Jak mohu zvrátit stárnutí obličeje?

Published:

Categories: Kolagen

Stárnutí pleti je přirozenou součástí života, kterou s přibývajícím věkem zažíváme všichni. Předčasné stárnutí pleti způsobené slunečním zářením, špatnými životními návyky a faktory životního prostředí však může proces stárnutí urychlit a způsobit, že se vrásky, jemné linky, povadlá pleť a další známky stárnutí objeví mnohem dříve.

Čas sice nezastavíte, ale můžete podniknout mnoho kroků, které zpomalí stárnutí pleti, a dokonce zvrátit některé viditelné známky stárnutí a obnovit tak mladistvý vzhled. Přečtěte si 10 účinných způsobů, jak omezit a zvrátit stárnutí pleti a získat zdravější a mladší vzhled.

zvrátit stárnutí mé tváře

Co způsobuje stárnutí pleti?

Než se pustíme do způsobů, jak omezit a zvrátit stárnutí pleti, podívejme se nejprve na to, co stárnutí pleti způsobuje. Jak stárneme, naše pokožka postupně ztrácí kolagen, elastin a kyselinu hyaluronovou - látky, které pomáhají udržovat pokožku hladkou, pevnou a pružnou. To způsobuje, že se pleť časem ztenčuje a ztrácí objem.

Přirozený proces stárnutí způsobuje, že pokožka po 20. roce života ztrácí přibližně 1 % kolagenu ročně. Největším faktorem stárnutí pleti je tedy ze své podstaty běh času. Vnější faktory, jako je vystavení slunci, však mohou urychlit rozpad kolagenu a elastinu, což vede k předčasnému stárnutí.

Lze zvrátit stárnutí pleti?

Přestože nemůžeme zcela zastavit vnitřní stárnutí pleti, můžeme viditelné známky stárnutí zpomalit a některá poškození dokonce zvrátit pomocí speciální péče o pleť a opatření v oblasti životního stylu.

Certifikovaní dermatologové potvrzují, že je možné zvrátit známky stárnutí pleti, jako jsou vrásky, povislá pleť, stařecké skvrny a nerovnoměrný tón pleti, a odhalit tak svěží a mladší pleť. Zvrácení závažného stárnutí pleti však vyžaduje profesionální ošetření proti stárnutí.

Při mírném až středním stárnutí pleti můžete pomocí lokálních přípravků proti stárnutí pleti a dodržováním níže uvedených tipů viditelně snížit známky stárnutí a pomoci své pleti vypadat o 5-10 let mladší. Podívejme se na 10 nejlepších způsobů, jak pečovat o pleť, abyste si s přibývajícím věkem zachovali mladistvý vzhled.

10 způsobů, jak omezit a zvrátit stárnutí pleti

1. Chraňte svou pokožku denně širokospektrálním opalovacím krémem.

Sluneční záření je nejčastější příčinou stárnutí pleti a způsobuje až 90 % viditelných známek stárnutí obličeje. Vystavení UV záření rozkládá kolagen a elastin a spouští produkci enzymů, které poškozují kožní buňky. Časem také způsobuje tmavé skvrny a drsnou strukturu pleti.

  • Každý den, i když je zataženo, používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším. Když jste venku, aplikujte jej každé 2 hodiny.

2. Přestaňte kouřit a vyhýbejte se pasivnímu kouření.

Kouření cigaret urychluje proces stárnutí a vede k tvorbě vrásek a nerovnoměrnému tónu pleti. Toxické chemické látky obsažené v kouři rozkládají kolagen a zhoršují prokrvení pokožky. Podobné účinky má i pasivní kouření. Pokud kouříte, nejlepším krokem proti stárnutí je přestat kouřit!

3. Denně pleť čistěte a hydratujte.

  • Dvakrát denně si jemně vyčistěte obličej jemným čisticím prostředkem, abyste odstranili nečistoty, olej a olejové skvrny. Tím zabráníte ucpání pórů a umožníte lepší pronikání složek proti stárnutí.
  • Po vyčištění pleti, dokud je ještě vlhká, naneste na ni bohatý hydratační krém. Hledejte hydratační a protistárnoucí složky, jako je kyselina hyaluronová.
  • Exfoliací 1-2krát týdně odstraňte odumřelé kožní buňky a odhalte svěží pleť.
  • Nepřehánějte mytí ani nepoužívejte drsné přípravky, které odstraňují přirozené oleje - může to vést ke zvětšení vrásek!

4. Jezte zdravou stravu bohatou na antioxidanty.

To, co jíte, ovlivňuje vaši pleť. Strava bohatá na antioxidanty pomáhá bojovat proti volným radikálům, které poškozují a stárnou kožní buňky. Jezte hodně:

  • Barevné ovoce a zelenina
  • Ořechy, semena a tučné ryby
  • Zelený čaj a lesní plody

Vyhněte se zánětlivým potravinám, jako jsou rafinované sacharidy, transmastné kyseliny a přidané cukry, které urychlují stárnutí. Udržujte hydrataci pitím vody po celý den.

5. Omezte stres a dopřejte si dostatek spánku.

Chronický stres a nedostatek spánku způsobují zvýšení hladiny kortizolu a zánětů v těle, což urychluje stárnutí pokožky. Minimalizujte poškození pleti:

  • Naučte se zdravým technikám zvládání stresu, jako je cvičení, meditace nebo jóga.
  • Dopřejte si 7-9 hodin kvalitního spánku za noc.
  • Zvažte doplňky kolagenu, které snižují stárnutí pleti způsobené stresem.

6. Vylepšete svou rutinní péči o pleť přísadami proti stárnutí.

Používání pokročilých složek pro lokální péči o pleť může znatelně redukovat linky, vrásky, mdlost a další známky stárnutí pleti. Podívejte se na tyto silné antioxidanty a kolagenové posilovače:

  • Vitamin C: Vitamin C: posiluje kolagen, zlepšuje nerovnoměrný tón pleti a chrání před volnými radikály.
  • Retinol: Zvyšuje buněčnou obměnu, vyhlazuje jemné vrásky a stimuluje tvorbu kolagenu. Začněte pomalu.
  • Peptidy: Stimulují tvorbu kolagenu a zlepšují pevnost. Skvělé pro zralou pleť.
  • Kyselina hyaluronová: Hloubkově hydratuje a vypíná pleť, čímž vyplňuje vrásky.

7. Při mírném a pokročilém stárnutí zvolte ošetření v ordinaci.

V případě pokročilejšího stárnutí pleti nebo v oblastech, které nereagují na lokální přípravky, je možné využít profesionální ošetření proti stárnutí pleti, které posune výsledky na vyšší úroveň. Mezi ošetření, která můžete probrat se svým dermatologem, patří:

  • Laserový resurfacing pleti: Vyhlazuje strukturu pleti a redukuje vrásky, jizvy a skvrny tím, že zvyšuje produkci kolagenu. Obvykle je zapotřebí více ošetření.
  • Kožní výplně: Injekční výplně, jako je Juvederm, okamžitě vyplní vrásky nebo ztracený objem obličeje. Výsledky vydrží až 2 roky.
  • Chemický peeling: Peeling: Odstraňuje matnou povrchovou vrstvu kůže a stimuluje růst nového kolagenu pro hladší a pevnější pleť. Lehký peeling má minimální dobu odstávky.
  • Mikrojehličkování: Drobné jehličky vytvářejí v kůži mikroporanění, která stimulují kolagen a elastin. Používá se samostatně nebo s PRP.
  • Botox: Dočasně paralyzuje obličejové svaly a vyhlazuje dynamické vrásky kolem očí, čela a úst po dobu 3-6 měsíců.

8. Noste sluneční brýle a klobouky, abyste chránili citlivou pokožku očí a obličeje.

Tenká kůže kolem očí a rtů je nejnáchylnější k projevům stárnutí jako první. Chraňte tyto oblasti před poškozením sluncem:

  • nošení slunečních brýlí s UV filtrem při pobytu venku.
  • Nošení klobouků se širokou krempou, které stíní obličej.
  • Výběr hydratačních krémů určených speciálně pro oční okolí.

9. Nekuřte, neopalujte se ani nepoužívejte solárium.

Jak již bylo zmíněno, kouření silně stárne, protože rozkládá kolagen. Opalování také extrémně stárne v důsledku poškození UV zářením. Vynechejte solárium - "základní opálení" poskytuje minimální ochranu a solárium vyzařuje intenzivní UV záření, které rychle stárne. Přijměte svůj přirozený tón pleti!

10. Léčba chronických kožních onemocnění.

Probíhající zánětlivá onemocnění kůže, jako je ekzém nebo lupénka, mohou způsobit změny, které časem vedou k rychlejšímu stárnutí kůže. Navštivte dermatologa, abyste tyto stavy správně zvládli a minimalizovali dlouhodobé účinky na pokožku. Používejte léky podle pokynů a vyhýbejte se spouštěčům, které pokožku zhoršují.

Chraňte svou pleť dnes pro mladistvý zítřek

Vlastní stárnutí pleti sice nemůžeme zastavit, ale péčí o pleť můžeme minimalizovat předčasné stárnutí způsobené slunečním zářením a dalšími faktory. Nikdy není pozdě začít s péčí proti stárnutí pleti a zvrátit stávající známky stárnutí pro mladistvější vzhled!

Klíčem k úspěchu je ochrana pleti před sluncem, hydratace, zvládání stresu a používání správných složek péče proti stárnutí pleti a profesionálních ošetření přizpůsobených potřebám vaší pleti. Zavedení správných návyků péče o pleť nyní pomáhá udržet zdravou a zářivou pleť po celá desetiletí.

Zde je několik důležitých rad, které je třeba si zapamatovat:

  • Každý den používejte opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším.
  • Přestaňte kouřit a minimalizujte vystavování se slunečnímu záření.
  • Denně pleť čistěte, peelingujte a hydratujte.
  • Jezte stravu s vysokým obsahem antioxidantů, jako je ovoce, zelenina, tučné ryby a zelený čaj.
  • Omezte stres a dopřejte si dostatek spánku.
  • Používejte lokální péči o pleť s retinolem, vitaminem C, kyselinou hyaluronovou a peptidy.
  • Vyzkoušejte ošetření v ordinaci, jako jsou lasery, peelingy, mikrojehličkování, výplně, botox.
  • Chraňte si oči a rty slunečními brýlemi a hydratačním krémem.
  • Nikdy se neopalujte ani nepoužívejte solárium.
  • V případě chronických kožních onemocnění navštivte dermatologa.

Dodržováním správných návyků a používáním nejúčinnějších dostupných řešení proti stárnutí se můžete těšit z krásné a mladistvé pleti po mnoho let. Jaké kroky podniknete ode dneška?

Často kladené otázky o snižování a odvracení stárnutí pleti

Snížení a zvrácení stárnutí pleti vyžaduje odhodlání, ale je to možné! Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky týkající se péče o zralou pleť:

V jakém věku je nejlepší začít používat péči proti stárnutí pleti?

Nikdy není příliš brzy na to, abyste začali přemýšlet o boji proti stárnutí! Začněte používat SPF denně už po dvacítce. Po třicítce přidejte antioxidanty, jako je vitamin C, abyste zabránili poškození. Ve věku 40+ používejte více aktivních kolagenových látek, jako je retinol a peptidy, podle potřeby k potlačení stávajících známek stárnutí. Nové účinné látky proti stárnutí zavádějte vždy pomalu.

Jaké složky bych měl hledat v produktech proti stárnutí?

Na etiketě složek hledejte osvědčené silné látky, jako je širokospektrální opalovací krém SPF 30, vitamin C, retinol, peptidy, kyselina hyaluronová a niacinamid. Vyhněte se silně parfémovaným výrobkům a drsným složkám, jako je alkohol, které mohou stárnoucí pleť podráždit.

Jak zjistím, zda výrobek funguje?

Důsledné používání účinných přípravků proti stárnutí pleti postupně zlepší její pevnost, hladkost, hydrataci, jas a tón pleti. Každých několik měsíců pořiďte fotografie, na kterých budete sledovat změny. Před změnou produktu se ujistěte, že jej používáte podle návodu alespoň 3-4 měsíce. Sledujte další příznaky, jako jsou menší vzhled pórů a snížení usazování make-upu do linek a vrásek.

Jak mohu snížit známky stárnutí bez použití přípravků?

Ochrana pleti před sluncem, zdravé stravování, zvládání stresu, cvičení, pití vody a nekouření zpomalují projevy stárnutí i bez použití přípravků. Správné čištění a hydratace pleti je také velmi účinná. Aktivní lokální péče o pleť a profesionální ošetření však posouvají výsledky proti stárnutí na vyšší úroveň. Opatření životního stylu pomáhají maximalizovat jejich účinnost.

Opravdu fungují produkty proti stárnutí?

Ano, produkty obsahující osvědčené složky proti stárnutí, jako je retinol, vitamin C a alfa-hydroxykyseliny, byly podrobně studovány a bylo prokázáno, že při správném používání redukují jemné linky a vrásky, zlepšují strukturu pleti, chrání před oxidací a stimulují tvorbu kolagenu. Proces stárnutí však trvale nezastaví. Klíčem k udržení výsledků je důsledné používání.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli stárnutí pleti?

Pokud máte závažné stárnutí pleti, poškození nebo pigmentaci způsobené sluncem, předrakovinné skvrny, ztrátu objemu obličeje, hluboké vrásky nebo povadlou pleť, kterou nezlepšují lokální přípravky, navštivte certifikovaného dermatologa. Dermatolog vám může doporučit lékařské ošetření, jako je laserový resurfacing, výplňové injekce nebo pokročilý chemický peeling přizpůsobený vašim problémům s pletí. Nesnažte se "vyřešit" závažné stárnutí na vlastní pěst.

Existují nějaká rizika léčby proti stárnutí?

Neinvazivní ošetření proti stárnutí, jako jsou retinoly, vitamin C a séra s kyselinou hyaluronovou, mají při správném používání minimální rizika. Intenzivnější ošetření, jako je chemický peeling, laserový resurfacing, injekce výplní a botox, vyžadují zkušeného poskytovatele, aby se předešlo komplikacím, jako jsou popáleniny, jizvy nebo nesprávně umístěné výplně. Vždy navštivte certifikovaného dermatologa.

Jaké výsledky mohu reálně očekávat?

Míra, s jakou můžete zvrátit stárnutí pleti, závisí na stavu vaší pleti na začátku a na vašem odhodlání dlouhodobě pečovat o pleť. Mírné stárnutí, jako jsou jemné vrásky, lze často zlepšit pečlivým lokálním používáním. Ale závažné poškození sluncem nebo ztráta objemu pleti budou vyžadovat několik ošetření v ordinaci v průběhu několika měsíců, aby došlo k výraznému zlepšení, nikoli k rychlé nápravě. Nastavte si realistická očekávání.

Co když si nemohu dovolit drahé přípravky proti stárnutí a ošetření?

Existuje mnoho produktů proti stárnutí v drogeriích za nižší ceny. Hledejte značky, které obsahují osvědčené složky, jako je retinol, vitamin C, SPF30, niacinamid a peptidy. Vytvoření zdravých každodenních návyků v péči o pleť pomocí cenově dostupných produktů bude pro vaši pleť z dlouhodobého hlediska stále velmi prospěšné.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asociace Americké akademie dermatologie. (2022). Skin care & aging. https://www. aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/skin-care-aging

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Vnitřní a vnější faktory stárnutí kůže: přehled. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi. org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Klinika Mayo. (2021). Stárnutí kůže: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237.

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Kyselina hyaluronová: Klíčová molekula při stárnutí kůže. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Pillaiyar, T., Manickam, M., & Jung, S. H. (2017). Downregulace genů pro matrixové metaloproteinázy a potlačení transdiferenciace myofibroblastů kukurbitacinem B u konvertovaných fibroblastů indukovaných transformujícím růstovým faktorem-β1. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.), 242(1), 60-68 . https://doi.org/10.1177/1535370216645717.

Schlessinger, D. I., & Schlessinger, J. (2019). Co by měl každý vědět o stárnutí kůže. Dermatology times, 40(2), 32.

Tuchinda, C., Srivannaboon, S., & Lim, H. W. (2006). Fotoprotekce okenním sklem, automobilovým sklem a slunečními brýlemi. Journal of the American Academy of Dermatology, 54(5), 845-854 . https://doi.org/10.1016/j.jaad.2005.12.043.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?