Kolagen: Kolagen: posílení zdraví, pokožky a pohyblivosti kloubů

Published:

Kolagen je základní součástí naší anatomie a je nezbytný pro udržení zdraví a dobré kondice. Tato složitá molekula je zodpovědná za poskytování strukturální podpory různým pojivovým tkáním, jako jsou kůže, kosti, šlachy, vazy, cévy a dokonce i zubní buňky. V tomto obsáhlém průvodci kolagenem se budeme zabývat jeho různými typy a přínosy.

Ponoříme se do přírodních zdrojů kolagenu spolu s doplňky stravy, které vám mohou pomoci zvýšit jeho příjem. Kromě toho probereme, jak naše tělo využívá kolagen k udržení zdraví a vzhledu pokožky a zároveň podporuje pohyblivost kloubů a pevnost kostí.

Pokud budete pokračovat ve čtení tohoto příspěvku na blogu o kolagenových peptidech a jejich účincích na dermální výplně nebo mimo jiné i o možnostech léčby osteogenesis imperfecta; dozvíte se o doporučených pokynech pro denní příjem na základě individuálních potřeb. Zjistěte, jak dlouho trvá, než tyto doplňky účinně působí proti běžným problémům, jako jsou bolesti kloubů nebo stárnutí pokožky.

Nakonec odhalte různé metody obnovy kolagenu v obličeji prostřednictvím změn ve stravě spolu s lokálními ošetřeními nebo profesionálními postupy a zároveň si uvědomte možné vedlejší účinky spojené s nadměrnou konzumací těchto produktů.

Co je to kolagen?

Kolagen je životně důležitá bílkovina, která tvoří významnou část struktury našeho těla a zajišťuje pevnost a pružnost různých tkání, jako jsou kůže, kosti, šlachy, vazy a chrupavky. Hraje zásadní roli při udržování integrity těchto struktur a zajišťuje jejich správné fungování. V této části se budeme zabývat definicí kolagenu, jeho různými typy a jeho četnými výhodami.

Definice kolagenu

Kolagen pochází z řeckého slova "kolla", což znamená lepidlo; v pojivových tkáních našeho těla působí jako pojivo. Vytváří dlouhé řetězce zvané fibrily, které vytvářejí pevnou síť, na níž se buňky navzájem spojují. Tato strukturální podpora umožňuje naší pokožce udržet si pevnost a zároveň dodává pružnost kloubům a svalům.

Typy kolagenu

Existuje nejméně 28 známých typů kolagenu, ale tři hlavní typy tvoří přibližně 80-90 % všech kolagenů, které se nacházejí v lidském těle:

  • Typ I: Nejrozšířenější typ přítomný v kůži, šlachách, orgánech &; kostní tkáni - zodpovídá za zajištění pevnosti v tahu &; odolnosti proti natažení.
  • Typ II: Nachází se především v chrupavce - významně přispívá k tlumení kloubů & udržování zdraví kloubů.
  • Typ III: Přítomen spolu s kolagenem typu I v kůži &; cévách - pomáhá zajišťovat pružnost &; vláčnost.

Přínosy kolagenu

Kolagen má mnoho výhod, které mohou pomoci zlepšit celkové zdraví a pohodu. Mezi nejvýznamnější výhody patří:

    • Zdraví pokožky: S přibývajícím věkem klesá produkce kolagenu, což vede k tvorbě vrásek a povadlé pokožce. Doplnění kolagenu může pomoci zlepšit pružnost a hydrataci pokožky.

Strong>Podávání kolagenu pomáhá zlepšit pružnost a hydrataci pokožky.

  • Zdraví kloubů: Kolagen hraje klíčovou roli při udržování funkce kloubů tím, že poskytuje tlumení mezi kostmi & snižuje tření při pohybu. Užívání kolagenových doplňků může případně pomoci při zmírnění bolestivosti kloubů, která je způsobena osteoartrózou nebo jinými progresivními stavy.
  • Hustota kostí: Kolagen je základní složkou struktury kostí, přispívá k jejich pevnosti &; pružnosti. Studie prokázaly, že doplňování kolagenu může pozitivně ovlivnit hustotu kostních minerálů u žen po menopauze ohrožených osteoporózou.

Kromě těchto primárních přínosů může kolagen podle výzkumu také pomáhat při udržování svalové hmoty, hojení ran, zlepšování zdraví střev a podpoře růstu vlasů/nehtů.

Kollagen je důležitá bílkovina, která se nachází v těle a má celou řadu výhod. Pro zajištění dostatečného příjmu kolagenu je výhodné zaměřit se na zdroje přírodního kolagenu a také na doplňky stravy a potraviny s vysokým obsahem této živiny.

Zdroje kolagenu

Abychom si zajistili dostatek kolagenu, je nezbytné konzumovat potraviny bohaté na tuto bílkovinu nebo v případě potřeby zvážit užívání doplňků stravy. V této části se budeme zabývat přírodními zdroji kolagenu, doplňky stravy pro zvýšení příjmu kolagenu a potravinami s vysokým obsahem kolagenu.

Přírodní zdroje kolagenu

Primárním přírodním zdrojem kolagenu jsou produkty živočišného původu, jako je vývar z kostí, kuřecí kůže, ryby s kůží (např. losos) a želatina z krav krmených trávou. Konzumace těchto potravin může pomoci zvýšit produkci kolagenu ve vašem těle, což vede ke zdravější pokožce, kloubům, kostem a dalším věcem.

Doplňky pro zvýšení příjmu kolagenu

Pokud nejste schopni získat dostatek kolagenu pouze stravou nebo dáváte přednost pohodlnější variantě zvýšení hladiny příjmu; na trhu je k dispozici několik typů doplňků stravy s kolagenem:

  • Hydrolyzované kolagenové peptidy: Jedná se o snadno stravitelné formy pocházející z hovězích nebo mořských zdrojů, které lze přimíchat do nápojů, jako je káva nebo koktejly.
  • Želatinový prášek: Získává se z kostí a pojivové tkáně zvířat; lze jej použít jako zahušťovadlo při přípravě polévek nebo dušeného masa.
  • Kapsle/tablety: Obsahují buď hydrolyzované peptidy, nebo jiné bioaktivní látky určené k podpoře zdravé tvorby kolagenu.

Potraviny s vysokým obsahem kolagenu

Kromě již zmíněných přírodních zdrojů existuje několik dalších potravin s vysokým obsahem kolagenu, které můžete zařadit do svého jídelníčku:

  1. Vejce: Bílé maso obsahuje významné množství prolinu a glycinu, aminokyselin nezbytných pro syntézu kolagenu.
  2. Brambory: Bohaté na vitamin C, který je nezbytný pro tvorbu stabilních kolagenových vláken. Patří sem například jahody, maliny, borůvky a ostružiny.
  3. Citrusové ovoce: Další vynikající zdroj vitaminu C; pomeranče, grapefruity a citrony mohou pomoci podpořit zdravou hladinu kolagenu.
  4. Ořechy & semínka: Mandle, vlašské ořechy a chia semínka poskytují základní živiny, jako je měď, která hraje roli při udržování optimální tvorby kolagenu.

Zachování dostatečného příjmu těchto potravin nebo zvážení doplňků v případě potřeby zajistí, že vaše tělo bude mít dostatek zdrojů k produkci dostatečného množství kolagenu pro celkový přínos pro zdraví. Nezapomeňte se vždy poradit se zdravotnickým pracovníkem před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu.

Kollagen je klíčovým prvkem našeho těla, který lze získat z mnoha zdrojů. Pokud porozumíme různým zdrojům, můžeme se informovaně rozhodnout, jak nejlépe zvýšit příjem kolagenu. Podívejme se nyní na to, jak tělo využívá tuto základní bílkovinu pro zdraví kůže, pohyblivost kloubů a pevnost kostí.

Jak tělo využívá kolagen?

Kolagen je klíčovým prvkem pro udržení zdraví a dobré kondice, zejména pokud jde o zdraví kůže, kloubů a kostí. V této části se budeme zabývat tím, jak tělo využívá kolagen k udržení těchto kritických oblastí.

Role ve zdraví a vzhledu kůže

Primární funkcí kolagenu v kůži je zajišťovat její strukturu a pružnost. S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně produkuje méně kolagenu, což vede k tvorbě vrásek a povadlé kůže. Udržováním dostatečné hladiny kolagenu prostřednictvím stravy nebo doplňků můžete přispět k udržení mladistvého a zdravého vzhledu pokožky.

Seznam přínosů pro pleť:

  • Zlepšuje pružnost
  • Podporuje hydrataci
  • Zmenšuje jemné linky a vrásky
  • Zvyšuje hustotu pokožky

Role v zdraví kloubů a pohyblivosti

Klouby jsou tvořeny chrupavkou, která obsahuje vysoké množství kolagenu. Tato bílkovina pomáhá udržovat pružnost kloubů tím, že poskytuje tlumení mezi kostmi během pohybu. Pokud dojde k poklesu přirozené produkce v důsledku stárnutí nebo jiných faktorů, jako je zranění nebo zánět,doplnění kolagenu může být prospěšné pro zlepšení pohyblivosti kloubů,. Studie naznačily, že požití hydrolyzovaného kolagenu typu II může být výhodné při snižování bolestí souvisejících s osteoartrózou a napomáhat celkové kloubní pohodě.

Seznam přínosů pro klouby:

  • Podporuje pružnost li >  
  • Udržuje zdraví chrupavek
  • Snižuje bolesti a záněty kloubů
  • Zlepšuje celkovou pohyblivost li >

Úloha ve zdraví a pevnosti kostí

Kosti jsou tvořeny matricí, která se skládá především z kolagenových vláken. Tato vlákna zajišťují pevnost, pružnost a oporu kostní struktury. S přibývajícím věkem naše kosti ztrácejí hustotu v důsledku snížené produkce kolagenu, což vede ke zvýšenému riziku zlomenin nebo osteoporózy. Udržováním dostatečné hladiny kolagenu prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy,můžete přispět ke zlepšení zdraví svých kostí,. Bylo prokázáno, že doplňování některých typů kolagenu zvyšuje hustotu kostních minerálů a snižuje rizika spojená s osteoporózou.

Seznam přínosů pro kosti:

  • Zvýšení minerální hustoty kostí
  • Podporuje pružnost ve struktuře kostí
  • Snižuje riziko zlomenin
  • Udržuje celkovou integritu kostry

Kolagen je důležitou složkou pro zachování celkového zdraví a dobré kondice, proto je nezbytné pochopit, jak jej tělo využívá. Abyste si zajistili dostatečný příjem této prospěšné živiny, podívejme se na doporučené zásady denního příjmu a faktory ovlivňující individuální potřeby.

Kolik kolagenu bychom měli užívat?"

Pokud jde o příjem kolagenu, množství, které byste měli konzumovat, závisí na různých faktorech, jako je váš věk, zdravotní cíle a stravovací preference. V této části se budeme věnovat doporučeným doporučením pro denní příjem kolagenu a prozkoumáme některé faktory, které mohou ovlivnit individuální potřeby.

Doporučené zásady denního příjmu

Optimální denní dávka kolagenu se liší v závislosti na konkrétním typu používaného doplňku a jeho účelu. Doporučené dávkování se pohybuje mezi 10-20 gramy hydrolyzovaného kolagenu denně pro celkovou pohodu. Některé studie naznačují, že užívání 5 gramů denně může zlepšit pružnost a hydrataci pokožky, zatímco vyšší dávky (až 15 gramů) mohou být nezbytné pro úlevu od bolesti kloubů nebo podporu zdraví kostí.

  • Zdraví pleti: Pro zlepšení vzhledu pleti a snížení známek stárnutí se obvykle doporučuje dávka v rozmezí 2,5 - 10 gramů denně.
  • Klouby & Mobilita: Pro podporu zdraví kloubů a snížení zánětu nebo nepříjemných pocitů spojených s artritidou nebo zátěží způsobenou cvičením zvažte konzumaci 8 - 12 gramů denně.
  • Zdraví kostí: Zaměření na příjem přibližně 10 - 15 gramů denně může pomoci udržet silné kosti tím, že podpoří úroveň hustoty kostí u starších osob ohrožených osteoporózou.

Faktoryovlivňujícíindividuálnípotřeby

Individuální potřeby konzumace kolagenu se liší v závislosti na věku, životních návycích, výběru stravy a stávajícím zdravotním stavu. Zde je několik klíčových faktorů, které je třeba mít na paměti:

        Podle vašeho uvážení je třeba mít na paměti, že např.
      • Věk: S přibývajícím věkem se přirozená produkce kolagenu v našem těle snižuje, a proto je pro udržení jeho optimální hladiny důležitější jeho doplňování.
      • Zvyky životního stylu: Kouření nebo nadměrné slunění mohou urychlit odbourávání kolagenu v pokožce, což zvyšuje potřebu jeho dodatečného příjmu prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy.
      • Stravovací návyky: Vegetariáni a vegani mohou mít kvůli rostlinné stravě nižší zdroje kolagenu ve stravě; proto by pro ně mohl být přínosem příjem vyššího množství prostřednictvím doplňků stravy s využitím možností rostlinného původu, jako jsou produkty na bázi mořských řas.
      • Existující zdravotní potíže: Jedinci s určitými zdravotními potížemi, jako je osteoartritida nebo zánětlivé onemocnění střev, mohou vyžadovat vyšší dávky kolagenu na podporu zdraví kloubů, respektive funkce střev.

Na závěr je třeba říci, že při určování množství kolagenu, které byste měli denně užívat, je nezbytné zvážit vaše individuální potřeby. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se vždy doporučuje konzultace se zdravotnickým pracovníkem, který vám poskytne individuální poradenství na základě vašich jedinečných okolností.

Před zahájením jakéhokoli režimu užívání kolagenových doplňků je důležité poradit se s lékařem, protože individuální potřeby se mohou lišit. Dále se zamysleme nad délkou účinnosti a změnami ve stavu pokožky a pružnosti kloubů, které mohou kolagenové doplňky přinést.

Jak dlouho trvá, než kolagenové doplňky začnou fungovat?

Při zvažování kolagenových doplňků se mnoho lidí ptá, jak dlouho bude trvat, než začnou pozorovat jejich přínosy. Doba trvání se liší v závislosti na individuálních faktorech a konkrétních účincích, kterých chcete dosáhnout.

Účinky na zdraví a vzhled pokožky

Vliv kolagenových doplňků na zdraví pleti se může projevit během několika týdnů až několika měsíců. studie publikovaná v časopise Nutrients zjistila, že u účastníků, kteří denně užívali 2,5-5 gramů kolagenových peptidů, došlo po osmi týdnech k výraznému zlepšení pružnosti, hydratace a celkového vzhledu pokožky.

      • Elasticita: Zlepšená elasticita pokožky může pomoci snížit výskyt jemných linek a vrásek.
      • Hydratace: Správně hydratovaná pleť působí mladistvěji a zářivěji díky své schopnosti lépe udržet vlhkost než pleť dehydratovaná.
      • Hustota: Zvýšená hustota kolagenu přispívá k pevnějšímu a hladšímu vzhledu pokožky s menším množstvím viditelných nedokonalostí, jako je ochablost nebo celulitida.

Účinky na zdraví kloubů a pohyblivost

Časový rámec pro pociťování přínosů užívání kolagenových doplňků pro zdraví kloubů je obvykle delší než časový rámec pro pozorování zlepšení pleti. Podle studie zveřejněné v časopise Current Medical Research & Opinion zaznamenali jedinci trpící osteoartrózou významné snížení bolesti po užívání 10 gramů hydrolyzovaného kolagenu denně po dobu nejméně tří měsíců (zdroj). Jiná studie prokázala pozitivní výsledky během čtyř měsíců při užívání nedenaturovaného kolagenu typu II (zdroj).

Důležité je mít na paměti, že individuální výsledky se mohou lišit a účinnost kolagenových doplňků mohou ovlivnit faktory, jako je věk, životní návyky a celkový zdravotní stav. Pro maximální vstřebávání kolagenu myslete na doplnění vitamínů, jako je C nebo kyselina hyaluronová.

Doplňování kolagenu může mít potenciální přínos pro celkové zdraví, nicméně výsledky jeho užívání mohou být nepředvídatelné. Pokračujme od tohoto tématu a podívejme se, jak můžete obnovit kolagen v obličeji pomocí změn ve stravě, lokálních ošetření a profesionálních procedur.

Jak obnovit kolagen v obličeji

Obnovení kolagenu v obličeji je nezbytné pro zachování mladistvého a zdravého vzhledu. Existuje několik metod, které můžete použít ke zvýšení produkce kolagenu v obličeji, od změny stravy až po profesionální ošetření. V této části se budeme zabývat různými způsoby, jak zvýšit hladinu kolagenu v obličeji.

Stravovací změny pro zvýšení produkce kolagenu v obličeji

Pro obnovu kolagenu v obličeji je zásadní udržovat vyváženou stravu bohatou na živiny podporující syntézu kolagenu. Mezi klíčové potraviny a živiny patří:

      • Vitamín C: Vitamín C, který se nachází v citrusových plodech, jahodách, paprice a listové zelenině, hraje zásadní roli při syntéze kolagenu.
      • Potraviny bohaté na bílkoviny: Konzumace zdrojů bílkovin, jako je libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky nebo rostlinné alternativy, jako jsou fazole a luštěniny, poskytuje aminokyseliny nezbytné pro tvorbu nového kolagenu.
      • Kostní vývar: Vývar z kostí, bohatý na přírodní želatinu (která se rozkládá na kolagen), lze konzumovat samostatně nebo jej použít jako základ polévek a dušených pokrmů.
      • Potraviny obsahující zinek:Ústřice jsou vynikajícím zdrojem zinku, který podporuje zdraví pokožky tím, že napomáhá procesům obnovy buněk.

Topická ošetření pro zvýšení produkce kolagenu v obličeji

Kromě změn ve stravování mohou k obnově hladiny kolagenu v obličeji přispět i lokální ošetření. Tyto přípravky péče o pleť často obsahují složky, o nichž je známo, že stimulují tvorbu nových bílkovin a zároveň chrání ty stávající před poškozením způsobeným faktory životního prostředí, jako je UV záření nebo znečištění.

  1. Retinoidy: Retinoidy, odvozené od vitaminu A, jsou oblíbenou složkou péče o pleť, která může pomoci zvýšit produkci kolagenu. Retinoidy, jako je retinol nebo tretinoin, mohou při lokální aplikaci zlepšovat strukturu pleti a snižovat výskyt vrásek.

Strong>Retinoidy, jako je retinol nebo tretinoin, mohou zlepšovat strukturu pleti a snižovat výskyt vrásek.

  • Séra s vitaminem C: Použití lokálního séra s vitaminem C může poskytnout antioxidační ochranu a zároveň podpořit syntézu kolagenu v pleti. Hledejte přípravky s kyselinou L-askorbovou, která je považována za nejúčinnější formu lokálního vitaminu C.
  • Růstové faktory: Přípravky péče o pleť obsahující růstové faktory (přirozeně se vyskytující bílkoviny) mohou stimulovat tvorbu kolagenu aktivací buněk odpovědných za syntézu nových bílkovin. Tyto produkty se často dodávají ve formě séra nebo krému.

Profesionální ošetření pro zvýšení produkce kolagenu v obličeji

Pokud hledáte pokročilejší metody obnovy hladiny kolagenu v obličeji, mohou být profesionální ošetření možností, která stojí za zvážení. Mezi oblíbené procedury patří:

      • Microneedling: Toto minimálně invazivní ošetření spočívá ve vytváření drobných vpichů do kůže pomocí malých jehliček, které stimulují přirozené hojivé procesy a podporují tvorbu nového kolagenu.
      • Laserová terapie: Neablativní laserové ošetření zahřívá hlubší vrstvy kůže, aniž by poškodilo její povrchovou vrstvu, a spouští zvýšenou tvorbu kolagenu jako součást reakce těla na toto řízené poranění. li > Chemický peeling: Tyto peelingy odstraňují odumřelé buňky z nejsvrchnější vrstvy obličeje pomocí chemického peelingu, čímž podporují rychlost výměny buněk a podporují vývoj nových tkání včetně čerstvých kolagenových vláken. li >

        Poznamenejte, že před podstoupením některého z těchto ošetření je nezbytné poradit se s kvalifikovaným dermatologem nebo odborníkem na péči o pleť, protože vám pomůže určit nejvhodnější variantu pro váš konkrétní typ pleti a vaše problémy.

Existuje celá řada metod, jak zvýšit produkci kolagenu v obličeji, který je klíčovým prvkem pro zdravou pleť. Je důležité mít na paměti, že přehnaný příjem kolagenu může vést k možným negativním účinkům.

cibdol.cz/img/cms/blog/Collagen/collagen2.jpg" alt="" width="1160" height="624" />

Potenciální vedlejší účinky užívání příliš velkého množství kolagenu

Přestože kolagenové doplňky mohou přinášet řadu zdravotních výhod, je nutné si uvědomit potenciální vedlejší účinky, které mohou vzniknout při užívání příliš velkého množství kolagenu. U některých osob se mohou vyskytnout gastrointestinální problémy, alergické reakce nebo interakce s léky.

Gastrointestinální problémy

Užívání nadměrného množství kolagenových doplňků může vést k gastrointestinálním problémům, jako je nadýmání, plynatost a žaludeční křeče. Je nezbytné dodržovat předepsané denní dávkování a v případě jakýchkoli obav ohledně příjmu se poradit s lékařem.

Alergické reakce

Někteří lidé mohou být alergičtí na konkrétní zdroje kolagenu používané v doplňcích stravy. Například ti, kteří jsou alergičtí na ryby, by se měli vyhnout kolagenovým výrobkům na bázi mořských živočichů. Je nutné pečlivě číst etikety výrobků a vybrat si doplněk stravy pocházející ze zdroje, který nevyvolává alergické reakce.

Interakce s léky

V některých případech by užívání vysokých dávek kolagenových doplňků mohlo potenciálně interagovat s některými léky nebo zdravotními potížemi. Před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu je vhodné vyhledat lékařskou radu, pokud užíváte léky nebo máte stávající zdravotní potíže.

Chcete-li zajistit bezpečnou konzumaci a využít všech výhod, které tato životně důležitá bílkovina nabízí, aniž byste riskovali nežádoucí vedlejší účinky; pro dosažení optimálních výsledků důsledně dodržujte doporučené dávkování.

Často kladené otázky Kolagen

Je za užíváním kolagenu věda?"

Ano, četné vědecké studie podporují přínosy užívání kolagenových doplňků. Výzkum prokázal, že užívání kolagenu může zlepšit pružnost a hydrataci pokožky a omezit tvorbu vrásek. Kromě toho může podporovat zdraví kloubů a zmírňovat příznaky osteoartrózy. K úplnému pochopení jeho dlouhodobých účinků je však zapotřebí rozsáhlejšího výzkumu.

Existují důkazy o prospěšnosti kolagenu?

Důkazy podporují různé přínosy příjmu kolagenu, jako je například zlepšení zdraví pokožky, zvýšení pohyblivosti kloubů a zvýšení pevnosti kostí. Kolagen hraje také zásadní roli při udržování zdravých vlasů a nehtů. Individuální výsledky se však mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, životní styl a stávající zdravotní potíže.

Jaké jsou vedlejší účinky užívání kolagenu?"

      .

Potenciální nežádoucí účinky konzumace nadměrného množství kolagenu zahrnují gastrointestinální problémy (nadýmání nebo průjem), alergické reakce (vyrážky nebo potíže s dýcháním) nebo interakce s některými léky (léky na ředění krve). Je nezbytné dodržovat doporučené denní dávky a před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu se poradit se zdravotníkem.

Jaká jsou 3 fakta o kolagenu?

  1. Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v našem těle; zajišťuje strukturu naší kůže, kostí, šlach & vazů.
  2. Lidské tělo s přibývajícím věkem produkuje méně přirozeného kolagenu, což vede k projevům, jako jsou vrásky &; slabší klouby.
  3. Kromě zdrojů stravy, jako je vývar z kostí &; rybí kůže; mohou ke zvýšení příjmu kolagenu přispět i doplňky stravy pocházející z hovězích nebo mořských zdrojů.

Závěr

Shrnem lze říci, že kolagen je klíčovou složkou našeho těla a jeho konzumace může přinést řadu výhod pro zdraví člověka. Užívání správného množství kolagenových doplňků může přispět ke zlepšení zdraví pokožky, funkce kloubů a celkové pohody. Nicméně nadměrná konzumace kolagenu může přinést nežádoucí následky, proto se ujistěte, že dodržujete předepsané dávkování podle doporučení lékaře. Nezapomeňte, že konzumace potravin bohatých na přírodní zdroje kolagenu, jako jsou vejce nebo ryby, může být také prospěšná pro udržení optimální hladiny této základní bílkoviny v těle.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?