Zvrátí něco stárnutí pleti?

Published:

Categories: Kolagen

Stárnutí je nevyhnutelné, ale předčasné stárnutí pleti nemusí být. Existují kroky, které můžete podniknout, abyste zvrátili stárnutí pleti, redukovali vrásky a obnovili mladistvý vzhled.

Stárnutí kůže je složitý biologický proces ovlivňovaný mnoha faktory. Díky pokročilým technologiím péče o pleť a vědeckému výzkumu v oblasti boje proti stárnutí je možné omladit a chránit pleť a minimalizovat tak známky stárnutí.

V tomto článku se dozvíte, jak pleť stárne, a vědecky ověřené metody, které dermatologové doporučují ke zvrácení stárnutí pleti a udržení mladistvého vzhledu.

 zvrátí něco stárnutí pleti?

Jak stárne pokožka? Pochopení procesu stárnutí

Abyste pochopili, jak zvrátit stárnutí pleti, musíte nejprve vědět, jak k němu vůbec dochází.

Kůže se skládá ze tří vrstev - epidermis, dermis a hypodermis. Epidermis je nejsvrchnější vrstva, zatímco nejvnitřnější podkoží se skládá z podkožního tuku. Mezi nimi se nachází dermis, která obsahuje kolagen, elastin a extrafibrilární matrix.

Tyto struktury dodávají pokožce pevnost, pružnost a plnost a hladkost. S přibývajícím věkem však pokožka prochází změnami, které ovlivňují její mladistvý vzhled:

Úbytek kolagenových a elastinových vláken

Kolagen zajišťuje strukturu, zatímco elastin dodává pokožce pružnost. Od poloviny 20. roku života se produkce kolagenu snižuje a stávající kolagen se začíná rozpadat. Elastin se také začíná fragmentovat.

To způsobuje ztrátu pružnosti a pevnosti pokožky. Začne být tenčí, sušší a náchylnější k tvorbě vrásek.

Úbytek tuku a svalové hmoty

Tloušťka podkoží se začíná zmenšovat. Začínáme ztrácet obličejový tuk a svalový tonus. To vede k povadlé kůži a propadlinám pod očima, na tvářích a kolem úst. Výrazněji se projevují nosoretní vrásky a marionetové linie.

Zhoršená funkce kožní bariéry

Vrchní epidermální vrstva slouží jako ochranná bariéra proti poškození vlivem prostředí. S přibývajícím věkem tato bariéra slábne, takže je pokožka náchylnější k podráždění. Zvyšuje se také trans-epidermální ztráta vody, což snižuje její vlhkost.

Změny pigmentace

Mohou se objevit oblasti tmavší pigmentace, jako jsou stařecké skvrny, způsobené dlouholetým sluněním. V důsledku nerovnoměrného rozložení melaninu může vzniknout také nerovnoměrný odstín pleti.

Změny krevních cév a kostí

Rozšíření cév vede ke vzniku pavoučích žilek na nose, tvářích a nohou. Při úbytku kostí, zejména ve tvářích, dochází k propadání středu obličeje, což přispívá ke staršímu vzhledu.

Účinné strategie proti stárnutí podpořené vědou

Stárnutí je podmíněno mnoha vnitřními i vnějšími faktory. Zatímco vnitřní stárnutí je biologické a přirozené, odhaduje se, že přibližně 80 % stárnutí kůže je způsobeno vnějšími zdroji, například slunečním zářením.

To znamená, že zdravý životní styl a správná péče o pleť mohou výrazně ovlivnit rychlost stárnutí pleti. Zde jsou dermatology doporučené tipy proti stárnutí, které prokazatelně omlazují pleť:

1. Používejte denně opalovací krém se širokým spektrem účinku

Sluneční záření je nejčastější příčinou stárnutí pleti. UVA/UVB záření poškozuje kožní buňky, ničí kolagen a urychluje tvorbu vrásek. Způsobuje také změny pigmentace a zvyšuje riziko rakoviny kůže.

  • Je nezbytné denně používat širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30. Chrání před UVA i UVB zářením. Hledejte voděodolný opalovací krém, který zajistí přibližně 80 minut ochrany i při pocení nebo plavání.
  • Při pobytu venku se každé 2 hodiny znovu namažte opalovacím krémem. Noste také ochranné oblečení, například klobouky a sluneční brýle. Vyhýbejte se sluneční špičce mezi 10. a 14. hodinou.

2. Čištění a hydratace pro mladší vzhled pleti

  • Jemné čištění pomáhá odstranit nečistoty, olej a olejíčky, aniž by pleť znečistil. Používejte vlažnou vodu a vyhněte se drhnutí nebo nadměrnému drhnutí.
  • Hydratace zadržuje vodu v pokožce, vypíná ji a snižuje výskyt jemných linek a vrásek. Hledejte hydratační složky, jako je kyselina hyaluronová, glycerin, ceramidy a bambucké máslo.
  • Proti stárnutí pleti používejte hydratační krémy s antioxidanty, jako je vitamin C a E, resveratrol a zelený čaj. Ty neutralizují volné radikály způsobené UV zářením a znečištěním.

3. Použití retinoidů k posílení kolagenu

Retinoidy nebo retinol jsou deriváty vitaminu A, které prokazatelně redukují vrásky, skvrny a poškození způsobené sluncem. Jako jedna z nejvíce zkoumaných složek proti stárnutí má silné klinické důkazy:

  • Stimuluje tvorbu kolagenu, čímž redukuje jemné linky a vrásky.
  • Napravuje poškození způsobené sluncem tím, že vyhlazuje strukturu a tón pleti.
  • Uvolňuje póry a zvyšuje výměnu kožních buněk pro mladistvý vzhled.

Začněte pomalu s volně prodejnými 0,5% retinolovými krémy, abyste si vybudovali toleranci. U svého dermatologa můžete také získat retinoidy s vyšší silou na předpis. Zpočátku je používejte každý druhý den, poté pomalu zvyšujte frekvenci podle tolerance vaší pleti.

4. Aplikujte antioxidační séra pro zvýšenou ochranu

Antioxidanty jsou jako vojáci, kteří chrání vaši pokožku. Neutralizují volné radikály a oxidační poškození, které urychlují stárnutí. Výzkumy ukazují, že specifické antioxidanty aplikované lokálně mohou omladit stárnoucí pleť:

  • Vitamin C - Zvyšuje tvorbu kolagenu a vyrovnává tón pleti. Hledejte séra s obsahem kyseliny L-askorbové mezi 10-20 %.
  • Vitamin E - napravuje poškození způsobená sluncem a zmírňuje záněty. Často se kombinuje s vitaminem C.
  • Koenzym Q10 - dodává energii kožním buňkám a redukuje vrásky. Studie používaly dávky 0,3 %.
  • Extrakt ze zeleného čaje - zklidňuje pokožku a obsahuje katechiny s účinky proti stárnutí. Hledejte 50-75 % katechinů.
  • Resveratrol - nachází se v červených hroznech a chrání před stresovými vlivy prostředí. Ideální je 1-2% koncentrace.

Jednou nebo dvakrát denně po čištění pleti použijte antioxidační séra. Působí synergicky s retinoidy a posilují tak účinky proti stárnutí.

5. Získejte více kolagenu pomocí doplňků stravy

Naše přirozená produkce kolagenu klesá od 20. roku života. Užívání perorálních kolagenových doplňků může pomoci tomuto stavu čelit:

  • Bylo zjištěno, že kolagenové peptidy zvyšují pružnost, hydrataci a hustotu kolagenu v kůži. Hledejte hydrolyzovaný kolagen v prášku nebo tabletách vyrobený z ryb, vajec nebo jiných potravinových zdrojů.
  • Ve studiích se ukázalo, že dávky 2,5 až 10 gramů kolagenních peptidů užívané po dobu 8-24 týdnů působí proti stárnutí. Jako nejúčinnější se ukázaly vyšší dávky, např. 10 gramů.
  • Pro co nejlepší vstřebávání kolagenu jej kombinujte s vitaminem C. Vitamin C pomáhá přeměnit kolagen na využitelnou formu.
  • Hladinu kolagenu můžete zvýšit také stravou, a to konzumací ovoce bohatého na vitamin C, vývaru z kostí, vajec, citrusových plodů, listové zeleně a bobulovin.

6. Vyzkoušejte omlazující terapie

Stárnutí pleti mohou zvrátit i nechirurgické terapie omlazení pleti, které nabízejí dermatologové a kosmetičky. Patří mezi ně:

  • Chemický peeling - lehce odstraní poškozené vnější vrstvy kůže a odhalí novější buňky. Zlepšuje tón, texturu, vrásky a jizvy po akné.
  • Mikrodermabraze - jemně obrousí pokožku a exfoliuje ji. Redukuje jizvy po akné, vrásky, sluneční skvrny a rozšířené póry.
  • Laserový resurfacing pleti - využívá cílené paprsky k posílení kolagenu, vyhlazení pleti a ošetření pigmentace. Výraznější výsledky než chemický peeling.
  • Kožní výplně - výplně měkkých tkání, jako je kyselina hyaluronová, vyplňují obličejové záhyby a vypínají místa, která ztratila objem. Poskytují dočasný efekt proti stárnutí.
  • Mikrojehličkování - Vytváří mikroskopické vpichy pomocí malých jehliček, které stimulují kolagen a elastin. Redukuje jizvy a vrásky.

Tato ošetření mohou stát stovky dolarů za jedno sezení. Než se vrátíte k obvyklé péči o pleť, dopřejte své pleti přibližně 2 týdny na zotavení.

7. Poraďte se s dermatologem o individuálních možnostech

Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků v boji proti stárnutí, obraťte se na certifikovaného dermatologa. Ten může posoudit vaši pleť, rizika a potřeby a vytvořit individuální plán léčby.

Dermatolog vám může doporučit:

  • Retinoidy, alfa-hydroxykyseliny, antioxidanty a peptidy na předpis
  • ošetření v ordinaci, jako je botox, chemický peeling, laserový resurfacing pleti, dermální výplně.
  • Léky na zlepšení pigmentace, jako je hydrochinon
  • Sledování podezřelých znamének za účelem prevence rakoviny kůže

S odbornou pomocí se můžete zaměřit na různé známky stárnutí. Klinické ošetření na míru má také tendenci přinášet déle trvající omlazení než samotné volně prodejné produkty.

Vraťte čas zpět při stárnutí pleti

Stárnutí sice nemůžeme zastavit, ale rozhodně ho můžeme zpomalit. Ochrana pokožky před slunečním zářením, její výživa a používání osvědčených složek a terapií proti stárnutí mohou vést k výraznému zlepšení vzhledu a zdraví pokožky.

Obraťte biologické hodiny své pleti tím, že:

  • Používání opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 30
  • Použití retinoidů, vitaminu C, peptidů
  • Užívání perorálního kolagenu
  • Získání chemického peelingu, mikrojehličkování
  • Návštěva dermatologa

Komplexní přístup řeší všechny faktory, které způsobují stárnutí pleti. Pečlivou péčí lze minimalizovat vrásky, skvrny, ochablost a další známky stárnutí. Vaše pleť bude vypadat mladistvěji i v pozdějších desetiletích.

Často kladené otázky

Jak mohu zvrátit vrásky v obličeji?

Používání retinoidů je jedním z nejúčinnějších způsobů redukce vrásek. Použijte volně prodejný retinolový krém nebo si nechte předepsat retinoid od svého dermatologa. Začněte pomalu a používejte každý druhý den, než začnete zvyšovat frekvenci. Kombinace retinoidů s antioxidanty, jako je vitamin C, přináší další výhody v boji proti vráskám. Vrásky na obličeji mohou vyhladit také neinvazivní zákroky, jako je laserový resurfacing a dermální výplně.

Jaká je nejlepší péče proti stárnutí pleti?

Základními kroky jsou čištění pleti, ochrana před sluncem, hydratace a používání sér proti stárnutí. Čistěte ráno a večer. Denně používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30. Používejte hydratační krém s hydratačními složkami a antioxidanty. Večer před hydratačním krémem použijte sérum s retinolem nebo vitaminem C. Exfoliací 1-2krát týdně odstraňte odumřelé kožní buňky. Můžete také přidat kolagenové doplňky stravy. Každoročně navštivte dermatologa.

Jak se mohu zbavit stařeckých skvrn?

Lokální krémy s hydrochinonem (2-4 %) mohou po několikaměsíčním používání zesvětlit stařecké skvrny. Retinoidy také pomáhají blednout skvrny tím, že zvyšují výměnu kožních buněk. Chemický peeling a laserový resurfacing odstraňují vrchní vrstvy kůže a odhalují čerstvější buňky. Vždy používejte opalovací krém, abyste zabránili vzniku nových tmavých skvrn.

Jaký je nejlepší kolagenový doplněk proti stárnutí?

Poohlédněte se po hydrolyzovaném kolagenním peptidu v prášku nebo kapslích renomovaných značek. Kolagen získaný z ryb, vajec nebo kuřecího masa má podobné účinky. Zaměřte se na 5-10 gramů denně. Doplňte ho vitaminem C, který pomáhá tělu kolagen vstřebat a využít. Aby se projevily účinky proti stárnutí, je třeba kolagen užívat alespoň 2-3 měsíce.

Jak si mohu přirozeně zpevnit pleť?

Zdravá strava s antioxidanty může chránit vaši pleť zevnitř. Zůstaňte dobře hydratovaní a používejte hydratační krémy s kyselinou hyaluronovou. Používejte zpevňující krémy se složkami, jako je zelený čaj, peptidy a kofein. Suché kartáčování podporuje krevní oběh a tvorbu kolagenu. Nejúčinnějšími vypínacími zákroky jsou laserový resurfacing pleti a ultrazvukové vypínání pleti prováděné dermatologem.

Kdy mám začít používat přípravky proti stárnutí?

Po dvacítce začněte denně používat opalovací krém a základní péči o pleť. Po třicítce začněte používat antioxidanty, například séra s vitaminem C. Retinoidy lze přidat k prevenci jemných vrásek a stimulaci kolagenu. Zvažte kolagenové doplňky a pravidelný chemický peeling nebo mikrodermabrazi. Po čtyřicítce a později může být zapotřebí invazivnějších vypínacích zákroků, protože se zvětšuje ochablost pleti. Navštivte svého dermatologa, aby vám sestavil plán proti stárnutí.

Mohu přirozeně zvrátit stárnutí?

Přírodní přístupy samy o sobě sice nemohou zcela zvrátit stárnutí, ale mohou doplnit klinickou léčbu:

  • Chraňte pokožku před sluncem, nekuřte a vyhýbejte se opakovaným výrazům obličeje.
  • Dodržujte dietu bohatou na antioxidanty, ovoce, zeleninu, omega-3 a potraviny vytvářející kolagen.
  • Zůstaňte hydratovaní a používejte hydratační krém
  • Provádějte obličejová cvičení pro zpevnění svalů
  • Zvládání stresu pomocí jógy, meditace a psaní deníků
  • Dostatek spánku a pokud možno se vyhýbat toxinům, jako je znečištění.

Zdravý životní styl je základem mladistvého vzhledu. Přírodní metody podporují lékařské terapie proti stárnutí.

Jakým složkám bych se měl/a vyhnout při stárnutí pleti?

Vyhněte se produktům s vůní, sulfátovým čisticím prostředkům a alkoholu, které mohou dráždit. Vyhněte se drsným peelingům a chemickým peelingům, které mohou poškodit kožní bariéru. Omezte používání AHA přípravků na 1-2krát týdně. Hydrochinon na tmavé skvrny by se neměl používat dlouhodobě. Pečlivě si přečtěte seznamy složek a výrobky nejprve otestujte náplastí. Pokud vaše pokožka reaguje špatně, přestaňte je používat. Obraťte se na svého dermatologa, který vám poradí.

Kdy bych měl/a zvážit kosmetické procedury, jako je botox nebo výplně?

Neinvazivní postupy proti stárnutí mohou někdy pomoci vrátit čas. Obraťte se na certifikovaného dermatologa nebo plastického chirurga. Botox může zabránit dynamickým vráskám, pokud se používá po třicítce a později. Dermální výplně dodají objem a vyhladí statické vrásky. Prodiskutujte potenciální výhody a rizika ve vašem věku, abyste zjistili, zda by vám zákroky mohly pomoci dosáhnout požadovaných estetických cílů.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Vnitřní a vnější faktory stárnutí kůže: přehled. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi. org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Americká akademie dermatologie. (n.d.). Jak zvrátit příznaky stárnutí pleti . https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reverse-signs-of-skin-aging.

Nadace proti rakovině kůže. (2021). Photoaging. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/prevention/are-you-at-risk/photoaging

Zussman, J., & Ahdout, J. (2021). Přínosy séra s vitaminem C pro obličej, pleť a vlasy. Healthline. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Kyselina hyaluronová: Klíčová molekula při stárnutí kůže. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Harvard Health Publishing. (2019). Opravdu kolagenové doplňky snižují známky stárnutí? https://www.health.harvard.edu/blog/do-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging-2019090416904

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoidy v léčbě stárnutí kůže: přehled klinické účinnosti a bezpečnosti. Clinical interventions in aging, 1(4), 327-348 . https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327.

Americká akademie dermatologie. (n.d.). Omlazující procedury pro pleť . https://www.aad.org/public/cosmetic/rejuvenation.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?