se obraťte na svého lékaře:

  • Ztráta paměti, která narušuje každodenní činnosti
  • Zmatenost, změny osobnosti a podrážděnost, které se časem zhoršují.
  • Potíže s chůzí, ztráta rovnováhy, častější pády nebo nepohyblivost.
  • Neschopnost samostatně se koupat, oblékat nebo vykonávat běžné činnosti.
  • Kožní změny, jako je neobvyklé krvácení, vředy nebo mateřská znaménka.
  • Potíže s polykáním potravy nebo neplánovaný úbytek hmotnosti
  • Nové, přetrvávající bolesti hlavy nebo problémy se zrakem
  • Ztráta sluchu, která zhoršuje schopnost komunikace nebo vás izoluje.
  • Bolest na hrudi, přetrvávající kašel nebo dušnost při námaze

Včasná léčba abnormalit může pomoci zvládnout stavy a zachovat si zdraví ve vyšším věku. Neváhejte a poraďte se se svým lékařem o svých obavách.

Tipy pro zdravé stárnutí

I když jsou některé projevy stárnutí nevyhnutelné, nejste bezmocní. Jednoduchá rozhodnutí týkající se zdravého životního stylu vám mohou pomoci vypadat a cítit se ve vyšším věku co nejlépe. Zde je několik tipů:

  • Pravidelně cvičte - zaměřte se na 2,5 hodiny týdně středně náročné aktivity. Udržujete tak svalovou sílu, pohyblivost a zdraví srdce.
  • Jezte výživnou stravu s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, vlákniny a libových bílkovin. Vyhýbejte se nasyceným tukům. Správná výživa podporuje celkové zdraví.
  • Dopřejte si dostatek spánku - ideální je 7-8 hodin denně. Dostatečný odpočinek udržuje vaši mysl bystrou a snižuje stres.
  • Zůstaňte společensky angažovaní v aktivitách a koníčcích, které vás baví. Sociální interakce pomáhá odvrátit izolaci a depresi.
  • Denně zkoušejte svůj mozek učením se novým dovednostem, řešením hádanek, čtením nebo hraním her. Mentální stimulace zachovává kognitivní schopnosti.
  • Zvládejte stres pomocí relaxačních technik, dostatečného spánku a rozhovoru s přáteli nebo terapeutem. Nezvládnutý stres si vybírá daň.
  • Pravidelně se podrobujte lékařským prohlídkám a vyšetřením, abyste včas zachytili případné problémy, které jsou nejlépe léčitelné.

Přijetí a pochopení toho, jak stárnutí mění vaše tělo a mysl, vám pomůže přijmout stárnutí s grácií. Zaměřte se na udržení zdraví a kvality života. S pozitivním pohledem a zdravými rozhodnutími může být pozdější věk obohacujícím obdobím.

Často kladené otázky o stárnutí

Stárnutí přináší mnoho změn v našem těle i mysli. Zde jsou odpovědi na některé časté otázky týkající se normálního procesu stárnutí:

Proč se pleť s věkem vrásní?

S přibývajícím věkem naše pokožka produkuje méně kolagenu a elastinu - vláken, která udržují pokožku pevnou a pružnou. Pokožka se také časem ztenčuje. Tyto změny způsobují vrásky, rýhy a povadlou kůži.

Je ztráta paměti normální součástí stárnutí?

Mírné výpadky paměti a potíže s vybavováním vzpomínek mohou být normální součástí stárnutí. Výrazné ztráty paměti, které narušují každodenní činnosti, mohou znamenat demenci. Pokud vás problémy s pamětí znepokojují, navštivte svého lékaře.

Proč se lidé s přibývajícím věkem zmenšují?

Ztráta výšky je běžná s přibývajícím věkem v důsledku komprese plotének v páteři a změn v držení těla. Do 80 let mohou lidé ztratit 1-3 palce výšky. Ke zmenšování přispívá také úbytek svalové hmoty s přibývajícím věkem.

Kdy by si starší dospělí měli pořídit sluchadla?

Pokud vám ztráta sluchu brání v každodenní komunikaci a činnostech, nechte si sluch vyšetřit. Sluchadla se doporučují v případě, že sluchadla mohou zlepšit schopnost komunikace a zapojení. Nečekejte, až bude ztráta sluchu závažná.

Je deprese normálním důsledkem stárnutí?

Deprese není normálním důsledkem stárnutí. Deprese v pozdním věku však mohou vyvolat faktory, jako je izolace, zdravotní problémy nebo smrt blízkých. Pokud příznaky deprese přetrvávají dva týdny nebo déle, vyhledejte léčbu.

Co způsobuje úbytek kostní hmoty v souvislosti s věkem?

Kosti s věkem přirozeně ztrácejí hustotu a slábnou, protože se více resorbují než tvoří. Klesající hladina estrogenu také urychluje úbytek kostní hmoty u starších žen. Dostatek vápníku, vitaminu D a pohybu pomáhá udržovat pevnost kostí.

Kdy se mám obávat zapomnětlivosti?

Občasné výpadky paměti jsou normální. Opakované zapomínání důležitých informací, ztrácení se na známých místech nebo potíže s plněním běžných úkolů by však měly vést k lékařskému vyšetření demence.

Proč lidé s přibývajícím věkem potřebují brýle na čtení?

Snížená elasticita oční čočky ztěžuje mnoha starším lidem zaostřování na blízké předměty. Presbyopie způsobuje rozmazané vidění na blízko korigované zvětšovacími čočkami v brýlích na čtení.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. (2021). Zdravé stárnutí: Podpora pohody u starších dospělých . https://www.cdc.gov/grand-rounds/pp/2017/20170919-senior-aging.html.

Národní institut pro stárnutí. (2022). Co je zdravé stárnutí? https://www.nia.nih.gov/health/what-healthy-aging

Harvard Health Publishing. (2022). 12 tipů pro zdravé stárnutí. https://www.health.harvard.edu/healthy-aging/12-tips-for-healthy-aging

Americká oftalmologická akademie. (2022). Změny zraku související s věkem. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/age-related-vision-changes

Workman, J. L. (2022). Proces stárnutí - změny mysli, těla a smyslů. Verywell Health. https://www.verywellhealth.com/the-aging-process-2224746

Klinika Mayo. (2022). Stárnutí: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/aging/art-20046070.

Clevelandská klinika. (2021). Mozek a nervový systém: Normální stárnutí. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21192-the-brain--nervous-system-normal-aging

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Změny v těle s přibývajícím věkem. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/changes-in-the-body-with-aging

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?