Možné vedlejší účinky přílišného množství kolagenu

Published:

Kolagenové doplňky stravy jsou v posledních letech stále populárnější, protože mají pozitivní účinky na pleť, vlasy, nehty, klouby a další. Kolagen jako strukturální bílkovina, která se nachází v celém těle, hraje důležitou roli v našem celkovém zdraví a vzhledu. Jako u většiny věcí však platí, že příliš mnoho dobrých věcí může mít i své stinné stránky.

Nadměrná konzumace kolagenu může u některých lidí vést k mírným nežádoucím účinkům. Pochopení možných rizik může pomoci řídit bezpečnou a účinnou suplementaci kolagenem.

Možné vedlejší účinky přílišného množství kolagenu

Co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří 30 % celkového obsahu bílkovin. Tvoří strukturální kostru, která podporuje tkáně včetně kůže, kostí, šlach, vazů, cév a orgánů.

Kolagenová vlákna zpevňují pokožku a dodávají jí pružnost a elasticitu. V kostech a kloubech pomáhá kolagen svou gumovou konzistencí tlumit nárazy a podporuje pružný pohyb. Kolagen hraje také roli při nahrazování odumřelých kožních buněk a hojení ran.

S přibývajícím věkem klesá přirozená produkce kolagenu. Tento úbytek kolagenu vede k běžným vnějším příznakům stárnutí, jako jsou jemné vrásky, povadlá kůže, lámavé nehty, ztuhlé klouby a slabší kosti. Cílem kolagenových doplňků je tomuto úbytku čelit přímým dodáváním kolagenu potřebného v těle.

Výhody suplementace kolagenem

Pravidelné užívání kolagenových doplňků může přinést klinicky prokázané výhody:

  • Zlepšuje hydrataci a pružnost pokožky - bylo prokázáno, že perorální kolagenové peptidy zvyšují vlhkost pokožky a redukují vrásky. Kolagen stimuluje tvorbu nového kolagenu v kožní vrstvě.
  • Zmírňuje kloubní potíže - četné studie prokazují schopnost kolagenu snižovat artritickou bolest a ztuhlost kloubů. Podporuje obnovu a zpevnění poškozené kloubní tkáně.
  • Posiluje lámavé nehty - aminokyseliny v kolagenových doplňcích pomáhají nehtům růst silnější a zabraňují jejich lámání a štěpení.
  • Snižuje výskyt celulitidy - kolagen může zlepšit strukturu pokožky a minimalizovat tak viditelnost celulitidy.
  • Podpora zdraví srdce - Některé výzkumy naznačují, že denní příjem kolagenu chrání před tvorbou plaku v tepnách a zlepšuje pevnost a pružnost cév.
  • Pomáhá budovat svalovou hmotu - kolagen poskytuje esenciální aminokyseliny potřebné k budování a obnově svalů po cvičení. Může podporovat nárůst svalové hmoty a síly.

Vzhledem k tomu, že kolagen hraje roli v celkové strukturální podpoře a integritě, má prokazatelný přínos pro krásu, kondici, mobilitu a celkovou pohodu. Pokud jsou kolagenové doplňky stravy součástí zdravého životního stylu, mohou zlepšit kvalitu života v každém věku.

Možné vedlejší účinky nadměrného množství kolagenu

Kolagen sice nabízí vědecky podložené výhody, ale příliš mnoho dobré věci může vést k možným vedlejším účinkům. Zde jsou některé klíčové věci, které je třeba vědět o nadměrném příjmu kolagenu:

1. Trávicí problémy

Užívání většího množství kolagenních peptidů, než je doporučená dávka, může u některých osob způsobit podráždění trávicího traktu. Kolagenové doplňky se získávají z vedlejších živočišných produktů, jako jsou rybí šupiny nebo kůže a kuřecí chrupavky. Vysoká hustota bílkovin může zahltit trávicí systém, což má za následek:

  • Nadýmání
  • Plyn
  • Bolest žaludku
  • Průjem

Osoby s citlivým žaludkem nebo zažívacími potížemi, jako je IBS, mohou být k těmto nežádoucím účinkům náchylnější. Začněte s malými dávkami a sledujte reakce organismu, což může pomoci zjistit toleranci kolagenu.

2. Riziko kontaminace

U kolagenu pocházejícího z částí zvířat existuje riziko kontaminace z prostředí, kde jsou zvířata chována. Mořský kolagen z ryb může obsahovat rtuť, olovo, arsen nebo jiné těžké kovy, které se vyskytují ve vodách, kde ryby plavou.

U hovězího kolagenu existuje malé riziko přenosu nemocí, pokud pochází ze zemí s uvolněnými předpisy pro testování na zvířatech. Kontaminující látky se koncentrují ve vedlejších živočišných produktech používaných k výrobě kolagenu.

Hledání renomovaných značek doplňků stravy, které kontrolují své dodavatelské řetězce, pomáhá toto riziko minimalizovat. Nadměrný příjem pochybných zdrojů se však nikdy nedoporučuje.

3. Možnost alergické reakce

I když je to poměrně vzácné, u některých jedinců se mohou vyskytnout alergické reakce po požití kolagenu. To opět souvisí s jeho živočišným původem. Lidé s alergií na měkkýše nebo vejce by mohli reagovat na mořský, respektive drůbeží kolagen.

Alergické příznaky mohou zahrnovat kopřivku, otok, tlak na hrudi, potíže s dýcháním nebo anafylaxi. Při výskytu jakékoli přecitlivělosti se doporučuje přerušit užívání. Osoby se známými alergiemi by měly být při zahájení užívání kolagenu opatrné.

4. Zvýšený příjem kalorií

Kolagenové doplňky obsahují velké množství kalorií na jednu porci - v průměru 40-120 kalorií. Zejména konzumace kolagenu ve formě koktejlu zvyšuje spotřebu kalorií.

Kolagen sice díky obsahu bílkovin pomáhá budovat svaly, ale jeho nadměrný příjem může bránit snahám o hubnutí. Přijímání větší než doporučené porce zvyšuje množství kalorií, často zbytečných. Sledování celkového příjmu kalorií pomocí výživové aplikace pomáhá udržet kontrolu.

5. Potenciální interakce s léčivy

Nebyl proveden dostatečný výzkum toho, jak mohou perorální kolagenové doplňky interagovat s některými léky. Kolagenní peptidy se však pravděpodobně chovají podobně jako bílkoviny v potravě.

Obzvláště důležité jsou léky odbourávané enzymovou cestou cytochromu P450. Konzumace příliš velkého množství bílkovin z kolagenu spolu s těmito léky může zpomalit jejich metabolismus. To vede k vyšším hladinám léků v krvi, než je zamýšleno.

Každý, kdo dlouhodobě užívá léky na předpis, zejména na srdeční onemocnění, rakovinu nebo duševní choroby, by se měl před užíváním kolagenových doplňků poradit se svým lékařem. Prověření pomůže předejít možným komplikacím.

6. Maskování závažných stavů

Tento vedlejší účinek se týká zejména kloubního kolagenu. Kolagen sice prokazatelně zmírňuje bolest kloubů, ale jeho nadměrné užívání by mohlo maskovat postupné poškození způsobené artritidou nebo zraněním. Denní užívání několika tablet, abyste se udrželi při intenzivních trénincích nebo sportovních aktivitách, může způsobit více škody než užitku.

Kolagen by měl podle potřeby doplňovat odpočinek, fyzikální terapii, léky nebo chirurgický zákrok - nikoli nahrazovat správnou léčbu. Přetrvávající bolest kloubů by mohla urychlit budoucí zhoršení stavu. Umírněnost pomáhá dosáhnout optimální rovnováhy v péči o klouby.

Doporučení pro dávkování

U všech doplňků stravy platí, že dodržováním bezpečného doporučeného dávkování vhodného pro vaše potřeby se vyhnete potenciálnímu riziku nežádoucích účinků. Zde je několik obecných pokynů pro dávkování kolagenu:

  • Minimální účinná dávka - 2,5-5 gramů denně
  • Maximální doporučená dávka - 10 gramů denně
  • Terapeutická dávka pro klouby - 8-12 gramů denně

Ideální dávka kolagenu závisí na individuálních faktorech, jako je strava, úroveň aktivity, věk a zdravotní stav. Mnozí odborníci doporučují začít s dávkou 10-15 gramů denně po dobu 1-2 měsíců, abyste zaznamenali výsledky, a poté ji snížit na 5-10 gramů pro udržení.

Konzumace až 20 gramů doplňkových bílkovin ze všech zdrojů denně se zdá být pro většinu zdravých dospělých bezpečná. Vyšší dávky až do 40 gramů jsou pravděpodobně stále dobře snášeny, ale přínosy se zastaví. Příjem kolagenu v množství blízkém 10 gramům zajišťuje, že zůstane účinný i bez nadbytku.

Rozdělení denní dávky kolagenu do menších dávek v průběhu dne pomáhá zlepšit vstřebávání a minimalizovat zažívací problémy. Užívání kolagenu 30-60 minut před cvičením také umožňuje snadnou dostupnost aminokyselin pro regeneraci svalů.

Spojení kolagenového prášku nebo tablet s potravinami nebo nápoji bohatými na vitamín C zvyšuje syntézu kolagenu a přináší lepší výsledky. Vitamin C hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu, takže jeho kombinace s doplňkem stravy přináší výhody.

Kdo by měl kolagen užívat opatrně nebo se mu vyhnout?

Zatímco drobné nežádoucí účinky se vyskytují pouze u některých uživatelů, některé skupiny obyvatel by měly být při užívání kolagenu opatrnější:

  • osoby s alergií na vejce nebo korýše
  • Lidé s cukrovkou nebo problémy s regulací hladiny cukru v krvi
  • Osoby užívající léky na ředění krve nebo cyklosporin
  • osoby s chronickým onemocněním ledvin nebo osoby na dialýze.
  • Děti nebo dospívající mladší 18 let
  • Těhotné nebo kojící ženy

Konzultace s lékařem pomůže objasnit bezpečnost a optimální dávkování, pokud vás kolagen zajímá, ale máte základní zdravotní potíže. Pravidlem je začít s nízkou dávkou, postupovat pomalu a sledovat reakce.

Závěr o bezpečnosti kolagenových doplňků

Kolagen nabízí prokázané wellness výhody, které se s věkem jednoduše zvyšují, protože naše přirozené zásoby klesají. Konzumace doporučené dávky poskytuje stavební kameny potřebné pro zlepšení stavu kůže, kloubů, kostí, svalů a dalších.

Při zařazování kolagenu se řiďte zásadami pro dávkování a vybírejte kvalitní doplňky stravy. Nadměrný příjem kolagenu je sice vzácný, ale u náchylných jedinců představuje malé riziko vedlejších účinků na zažívací trakt, alergií nebo lékových interakcí. Informovanost umožňuje užívat výhody kolagenu bezpečně.

Souhrn

Zde je několik klíčových faktů, které je třeba si zapamatovat, pokud jde o možné nežádoucí účinky příliš velkého množství doplňkového kolagenu:

  • Kolagen je základní strukturální bílkovina, která tvoří 30 % obsahu bílkovin v lidském těle.
  • Produkce kolagenu s věkem přirozeně klesá, což vede k vnějším známkám stárnutí.
  • Kolagenové doplňky mají prokazatelný přínos pro zdraví pokožky, bolesti kloubů, budování svalů a celkovou pohodu.
  • Nadměrný příjem kolagenu nad doporučené dávky může potenciálně způsobit zažívací potíže, alergické reakce, interakce s léky, zvýšení hmotnosti nebo zhoršení stavu kloubů.
  • Maximální bezpečná doplňková dávka je přibližně 10 gramů kolagenu denně, přičemž vyšší množství je pravděpodobně stále dobře snášeno.
  • Lidé s alergiemi, užívající určité léky nebo trpící cukrovkou, problémy s ledvinami či poruchami srážlivosti krve by měli kolagen užívat opatrně nebo se mu vyhnout.
  • Dodržování pokynů pro dávkování, výběr kvalitních produktů a sledování reakcí organismu pomáhá předcházet nežádoucím vedlejším účinkům.

Možné vedlejší účinky přílišného množství kolagenu. Závěr

Suplementace kolagenem nabízí způsob, jak zvýšit množství strukturních bílkovin, které přirozeně ztrácíme s přibývajícím věkem. Pokud je kolagen užíván tak, jak doporučuje většina lékařských odborníků a značek výrobků, poskytuje krásu, kondici a výhody proti stárnutí s minimálním rizikem.

U některých uživatelů však megadávkování kolagenových doplňků může mít mírné vedlejší účinky. Nadměrný příjem by mohl vést k zažívacím potížím, alergickým reakcím, nechtěnému příjmu kalorií navíc a možným lékovým interakcím. Opatrnosti při užívání kolagenu musí dbát i osoby s určitými zdravotními potížemi.

Být informovaným spotřebitelem umožňuje bezpečně využívat výhod kolagenu. Dodržujte pokyny pro dávkování od 10-15 gramů denně, vybírejte si renomované značky doplňků a v případě potřeby užívání cyklicky opakujte. Pro dosažení nejlepších výsledků rozdělte dávky na celý den a kombinujte je s vitaminem C. S trochou obezřetnosti nabízí kolagen obrovské výhody, díky nimž můžete vypadat a cítit se co nejlépe v každém věku.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Denní konzumace kolagenového doplňku Pure Gold Collagen® snižuje viditelné známky stárnutí. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758 . https://doi.org/10.2147/CIA.S93939.

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). Účinky doplňku kolagenního tripeptidu na vlastnosti pokožky: A prospective, randomized, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Studie 24 týdnů užívání kolagenového hydrolyzátu jako doplňku stravy u sportovců s bolestmi kloubů souvisejícími s aktivitou. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496 . https://doi.org/10.1185/030079908X291967.

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologický účinek hydrolyzovaného kolagenu na metabolismus kostí. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi. org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). Kombinace doplňků stravy s rybím tukem a pravidelného aerobního cvičení zlepšuje složení těla a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274 . https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267.

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Požívání bioaktivních kolagenových hydrolyzátů zvyšuje vlhkost a pružnost pokožky obličeje a snižuje známky stárnutí obličeje v randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studii. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). Dvojitě zaslepená randomizovaná kontrolovaná klinická studie účinnosti kolagenního peptidu na osteoartrózu. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788. https://doi.org/10.1002/jsfa.9388.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Suplementace kolagenními peptidy v kombinaci s odporovým tréninkem zlepšuje tělesné složení a zvyšuje svalovou sílu u starších sarkopenických mužů: randomizovaná kontrolovaná studie. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?