Může CoQ10 zvrátit ztučnění jater?

Published:

Ztukovatění jater je stále větším zdravotním problémem, který postihuje miliony lidí na celém světě. Ztukovatění jater se také nazývá jaterní steatóza a vzniká, když se v jaterních buňkách hromadí příliš mnoho tuku. Častou příčinou je zneužívání alkoholu, ale v současnosti je většina případů způsobena nealkoholickým ztukovatěním jater (NAFLD) v důsledku špatné stravy a nedostatku pohybu. Neléčená ztukovatělá játra mohou přejít v závažnější poškození jater a cirhózu. Důležitým cílem se stalo nalezení způsobů, jak ztukovat játra. Koenzym Q10 (CoQ10) vykazuje slibný potenciál jako přírodní léčba. Přinášíme podrobný pohled na výzkum využití CoQ10 ke zvrácení ztukovatění jater.

Může CoQ10 zvrátit ztučnění jater?

Co způsobuje ztučnění jater?

Játra plní více než 500 životně důležitých funkcí, včetně metabolismu tuků. Za normálních okolností tvoří tuk asi 5-10 % hmotnosti jater. O ztukovatění jater hovoříme tehdy, když tuk tvoří více než 5-10 % celkové hmotnosti jater. Hromadění tuku v jaterních buňkách může způsobit několik faktorů:

  • Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru - fruktózový cukr z limonád, sladkostí a pečiva podporuje ztučnění jater. Typická západní strava obsahuje příliš mnoho rafinovaných sacharidů a cukru, které se přeměňují na tuk.
  • Inzulínová rezistence - tento stav před vznikem diabetu ztěžuje tělu kontrolu hladiny cukru v krvi a ukládání tuků. Inzulínová rezistence podporuje nadměrné ukládání tuku v játrech.
  • Obezita - nadváha nebo obezita zvyšuje riziko ztukovatění jater. Tělesný tuk, zejména v oblasti břicha, se s větší pravděpodobností hromadí v játrech.
  • Genetika - Některé genetické faktory způsobují, že někteří lidé jsou náchylnější k rozvoji ztukovatění jater. Roli může hrát také etnický původ.
  • Léky - Některé léky na předpis, jako jsou kortikosteroidy a syntetické estrogeny, mohou způsobovat ztučnění jater jako vedlejší účinek.

Pokud se tyto faktory nekontrolují, mohou způsobit postupné hromadění tuku v jaterních buňkách a vést k zánětu a poškození jater. Důležitou roli při progresi ztukovatění jater hraje také oxidační stres.

Fáze ztukovatění jater

Existují dva hlavní typy ztukovatění jater:

Nealkoholické ztukovatění jater (NAFLD)

Jedná se o nejčastější typ, který nesouvisí s užíváním alkoholu. Vzniká v důsledku inzulinové rezistence a stravy s vysokým obsahem tuků a cukrů. NAFLD se vyskytuje ve čtyřech hlavních stadiích:

  • Prosté ztučnění jater - jaterní tuk přesahuje 5-10 % tkáně bez zánětu nebo poškození jater. Obvykle reverzibilní změnou životního stylu.
  • Nealkoholická steatohepatitida (NASH ) - začíná docházet k zánětu a poškození jater. Může přejít v cirhózu.
  • Fibróza - v důsledku poškození jater se hromadí nadbytečná kolagenní vlákna, což vede ke vzniku jizvy.
  • Cirhóza - závažné nevratné zjizvení zhoršuje funkci jater. Může vést k rakovině nebo selhání jater.

Alkoholické ztukovatění jater

Tento typ je způsoben nadměrným požíváním alkoholu a také se vyvíjí ve stejných čtyřech fázích od prostého ztučnění jater až po cirhózu. Oba typy mají podobnou léčbu, ale u alkoholické verze je také nutná abstinence od alkoholu.

Příznaky a symptomy ztučnění jater

V počátečních stadiích se ztukovatění jater obvykle neprojevuje žádnými příznaky. S postupujícím onemocněním může způsobovat:

  • Únava a slabost
  • Ztráta chuti k jídlu a úbytek hmotnosti
  • Nevolnost nebo břišní potíže
  • Zvětšená játra
  • Žloutenka
  • Otoky břicha způsobené zadržováním tekutin

Mnoho lidí však nepozoruje žádné zjevné příznaky, dokud nedojde k nevratnému poškození jater. Proto je důležité diagnostikovat onemocnění v počátečních stadiích, aby se zabránilo jeho progresi.

Diagnostika ztučnění jater

Podezření na ztukovatění jater může být založeno na rizikových faktorech, jako je obezita, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu nebo zneužívání alkoholu v minulosti. Diagnózu však mohou potvrdit i další testy:

  • Zobrazení - ultrazvuk břicha, CT nebo MRI mohou identifikovat tuk v játrech.
  • Krevní testy - testy jaterních enzymů odhalí zvýšené hladiny enzymů ALT a AST, které ukazují na zánět jater. Jaterní enzymy však mohou být v normě u časného stadia ztukovatění jater.
  • FibroScan - využívá ultrazvukové vlny k měření tuhosti jater indikující jizvení. Pomáhá identifikovat pokročilou fibrózu a cirhózu.
  • Jaterní biopsie - zlatý standard pro stanovení diagnózy. Odebírá vzorek tkáně, aby bylo možné pod mikroskopem posoudit, kolik tuku a fibrózy je přítomno. Biopsie je však invazivní a není vždy nutná.

Po stanovení diagnózy může být užitečné řešit možné příčiny pomocí diety, cvičení, kontroly diabetu nebo abstinence od alkoholu. Další léčba však může také pomoci zvrátit stávající ztučnění a poškození jater.

Používání CoQ10 ke zvrácení ztučnění jater

Mohlo by užívání doplňků stravy s koenzymem Q10 pomoci zvrátit ztukovatění jater? Nové výzkumy naznačují, že ano, a to díky jeho silným antioxidačním vlastnostem.

Co je CoQ10?

  • CoQ10 (koenzym Q10) je sloučenina podobná vitaminu, která se přirozeně vytváří v těle a slouží k tvorbě energie v buňkách.
  • Působí jako silný antioxidant, který neutralizuje oxidační poškození, zejména mitochondrií a buněčných membrán.
  • Mezi zdroje patří maso, ryby, ořechy, semena a oleje. Produkce CoQ10 však s věkem klesá.
  • Doplňky stravy CoQ10 pomáhají udržovat optimální hladinu v těle. Ubichinol je nejlépe biologicky dostupná forma, která se lépe vstřebává.

Jak tedy může zvýšení hladiny CoQ10 pomoci při řešení ztukovatění jater? Podívejme se na důkazy.

CoQ10 chrání játra před oxidačním stresem

Hlavním faktorem při vzniku a progresi ztukovatění jater je oxidační stres. K tomu dochází, když nestabilní reaktivní formy kyslíku (ROS) přetíží antioxidační obranu organismu.

Příliš mnoho ROS způsobuje nadměrné oxidační poškození buněčných membrán, proteinů a DNA. Zvláště zranitelné jsou mitochondrie, kde buňky vyrábějí energii.

Játra využívají vnitřní antioxidační systém se sloučeninami, jako je glutathion, ke kontrole ROS a ochraně svých buněk. Zvýšený oxidační stres způsobený stravou s vysokým obsahem tuků, obezitou a alkoholem však hladinu glutathionu snižuje.

Poškození ROS se tak vymkne kontrole. To vyvolává zánět, odumírání jaterních buněk a fibrózu. Obnova glutathionu a antioxidantů v játrech je pro snížení tohoto oxidačního stresu klíčová.

Zde přichází na řadu CoQ10. CoQ10 je silný antioxidant koncentrovaný v buněčných membránách. Pomáhá inhibovat peroxidaci lipidů a chrání tak integritu membrán. Pomáhá také recyklovat a regenerovat další antioxidanty, jako je vitamin E.

CoQ10 může podporovat tvorbu glutathionu a chránit funkci mitochondrií. To pomáhá kontrolovat ROS a oxidační stres a chránit jaterní buňky před poškozením.

CoQ10 snižuje zánět a fibrózu jater

Nadbytek ROS také aktivuje zánětlivé sloučeniny, které do jater přivádějí imunitní buňky. Tento chronický zánět nízkého stupně je hlavní příčinou zhoršování ztukovatění jater.

Nekontrolovaný zánět v játrech vede k odumírání tukových hepatocytů. K opravě tohoto poškození se aktivují specializované hvězdicovité buňky v játrech.

Aktivace hvězdicových buněk vyvolává nadměrnou tvorbu kolagenu, což vede k hromadění jizvy nebo fibrózy v játrech. Fibróza zhoršuje funkci jater a může přejít v cirhózu.

Studie ukazují, že CoQ10 pomáhá potlačovat chronický zánět tím, že inhibuje zánětlivé cytokiny a aktivaci dráhy NF-kB. CoQ10 také pomáhá deaktivovat hvězdicovité buňky a snižovat tak fibrózu.

Kontrolou oxidačního stresu pomáhá CoQ10 zastavit tuto zánětlivou kaskádu a rozvoj jaterní fibrózy.

Klinický výzkum CoQ10 a ztučnění jater

První výzkumy na zvířatech a klinické studie na lidech naznačují, že suplementace CoQ10 může zlepšit klíčové markery ztukovatění jater.

Mezi hlavní zjištění patří:

  • Odstraňuje mitochondriální dysfunkci a oxidační stres
  • Snižuje hromadění tuku a zánět v jaterních buňkách
  • Snižuje zvýšené hladiny jaterních enzymů AST a ALT
  • Zlepšuje jaterní funkce a skóre fibrózy
  • Pomáhá při hubnutí a snižování obvodu pasu
  • Lepší výsledky v kombinaci s vitaminem E

I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, současné poznatky naznačují, že CoQ10 prospívá zdraví jater tím, že:

  • Zvýšení produkce energie v mitochondriích
  • Působí jako silný antioxidant rozpustný v tucích
  • Podpora jaterních detoxikačních cest
  • Ochrana membrán jaterních buněk před peroxidací
  • Potlačení zánětlivých cytokinů a fibrózy

U lidí s obezitou, cukrovkou nebo metabolickým syndromem může mít CoQ10 ochranné účinky proti vzniku ztukovatění jater. V kombinaci s dietou a cvičením může také pomoci zvrátit steatózu a snížit progresi fibrózy.

Není však jasné, zda samotný CoQ10 může vyřešit potvrzenou pokročilou cirhózu NASH bez další léčby. Probíhají další studie k ověření účinnosti a optimálního dávkování.

Doplňky CoQ10 pro ztučnělá játra

Při výběru doplňku CoQ10 je důležitá forma a dávka:

  • Ubichinol - Tato redukovaná verze je až 8krát lépe vstřebatelná než běžný CoQ10. Hledejte aktivní formu ubichinolu.
  • Tekuté kapsle - Kapsle na bázi oleje pomáhá vstřebávat CoQ10 rozpustný v tucích. Vyhněte se suchým práškovým kapslím.
  • Rozdělte dávky - Užívejte 100-200 mg rozdělených do 2-3 menších dávek pro lepší vstřebávání.
  • Užívání s jídlem - Jezte jídlo s trochou zdravého tuku, abyste podpořili vstřebávání CoQ10.
  • Vybírejte kvalitní značky - testované značky jako Qunol, Nature Made a Doctor's Best zaručují účinnost.

Pokud již užíváte léky nebo máte základní zdravotní potíže, poraďte se před užíváním CoQ10 se svým lékařem. Vyšetření hladin CoQ10 může také pomoci při určování účinného dávkování.

Zásadní jsou také změny životního stylu

Samotné užívání doplňků CoQ10 nevede k úplnému vyřešení ztukovatění jater. Zásadní je také změna stravy a životního stylu:

  • Dodržujte celkově zdravou dietu pro detoxikaci jater - Jezte více libových bílkovin, ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a zdravých tuků. Vyhýbejte se zpracovaným sacharidům, přidaným cukrům a transmastným kyselinám.
  • Omezte fruktózu a potraviny s vysokým glykemickým indexem - kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, rafinované obiloviny a sladkosti podporují hromadění tuku v játrech.
  • Zintenzivněte cvičení - snažte se cvičit minimálně 150 minut týdně, abyste snížili inzulinovou rezistenci, podpořili hubnutí a snížili záněty.
  • Zhubněte, pokud máte nadváhu - postupné snížení hmotnosti o 3-5 % zlepšuje steatózu. Zkuste přerušovaný půst, který přinese větší výhody.
  • Léčba cukrovky, pokud je přítomna - Pečlivě kontrolujte hladinu cukru v krvi, abyste pomohli zvrátit ztukovatění jater.
  • Vyloučení alkoholu - pokud jsou přítomna ztukovatělá játra, přestaňte konzumovat alkohol. Při jiných příčinách omezte pití na maximálně 1 nápoj denně.
  • Pokud je to možné, omezte užívání léků - poraďte se s lékařem o alternativách léků, které mohou způsobovat ztučnění jater.

CoQ10 je součástí komplexního plánu léčby ztukovatění jater, který nabízí nejlepší šance na úspěch.

Může CoQ10 zvrátit ztučnění jater? Závěr

Současné poznatky naznačují, že CoQ10 může být prospěšný pro prevenci i léčbu ztukovatění jater:

  • Jako silný antioxidant a protizánětlivý prostředek snižuje CoQ10 oxidační stres a poškození jaterních buněk.
  • CoQ10 pomáhá obnovit funkci mitochondrií, zlepšuje metabolismus tuků a chrání jaterní buňky.
  • Klinické studie ukazují, že suplementace CoQ10 může snížit jaterní enzymy, obsah tuku a fibrózu.
  • CoQ10 je bezpečný, dobře snášený a v kombinaci s vitaminem E působí synergicky.
  • Užívání CoQ10 může pomoci zvrátit ztukovatění jater, zejména u příčin NAFLD, jako je obezita a cukrovka.

K prokázání účinnosti CoQ10 je však stále zapotřebí více klinických studií. Před zahájením suplementace se poraďte se svým lékařem.

Zvýšení hladiny CoQ10 v těle pomocí kvalitního doplňku stravy představuje další zbraň v boji proti progresivnímu ztukovatění jater. Spolu se změnou životního stylu může CoQ10 pomoci obnovit zdraví a funkci jater.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). Identifikace environmentálních chemických látek spojených s rozvojem ztukovatění jater u hlodavců. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497 . https://doi.org/10.1177/0192623314549960.

Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitochondriální dysfunkce: Mondrionální mitochondrie: základní mechanismus u nealkoholického ztukovatění jater souvisejícího se zánětem. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013

Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). New Therapeutic Evidence of Coenzyme Q10 for Nonalcoholic Fatty Liver Disease (Nové terapeutické poznatky o koenzymu Q10 pro nealkoholickou tukovou chorobu jater): A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020, 8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140

Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). Terapeutický potenciál zeleného čaje u nealkoholického ztukovatění jater. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x

Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Curcumin (Léčba nealkoholické ztučnění jater pomocí kurkuminu): A Randomized Placebo-controlled Trial. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805

Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). Resveratrol chrání před obezitou a ztučnělými játry vyvolanými vysokotučnou stravou aktivací AMP-aktivované proteinkinázy. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?