Proč najednou vypadám staře?

Last updated:

Published:

Categories: Kolagen

Máte pocit, že se na vaší pleti začínají projevovat známky stárnutí, i když je vám teprve třicet? Nejste v tom sami. Mnoho lidí si po třicítce všimne, že se jejich pleť mění, objevují se na ní stále častěji jemné linky, vrásky, stařecké skvrny a ztrácí pružnost. Dobrou zprávou je, že pomocí několika chytrých preventivních kroků můžete zpomalit předčasné stárnutí a udržet si mladistvý vzhled pleti.

V tomto příspěvku se seznámíme s hlavními příčinami předčasného stárnutí pleti a poskytneme vám 10 tipů, jak mu předcházet a udržet si mladistvý vzhled. Čtěte dále a dozvíte se, jak pečovat o pleť po třicítce!

Proč najednou vypadám staře?

Co způsobuje předčasné stárnutí po třicítce?

Existuje několik klíčových faktorů, které mohou způsobit, že se na vaší pleti začnou projevovat známky stárnutí rychleji, než by měly:

  • Sluneční záření - UV záření ze slunce je první příčinou předčasného stárnutí. Poškozuje kolagen a elastin v kůži, což vede k jejímu ochabování, tvorbě vrásek a stařeckých skvrn.
  • Špatná péče o pleť - nedostatečné čištění, hydratace a ochrana pleti mohou urychlit její stárnutí. Pleť potřebuje živiny a hydrataci, aby zůstala mladá.
  • Stres - při vysoké hladině stresu se uvolňuje kortizol, který způsobuje rozpad kolagenu a záněty v pokožce. To urychluje stárnutí.
  • Nezdravý životní styl - Kouření, nadměrné pití alkoholu, špatná strava a nedostatek spánku také zhoršují funkci a pružnost kožních buněk.
  • Genetika - Někteří lidé jsou prostě náchylní k tvorbě vrásek a jemných linek v dřívějším věku.

Pokud budete těmto faktorům věnovat pozornost a provedete několik jednoduchých změn v životním stylu, můžete předejít předčasnému stárnutí a udržet si mladistvou pleť i po třicítce.

10 tipů, jak předejít předčasnému stárnutí po třicítce

1. Denně používejte opalovací krém se širokým spektrem SPF 30

Používání opalovacího krému je jednoznačně nejdůležitějším opatřením proti předčasnému stárnutí. Vystavení UV záření bez ochrany je příčinou většiny viditelných známek stárnutí. Každý den, i když je zataženo, používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30. Vyberte si voděodolný přípravek a při pobytu venku jej každé 2 hodiny znovu nanášejte.

2. Přestaňte kouřit a omezte příjem alkoholu

Kouření omezuje průtok krve a vnáší do těla množství toxinů, které rozkládají kolagen. Nadměrné množství alkoholu dehydratuje pokožku, způsobuje záněty a zhoršuje funkci vitaminu A. Chcete-li zabránit rychlému stárnutí, přestaňte kouřit a omezte konzumaci alkoholu na 1 nebo méně nápojů denně.

3. Čistěte a hydratujte pleť dvakrát denně

Správné čištění a hydratace pleti jsou klíčem k prevenci předčasného stárnutí. Dvakrát denně si pleť umyjte jemným čisticím přípravkem a následně ji ošetřete hydratačním krémem s obsahem antioxidantů, kyseliny hyaluronové, ceramidů a peptidů, které pleť vyživují a bojují proti známkám stárnutí.

4. Zařazení antioxidačních sér a retinoidů

Používání antioxidačních sér a retinoidů je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence stárnutí pleti. Hledejte séra s vitamínem C, niacinamidem a resveratrolem, která neutralizují volné radikály a stimulují tvorbu kolagenu. Používání retinoidních přípravků také pomůže zvýšit buněčný obrat a produkci kolagenu. Začněte pomalu, používejte je 2-3krát týdně.

5. Pravidelný peeling

S přibývajícím věkem se zpomaluje výměna buněk a dochází k hromadění odumřelých kožních buněk, takže pleť vypadá matně a stárne. Používáním fyzikálního peelingu nebo chemického peelingu 1-2krát týdně se odumřelé buňky odloučí a pleť bude vypadat svěže a mladistvě. K chemickému peelingu se dobře hodí kyselina glykolová a kyselina mléčná.

6. Jezte zdravou, protizánětlivou stravu

To, co jíte, hraje velkou roli ve zdraví pleti a prevenci předčasného stárnutí. Zaměřte se na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, ořechy, semínka a omega-3, které jsou bohaté na antioxidanty a živiny. Vyhněte se rafinovaným sacharidům, nadměrnému množství cukru a zánětlivým potravinám, jako jsou mléčné výrobky a červené maso. Udržujte hydrataci pitím alespoň 8 sklenic vody denně.

7. Zvládání úrovně stresu

Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který rozkládá kolagen a elastin a urychluje stárnutí pokožky. Bojujte s každodenním stresem pomocí meditace, jógy, hlubokého dýchání a dalších relaxačních technik. Spánek 7-9 hodin denně také pomůže snížit hladinu stresových hormonů a zabrání degradaci kolagenu.

8. Vzdejte se špatných návyků

Kouření cigaret, nadměrná konzumace alkoholu, rekreační užívání drog a špatné spánkové návyky zhoršují funkci kožních buněk, což vede k jejich předčasnému stárnutí. Prokažte zdraví své pleti tím, že se vyhnete cigaretám, omezíte alkohol, budete dostatečně spát a omezíte užívání drog. Vaše pokožka vám poděkuje.

9. Začlenění zařízení pro péči o pleť

Používání přístrojů pro péči o pleť může být také užitečné pro prevenci známek předčasného stárnutí. Laserové a ultrazvukové ošetření v ordinaci podporuje tvorbu kolagenu. V domácích podmínkách zkuste použít přístroj s LED světlem, mikroproudový přístroj nebo sonický kartáček na drhnutí pleti pro zvýšení vstřebávání produktů a stimulaci kolagenu.

10. Každoroční návštěva dermatologa

Návštěva dermatologa jednou ročně vám pomůže včas zachytit případnou rakovinu kůže a také vám umožní prodiskutovat vhodné možnosti léčby pro prevenci známek stárnutí na základě vašich individuálních potřeb. Plán péče přizpůsobený vaší pleti vám dá nejlepší šanci zabránit předčasnému stárnutí.

Klíčové poznatky k prevenci předčasného stárnutí po třicítce

Existuje mnoho životních návyků a kroků v péči o pleť, které můžete zavést po třicítce a které vám pomohou bojovat proti předčasnému stárnutí pleti:

  • Používejte denně širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 - je to první krok proti stárnutí!
  • Začlenění kolagen posilujících složek, jako jsou retinoidy, vitamin C, peptidy, kyselina hyaluronová, niacinamid.
  • Pravidelný peeling na podporu buněčné výměny
  • Hydratujte ráno a večer pomocí antioxidačních a hydratačních přípravků.
  • Zvládání stresu pomocí meditace, jógy a cvičení
  • Jezte protizánětlivou stravu s vysokým obsahem antioxidantů.
  • Vyhýbejte se nadměrnému slunění, kouření, alkoholu
  • Každoročně navštivte dermatologa, který vám zkontroluje pleť a poskytne individuální poradenství.

Preventivní opatření po třicítce vám pomohou udržet si zářivou a mladistvou pleť po mnoho let. Nečekejte, až bude pozdě - začněte s péčí o pleť proti stárnutí ještě dnes! Vaše budoucí já vám poděkuje.

Často kladené otázky o prevenci předčasného stárnutí

Proč pleť začíná předčasně stárnout po třicítce?

Existuje několik důvodů, proč se stárnutí pleti po třicítce zrychluje. Přirozený pokles kolagenu, elastinu a buněčné výměny, ke kterému dochází s přibývajícím věkem, začíná být patrný po třicítce. Začíná se také projevovat poškození způsobené slunečním zářením od dětství. Stres, špatná strava, dehydratace a nezdravé návyky mohou také zhoršovat funkci pokožky. Svou roli hraje i genetika.

Co mohu udělat pro prevenci vrásek a jemných linek?

Prevence vrásek a jemných linek zahrnuje ochranu pokožky před poškozením sluncem, její výživu a hydrataci a podporu tvorby kolagenu. Klíčové jsou kroky, jako je každodenní používání ochranného faktoru SPF 30, krému s retinolem, konzumace potravin podporujících tvorbu kolagenu, hydratace a používání antioxidantů.

Má opalovací krém skutečně vliv na prevenci stárnutí?

Ano! Široké spektrum opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším je prokazatelně nejúčinnějším přípravkem proti stárnutí pleti. UV záření rozkládá kolagen a způsobuje většinu viditelných známek stárnutí. Denní opalovací krém chrání před tímto fotopoškozením.

Měl bych po třicítce používat sérum proti stárnutí?

Ano, přidání séra s antioxidanty, jako je vitamin C nebo niacinamid, může ve 30 letech působit proti stárnutí pleti. Séra s peptidy a retinoidy mohou také pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zabránit tak vzniku jemných linek a vrásek. Začněte s jejich používáním 2-3krát týdně a pomalu zvyšujte frekvenci.

Jaké změny životního stylu mohou zabránit předčasnému stárnutí?

Životní návyky, jako je kouření, nadměrné pití alkoholu, špatná strava, nedostatek spánku a vysoký stres, urychlují stárnutí. Přestat kouřit, omezit konzumaci alkoholu, jíst stravu bohatou na antioxidanty, spát 7-9 hodin denně a omezit stres - to vše pomáhá zpomalit stárnutí.

Pomáhají ošetření v ordinaci, jako je laserová terapie, předcházet stárnutí?

Ano, konzultace s dermatologem a ošetření laserem a ultrazvukem v ordinaci mohou stimulovat tvorbu kolagenu a zabránit tak stárnutí. Jsou to skvělé možnosti, které doplňují každodenní péči o pleť a návyky zdravého životního stylu.

Kdy mám začít používat oční krém proti vráskám?

Většina dermatologů doporučuje začít používat oční krém již po dvacítce nebo po třicítce jako prevenci. Hledejte hydratační a kolagen stimulující složky. Denně jej jemně nanášejte prsteníčkem kolem očnice.

Může pití vody pomoci zabránit předčasnému stárnutí?

Ano! Hydratace pleti pitím alespoň 8 sklenic vody denně dodává pleti plnější a mladistvější vzhled a zabraňuje vzniku dehydratačních vrásek. Konzumace ovoce/zeleniny s vysokým obsahem vody také hydratuje pleť zevnitř.

Pomáhají masáže obličeje předcházet stárnutí?

Masáže obličeje mohou pomoci stimulovat průtok krve a tvorbu kolagenu. V kombinaci s výživným obličejovým olejem nebo hydratačním krémem může masáž také pomoci vstřebávání produktu. Denně provádějte jemné tahy směrem ven se zaměřením na oblasti náchylné k tvorbě vrásek, abyste zabránili stárnutí.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asociace Americké akademie dermatologie. (n.d.). Tajemství péče o pleť pro zdravou a krásnou pleť. American Academy of Dermatology Association. Získáno z https://www.aad.org/skin-care-secrets.

Fernandes, A. (2021, 24. srpna). Předčasné stárnutí kůže - příčiny, příznaky, léčba. Medlife Blog. https://www. medlife.com/blog/premature-skin-ageing-causes-symptoms-treatment/

Harvard Health Publishing. (2019, 25. září). Předčasné stárnutí kůže - příčiny a řešení. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/premature-skin-aging-causes-and-solutions

Holmes, A. (2022, 18. srpna). Prevence předčasného stárnutí pleti. WebMD. https://www.webmd.com/beauty/preventing-premature-skin-aging

Jaliman, D. (2022, 28. listopadu). Jak předcházet předčasnému stárnutí po třicítce, čtyřicítce a padesátce. Byrdie. https://www.byrdie.com/anti-aging-tips-for-your-30s-40s-and-50s

Klinika Mayo. (2022, 9. července). Stárnutí: Co můžete očekávat. Mayo Clinic. https://www. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/aging/art-20046070

Poon, F. et al. (2019). Prevence známek stárnutí a poškození pleti pomocí strategií založených na potravinách. Journal of Food Bioactives, 6, 8-19. https://doi.org/10.31665/JFB.2019.6266

Sachs, D. (2021, 17. prosince). Jak zpomalit předčasné stárnutí pleti po třicítce. Dermstore. https://www.dermstore.com/blog/how-to-slow-down-premature-skin-aging-in-your-30-s/

Zielinski, S. (2022, 15. února). 23 způsobů, jak redukovat vrásky a předcházet předčasnému stárnutí pleti. MindBodyGreen. https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?