Vliv kolagenu na zdraví střev a trávení

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky stravy jsou v posledních letech stále populárnější a tvrdí se o nich, že mohou zlepšit stav pokožky, vlasů, nehtů, kloubů a dokonce i střev. Co však výzkumy skutečně říkají o účincích kolagenu na trávení a celkové zdraví střev? Tento článek se zabývá důkazy.

Vliv kolagenu na zdraví střev a trávení

Co je kolagen a jaké jsou jeho navrhované výhody?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří přibližně 30 % všech bílkovin. Tvoří pojivová vlákna, která zajišťují strukturu a pružnost kůže, kostí, svalů, šlach a dalších tkání.

Kolagen obsahuje specifické aminokyseliny včetně glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Vyskytuje se v mnoha různých formách, přičemž v lidském těle jsou nejběžnější typy I, II a III.

S přibývajícím věkem začíná klesat produkce kolagenu. Předpokládá se, že tento úbytek kolagenu přispívá k běžným známkám stárnutí, jako jsou jemné linky, vrásky a nepohodlí kloubů. Díky tomu se kolagenové doplňky stravy staly oblíbenými pro účely boje proti stárnutí.

Kolagen však může být prospěšný i pro zdraví střev a trávení. Zde jsou některé z navrhovaných výhod:

  • Zlepšení integrity střevní stěny - kolagenní peptidy mohou pomoci posílit ochrannou výstelku střevní stěny a zabránit tak "děravému střevu".
  • Snížení zánětu - aminokyseliny obsažené v kolagenu mohou přispívat ke snížení zánětlivých cytokinů a dalších markerů zánětu.
  • Podpora tvorby glutathionu - kolagen stimuluje tvorbu glutathionu, hlavního antioxidantu v těle.
  • Podpora růstu probiotik - kolagen poskytuje výživu prospěšným střevním bakteriím.
  • Zmírnění zažívacích potíží - kolagen může pomoci zmírnit příznaky netěsnosti střev, jako jsou plynatost, nadýmání a zažívací potíže.

Podívejme se, co o těchto potenciálních přínosech kolagenových doplňků pro střeva a trávení říká současný výzkum.

Výzkum vlivu kolagenu na zdraví střev

Řada studií začala zkoumat účinky kolagenových doplňků na markery zdraví a integrity střev u zvířat i lidí.

Studie na zvířatech

Studie na zvířatech umožňují přímo analyzovat účinky kolagenu na střevní sliznici.

Jedna studie na potkanech s chemoterapií vyvolaným zánětem střevní sliznice zjistila, že u potkanů, kterým byly podávány kolagenní peptidy, došlo k menšímu poškození střev a k nižší hladině zánětlivých cytokinů, jako je TNF-alfa a interleukin-1B. Zdá se, že kolagen poskytoval ochranu před narušením střevní bariéry chemoterapeutiky.

Jiná studie kolitidy na potkanech zjistila, že podávání kolagenních peptidů pomáhá napravovat defekty střevní výstelky a snižuje index aktivity onemocnění. Potkani s kolagenem měli také nižší expresi zánětlivých markerů, jako je NF-KB, a snížený obsah vody ve stolici ve srovnání s kontrolními skupinami.

Celkově tyto studie na zvířatech dokazují, že kolagen může zlepšit funkci střevní bariéry, chránit střevní sliznici před toxiny a léky a tlumit zánět. Platí však tyto výhody i pro člověka?

Studie na lidech

Několik malých studií na lidech zkoumalo účinky kolagenových doplňků na markery střevního zdraví:

  • Zlepšená střevní propustnost - V randomizované studii na 23 dobrovolnících snížilo 2,5 g kolagenu po dobu 4 týdnů střevní propustnost ve srovnání s placebem, měřeno poměrem laktulózy a manitolu.
  • Zvýšená absorpce živin - Studie na 10 pacientech s bolestmi kloubů v anamnéze zjistila, že 3 g kolagenu po dobu 6 měsíců zvýšily absorpci živin koenzymu Q10 a selenu.
  • Snížení příznaků děravého střeva - Studie na 15 pacientech s gastrointestinálními poruchami, jako je IBS a děravé střevo, zjistila, že užívání 3 g kolagenu denně snížilo po 12 týdnech příznaky, jako je bolest břicha, nadýmání a průjem, ve srovnání s výchozím stavem.
  • Posílení probiotik - Studie na 39 zdravých dospělých osobách zjistila, že 10 g kolagenních peptidů zvýšilo po 4 týdnech počet bifidobakterií a laktobacilů ve srovnání s placebem. Tyto kmeny jsou prospěšné pro zdraví střev.

Ačkoli jsou tyto studie na lidech omezené malým počtem vzorků, podporují předklinické údaje, které ukazují měřitelný přínos suplementace kolagenem pro integritu střevní bariéry, vstřebávání živin a hladinu probiotik. Stále jsou zapotřebí rozsáhlejší studie na lidech.

Potenciální mechanismy účinků kolagenu na střeva

Vědci stále zkoumají mechanismy příznivého vlivu kolagenu na zdraví a integritu střev. Zde jsou některé z možných způsobů, jak může kolagen zlepšovat trávení:

  • Strukturální podpora - Kolagen posiluje pojivovou tkáň a vytváří lešení podobné pletivu, které může fyzicky posílit zdravou střevní bariéru.
  • Stimulující růstové faktory - kolagen obsahuje glycin-prolin-hydroxyprolinové (GPO) motivy, které stimulují růst buněk a faktory obnovy tkání.
  • Snížení zánětu - prolin a glycin obsažené v kolagenu mají protizánětlivé účinky, protože potlačují produkci cytokinů.
  • Zvýšení žaludeční sekrece - potraviny bohaté na kolagen zvyšují sekreci žaludečních šťáv, jako je pepsin a kyselina chlorovodíková, které podporují trávení.
  • Aktivace imunitních buněk - aminokyseliny kolagenu pomáhají udržovat ochrannou střevní lymfatickou tkáň (GALT).
  • Podpora mikrobiomu - kolagen působí jako prebiotikum, které podporuje růst prospěšných bakterií Bifidobacterium.

Výzkum těchto mechanismů se stále vyvíjí. Převládá však teorie, že kolagen zlepšuje integritu střev díky kombinaci strukturálních, protizánětlivých a prebiotických účinků.

Jaké druhy kolagenu jsou nejlepší pro zdraví střev?

Kolagen používaný v doplňcích stravy a ve výzkumu má několik forem:

  • Želatina - kolagen, který prošel částečnou hydrolýzou pro použití v potravinářských výrobcích.
  • Hydrolyzovaný kolagen - kolagen, který byl enzymaticky zpracován na malé peptidy pro lepší vstřebávání.
  • Nedenaturovaný kolagen - kolagen typu II v nativní formě, často získávaný z kuřecí chrupavky.

Hydrolyzovaný kolagen nebo kolagenní peptidy se zdají být nejúčinnější pro zlepšení zdraví střev. Peptidy mají nízkou molekulovou hmotnost, takže jsou snadno stravitelné a vstřebávají se neporušené do krevního oběhu a trávicích tkání.

Přínosem může být také hydrolyzovaný mořský kolagen z ryb. Bylo prokázáno, že rybí kolagenové peptidy snižují střevní záněty a alergické reakce u myší.

Pro většinu účinků na zdraví střev se doporučuje doplněk obsahující hydrolyzovaný komplex kolagenních peptidů nebo mořský kolagen.

Doporučené dávkování kolagenu pro zdraví trávicího traktu

Studie, které zjistily zažívací účinky kolagenových doplňků, používaly dávky od 2,5 g do 10 g denně. Nejběžnější dávka se pohybuje kolem 5-10 g nebo přibližně 1-2 odměrky denně.

Při užívání kolagenového doplňku při střevních a zažívacích potížích je nejlepší začít s nižší dávkou kolem 2,5-5 g denně po dobu 2-4 týdnů, aby se zjistila snášenlivost. Poté lze dávku zvýšit až na 10 g denně.

Užívání kolagenu 30 minut před jídlem může pomoci zlepšit trávení jídla. Některé značky také doporučují kombinovat hydrolyzovaný kolagen v prášku s džusem nebo koktejlem pro lepší rozmixování.

Při vhodných terapeutických dávkách se kolagenové doplňky jeví jako velmi bezpečné pro dlouhodobé užívání. Přesto je nejlepší kolagen každých několik měsíců vysadit.

Další faktory životního stylu pro zlepšení zdraví střev

Doplňkový kolagen sice může pomoci zlepšit integritu střevní bariéry a trávení, ale důležitou roli hrají i další faktory životního stylu:

  • Vyhněte se dráždivým látkám ve střevech - Omezte příjem zpracovaných potravin, nasycených tuků, cukru, alkoholu a nesteroidních antirevmatik, jako je ibuprofen, které mohou narušit střevní sliznici.
  • Snížení stresu - Chronický stres zhoršuje střevní zánět uvolňováním kortizolu a zánětlivých cytokinů.
  • Užívání probiotik - Konzumace fermentovaných potravin a kvalitních probiotických doplňků pomáhá doplňovat prospěšné bakterie.
  • Konzumujte prebiotickou vlákninu - prebiotika, jako je inulin, akáciová vláknina a psyllium, poskytují probiotikům palivo pro jejich rozvoj.
  • Zůstaňte aktivní - Pravidelné cvičení pomáhá zvýšit pohyblivost střev a průtok střevem.
  • Dostatek spánku - poruchy spánku přispívají ke zvýšené střevní propustnosti a zánětům.

Komplexní přístup ke zdraví střev by měl zahrnovat kolagen spolu se stravou, životním stylem a dalšími doplňky, které podporují optimální funkci trávicího traktu.

Možné nežádoucí účinky a bezpečnostní opatření pro kolagenové doplňky

Kolagenové doplňky jsou pro většinu lidí považovány za velmi bezpečné, s nízkým rizikem vedlejších účinků. Některá opatření však zahrnují:

  • Alergie - Kolagen může vyvolat alergické reakce u osob s alergií na hovězí maso, ryby nebo vejce. Pokud vám alergie vadí, hledejte jiné zdroje než živočišné.
  • Těžké kovy - mořské zdroje kolagenu mohou obsahovat rtuť nebo jiné kontaminující látky pocházející ze znečištění vody. Vybírejte si renomované značky, které těžké kovy filtrují.
  • Reakce na potraviny - Kolagen může způsobit mírnou nevolnost, pálení žáhy nebo průjem, zejména při vysokých dávkách. V případě jejich výskytu snižte dávku.
  • Lékové interakce - aminokyseliny kolagenu mohou interagovat s antibiotiky, jako je ciprofloxacin, nebo způsobit nadměrné krvácení v kombinaci s léky na ředění krve.
  • Kontroly kvality - kolagenové peptidy od pochybných značek mohou představovat riziko kontaminace. Nakupujte pouze od důvěryhodných výrobců.

Pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte nějaké léky, poraďte se před užíváním kolagenových doplňků se svým lékařem, aby posoudil bezpečnost. Začněte s nízkými dávkami a sledujte případné střevní nežádoucí účinky.

Vliv kolagenu na zdraví střev a trávení. Závěr

První výzkumy naznačují, že kolagenové doplňky, zejména hydrolyzované kolagenové peptidy, mohou zlepšit integritu střevní bariéry, snížit střevní zánět, zlepšit vstřebávání živin a zmírnit příznaky spojené se syndromem děravého střeva.

Ačkoli je stále zapotřebí rozsáhlejších studií na lidech, současné poznatky o použití kolagenu pro podporu zdravého trávicího traktu a zlepšení zažívacích potíží jsou slibné. V dávkách 5 až 10 g denně je kolagen dobře snášen a při pravidelném užívání může mít další přínosy pro kůži, klouby a další pojivové tkáně.

Vedle kolagenu nezapomeňte do celkového režimu pro zdraví trávicího traktu zařadit probiotické potraviny, prebiotickou vlákninu, zvládání stresu a další životní návyky podporující střeva.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Zague, V. (2008). Zlepšení střevní mukositidy suplementací kolagenu. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300 . https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0.

Chen, W., Zhao, Y., Li, J., & Cai, L. (2017). Perorální podávání peptidu kolagenu typu II 250-270 potlačuje specifické buněčné a humorální imunitní odpovědi u kolagenem indukované artritidy. Clinical & Experimental Immunology, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). Marine Collagen Peptides Modulate Matrix Metalloproteinase-2 and -9 Activities and Heal Ulcerous Lesions in Rats (Peptidy mořského kolagenu modulují aktivity matrix metaloproteinázy-2 a -9 a hojí vředové léze u potkanů). Marine drugs, 16(8), 274. https://doi. org/10.3390/md16080274

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). Denní perorální konzumace hydrolyzovaného kolagenu typu 1 je chondroprotektivní a protizánětlivá u myší posttraumatické osteoartrózy. PloS one, 12(4), e0174705. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). Suplementace stravy specifickými kolagenními peptidy má na indexu tělesné hmotnosti závislý příznivý vliv na morfologii celulitidy. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Hydrolyzát kolagenu pro léčbu osteoartrózy a dalších kloubních onemocnění: přehled literatury. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?