Lze vrásky na obličeji zvrátit?

Published:

Categories: Kolagen

Vrásky a jemné linky jsou nevyhnutelnou součástí stárnutí. S přibývajícím věkem naše pokožka produkuje méně kolagenu a elastinu, což vede ke vzniku vrásek. Zatímco někteří lidé své vrásky přijímají, mnozí chtějí vzhled vrásek zmírnit a obnovit mladistvý vzhled. Dobrou zprávou je, že nikdy není pozdě začít s léčbou a vrásky zvrátit!

V tomto článku se seznámíme s příčinami vzniku vrásek, typy vrásek a hlavně s osvědčenými metodami, jak vrásky zvrátit a navrátit pleti mladistvý vzhled. Přečtěte si, jak můžete vrátit čas stárnoucí pleti.

Zvrácení vrásek

Co způsobuje tvorbu vrásek?

Vrásky vznikají s přibývajícím věkem z několika hlavních důvodů:

  • Snížená tvorba kolagenu - kolagen dodává pleti pevnost. S přibývajícím věkem se produkce kolagenu zpomaluje, což vede k ochabování pleti a tvorbě vrásek. Vrstva kůže se také časem ztenčuje.
  • Méně elastinu - elastin spolu s kolagenem dodává pokožce pružnost. S menším množstvím elastinu ztrácí pokožka pružnost a vznikají vrásky.
  • Úbytek objemu obličeje - tukové polštářky pod kůží se s přibývajícím věkem zmenšují. To vede k prohlubni pod očima, tvářemi a spánky, kde se tvoří vrásky.
  • Sluneční záření - UV paprsky ze slunce narušují kolagen a elastin, což vede k předčasným vráskám a stařeckým skvrnám.
  • Výrazy obličeje - mračení, mračení, úsměv vedou k opakovaným záhybům v kůži, které se časem změní v trvalé vrásky.
  • Genetika - Někteří lidé jsou náchylní k tvorbě vrásek v dřívějším věku kvůli genetice.
  • Faktory životního stylu - Kouření, alkohol a špatná strava mohou urychlit tvorbu vrásek.

Tvorba vrásek je sice přirozenou součástí procesu stárnutí, ale existují způsoby, jak jim předcházet a jak jejich výskyt omezit. Čím dříve zahájíte správnou péči o pleť a léčbu vrásek, tím větší šance máte na jejich odstranění.

Jaké jsou různé typy vrásek?

Než se začneme zabývat tím, jak se zbavit vrásek, je dobré si uvědomit, jaké typy vrásek se vyskytují:

  • Vrásky na čele - vodorovné vrásky na čele jsou velmi časté. Často jsou způsobeny zvednutím obočí.
  • Mračící se vrásky - svislé vrásky mezi obočím, které se tvoří při mračení nebo soustředění. Říká se jim také "jedenáctky".
  • Kuří oka - Ventilátory vrásek od vnějších koutků očí způsobené mhouřením očí a úsměvem.
  • Nosoretní vrásky - vrásky táhnoucí se od nosu ke koutkům úst, které se s věkem prohlubují.
  • Marionetové vrásky - vrásky od koutků úst až k bradě, které působí smutně.
  • Linie na krku - vodorovné záhyby a pruhy na krku, které se zhoršují při pohledu na telefony.
  • Vrásky na hrudi - Vertikální linky a horizontální vrásky v dekoltu způsobené tenkou kůží.
  • Linky na rtech - Drobné svislé linky nad a pod rty, které způsobují krvácení rtěnky.

Znalost typu a umístění vrásek pomůže určit nejlepší možnosti ošetření.

Jak můžete zvrátit vrásky?

Vrásky sice nelze trvale vymazat, ale existuje mnoho způsobů, jak je zvrátit a výrazně omezit jejich výskyt. Zde jsou nejúčinnější metody:

Lokální péče o pleť s retinoidy

Retinoidy (např. tretinoin a retinol) jsou deriváty vitaminu A, které zvyšují tvorbu kolagenu a obnovu kožních buněk. To pomáhá vyhlazovat jemné linky a vrásky a zlepšuje strukturu a tón pleti. Retinoidy také pomáhají předcházet vzniku nových vrásek.

Při každodenním používání retinolových krémů nebo sér se výsledky projeví až za 5-12 týdnů, ale mohou snížit výskyt jemných vrásek, vrásek na čele a na hrudi. Klíčové je důsledné dlouhodobé používání. Začněte pomalu, abyste se vyhnuli podráždění.

Hydratační složky jako kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je zvlhčující látka, která vypíná pokožku tím, že přitahuje vodu. Hledejte séra s kyselinou hyaluronovou, která vyplňují vrásky a dodávají pleti orosený a hydratovaný vzhled. Injekce s kyselinou hyaluronovou mohou také vyplnit vrásky.

Antioxidanty, jako je vitamin C

Antioxidanty, jako je vitamin C, chrání před poškozením volnými radikály, které způsobují vrásky. Lokální vitamín C rozjasňuje tón pleti a časem posiluje kolagen, který vyhlazuje vrásky. Ideální je aplikovat sérum s vitaminem C ráno pod opalovací krém.

Denní hydratace

Používání bohatého hydratačního krému ráno a večer pomáhá hydratovat pleť a minimalizovat výskyt jemných linek a vrásek. Hledejte hydratační přípravky s peptidy, ceramidy a antioxidanty, které působí proti stárnutí.

Opalovací krém je váš nejlepší přítel

Každodenní používání širokospektrálního opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším je zásadní pro prevenci poškození způsobeného UV zářením, které vede k tvorbě nových vrásek. Pokud jste venku, aplikujte opalovací krém každé 2 hodiny. Ochranu zvyšuje nošení ochranného oděvu a klobouků se širokou krempou.

Profesionální ošetření nabízí dramatické výsledky

Výraznějšího zlepšení vrásek lze dosáhnout pomocí profesionálních zákroků, jako je botox, výplně, chemický peeling, mikrojehličkování a laserový resurfacing. Zvláště účinné jsou na vrásky na čele, mračení, marionetové vrásky a vrásky na hrudi. Navštivte dermatologa a poraďte se s ním, která ošetření jsou vhodná pro vaše problémy.

Zdravý životní styl = zdravá pleť

Zdravá strava, hydratace, nekouření, zvládání stresu a dostatek spánku pomáhají udržovat mladistvý vzhled pleti a zabraňují rychlé tvorbě nových vrásek. K udržení pleti mohou přispět i některé potraviny obsahující kolagen a antioxidanty.

Jak předcházet vráskám

Vedle léčby stávajících vrásek je stejně důležité předcházet rychlému vzniku nových. Zde jsou uvedeny účinné způsoby prevence vrásek:

  • Každý den používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším a často jej opakovaně nanášejte. To je první způsob, jak předcházet vráskám.
  • Přestaňte kouřit - kouření silně poškozuje pleť a urychluje tvorbu vrásek.
  • Pravidelně používejte retinoidy, jako jsou retinolové krémy, pro udržení kolagenu.
  • Pijte hodně vody a jezte zdravou stravu s antioxidanty.
  • Denně pleť hydratujte, aby byla hydratovaná a pružná.
  • Omezte opakující se výrazy obličeje, jako je mračení a mžourání.
  • Používejte hedvábné povlaky na polštáře, abyste se vyhnuli vráskám během spánku. Spěte pokud možno na zádech.
  • Zvládejte stres pomocí jógy, meditace nebo psaní deníku. Vysoká hladina kortizolu zhoršuje tvorbu vrásek.
  • Pro cílenou prevenci vrásek si nechte aplikovat injekce, jako je botox nebo výplně.

Klíčem k prevenci je důslednost. Nikdy není příliš brzy na to, abyste začali pečovat o svou pleť!

Jste připraveni zvrátit své vrásky?

Vrásky jsou sice nevyhnutelnou součástí stárnutí, ale existuje více možností, jak je vyhladit, zjemnit a zmírnit jejich výskyt - čím dříve, tím lépe.

Používání retinoidů, antioxidantů, hydratačních krémů a opalovacího krému může pomoci zvrátit stávající vrásky a zabránit rychlé tvorbě nových. Dramatičtější výsledky u hlubokých vrásek mohou přinést profesionální zákroky, jako jsou lasery a výplně.

Prvními základními kroky jsou ochrana pleti před poškozením sluncem, její dobrá hydratace a používání osvědčených látek proti stárnutí, jako je retinol. Nikdy není pozdě začít pečovat o svou pleť a odvrátit vrásky!

Pokud víte, co je příčinou vrásek a jak jim předcházet a jak je léčit, můžete se s vráskami vypořádat. Buďte pečliví a trpěliví při péči o pleť. Časem se vrásky a jemné linky vyhladí a vrátí vám svěží a mladistvý vzhled!

Souhrn

  • Vrásky vznikají v důsledku úbytku kolagenu, elastinu, úbytku objemu obličeje a vystavení slunečnímu záření v průběhu času. Vrásky do pleti se vytvářejí také při mimice.
  • Mezi nejčastější vrásky patří vrásky na čele, vrásky pod očima, mračení, vrásky na krku, vrásky na rtech a vrásky na hrudi.
  • Lokální retinoidy posilují kolagen a snižují výskyt vrásek. Kyselina hyaluronová pleť vypne a antioxidanty, jako je vitamin C, ji chrání před dalším poškozením.
  • Každodenní používání opalovacího krému, zdravé návyky a omezení mimiky pomáhají předcházet rychlému vzniku nových vrásek.
  • Výraznějších výsledků dosáhnete profesionálními zákroky, jako je botox, výplně, chemický peeling a laserový resurfacing, které mohou výrazně zlepšit vrásky.
  • Nikdy není pozdě začít pečovat o svou pleť a bojovat proti vráskám! Klíčem je důslednost.

Často kladené otázky o vráskách

Jak dlouho trvá, než se vrásky změní?

Viditelné zmírnění jemných linek a vrásek může v závislosti na ošetření trvat 4 týdny až 6 měsíců. Důsledné používání retinoidů a antioxidantů postupně zlepší strukturu pleti v průběhu několika měsíců. Intenzivnější laserové ošetření může přinést výsledky za 2-4 týdny. Buďte trpěliví, protože zvrácení vrásek vyžaduje čas.

Jaká je nejúčinnější léčba vrásek?

Na povrchové jemné vrásky jsou velmi účinné lokální retinoidní krémy/séra, pokud se používají důsledně. U hlubších vrásek mohou neuromodulátory, jako je botox, a dermální výplně, jako je Juvederm, uvolnit vrásky a obnovit objem. Ablativní laserový resurfacing je také velmi účinný, ale vyžaduje odstávku. Nejlépe obvykle funguje kombinace několika modalit.

Lze vrásky odstranit bez chirurgického zákroku?

Ano, většinu vrásek lze zjemnit a zlepšit bez chirurgického zákroku. Lokální péče o pleť, botox, výplně, chemický peeling, mikrojehličkování, Ultherapie, laserový resurfacing a radiofrekvenční mikrojehličkování - to vše může zmírnit vrásky bez chirurgického zákroku. Pouze výrazné ochabnutí vyžaduje lifting obličeje.

V jakém věku byste měli začít používat přípravky proti vráskám?

Nejlepší je začít používat preventivní péči o pleť, jako jsou retinoidy a opalovací krémy, ve věku od 20 do 30 let, než se vám vytvoří velké vrásky. Botox lze používat od 30 let věku k prevenci dynamických vrásek. Intenzivnější lasery a radiofrekvence jsou vhodnější pro věk od 40 let, kdy jsou vrásky více patrné.

Mohou botox na vrásky dostat i muži?

Rozhodně! Botox si nechávají aplikovat spíše ženy, ale spousta mužů ho používá také k vyhlazení vrásek na čele, vrásek a mračení, aby získali svěží a mladistvý vzhled. Při správném podání vypadá botox přirozeně u mužů i žen.

Mají výplně vrásek skutečně význam?

Ano, dermální výplně jako Juvederm a Restylane mohou dočasně vyplnit vrásky, záhyby a ztracený objem obličeje na 6 měsíců až 2 roky. Výplň účinně vyplňuje vrásky kolem úst, tváří, spánků, pod očima a rtů. Výsledky jsou okamžité s malými prostoji.

Proč se mi ráno dělají vrásky hůř?

Pokožka obličeje se přes noc dehydratuje, což způsobuje, že se ráno objevují jemné linky a vrásky. Použití hydratačního krému a poskytnutí času na rehydrataci obličeje je pomůže zjemnit. Spánek na boku nebo na břiše také přes noc vrásky zhoršuje.

Jak mohu zabránit tomu, aby se vrásky na hrudi zhoršily?

Používejte denně antioxidační sérum a následně širokospektrální opalovací krém na hrudník, abyste zabránili poškození slunečním zářením, které zhoršuje vrásky na hrudníku. Silikonové fólie na jizvy mohou také časem zploštit a vyhladit vrásky na hrudníku. Hluboké vrásky na hrudníku lze řešit lasery, Ultherapií a radiofrekvenčním ošetřením.

Jaké životní návyky zhoršují tvorbu vrásek?

Kouření, nadměrná konzumace alkoholu a cukru a opalování jsou velkými viníky životního stylu. Nedostatečný příjem vody, strava chudá na živiny a opakovaná mimika také zhoršují tvorbu vrásek. Pro mladší vzhled pleti si dopřejte dostatek spánku, zvládejte stres, cvičte a jezte zdravou stravu.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asociace Americké akademie dermatologie. (2022). Jak snížit výskyt vrásek . https://www.aad.org/public/everyday-care/anti-aging-skin-care/reduce-appearance-of-wrinkles.

Americká společnost plastických chirurgů. (2021). ASPS Recommended Insurance Coverage Criteria for Third-Party Payers (Doporučená kritéria pojistného krytí pro plátce třetích stran): https://www.plasticsurgery.org/documents/Health-Policy/Reimbursement/insurance-2017-chemical-peel.pdf.

Clevelandská klinika. (2021). Léčba vrásek. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17443-wrinkle-treatments

Časopis Elle. (2021). 27 nejlepších krémů proti vráskám pro každý typ pleti. https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/g3417/best-anti-wrinkle-creams/?slide=1

Harvard Health Publishing. (2022). Co způsobuje vrásky. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-wrinkles

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Kolagen proti vráskám: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/collagen-for-wrinkles-how-it-works-and-when-to-use.

Klinika Mayo. (2021). Léčba vrásek: Jak si udržet svěží a mladou pleť . https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/wrinkle-treatments/art-20047463.

Medical News Today. (2022). Jak se zbavit vrásek: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles.

Paulina volba. (2022). Proti stárnutí. https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skin-care-basics/_/how-to-anti-age-your-skin

WebMD. (2022). Krém proti vráskám. https://www. webmd.com/beauty/features/wrinkle-treatment-creams#1

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?