Potenciální energetické účinky kolagenu

Last updated:

Published:

Categories: Kolagen

Kolagen je jedním z nejdiskutovanějších doplňků v oblasti zdraví a wellness. Tato strukturální bílkovina se nachází v celém těle a zajišťuje mnoho důležitých funkcí. Jednou z nejzajímavějších navrhovaných výhod kolagenu je jeho schopnost zvyšovat hladinu energie. Čtěte dále a dozvíte se více o tom, jak může kolagen pomoci zvýšit vaši energii a vitalitu.

Potenciální energetické účinky kolagenu

Co je kolagen a co dělá v těle?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří 30 % celkového obsahu bílkovin. Je hlavní složkou pojivových tkání, jako jsou šlachy, vazy, kůže, kosti, cévy a svaly.

Kolagen dodává tkáním strukturu a pevnost. Tvoří lešenářskou síť, která podporuje růst a udržování buněk a orgánů. Bez dostatečného množství kolagenu je tělo náchylné k poranění a celkovému opotřebení.

V těle je nejméně 16 typů kolagenu, ale 80-90 % tvoří typy I, II a III. Tyto typy kolagenu jsou tvořeny dlouhými řetězci aminokyselin, které jsou navzájem stočeny do trojité šroubovice.

Produkce kolagenu s věkem klesá

V mládí naše tělo produkuje velké množství kolagenu. Ten udržuje naši pokožku pružnou, klouby pohyblivé a kosti silné. Od 20. roku života však začíná produkce kolagenu klesat. Po 20. roce života ztrácíme každý rok přibližně 1 % kolagenu v těle.

Mezi faktory, které snižují hladinu kolagenu, patří:

  • Přirozený proces stárnutí
  • Přílišné vystavení slunci
  • Špatná strava
  • Vysoký příjem cukru
  • Kouření
  • Nadměrná konzumace alkoholu

Úbytek kolagenu způsobuje vnější známky stárnutí, jako jsou vrásky, povislá kůže, ztuhlé klouby a úbytek kostní hmoty. Účinky jsou však hlubší než jen povrchové. Úbytek kolagenu ovlivňuje také fungování tkání a orgánů.

Doplnění kolagenu může pomoci čelit jeho úbytku, který přichází s věkem. Konzumace správných typů kolagenu může potenciálně stimulovat vaše tělo k vlastní produkci většího množství.

Kolagen se skládá ze specifických aminokyselin

Kolagen obsahuje vysoké množství některých aminokyselin, jako je glycin, prolin, lyzin a hydroxyprolin. Tyto aminokyseliny si tělo nevytváří a musí je získávat stravou.

Mezi potraviny s vysokým obsahem aminokyselin podporujících tvorbu kolagenu patří:

  • Kostní vývar
  • Maso
  • Drůbež
  • Ryby
  • Vejce
  • Mléčné výrobky
  • Spirulina
  • Fazole
  • Nutriční kvasnice

Příjem dostatečného množství glycinu, prolinu, lysinu a hydroxyprolinu z potravin nebo doplňků stravy pomáhá tělu dodávat správné stavební kameny pro tvorbu kolagenu.

Potenciální účinky kolagenu na hladinu energie

Co má kolagen společného s hladinou energie? Zde jsou některé z hlavních způsobů, jak může kolagen dodat energii:

1. Glycin pomáhá tvořit ATP

Glycin je nejhojněji zastoupenou aminokyselinou v kolagenu. Tvoří asi 33 % celkového obsahu aminokyselin v kolagenu.

Glycin hraje v těle mnoho klíčových rolí. Glycin je potřebný k syntéze adenosintrifosfátu (ATP), hlavní energetické měny buněk.

ATP přenáší v buňkách chemickou energii pro metabolismus. Glycin je nezbytný pro tvorbu ATP v Krebsově cyklu. Více glycinu může pomoci optimalizovat hladinu ATP a buněčné energie.

2. Lepší kvalita spánku

Kolagenové doplňky, zejména ty, které obsahují glycin, mohou zlepšit kvalitu a délku spánku. V jedné studii si účastníci před spaním vzali 3 gramy glycinu. Ti, kteří užívali glycin, usínali rychleji, méně se během noci budili a druhý den ráno se cítili bdělejší ve srovnání se skupinou užívající placebo.

Klidný spánek pomáhá zvyšovat energii během dne. Pokud vám kolagen pomůže dosáhnout hlubšího, regeneračního spánku, může se to projevit na lepší úrovni energie.

3. Podpora svalové hmoty

Užívání kolagenu spolu s cvičením může podpořit růst svalové hmoty. V jedné studii muži, kteří kombinovali suplementaci kolagenními peptidy s odporovým tréninkem po dobu 12 týdnů, získali výrazně více svalové hmoty a síly než ti, kteří pouze cvičili.

Větší množství svalové hmoty zvyšuje metabolismus a celkový energetický výdej. Vaše svaly spotřebují více kalorií během celého dne, a to i v klidu. Více svalové hmoty znamená více dostupné energie.

4. Podpora kloubů pro udržení aktivity

Kolagen tvoří většinu pojivových tkání v kloubech. Konzumace většího množství kolagenu může udržet klouby dobře odpružené a pružné, což umožňuje snadnější pohyb.

V klinických studiích kolagen podpořil zdraví kloubů a snížil bolest u sportovců a osob s kloubními potížemi. Udržování kloubů v dobré kondici umožňuje aktivní životní styl a dále podporuje energii.

5. Možné zvýšení počtu mitochondrií

První výzkumy ukazují, že kolagen může stimulovat mitochondriální biogenezi - růst nových mitochondrií v buňkách.

Mitochondrie jsou energetickými centry buněk. Přijímají živiny a kyslík a přeměňují je na ATP. Více mitochondrií znamená větší schopnost produkce energie.

Posílením funkce mitochondrií by kolagen mohl podpořit buněčný energetický metabolismus. K potvrzení účinků kolagenu na mitochondrie je však zapotřebí dalšího výzkumu.

6. Obsahuje tyrosin pro bdělost

Kolagen přirozeně obsahuje malé množství aminokyseliny tyrosinu. Tyrosin se používá k produkci katecholaminových neurotransmiterů, jako je dopamin, adrenalin a noradrenalin.

Tyto chemické látky v mozku hrají důležitou roli v náladě, soustředění, duševní bdělosti a motivaci. Konzumace bílkovin obsahujících tyrozin, jako je kolagen, může pomoci udržet optimální hladinu energizujících neurotransmiterů.

7. Antioxidační ochrana

Kolagen a želatina (hydrolyzovaný kolagen) mají antioxidační vlastnosti. Pomáhají působit proti oxidačnímu poškození volnými radikály a toxiny z životního prostředí.

Antioxidanty zachovávají zdraví a vitalitu buněk. Tím, že kolagen bojuje proti volným radikálům, může zabránit poklesu produkce energie, ke kterému může dojít, když jsou buňky vystaveny oxidačnímu stresu.

8. Možná regulace cukru v krvi

Některé první důkazy ukazují, že kolagenové doplňky mohou pomáhat při kontrole hladiny cukru v krvi. Udržování vyrovnané hladiny cukru v krvi zabraňuje energetickým výkyvům a pádům.

V jedné studii užívali pacienti s diabetem 2. typu 10 gramů kolagenu denně po dobu 3 měsíců. Skupina užívající kolagen měla ve srovnání s placebem významně nižší hladinu hemoglobinu A1C, což svědčí o lepší dlouhodobé regulaci hladiny cukru v krvi.

9. Obsahuje energizující mikroživiny

Kromě aminokyselin poskytuje kolagen řadu mikroživin, které podporují hladinu energie, včetně:

  • Železo - přenáší kyslík do celého těla
  • Měď - nezbytná pro syntézu ATP
  • Selen - podporuje produkci hormonů štítné žlázy
  • Zinek - podílí se na buněčném metabolismu a tvorbě ATP
  • Mangan - napomáhá vstřebávání živin pro přeměnu na energii

Konzumace těchto klíčových minerálů spolu s kolagenem dodává kofaktory potřebné pro produkci buněčné energie.

10. Může posilovat energetické systémy orgánů

Vaše životně důležité orgány potřebují dostatek kolagenu, aby mohly co nejlépe fungovat. Kolagen zlepšuje strukturu a funkci energetických orgánových systémů, jako jsou srdce a plíce.

Silný dýchací a kardiovaskulární systém maximalizuje přísun kyslíku do celého těla. Kyslík se využívá k tvorbě ATP při metabolismu.

Kolagen podporuje integritu a činnost orgánů a pomáhá jim zajistit sílu a odolnost potřebnou k udržení energie.

Kolagen slibuje zvýšení vitality

První výzkumy ukazují, že kolagen má zajímavý potenciál pro zvýšení hladiny energie u mužů i žen. Jeho jedinečný profil aminokyselin přímo podporuje syntézu ATP, růst svalů, zdraví kloubů a antioxidační stav.

Kolagen obsahuje také živiny, které podporují funkci orgánů, bojují proti zánětům a stárnutí, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a udržují optimální hladinu neurotransmiterů pro bdělost.

I když je zapotřebí provést další studie, dosavadní poznatky naznačují, že doplňkový kolagen může působit proti únavě a pomáhat udržovat denní energii. Přidání čistého kolagenového proteinu do vašeho jídelníčku by mohlo být chutným způsobem, jak si udržet energii.

Potenciální energetické účinky kolagenu. Závěr

Kolagen je stále populárnější jako doplněk proti stárnutí a pro posílení zdraví. Roste vědecký zájem o potenciální účinky kolagenu jako prostředku zvyšujícího energii.

Kolagen poskytuje esenciální aminokyseliny pro tvorbu ATP, což je zdroj paliva pro všechny buňky. Jeho aminokyselina glycin přímo napomáhá syntéze ATP. Konzumace kolagenu může také podpořit růst svalů, pohyblivost kloubů, regenerační spánek a funkci mitochondrií - to vše se promítá do vyšší hladiny energie.

Kolagen přirozeně obsahuje také energetizující mikroživiny, jako je železo, zinek, měď, selen a mangan. Předběžné studie ukazují slibné účinky na fyzickou výkonnost, náladu a metabolismus. Ještě je třeba provést další výzkum, ale kolagen by mohl být novým zdrojem bílkovin pro podporu vitality ve stáří.

Přidání doplňků stravy s kolagenem nebo potravin bohatých na kolagen, jako je vývar z kostí, může pomoci vyrovnat klesající hladinu energie. Kolagen zůstává jednou z nejuniverzálnějších a multifunkčních superpotravin pro celkovou pohodu.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Moskowitz, R. W. (2000). Úloha hydrolyzátu kolagenu při onemocnění kostí a kloubů. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87-99 . https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622.

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). Effects of Prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), a Food-Derived Collagen Peptide in Human Blood, on Growth of Fibroblasts from Mouse Skin (Účinky prolyl-hydroxyprolinu (Pro-Hyp), kolagenového peptidu pocházejícího z lidské krve, na růst fibroblastů z myší kůže). Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707. https://doi. org/10.1021/acs.jafc.7b00809

Clifford D.K. et al. (2019). The effects of collagen peptides on muscle damage, inflammation and bone turnover following exercise: a randomized, controlled trial. Amino Acids 51, 691-704. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologický účinek hydrolyzovaného kolagenu na metabolismus kostí. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Požití BioCell Collagenu®, nového hydrolyzovaného extraktu z kuřecí hrudní chrupavky; zlepšení mikrocirkulace krve a snížení známek stárnutí obličeje. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Vliv argininu a ornitinu na sílu, libovou tělesnou hmotnost a močový hydroxyprolin u dospělých mužů. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(1-2), 91-98. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?