Způsobuje CoQ10 přibývání na váze?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka podobná vitaminu, která se přirozeně vytváří v těle. Je k dispozici také jako doplněk stravy. CoQ10 hraje důležitou roli při tvorbě energie a slouží jako silný antioxidant. Někteří lidé se však ptají, zda CoQ10 může vést k přibývání na váze jako vedlejšímu účinku.

Způsobuje CoQ10 přibývání na váze?

Co je CoQ10?

CoQ10 je sloučenina, která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Podílí se na tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), který slouží jako hlavní zdroj energie v buňce. CoQ10 se nachází v každé buňce vašeho těla, ale zejména v orgánech, které potřebují hodně energie, jako jsou srdce, ledviny a játra.

CoQ10 působí také jako antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným škodlivými sloučeninami zvanými volné radikály. Jako antioxidant pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu, který je spojen s mnoha nemocemi.

Tělo si určité množství CoQ10 vytváří samo, ale s věkem jeho produkce klesá. Hladinu CoQ10 mohou snižovat i některé léky, například statiny používané ke snížení hladiny cholesterolu. Z těchto důvodů někteří lidé užívají doplňky stravy s obsahem CoQ10, které pomáhají jeho hladinu zvýšit.

Běžné použití a výhody doplňků CoQ10

Doplňky CoQ10 se běžně používají k:

  • Léčba srdečních onemocnění, jako je srdeční selhání, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.
  • Zlepšení příznaků fibromyalgie a chronického únavového syndromu.
  • Zpomalení neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova a Huntingtonova choroba.
  • Zvyšuje sportovní výkon snižováním oxidačního stresu a zlepšováním buněčné energie.
  • Pomáhají předcházet migrénám a klastrovým bolestem hlavy
  • Zlepšení kvality vajíček a plodnosti u žen
  • zmírnění vedlejších účinků statinových léků používaných ke snížení hladiny cholesterolu.

Výzkumy ukazují, že doplňky stravy s obsahem CoQ10 mohou přinášet následující výhody:

  • Zlepšení zdraví a funkce srdce
  • Snížení krevního tlaku
  • Zvýšení hladiny energie
  • Snížení zánětu
  • Zlepšení funkce endotelu a zdraví cév
  • Zvýšení fyzické výkonnosti
  • Stimulovat imunitní systém
  • Zpomalení poklesu buněčné energie souvisejícího s věkem

Je však důležité si uvědomit, že výzkum CoQ10 se stále vyvíjí. Některé studie ukazují na významné přínosy, zatímco jiné nezjistily žádné účinky. K objasnění účinků suplementace CoQ10 je třeba provést rozsáhlejší studie.

Může CoQ10 způsobit přibývání na váze?

Někteří lidé tvrdí, že užívání CoQ10 způsobuje přibírání na váze. Neexistuje však žádný přesvědčivý důkaz, že by CoQ10 přímo způsoboval přibývání na váze.

Není známo, že by CoQ10 ovlivňoval chuť k jídlu, spalování kalorií, vstřebávání tuků, metabolismus nebo jiné tělesné procesy související se změnami hmotnosti. V doplňcích stravy s obsahem CoQ10 nejsou ani žádné složky, které by měly vést ke zvýšení hmotnosti.

Někteří uživatelé však uvádějí, že po zahájení užívání CoQ10 přibrali několik kilogramů. Existuje několik možných důvodů:

Zadržování vody

Některé výzkumy naznačují, že CoQ10 může mít mírné diuretické účinky, což znamená, že může snížit ztrátu vody močí. To může u některých lidí vést k mírnému zadržování vody v těle nebo k hromadění tekutin při zahájení užívání doplňků. Malé množství přidané vody by se mohlo promítnout do několika přidaných kilogramů na váze.

Výzkum však nezjistil výraznější vliv CoQ10 na rovnováhu tekutin nebo celkovou hmotnost vody. Případné zadržování vody v těle je pravděpodobně mírné a dočasné při prvním zahájení suplementace. K minimalizaci zadržování tekutin může přispět i dobrá hydratace.

Zvýšená energie a chuť k jídlu

Někteří lidé uvádějí, že se po pravidelném užívání doplňků CoQ10 cítí energičtější. Tato přidaná energie by mohla u některých uživatelů potenciálně zvýšit chuť k jídlu a příjem kalorií, což by časem vedlo k mírnému nárůstu hmotnosti.

Výzkum však nepotvrdil, že by CoQ10 zvyšoval chuť k jídlu nebo příjem potravy. Případné zvýšení chuti k jídlu a kalorií bude pravděpodobně mírné a u jednotlivých osob se bude výrazně lišit.

Nárůst svalové hmoty

Malé procento uživatelů CoQ10 zaznamenává po suplementaci nárůst svalové hmoty, což zvyšuje hmotnost. CoQ10 zlepšuje produkci buněčné energie a funkci mitochondrií, což může zvýšit fyzickou výkonnost. To by mohlo umožnit lepší budování svalů ve spojení se silovým tréninkem.

CoQ10 však není doplněk pro budování svalů. Jakýkoli nárůst svalové hmoty bude u většiny uživatelů pravděpodobně minimální.

Maskování úbytku tuku

V některých případech může CoQ10 pomáhat spalovat malé množství tuku tím, že zvyšuje metabolismus a současně zvyšuje hmotnost vody. Úbytek tuku může být maskován zadržováním vody, takže se zdá, že se celková hmotnost mírně zvýšila.

Existují však jen omezené důkazy o tom, že CoQ10 výrazně zvyšuje spalování tuků. Případné účinky na zlepšení metabolismu jsou pravděpodobně mírné.

Individuální odchylka

Je důležité si uvědomit, že reakce lidí na doplňky stravy se může lišit v závislosti na faktorech, jako je genetika, strava, zdravotní stav, léky a další. U některých jedinců může docházet k mírnému zadržování vody, změnám chuti k jídlu nebo jiným účinkům doplňků CoQ10, zatímco u jiných nikoli. Malé procento uživatelů, kteří hlásí přibývání na váze, neznamená, že to doplněk přímo způsobuje.

Tipy, jak zabránit přibývání na váze při užívání CoQ10

Pokud po zahájení užívání CoQ10 zaznamenáte několik kilogramů navíc, můžete podniknout určité kroky, abyste se vrátili na správnou cestu:

  • Hlídejte si příjem kalorií a vyvarujte se přejídání. Je nepravděpodobné, že by CoQ10 přímo zvyšoval chuť k jídlu nebo kalorie, proto si dávejte pozor na velikost porcí.
  • Pijte hodně vody. Dobrá hydratace může vyrovnat případné účinky CoQ10 na zadržování tekutin.
  • Pravidelně se važte. Malé přírůstky hmotnosti v podobě tekutin se mohou na váze jevit jako přehnané. Denní nebo týdenní vážení vám umožní odlišit přírůstek tuku od přírůstku hmotnosti vody.
  • Cvičte více. Spalování dalších kalorií prostřednictvím kardio cvičení, silového tréninku nebo jiné aktivity může zabránit přibývání na váze. CoQ10 může také zlepšit váš výkon při cvičení.
  • Zvažte nižší dávku CoQ10. Zkuste snížit dávku, abyste zjistili, zda se změní vliv na hmotnost. Spolupracujte se svým lékařem, abyste našli nejvhodnější dávku.
  • Dejte tomu čas. Drobné váhové výkyvy při zahájení užívání nového doplňku jsou běžné. Zůstaňte u CoQ10 několik týdnů, abyste zjistili, zda počáteční zadržování vody ustoupí.
  • Poraďte se se svým lékařem. Proberte se svým lékařem veškeré obavy týkající se změn hmotnosti a nechte ho sledovat vaše pokroky při užívání CoQ10.

Při správném dávkování, sledování a zdravém životním stylu byste měli být schopni užívat CoQ10, aniž by došlo k výraznému nárůstu hmotnosti. Pro dlouhodobou regulaci hmotnosti se zaměřte na plnohodnotné potraviny, pravidelný pohyb a další zdravé návyky.

Typické dávkování a opatření pro CoQ10

Standardní denní dávka CoQ10 je 100-200 mg denně, užívá se v 1-2 rozdělených dávkách s jídlem, aby se co nejlépe vstřebával.

U specifických stavů, jako je srdeční selhání, se používají megadávky až 500 mg denně, ale důkazy o prospěšnosti dávek vyšších než 200 mg denně chybí. Vysoké dávky mohou také zvyšovat riziko nežádoucích účinků.

CoQ10 je obecně dobře snášen, a to i při vyšších dávkách. Možné nežádoucí účinky mohou zahrnovat:

  • Nevolnost, zvracení, průjem
  • Nespavost
  • Kožní vyrážka
  • Únava
  • Příznaky podobné chřipce
  • Závratě
  • Podrážděnost

Doplňky stravy CoQ10 mohou interagovat s léky na ředění krve, jako je warfarin, a statinovými léky užívanými při vysoké hladině cholesterolu. Pokud užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní potíže, zejména se srdcem, poraďte se před užíváním CoQ10 se svým lékařem.

Některé skupiny by se měly vyhnout doplňkům CoQ10, pokud to neschválí jejich lékař:

  • Těhotné nebo kojící ženy
  • Lidé s cukrovkou nebo užívající léky na kontrolu hladiny cukru v krvi
  • Osoby, u nichž je plánována operace do 2 týdnů
  • Příjemci transplantovaných orgánů
  • Lidé s nízkým krevním tlakem nebo užívající léky na snížení krevního tlaku

CoQ10 je při vhodném užívání pravděpodobně bezpečný pro většinu zdravých dospělých. Poraďte se však se svým lékařem, abyste vyřešili případné obavy a zjistili, zda je vhodný pro vaše individuální potřeby.

Podtrženo, sečteno

Závěrem lze říci, že existuje jen málo důkazů o tom, že by suplementace CoQ10 přímo způsobovala přibývání na váze. Někteří uživatelé však po zahájení užívání CoQ10 hlásí mírné zvýšení tělesné hmotnosti, které může být způsobeno zadržováním vody, zvýšenou chutí k jídlu, růstem svalové hmoty nebo maskovacími účinky při úbytku tuku.

Výzkum však nepotvrdil žádný zásadní vliv CoQ10 na hmotnost nebo složení těla. Případné zvýšení hmotnosti bude pravděpodobně mírné a dočasné.

Při správném dávkování, hydrataci, cvičení a vyvážené stravě není pravděpodobné, že by CoQ10 vedl u většiny lidí k výrazným změnám hmotnosti. Stejně jako u každého doplňku stravy však věnujte pozornost své individuální reakci a poraďte se o obavách se svým lékařem.

Zaměřte se na celkové zdravé návyky pro dlouhodobou regulaci hmotnosti a wellness - CoQ10 může mít další výhody, jako je zdraví srdce, zvýšení energie a výkonnosti při cvičení.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Doplňkové podávání ubichinolu u pacientů s pokročilým městnavým srdečním selháním. Biofactors (Oxford, Anglie), 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1123

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Doplněk stravy koenzymem Q10 vede ke zvýšení hladin ubichinolu-10 v cirkulujících lipoproteinech a ke zvýšení odolnosti lidského lipoproteinu o nízké hustotě vůči iniciaci peroxidace lipidů. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90241-B

Gökbel, H., Gül, I., Belviranlı, M., & Okudan, N. (2010). Účinky suplementace koenzymem Q10 na výkonnost při opakovaných sériích supramaximálního cvičení u sedavých mužů. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(1), 97-102 . https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a.

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., & Brocchi, A. (1994). Koenzym Q10 u esenciální hypertenze. Molecular Aspects of Medicine, 15, s257-s263. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Úloha koenzymu Q10 (CoQ10) u srdečních onemocnění, hypertenze a Menierova syndromu. Pharmacology & Therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., Juncos, J. L., Nutt, J., Shoulson, I., Carter, J., Kompoliti, K., Perlmutter, J. S., Reich, S., Stern, M., Watts, R. L., Kurlan, R., Molho, E., Harrison, M., & Lew, M. (2002). Účinky koenzymu Q10 u časné Parkinsonovy choroby: důkaz zpomalení funkčního úpadku. Archives of Neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: přehled jeho slibných účinků jako neuroprotektiva. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900020328

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?