Vysvětlení úlohy kolagenu pro zdraví pokožky

Published:

Categories: Kolagen

Co je kolagen a proč je důležitý pro zdraví pleti?

Kolagen je nejrozšířenějším proteinem v lidském těle, tvoří 75-80 % naší pokožky. Poskytuje naší pokožce strukturu a pevnost, pomáhá udržovat její pružnost a zabraňuje jejímu ochabování. S přibývajícím věkem naše tělo produkuje stále méně kolagenu, což vede k tvorbě vrásek, jemných linek a ztenčování pokožky. Užívání kolagenových doplňků nebo používání péče o pleť, která kolagen posiluje, může pomoci tomuto přirozenému úbytku čelit.

Vysvětlení úlohy kolagenu pro zdraví pokožky

Struktura a funkce kolagenu v kůži

Kolagen má jedinečnou šroubovicovou strukturu, která umožňuje mnoha kolagenovým vláknům zesíťovat se a vytvářet vrstvy nebo sítě. To poskytuje strukturální podporu pojivovým tkáním, jako je kůže, kosti, šlachy a vazy. V naší kůži udržují sítě kolagenu epidermis připevněnou k vrstvě dermis pod ní.

Nejrozšířenějšími typy kolagenu v kůži jsou:

  • Kolagen typu I - tvoří vlákna a dodává pevnost v tahu. Nachází se v celém těle a v jizvách.
  • Kolagen typu III - vytváří retikulární sítě. Podporuje strukturu expanzivních orgánů, jako je kožní dermis.
  • Kolagen IV. typu - tvoří listy bazální membrány. Připevňuje epidermis k dermis.
  • Kolagen typu XVII - kotví mezi dermis a epidermis v hemidesmosomech.

S přibývajícím věkem se kolagenové sítě zhoršují a jednotlivá vlákna jsou stále více neuspořádaná. Kůže je tenčí, méně hustá, sušší a ztrácí pružnost. Vystavení UV záření ze slunce také poškozuje a rozkládá kolagen.

Jak kolagen pomáhá snižovat známky stárnutí

Ve středním věku může naše tělo produkovat jen polovinu kolagenu než v mládí. Tento úbytek kolagenu vede k běžným příznakům stárnutí, jako jsou:

  • Jemné linky a vrásky
  • Ztráta pružnosti a povislá kůže
  • Tenká, křehká a snadno poškozená pokožka
  • Ztráta objemu obličeje/prohlubeň ve tvářích
  • Slabost, suchost, šupinatost

Klinické studie ukazují, že perorální suplementace kolagenem může zvýšit hydrataci, pružnost a hustotu kolagenu v kůži. Denní kolagen pomáhá bojovat proti přirozenému úbytku kolagenu, podporuje tenčí pokožku, redukuje vrásky a udržuje pleť pružnou.

Kolagenní peptidy se vstřebávají ve střevech a krevním řečištěm se dostávají do různých tkání, například do kůže, které potřebují opravit. Nová kolagenová vlákna vytvořená pomocí kolagenových peptidů posilují kožní matrix a stimulují kožní buňky, jako jsou fibroblasty a keratinocyty.

Pokožka se také zdá být plnější díky dodatečné hydrataci a objemu, který jí dodávají kolagenové fragmenty. Mnoho lidí si všimne, že jejich obličej vypadá plnější a mladistvější po užívání kolagenového doplňku po dobu pouhých 4-8 týdnů.

6 nejlepších vědecky podložených účinků kolagenu na pleť

Zde jsou některé z hlavních způsobů, kterými podle výzkumů kolagen zlepšuje zdraví pleti a bojuje proti známkám stárnutí:

1. Zvyšuje hydrataci a vlhkost pokožky

Kolagenové peptidy zvyšují syntézu kyseliny hyaluronové, silného zvlhčovadla, které přitahuje a váže vlhkost v dermis. To pomáhá udržovat hydrataci, plnost a celkový vzhled pokožky.

V jedné studii se u žen ve věku 35-55 let po 8 týdnech užívání perorálního kolagenu výrazně zlepšila vlhkost pokožky obličeje. Hydratace pokožky se zvýšila v průměru o 28 %.

2. Redukuje vrásky a jemné linky na obličeji

Stimulováním tvorby nového kolagenu mohou peptidy pomoci vyplnit vrásky a jemné linky zevnitř. Několik studií prokázalo snížení hloubky vrásek po užívání kolagenových doplňků po dobu 2-3 měsíců.

Ve dvojitě zaslepené studii došlo u žen užívajících kolagenový hydrolyzát po dobu 8 týdnů k významnému snížení objemu očních vrásek ve srovnání s placebem.

3. Zlepšuje pružnost a zpevňuje povadlou pokožku

Kolagenové peptidy podporují tvorbu elastinových proteinů, které udržují pružnost a odolnost pokožky vůči natahování. Zvýšení obsahu kožního elastinu zlepšuje strukturu, pružnost a pevnost pokožky obličeje.

V klinických studiích vedl perorální kolagen k výraznému zlepšení elasticity pokožky po dobu 3-6 měsíců užívání. Jedna studie prokázala průměrné zvýšení elasticity pokožky o 9 %.

4. Chrání před poškozením UV zářením a stárnutím

Některé důkazy naznačují, že orální kolagen může chránit kolagenová vlákna a kožní buňky před degradací způsobenou UV zářením. Může také pomoci rychleji obnovit sluncem poškozenou pokožku.

Několik studií zaznamenalo přínosy pro snížení viditelných známek stárnutí pleti. Jedna z nich zjistila, že kolagenové peptidy snižují zarudnutí a pigmentaci způsobené UV zářením. Jiná studie zaznamenala zvýšení vlhkosti a pružnosti pokožky a zároveň redukci vrásek u žen s pokožkou poškozenou sluncem.

5. Reguluje syntézu kolagenu ve stárnoucí pleti

S přibývajícím věkem ztrácí naše pokožka schopnost správně syntetizovat a obnovovat kolagen. Kolagenové doplňky poskytují přímý přísun peptidových stavebních bloků, které mohou stimulovat tvorbu kolagenu a zpomalit jeho odbourávání ve stárnoucí pokožce.

Mnohé studie na lidech ukazují, že příjem kolagenových peptidů zvyšuje obsah kolagenu, hustotu a tloušťku kůže v průběhu času. Jedna dvojitě zaslepená studie zjistila, že již po 4 týdnech zvýšil hustotu kolagenu v dermis o 6 %.

6. Zlepšuje celkový vzhled stárnoucí pleti

Ve studiích hodnotících kosmetické účinky kolagenových doplňků vědci trvale pozorují výrazné zlepšení celkového stavu pleti - včetně kontur obličeje, jemných linek, vrásek, úrovně vlhkosti, zářivosti, hladkosti a pevnosti.

Jedna klinická studie zjistila, že 69 % žen zaznamenalo zlepšení celkového vzhledu pleti obličeje po každodenním užívání kolagenu po dobu pouhého jednoho měsíce.

Nejlepší zdroje kolagenu pro vaši pleť

Tělo si může vyrábět kolagen z aminokyselin obsažených v potravinách bohatých na bílkoviny. Vařením však dochází k denaturaci struktury bílkovin, což ztěžuje jejich metabolismus a využití pro syntézu kolagenu.

Konzumace enzymaticky hydrolyzovaných kolagenových doplňků poskytuje kolagen v optimální biologicky dostupné formě. Kolagenní peptidy jsou vysoce vstřebatelné - až z 90-95 % - díky procesu hydrolýzy, který rozkládá kolagen na malé fragmenty.

Zde jsou vynikající zdroje kolagenu v boji proti stárnutí pleti:

  • Mořský kolagen - Vyrábí se z rybí kůže a šupin. Vstřebatelnější než kolagen savců s menšími peptidy. Pomáhá vytvářet kolagen typu I.
  • Hovězí kolagen - Vyrábí se z hovězích kůží. Strukturou se blíží lidskému kolagenu. Velmi cenově výhodný zdroj.
  • Kolagen z vaječných skořápek - Vyrábí se z vaječných skořápek. Koncentrovaný zdroj vysoce biologicky dostupných kolagenních peptidů.
  • Kolagen z více zdrojů - kombinuje peptidy hovězího, mořského a vaječných skořápek. Poskytuje vyvážený profil aminokyselin pro komplexní účinky proti stárnutí.

Hledejte přírodní hydrolyzovaný kolagen s vysokou čistotou, který obsahuje alespoň 10-15 gramů bílkovin na porci. Práškový kolagen se snadno rozpouští ve vodě nebo v koktejlech.

Snažte se o denní příjem 5-15 gramů kolagenu. Většině lidí prospívá konzumace 10 gramů denně. Účinky se objevují po 4 týdnech a zlepšují se při soustavném dlouhodobém užívání po dobu 2-3 měsíců.

Vysvětlení úlohy kolagenu pro zdraví pleti. Závěr

Kolagen hraje v naší pokožce zásadní strukturální roli. Úbytek kolagenu související s věkem vede k tvorbě vrásek, ochabování a ztrátě pružnosti. Doplňování biologicky dostupných hydrolyzovaných kolagenních peptidů může stimulovat syntézu kolagenu a bojovat proti známkám stárnutí pleti.

Výzkumy ukazují, že důsledné užívání kvalitního kolagenového doplňku podporuje hydrataci, pružnost, pevnost a celkově mladší vzhled pokožky tím, že doplňuje kolagenovou matrici v kůži. Kolagen působí zevnitř ven a redukuje vrásky, vypíná pleť a obnovuje mladistvý vzhled.

Zdroje použité k napsání tohoto článku


Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Perorální příjem specifických bioaktivních kolagenových peptidů snižuje kožní vrásky a zvyšuje syntézu dermální matrix. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113-119 . https://doi.org/10.1159/000355523.

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2020). Účinky doplňku kolagenního tripeptidu na vlastnosti pokožky: prospektivní, randomizovaná, kontrolovaná studie. Journal of cosmetic dermatology, 19(3), 732-737. https://doi.org/10.1111/jocd.13127.

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Požití BioCell Collagenu®, nového hydrolyzovaného extraktu z kuřecí hrudní chrupavky; zlepšení mikrocirkulace krve a snížení známek stárnutí obličeje. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Požívání bioaktivních kolagenových hydrolyzátů zvyšuje vlhkost a pružnost pokožky obličeje a snižuje známky stárnutí obličeje v randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studii. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Tanaka, M., Koyama, Y., Nomura, Y. (2009). Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage (Účinky požití kolagenových peptidů na poškození kůže způsobené UV-B zářením). Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?