Jaký nedostatek vitamínů způsobuje povadlou pleť?

Published:

Categories: Kolagen

Povislá a vrásčitá pokožka je jedním z nejviditelnějších příznaků stárnutí. S přibývajícím věkem ztrácí naše kůže pružnost a kolagen, což vede k uvolněné, krepované kůži, která je povislá a vrásčitá. I když je určité stárnutí kůže nevyhnutelné, existují způsoby, jak tento proces zpomalit a minimalizovat jeho ochabování. Jedna z tajných zbraní proti povadlé pleti? Dostatek správných vitamínů a živin. Nedostatek vitamínů může urychlit stárnutí a ochabování pleti. Přečtěte si více informací o vitamínech, které pomáhají udržovat pleť mladistvou, a o tom, které nedostatky přispívají k předčasnému stárnutí.

 Jaký nedostatek vitamínů způsobuje povislou kůži?

Proč pleť stárne a ochabuje s přibývajícím věkem?

S přibývajícím věkem naše pleť postupně ztrácí mladistvou pružnost a pevnost. Proč k tomu dochází?

  • Rozpad kolagenu a elastinu - kolagenové a elastinové bílkoviny zajišťují strukturu a pružnost. S přibývajícím věkem jejich produkce klesá a jejich odbourávání předstihuje obnovu.
  • Úbytek tuku - tukové polštářky pod kůží zajišťují plnost. Jak se tukové polštářky zmenšují, kůže se prohýbá.
  • Ztenčující se epidermis - vrchní vrstva kůže se ztenčuje, což snižuje její vlhkost a ochranu.
  • Nižší buněčný obrat - pomalejší regenerace buněk vede ke zploštění dermálně-epidermálního spojení. Tím se snižuje přísun živin do epidermis.
  • Poškození kožních buněk - dlouholeté působení ultrafialového (UV) záření a znečišťujících látek narušuje kožní buňky a vlákna.
  • Hormonální změny - pokles estrogenu, progesteronu a růstových hormonů přispívá k úbytku kolagenu.

Zatímco vnitřní stárnutí je nevyhnutelné, vnější faktory, jako je vystavení slunci, kouření a špatná výživa, urychlují ochabování. Nedostatek vitamínů zbavuje pokožku látek potřebných pro optimální obnovu a ochranu, což urychluje její stárnutí.

Vitamíny, které pomáhají v boji proti ochabování pleti a předčasnému stárnutí

Správné vitaminy pozitivně ovlivňují procesy od tvorby kolagenu po antioxidační ochranu, které udržují mladistvou a pevnou pleť. Nedostatky umožňují dřívější vznik ochablosti a vrásek. Zde jsou klíčové vitaminy pro boj proti stárnutí a prevenci ochabování pleti:

Vitamin C

Vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenu. Tento strukturální protein zajišťuje pevnost a pružnost. Vitamin C působí také jako antioxidant a chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály způsobenými UV zářením a znečištěním. Mezi příznaky nedostatku vitaminu C patří suchá pokožka, časté modřiny a špatné hojení ran.

Vitamin E

Tento v tucích rozpustný antioxidant chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Při lokální aplikaci také napomáhá ochraně před UV zářením. Nízký obsah vitaminu E může vést k předčasnému stárnutí pleti.

Vitamin A

Retinoidy, jako je retinol, jsou odvozeny od vitaminu A. Podporují rychlejší výměnu buněk, takže pleť je hladší a pevnější. Nedostatek vitaminu A způsobuje suchou, šupinatou a vrásčitou pokožku.

Vitamin D

Vitamin D, známý také jako "sluneční vitamín", pomáhá regulovat metabolismus kolagenu pro pružnou pokožku. Může také snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny kůže.

Komplex vitamínů B

Vitamíny skupiny B přispívají k regeneraci a růstu kožních buněk. Jejich nedostatek může vést k vyrážkám, akné a suchosti. Vitamin B3 podporuje tvorbu kolagenu.

Zinek

Zinek napomáhá hojení ran aktivací kolagenu a podporou růstu tkání. Je také antioxidantem. Jeho nízká hladina je spojována s akné a kožními lézemi.

Jak může nedostatek vitamínů urychlit ochabování a stárnutí pleti

Nedostatek vitamínů a minerálů se projeví na pleti. Zrychlené stárnutí, vrásky a ochablost mohou být důsledkem těchto nedostatků:

Nedostatek vitaminu C

Bez dostatečného množství vitaminu C klesá tvorba kolagenu. To způsobuje ztenčení a křehkost pokožky, která se snadno vrásní. Při nedostatečném množství vitaminu C se také často tvoří modřiny.

Nedostatek vitaminu E

Nedostatek vitaminu E snižuje ochranu lipidů. To vede k poškození tkání volnými radikály a urychluje ochabování. Může se objevit suchá a svědivá kůže.

Nedostatek vitaminu A

Při nedostatku vitaminu A se zpomaluje obměna buněk. To způsobuje hromadění odumřelých buněk na povrchu pokožky, což vede k suché, šupinaté, vrásčité pleti a skvrnám.

Nedostatek vitaminu D

Nedostatečné množství vitaminu D narušuje homeostázu vápníku, který je důležitý pro obnovu kůže. Zejména u starších osob může docházet k ochabování kůže.

Nedostatek vitaminu B

Nedostatek vitaminů skupiny B, jako jsou B3, B5 a biotin, přispívá ke vzniku dermatitidy, matnosti a vrásek, protože zpomaluje růst buněk.

Nedostatek zinku

Při nedostatku zinku dochází k poruchám hojení ran, obnovy kolagenu a regenerace tkání. To může vést ke vzniku kožních lézí, suchosti a vrásek.

Zpomalení stárnutí pleti: Dostatek těchto životně důležitých vitamínů pro pleť

Přestože nemůžeme zcela zastavit vnitřní stárnutí pleti, zajištěním dostatečného množství správných vitamínů můžeme zpomalit vnější stárnutí a zabránit nedostatku živin, který urychluje ochabování a tvorbu vrásek. Zde je návod, jak na to:

  • Jeztevyváženou stravu bohatou na živiny - jezte hodně ovoce, zeleniny, ořechů, semen, fazolí, celozrnných výrobků, vajec, ryb a libové drůbeže, které obsahují antioxidanty a vitamíny.
  • Zjistěte si, jaká jsou rizika nedostatku - starší dospělí, vegani/vegetariáni a osoby s problémy se vstřebáváním mohou potřebovat doplňky. Poraďte se se svým lékařem.
  • Řešení nedostatků - Pokud testy odhalí nedostatek, poraďte se o doplňcích stravy se svým lékařem. Mírné nedostatky lze často odstranit pouze stravou.
  • Zvažte cílené doplňky stravy - Pro ochranu pleti proti stárnutí mohou pomoci kolagen, antioxidanty, jako je vitamin C a E, a vitaminy podporující pleť. Poraďte se s dermatologem.
  • Aplikujte lokální vitaminy - krémy s vitaminy C, E a A poskytují po nanesení na pokožku další antioxidační podporu. Hledejte stabilní produkty se správným složením.

Používání opalovacích krémů, zanechání kouření, zvládání stresu a vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu také zpomaluje stárnutí, ale přísun klíčových vitamínů pomáhá udržet mladistvou pleť bez ochabování zevnitř. Buďte však trpěliví - ke zlepšení dochází postupně. Díky chytré výživě a péči vám vaše pleť poděkuje.

Co si zapamatovat o vitamínech pro snížení stárnutí pleti

  • Rozpad kolagenu a elastinu je hlavní příčinou povadlé a vrásčité pleti. Vitamíny podporují tvorbu kolagenu.
  • Vitamíny C, E, A a B a zinek podporují obnovu, pružnost a ochranu pokožky před poškozením.
  • Nedostatek těchto vitamínů přispívá k rychlejšímu vzniku vrásek a ochabování pleti.
  • Zdravá a vyvážená strava pomáhá předcházet nedostatku vitamínů souvisejících se stárnutím kůže.
  • Cílená výživa může při správném užívání dále omezit stárnutí pleti.
  • Lokální antioxidační krémy s vitaminy C, E a A poskytují vedle perorálního příjmu další podporu.
  • Odstranění poškození kůže způsobeného nedostatkem vyžaduje čas. Buďte trpěliví a proaktivní ve výživě.

Dbejte na příjem vitamínů, což může mít zásadní vliv na udržení mladistvé pleti s přibývajícím věkem. Spolupracujte se svými lékaři, abyste včas zjistili případný nedostatek vitamínů a podnikli kroky k jejich optimalizaci. Vaše pleť bude časem sklízet ovoce!

Často kladené otázky o vitamínech a stárnutí pleti

Otázka: Který nedostatek vitamínů způsobuje nejvýraznější stárnutí pleti?

Odpověď: Nejvýraznější účinky na pleť má pravděpodobně nedostatek vitaminu C. Bez dostatku vitaminu C klesá produkce kolagenu, což způsobuje tenkou a povadlou pokožku, která se snadněji vrásní. Snadná tvorba modřin je také jasným příznakem.

Otázka: Mají vitamíny skutečně vliv na stárnoucí pleť?

Odpověď: Ano, vitaminy hrají klíčovou roli při tvorbě kolagenu, antioxidaci, hojení ran a růstu kožních buněk, což jsou faktory, které pomáhají udržovat pružnost a mladistvý vzhled. Jejich nedostatek umožňuje rychlejší stárnutí, zatímco dostatečný příjem pokožku chrání.

Otázka: Mohou vitamínové doplňky zvrátit vrásky a ochabování pleti?

Odpověď: Doplňky stravy mohou zlepšit hladinu vitamínů v pokožce a zpomalit její stárnutí, nemohou však zvrátit již vzniklé škody. Při mírném stárnutí způsobeném nedostatkem vitamínů může obnovení optimálního stavu vitamínů v kombinaci s lokálními přípravky, změnou životního stylu a někdy i procedurami zlepšit vzhled.

Otázka: Který nedostatek vitamínů způsobuje kožní vyrážky nebo akné?

Odpověď: Nedostatek vitaminů skupiny B často přispívá ke vzniku kožních vyrážek a akné. Zejména nedostatek biotinu je spojován s vyrážkami a suchostí. Nedostatek vitaminu A může také způsobit suchou, šupinatou pokožku.

Otázka: Je vitamin E vhodný na vrásky?

Odpověď: Ano, vitamin E je antioxidant, který může pomoci redukovat vrásky. Jeho schopnost chránit buněčné membrány před poškozením volnými radikály pomáhá zpomalovat známky stárnutí. Jeho lokální použití zvyšuje účinnost.

Otázka: Jaké vitaminy podporují pružnost pokožky?

A: Vitamíny C a A jsou důležité zejména pro pružnost. C dodává potřebný kolagen, zatímco A podporuje buněčnou výměnu pro pevnější pleť. Vitamin D také napomáhá metabolismu kolagenu pro pružnost.

Otázka: Jak mohu zabránit ochabování kůže s přibývajícím věkem?

Odpověď: Chraňte svou pokožku před slunečním zářením, nekuřte, jezte stravu bohatou na živiny, udržujte hydrataci a používejte lokální antioxidanty. Dostatek vitamínů C, E, A, B a D a zinku může také s přibývajícím věkem déle udržet pružnost pokožky.

Otázka: Proč starší lidé potřebují více vitaminu D pro svou pokožku?

Odpověď: S přibývajícím věkem se v kůži snižuje účinnost produkce vitaminu D ze slunečního záření. Starší lidé také tráví více času v místnosti. Doplňky stravy pomáhají předcházet jeho nedostatku, který zhoršuje metabolismus vápníku důležitého pro obnovu kůže.

Dejte mi vědět, pokud byste chtěli, abych sekci FAQ dále rozšířil nebo upravil. Mým cílem bylo poskytnout užitečné odpovědi na běžné otázky týkající se stárnutí pleti v souvislosti s vitamíny.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Groff, J.L., & Gropper, S.S. (2000). Advanced nutrition and human metabolism (3. vydání). Wadsworth/Thomson Learning . https://www.amazon.com/Advanced-Nutrition-Human-Metabolism-GROFF/dp/0697344061.

Harvard Health Publishing. (2021, 27. října). Co způsobuje vrásky na kůži? Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-skin-to-wrinkle

Jenkins, G. (2002). Molekulární mechanismy stárnutí kůže. Mech Ageing Dev, 123(7), 801-810. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/11863220/

Lin, T.K., Zhong, L., & Santiago, J.L. (2018). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils [Protizánětlivé a bariérové účinky lokální aplikace některých rostlinných olejů]. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. https://doi. org/10.3390/ijms19010070

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H.C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoidy v léčbě stárnutí kůže: přehled klinické účinnosti a bezpečnosti. Clinical interventions in aging, 1(4), 327-348 . https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327.

Palmieri, B., & Gozzi, G., & Palmieri, G. (1995). Silikonové gelové listy s přídavkem vitaminu E pro léčbu hypertrofických jizev a keloidů. International journal of dermatology, 34(7), 506-9 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7547347/.

Telang P. S. (2013). Vitamin C v dermatologii. Indian dermatology online journal, 4(2), 143-146. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593

Udompataikul M., Sripiroj P., Palungwachira P. (2009). Perorální nutraceutikum obsahující antioxidanty, minerály a glykosaminoglykany zlepšuje drsnost pokožky a jemné vrásky. International Journal of Cosmetic Science, 31, 427-435. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19648901/

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?