Snižuje CoQ10 hladinu cukru v krvi?

Published:

Kontrola hladiny cukru v krvi je pro lidi s cukrovkou zásadní. Udržování hladiny cukru v krvi pod kontrolou může zabránit komplikacím, jako je poškození nervů, onemocnění ledvin, ztráta zraku a srdeční choroby. Lidé s cukrovkou proto neustále hledají bezpečné a účinné způsoby, jak snížit hladinu cukru v krvi.

CoQ10 je populární doplněk, který má mnoho zdravotních výhod. Může však také pomoci snížit hladinu cukru v krvi? Podívejme se podrobně na důkazy.

Snižuje CoQ10 hladinu cukru v krvi?

Co je CoQ10?

CoQ10, známý také jako koenzym Q10, je sloučenina, kterou tělo přirozeně produkuje. Působí jako antioxidant a je nezbytný pro tvorbu energie v buňkách.

Hladina CoQ10 se s věkem snižuje. Statiny, skupina léků na snížení hladiny cholesterolu, také snižují hladinu CoQ10.

Z těchto důvodů se starším lidem a lidem užívajícím statiny často doporučují doplňky stravy CoQ10. Nové výzkumy však ukazují, že CoQ10 může také pomáhat při kontrole hladiny cukru v krvi.

CoQ10 a krevní cukr: Klíčová zjištění výzkumu

Několik klinických studií prokázalo, že suplementace CoQ10 může snížit hladinu hemoglobinu A1c (HbA1c) u lidí s diabetem. HbA1c udává průměrnou hladinu cukru v krvi za 2-3 měsíce.

V jedné 12týdenní studii na 74 osobách s diabetem 2. typu snížilo 200 mg/den CoQ10 HbA1c o 0,3 % ve srovnání s placebem. V dalších tříměsíčních studiích bylo pozorováno větší snížení (0,6-0,7 %) při dávkách CoQ10 100-300 mg/den.

Bylo také prokázáno, že dlouhodobější suplementace CoQ10 (100 mg/den po dobu 6-12 měsíců) snižuje HbA1c o 0,5-1 % u diabetiků. Větší pokles byl pozorován u osob s vyšší výchozí hladinou HbA1c.

Některé výzkumy také naznačují, že CoQ10 může po 3-4 měsících užívání snížit hladinu cukru v krvi nalačno o 28-44 mg/dl. Důkazy se však různí a několik studií neprokázalo žádný účinek.

Celkově lze říci, že četné klinické studie ukazují přesvědčivé důkazy o tom, že suplementace CoQ10 - v dávkách 100-300 mg/den - může u lidí s diabetem zajistit mírné, ale klinicky významné snížení hladiny cukru v krvi a dlouhodobou kontrolu glykémie (HbA1c).

Jak CoQ10 snižuje hladinu cukru v krvi?

Přesné mechanismy jsou nejasné, ale předpokládá se, že CoQ10 snižuje hladinu cukru v krvi několika způsoby:

  • Zlepšuje citlivost na inzulín: CoQ10 působí jako antioxidant a pomáhá snižovat oxidační stres a zánět - dva faktory, které přispívají k inzulínové rezistenci. To následně pomáhá zlepšit citlivost na inzulín.
  • Zvyšuje sekreci inzulínu: Studie na zvířatech ukazují, že CoQ10 může zachovat funkci beta buněk a zvýšit uvolňování inzulínu ze slinivky. Tento účinek na zvýšení hladiny inzulinu může přispět ke snížení hladiny cukru v krvi.
  • Zlepšuje funkci endotelu: Poškozené endotelové buňky (výstelka cév) jsou spojeny s inzulinovou rezistencí. Antioxidační účinky CoQ10 pomáhají zlepšovat funkci endotelu, což přispívá k lepší aktivitě inzulínu.
  • Zvyšuje buněčnou energii: CoQ10 hraje klíčovou roli v produkci ATP v mitochondriích. Zvýšení buněčné energie zlepšuje inzulínové signální dráhy a příjem glukózy do buněk.

Souhrnně lze tedy říci, že CoQ10 zřejmě snižuje hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje aktivitu inzulínu, jeho produkci a buněčnou energii - a zároveň snižuje oxidační stres a zánět.

Doplňky stravy CoQ10 na cukr v krvi: Dávkování a bezpečnost

Doplňky CoQ10 jsou běžně dostupné ve formě kapslí nebo měkkých gelů. Typická dávka používaná ve studiích diabetu se pohybuje v rozmezí 100-300 mg denně, přičemž se užívá s jídlem, aby se zvýšila absorpce.

CoQ10 je v doporučených dávkách velmi bezpečný. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou mírné gastrointestinální příznaky, jako je nevolnost nebo průjem.

Lidé užívající warfarin nebo chemoterapeutika by se měli CoQ10 vyhnout, protože může narušovat metabolismus léků. Těhotné nebo kojící ženy by se také měly zdržet užívání doplňků CoQ10 vzhledem k nedostatečným údajům o bezpečnosti.

Před užíváním doplňků CoQ10 se raději poraďte s lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte základní zdravotní potíže. Lékař vám pomůže určit optimální dávkování na základě vašeho zdravotního stavu a cílové hladiny cukru v krvi.

Měli byste užívat CoQ10 pro kontrolu hladiny cukru v krvi?

Výzkum stále více ukazuje, že CoQ10 může zajistit mírné, ale významné snížení hladiny cukru v krvi a dlouhodobou kontrolu hladiny glukózy. Doplnění 100-300 mg CoQ10 může být přínosné:

  • Lidé s diabetem 2. typu ke snížení HbA1c a glykémie nalačno
  • u osob s prediabetem, aby se snížila progrese diabetu 2. typu.
  • Jedinci s metabolickým syndromem a inzulinovou rezistencí
  • Pacienti na léčbě statiny k vyrovnání poklesu CoQ10 způsobeného léky

CoQ10 však sám o sobě není "stříbrnou kulkou" pro léčbu cukrovky. Měl by se podle potřeby kombinovat s konvenční léčbou, jako je změna životního stylu, metformin a další léky snižující hladinu glukózy.

Doplňky CoQ10 mohou některým pacientům umožnit snížit dávky léků, ale mělo by se tak dít pouze pod lékařským dohledem. Nikdy nepřestávejte užívat léky na cukrovku, pokud vám to nedoporučí lékař.

Celkově lze říci, že CoQ10 je bezpečný a levný doplněk stravy, který v kombinaci se standardní péčí o diabetiky a zdravým životním stylem přináší mírné zlepšení kontroly hladiny cukru v krvi u diabetiků. Není však náhradou těchto intervencí založených na důkazech. Poraďte se se svým lékařem, zda je doplněk CoQ10 vhodný pro vaše individuální zdravotní potřeby.

Snižuje CoQ10 hladinu cukru v krvi? Závěr

Souhrnně lze říci, že nový výzkum naznačuje, že CoQ10 může u lidí s diabetem zajistit malé, ale klinicky významné snížení hladiny cukru v krvi a dlouhodobou kontrolu glykémie (HbA1c).

Doplnění 100-300 mg CoQ10 denně může snížit HbA1c v průměru o 0,5-1 % a hladinu cukru v krvi nalačno přibližně o 30 mg/dl.

Předpokládá se, že CoQ10 zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi tím, že zvyšuje sekreci a aktivitu inzulínu, snižuje zánět a oxidační stres a zvyšuje produkci buněčné energie.

Suplementace CoQ10 se zdá být pro většinu lidí bezpečná v doporučených dávkách 100-300 mg denně. Kombinace CoQ10 s běžnou léčbou diabetu může přinést aditivní účinky na snížení hladiny cukru v krvi.

Stále je však zapotřebí kvalitnějšího výzkumu. Poraďte se se svým lékařem, zda je pro vás CoQ10 vhodný jako doplňková léčba. Doplňky CoQ10 by neměly nahrazovat standardní péči o diabetiky a návyky zdravého životního stylu.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koenzym Q10 zlepšuje krevní tlak a kontrolu glykémie: kontrolovaná studie u osob s diabetem 2. typu. European Journal of Clinical Nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://www.nature.com/articles/1601499.

Raygan, F., Rezavandi, Z., Dadkhah Tehrani, S., Farrokhian, A., Asemi, Z. (2016). Účinky podávání koenzymu Q10 na parametry homeostázy glukózy, lipidové profily, biomarkery zánětu a oxidačního stresu u pacientů s metabolickým syndromem. European Journal of Nutrition, 55(8), 2357-2364. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1068-z

Suksomboon, N., Poolsup, N., Juanak, N. (2015). Účinky suplementace koenzymem Q10 na metabolický profil u diabetu: systematický přehled a metaanalýza. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 40(4), 413-418. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpt.12280.

Tabrizi, R., Akbari, M., Moosazadeh, M., Lankarani, K. B., Heydari, S. T., Kolahdooz, F., ... & Asemi, Z. (2018). Účinky suplementace koenzymem Q10 na metabolismus glukózy, lipidové profily, zánět a oxidační stres u pacientů s diabetickou nefropatií: Zhodnocení: Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Journal of the American College of Nutrition, 37(8), 666-672 . https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2018.1432389.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?