Jak dlouho kolagenové doplňky fungují?

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky stravy jsou v posledních letech stále populárnější, zejména díky jejich proklamovaným účinkům na kůži, vlasy, nehty, klouby a kosti. Jak dlouho však trvá, než kolagenové doplňky přinesou znatelné výsledky? Tento komplexní průvodce zkoumá vědecké poznatky o kolagenových doplňcích a poskytuje přehled o časové ose, kdy se projeví účinky kolagenu.

Jak dlouho kolagenové doplňky fungují?

Co je kolagen a proč ho potřebujeme?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří asi 30 % celkového obsahu bílkovin. Tvoří strukturální kostru, která zajišťuje pevnost a pružnost pojivových tkání v celém těle, včetně kůže, kostí, šlach, vazů, cév a trávicího systému.

Produkce kolagenu začíná klesat kolem 25. roku života a tento zrychlený úbytek kolagenu vede k běžným příznakům stárnutí, jako jsou vrásky, povislá kůže, kloubní potíže a lámavé kosti a nehty. Kolagenové doplňky mohou pomoci tomuto úbytku čelit dodáním kolagenu, který vaše tělo potřebuje.

Jak fungují kolagenové doplňky?

Kolagenové doplňky dodávají extra kolagen, který může vaše tělo využít dvěma způsoby:

  • Některé kolagenní peptidy jsou dostatečně malé na to, aby se vstřebávaly vcelku přímo do krevního oběhu. To poskytuje stavební bloky, které mohou buňky zabudovat do vlastního kolagenu.
  • Kolagen se rozkládá na aminokyselinové složky - glycin, prolin, hydroxyprolin. Ty podporují vlastní produkci kolagenu v těle.

Kolagenové doplňky tedy poskytují jak přímý kolagen, tak stimulují tělo k větší produkci vlastního kolagenu. To však vyžaduje čas.

Časová osa účinků

Účinky se mohou projevit během:

Kůže

  • 2-4 týdny: Zvýšená hydratace, hladší textura pleti
  • 2-3 měsíce: Snížení výskytu jemných linek a vrásek, zvýšení pružnosti a pevnosti.
  • 6 a více měsíců: Výrazné zlepšení vrásek a tónu/textury pleti

Vlasy a nehty

  • 2-3 měsíce: Silnější nehty, menší lámavost
  • 3-6 měsíců: Rychlejší růst vlasů, menší vypadávání vlasů a roztřepené konečky.

Klouby a kosti

  • 1-3 měsíce: Snížení bolesti a ztuhlosti kloubů
  • 6-12 měsíců: Zlepšení pohyblivosti a flexibility, úleva od závažných kloubních potíží.
  • 9-18 měsíců: Zvýšená minerální hustota kostí

Svaly a šlachy

  • 1-3 měsíce: Rychlejší zotavení po cvičení, nižší riziko zranění
  • 3-6 měsíců: Zvýšení svalové hmoty a síly

Jak vidíte, zatímco některé drobné výhody se objeví během několika týdnů, ve skutečnosti trvá 2-3 měsíce každodenního používání, abyste viděli smysluplné výsledky. Maximálních přínosů je obvykle dosaženo po 6 měsících až 1 roce pokračujícího užívání doplňků.

Na dobu, za kterou se změny projeví, mohou mít vliv faktory jako věk, strava, životní styl a dávkování. Buďte trpěliví a vytrvalí ve svém režimu.

Úvahy o dávkování

  • Doporučená denní dávka je obvykle 2,5-15 gramů. Vyšší koncové dávky kolem 10 gramů mohou přinést rychlejší výsledky.
  • Práškový nebo tekutý kolagen se vstřebává rychleji než pilulky nebo kapsle. Pro lepší biologickou dostupnost hledejte hydrolyzované kolagenové peptidy.
  • Kolagen užívejte soustavně, protože jeho zásoby v těle se po 12-24 hodinách bez další dávky sníží. Pro dosažení nejlepších účinků rozdělte denní dávku na ranní a večerní.
  • V případě kombinace s vitaminem C užívejte oba doplňky s odstupem nejméně 2-3 hodin, aby se optimálně vstřebávaly.
  • Než vyhodnotíte přínosy, nechte doplňkovou léčbu působit alespoň 2-4 měsíce. Buďte trpěliví a vydržte!

Faktory životního stylu, které zlepšují kolagenové doplňky

  • Jezte stravu bohatou na barevné ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky. Ty poskytují klíčové vitamíny, minerály a aminokyseliny, které podporují tvorbu kolagenu.
  • Udržujte si dostatečnou hydrataci pomocí vody a bylinných čajů. Správná hydratace udržuje pružnost pojivových tkání vašeho těla.
  • Chraňte svou pokožku před nadměrným sluněním, které narušuje kolagen. Používejte opalovací krém, ochranné oblečení a klobouky.
  • Nekuřte. Kouření výrazně snižuje hladinu kolagenu a urychluje stárnutí pokožky.
  • Zvládněte hladinu stresu pomocí jógy, meditace, masáže nebo jiných relaxačních aktivit. Vysoká hladina kortizolu urychluje úbytek kolagenu.
  • Dopřejte si 7-9 hodin kvalitního spánku za noc. Vaše tělo během spánku nejaktivněji obnovuje a regeneruje kolagen.

Jak dlouho kolagenové doplňky fungují? Závěr

Než se dočkáte výrazných výsledků v oblasti kůže, vlasů, nehtů, kloubů nebo kostí, připravte se na to, že budete kolagenové doplňky užívat soustavně po dobu 2-3 měsíců. Maximální přínosy se projeví po 6 měsících až 1 roce každodenního užívání doplňků spolu se zdravým životním stylem. Klíčem k úspěchu je trpělivost a vytrvalost, proto vydržte!

Zdroje použité k napsání tohoto článku

[1] Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Požití BioCell Collagenu®, nového hydrolyzovaného extraktu z kuřecí hrudní chrupavky; zlepšení mikrocirkulace krve a snížení známek stárnutí obličeje. Clinical Interventions in Aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

[2] Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

[3] Clichici, S., Olteanu, D., Nagy, A. L., Oros, A., Mircea, C., & Moldovan, R. I. (2016). Účinky kolagenového doplňku stravy na projevy a příznaky stárnutí pleti: Výsledky randomizované, placebem kontrolované, dvojitě zaslepené studie. Časopis lékařství a život, 9(3), 333-338.

[4] Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

[5] Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Perorální suplementace specifickými bioaktivními kolagenními peptidy zlepšuje růst nehtů a snižuje příznaky lámavosti nehtů. Journal of cosmetic dermatology, 16(4), 520-526. https://doi.org/10.1111/jocd.12393

[6] Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Studie 24 týdnů užívání kolagenového hydrolyzátu jako doplňku stravy u sportovců s bolestmi kloubů souvisejícími s aktivitou. Current medical research and opinion, 24(5), 1485-1496 . https://doi.org/10.1185/030079908x291967.

[7] Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Gen LeB, P. B., & Arjmandi, B. H. (2015). A Calcium-Collagen Chelate Dietary Supplement Attenuates Bone Loss in Postmenopausal Women with Osteopenia: A Randomized Controlled Trial. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0199

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?