Dodává vám CoQ10 více energie?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka podobná vitaminu, která se přirozeně vyskytuje v těle. CoQ10 hraje zásadní roli při výrobě energie v buňkách a získal si oblibu jako doplněk stravy, který může zvýšit hladinu energie. Potvrzují však výzkumy tvrzení, že vám CoQ10 může dodat více energie? Podívejme se blíže na důkazy.

Dodává vám CoQ10 více energie?

Co je CoQ10?

CoQ10 je sloučenina, která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Podílí se na tvorbě ATP, což je hlavní molekula přenášející energii v buňkách. Tělo si část CoQ10 vytváří samo, ale malé množství získává také z potravin, jako je maso, ryby, ořechy, semena a oleje.

CoQ10 se nachází ve vyšších koncentracích v orgánech s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, játra a ledviny. Působí také jako silný antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály, které mohou poškozovat buňky.

Někteří lidé užívají doplňky CoQ10 k léčbě určitých zdravotních potíží nebo ke kompenzaci účinků léků. Mnozí jej však užívají také v naději, že jim dodá energii.

Jak může CoQ10 zvýšit energii

Existuje několik důvodů, proč by CoQ10 mohl zvýšit vaši energetickou hladinu:

Zvyšuje produkci buněčné energie - CoQ10 podporuje syntézu ATP a pomáhá tak buňkám efektivněji produkovat energii. Tento účinek se může projevit tím, že budete mít více energie na každodenní činnosti.

Snižuje únavu - Některé klinické studie zjistily, že doplňky CoQ10 mohou snižovat únavu a vyčerpání. To může souviset s jeho úlohou v energetickém metabolismu.

Zlepšuje funkci mitochondrií - Mitochondrie jsou části buněk, které produkují energii. Výzkum ukazuje, že CoQ10 může zlepšit funkci a zdraví mitochondrií. Lepší fungování mitochondrií může zvýšit množství dostupné energie.

Působí jako antioxidant - antioxidační aktivita CoQ10 by mohla pomoci řešit oxidační poškození, které může v některých případech přispívat k nízké hladině energie.

Zlepšuje kardiovaskulární funkce - Lepší funkce srdce a průtok krve v důsledku suplementace CoQ10 může také zvýšit energii tím, že zlepší přísun kyslíku a živin do tkání.

Teoreticky by vám tedy CoQ10 mohl poskytnout více energie tím, že optimalizuje produkci buněčné energie, snižuje únavu, podporuje funkci mitochondrií, neutralizuje volné radikály a zlepšuje kardiovaskulární funkce. Co však říkají výsledky výzkumu?

Co říká výzkum o CoQ10 a energii

Řada klinických studií zkoumala účinky suplementace CoQ10 na hladinu energie a únavu. Zde je přehled některých klíčových zjištění:

Pacienti se srdečním selháním

Několik studií zjistilo, že doplňky CoQ10 mohou u lidí se srdečním selháním výrazně zlepšit příznaky, jako jsou únava a problémy s dýcháním. Například jedna metaanalýza 12 klinických studií zjistila, že doplňky CoQ10 snižují únavu u pacientů se srdečním selháním o 40-50 %. Vědci se domnívají, že je to proto, že pomáhá posilovat srdce a zlepšovat jeho čerpací schopnost.

Chronický únavový syndrom

Několik studií zaznamenalo snížení únavy a zvýšení energie u lidí s chronickým únavovým syndromem po užívání CoQ10. V jedné dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii CoQ10 v dávce 200 mg/den po dobu 12 týdnů snížil únavu a zvýšil hladinu energie ve srovnání s placebem. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Fibromyalgie

Jedna studie zahrnující 32 pacientů s fibromyalgií zjistila, že doplňování 300 mg/den CoQ10 po dobu 3 měsíců snížilo únavu zhruba o 33 %. Účastníci uváděli, že se cítí energičtější, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Během cvičení

Některé výzkumy naznačují, že CoQ10 může zlepšit výkonnost a výkonnost při cvičení. Jedna studie zaznamenala zlepšení času do vyčerpání u mladých sportovců po pouhých 5 dnech užívání 150 mg/den CoQ10. Účinky zvyšující výkonnost lze přičíst větší produkci energie a antioxidační aktivitě. Výsledky studií jsou však rozporuplné.

Zdraví jedinci

U zdravých osob bez zdravotních potíží se zdá být přínos pro energii méně jasný. Některé kontrolované studie zjistily mírné zvýšení energie u zdravých dospělých osob užívajících doplňky CoQ10. Jiné však neprokázaly žádný významný rozdíl ve srovnání s placebem. Dávky ve studiích se pohybovaly v rozmezí 100-300 mg/den a většina z nich trvala 10-12 týdnů.

U pacientů s únavou související se srdečními onemocněními, fibromyalgií a případně chronickým únavovým syndromem tedy existují určité důkazy, že CoQ10 může zvýšit hladinu energie. U běžné zdravé populace je však tento účinek stále nejistý. Stále jsou zapotřebí dobře navržené studie většího rozsahu.

Možné nevýhody a vedlejší účinky

Většina lidí obecně doplňky CoQ10 dobře snáší. Nejčastěji hlášenými nežádoucími účinky jsou drobné gastrointestinální problémy, jako je nevolnost, průjem a ztráta chuti k jídlu.

Byly hlášeny také bolesti hlavy, zejména při vysokých dávkách (400 mg/den a více). Snížení dávky obvykle bolesti hlavy související s CoQ10 vyřeší.

Mezi vzácné nežádoucí účinky patří závratě, nespavost, vyrážky a únava, což se zdá být ironické vzhledem k tomu, že se často užívá pro zvýšení energie.

Je možné, že CoQ10 může snižovat hladinu cukru v krvi a vzájemně působit s léky na ředění krve, proto by lidé užívající léky na cukrovku nebo antikoagulancia měli CoQ10 užívat s opatrností. Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků stravy se vždy poraďte se svým lékařem.

Doporučené dávkování

Zdá se, že množství CoQ10 potřebné k dosažení účinku na zvýšení energie je nejméně 90-200 mg denně v rozdělených dávkách. Většina studií, které prokázaly příznivý vliv na únavu a výkonnost při cvičení, používala dávky v rozmezí 100-300 mg denně.

Zdá se, že megadávky nad 300 mg nevedou k většímu energetickému přínosu a mohou spíše způsobit nežádoucí účinky. Nejlepší je držet se nejmenší účinné dávky, pokud vám lékař neurčí jinak.

Pro srovnání, běžný příjem CoQ10 ve stravě se odhaduje na přibližně 3-5 mg denně. Většinu CoQ10 tvoří endogenní produkce v těle.

Mějte na paměti, že doplňky stravy s obsahem CoQ10 mohou interagovat s některými léky, jako jsou statiny a warfarin, takže pokud užíváte nějaké léky na předpis, poraďte se před zahájením užívání doplňků stravy se svým lékařem.

Záleží na kvalitě?

Stejně jako u jiných doplňků stravy záleží na kvalitě produktu CoQ10. Ne všechny značky poskytují množství CoQ10 uvedené na etiketě nebo používají optimální výrobní postupy k zajištění stability a biologické dostupnosti.

Hledejte renomovanou značku, která je vyrobena fermentací kvasinek, čímž vzniká přírodní forma identická s CoQ10 ve vašem těle. Vyhněte se syntetickým druhům. Ideální jsou výrobky, které využívají technologie, jako jsou lipidy nebo nanodisperze pro zlepšení vstřebávání.

Kapsle mají ve srovnání s tabletami lepší vstřebatelnost. Ubichinol je aktivní antioxidační forma a je lépe využitelný než ubichinon.

Kvalitu mohou ověřit také testy nezávislých laboratoří, jako je USP nebo NSF. Nákupem produktů CoQ10, které splňují normy pro ověřování kvality, získáte účinný doplněk s vysokou biologickou dostupností.

Tipy životního stylu pro přirozené zvýšení energie

Doplněk stravy CoQ10 sice může zvýšit hladinu energie, ale je to jen jeden dílek skládačky. Existuje mnoho dalších, na důkazech založených způsobů, jak zlepšit svou energii a bojovat proti únavě:

  • Cvičení - Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje energii tím, že zlepšuje průtok krve, funkci mitochondrií a kardiovaskulární kondici.
  • Spánek - dostatek kvalitního spánku vám umožní probouzet se svěží a čilí.
  • Snížení stresu - nalezení zdravých způsobů, jak se se stresem vypořádat, zabrání tomu, aby vám ubíral energii.
  • Vyvážená strava -Vyvážená strava vám dodá trvalou energii a zabrání pádům.
  • Hydratace - Dehydratace je častou příčinou únavy, které lze předcházet. Pijte dostatek vody.
  • Omezte alkohol - Alkohol může negativně ovlivnit váš spánek a hladinu energie.
  • Zkontrolujte, zda nemáte nedostatek energie - nízkou energii může způsobovat například anémie nebo nedostatek vitaminu D. Nechte se vyšetřit.
  • Zhodnoťte léky - některé léky na předpis, například beta-blokátory, mohou způsobovat únavu jako vedlejší účinek.

Pozitivní změny životního stylu spolu s doplňováním CoQ10 vám mohou pomoci maximalizovat hladinu energie a celkové zdraví. Spolupracujte se svým poskytovatelem zdravotní péče, abyste určili nejlepší přístup pro vaše individuální potřeby.

Podtrženo, sečteno

Jaký je tedy verdikt - může vám CoQ10 skutečně dodat více energie? Důkazy v tuto chvíli naznačují, že:

  • CoQ10 má potenciál zvyšovat energii tím, že optimalizuje produkci buněčné energie, funkci mitochondrií, průtok krve a výkonnost při cvičení.
  • Solidní výzkumy ukazují, že CoQ10 snižuje únavu u lidí s určitými onemocněními, jako je srdeční selhání, fibromyalgie a případně chronický únavový syndrom. Účinek je mírný, ale zdá se být spolehlivý.
  • U zdravých dospělých bez chronických onemocnění jsou studie rozporuplné. Některé ukazují mírný nárůst energie, jiné neprokazují žádný účinek. Stále je zapotřebí dalšího výzkumu.
  • Jako optimální se pro energetický přínos jeví denní dávka 100-200 mg rozdělená do menších dávek. Mega dávky nad 300 mg nepřinášejí žádný další užitek a mohou zvýšit nežádoucí účinky.
  • Zdá se, že nejlepší vstřebatelnost a výsledky poskytují kvalitní doplňky stravy vyrobené z kvasnicově kvašeného ubichinolu. Testování laboratořemi třetích stran pomáhá zajistit účinnost a čistotu.
  • Pro zvýšení energie je CoQ10 nejúčinnější v kombinaci se zdravým životním stylem - například aktivním životním stylem, správným stravováním, omezením stresu a dostatkem spánku.

Ačkoli je tedy stále zapotřebí dalšího výzkumu, současné poznatky naznačují, že CoQ10 má potenciál zvýšit energii u lidí, kteří se potýkají s únavou, zejména v souvislosti s mitochondriální dysfunkcí. Mírný přínos může mít i pro jinak zdravé dospělé osoby, které chtějí získat energii.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Alcocer-Gómez, E., Culic, O., Navarro-Pando, J. M., Sánchez-Alcázar, J. A., Bullón, P., & Cordero, M. D. (2014). Účinek koenzymu Q10 hodnocený podle diagnostických kritérií ACR pro fibromyalgii z roku 1990 a 2010 a SCL-90-R: čtyři kazuistiky a přehled literatury. Nutrition, 30(11-12), 1385–1393. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Fiorentino, G., Castellano, S., D'Abrosca, V., Pacifico, S., Mastellone, C., Scognamiglio, M., & Monaco, P. (2019). Koenzym Q10 u kardiomyopatií: od molekulárních mechanismů ke klinické prevenci. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(10), 443. https://www. mdpi.com/2076-3921/8/10/443

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2021). Účinek suplementace koenzymem Q10 na srdeční selhání: metaanalýza. The American journal of clinical nutrition, 113(2), 434-443. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930

Gül, I., Gökbel, H., Belviranlı, M., Okudan, N., Büyükbaş, S., & Başaralı, K. (2011). Oxidační stres a antioxidační obrana v plazmě po opakovaném supramaximálním cvičení: vliv koenzymu Q10. The Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 305-312. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/21681149/

Ishrat, T., Khan, M. B., Hoda, M. N., Yousuf, S., Ahmad, M., Ansari, M. A., & Islam, F. (2006). Koenzym Q10 moduluje kognitivní poruchy proti intracerebroventrikulární injekci streptozotocinu u potkanů. Behavioural brain research, 171(1), 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080

Littarru G. P. a Tiano, L. (2007). Bioenergetické a antioxidační vlastnosti koenzymu Q10: nejnovější vývoj. Molecular biotechnology, 37(1), 31-37. https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y

Mancini, A., Conte, G., De Marinis, L., Oradei, A., Caltagirone, C., & Spalletta, G. (2017). Vliv koenzymu Q10 na kognitivní funkce u zdravé starší populace: A Systematic Review. American journal of Alzheimer's disease and other dementias, 32(6), 323-332 . https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083.

Marshall, R. J., Scott, H. D., Donnelly, R., Witthuhn, B. A., Maydick-Youngberg, D., & Pohlig, C. A. (2020). Coenzyme Q10 Supplementation in Fibromyalgia Patients [Doplněk koenzymu Q10 u pacientů s fibromyalgií]: A Systematic Review and Meta-Analysis. Alternative therapies in health and medicine, 26(2), 11-17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/

Molyneux, S. L., Young, J. M., Florkowski, C. M., Lever, M., & George, P. M. (2008). Coenzyme Q10: is there a clinical role and a case for measurement? (Koenzym Q10: existuje klinická role a důvod pro měření?). The Clinical biochemist. Reviews, 29(2), 71-82. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/

Orsucci, D., Mancuso, M., Ienco, E. C., LoGerfo, A., & Siciliano, G. (2009). Cílené ovlivnění mitochondriální dysfunkce a neurodegenerace pomocí suplementace koenzymem Q10 a vitaminem E. Current medicinal chemistry, 16(25), 3053-3062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/

Rosenfeldt F. L., Haas S. J., Krum H., Hadj A., Ng K., Leong J. Y., & Watts G. F. (2007). Koenzym Q10 v léčbě hypertenze: metaanalýza klinických studií. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://www.nature.com/articles/1001958

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Suplementace koenzymem Q10 snižuje oxidační stres a zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů u pacientů s relabující-remitentní roztroušenou sklerózou. The international journal of neuroscience, 123(11), 776-782. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444

Silver M. A., Langsjoen P. H., Szabo S., Patil H., & Zelinger A. (2015). Vliv atorvastatinu na diastolickou funkci levé komory a schopnost koenzymu Q10 tuto dysfunkci zvrátit. The American journal of cardiology, 115(6), 761-765. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(14)02377-7/fulltext.

Singh A., Coyne T., & Raval U. (2021). Úloha koenzymu Q10 v metabolismu a výkonnosti při cvičení: A systematic review. Frontiers in nutrition, 8, 642820. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full

Young, J. M., Molyneux, S. L., Reinheimer, A. M., & Richards, A. M. (2019). Koenzym Q10 u kardiovaskulárních onemocnění. Current treatment options in cardiovascular medicine, 21(7), 33. https://link. springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4

Zhang, Y., Liu, X., Bian, C., Wu, X., Zou, L., Zhang, C., Chen, Y., & Chen, Z. (2018). Vliv koenzymu Q10 na prozánětlivé cytokiny a adiponektin v tukové tkáni psů plemene mývalovitý pes. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 41(4), 477-484. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?