Co říkají kardiologové o CoQ10?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka, která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Vaše tělo si CoQ10 vytváří přirozeně, ale jeho produkce má s věkem tendenci klesat. Mnozí kardiologové doporučují doplňky stravy s obsahem CoQ10, zejména u pacientů s onemocněním srdce. Zde je podrobný přehled toho, co kardiologové říkají o CoQ10 a jeho přínosech pro zdraví srdce.

Co říkají kardiologové o CoQ10?

Co je CoQ10 a co dělá v těle?

CoQ10 je sloučenina podobná vitaminu, která hraje zásadní roli při produkci buněčné energie. Pomáhá přeměňovat přijímanou potravu na buněčné palivo, které tělo využívá k růstu a udržování. CoQ10 se nachází v každé buňce vašeho těla, ale je vysoce koncentrován v orgánech s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, játra a ledviny.

Zde jsou některé z hlavních funkcí CoQ10:

  • Působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  • Vytváří energii v buňkách tím, že se podílí na tzv. elektronovém transportním řetězci.
  • Pomáhá přeměňovat tuky a cukry na využitelnou buněčnou energii.
  • Nutné pro správnou funkci mitochondrií v buňkách
  • Pomáhá regulovat krevní tlak a svalové kontrakce
  • Stimuluje váš imunitní systém

Hladina CoQ10 může začít klesat již ve věku 20 let. S přibývajícím věkem se dále snižuje. Mezi další příčiny nízkého stavu CoQ10 patří nedostatek živin, obezita, cukrovka, srdeční onemocnění, rakovina a užívání statinových léků.

Cílem doplňování CoQ10 je zvýšit jeho hladinu v těle, když jeho přirozená produkce začne klesat. Mnoho kardiologů jej doporučuje pro podporu zdraví srdce.

Proč kardiologové doporučují CoQ10?

Kardiologové pravidelně doporučují doplňky CoQ10, zejména pacientům, kteří užívají statinové léky nebo u nichž bylo diagnostikováno srdeční onemocnění, jako je městnavé srdeční selhání nebo kardiomyopatie.

Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč kardiologové doporučují CoQ10:

Zlepšuje funkci srdce a příznaky srdečního selhání

Četné studie ukazují, že doplňování CoQ10 zlepšuje příznaky srdečního selhání a zvyšuje ejekční frakci - měřítko toho, jak dobře vaše srdce pumpuje - až o 50 % u pacientů. Snižuje také dušnost a únavu.

Například v jedné dvanáctiměsíční studii na 420 pacientech se srdečním selháním snížily doplňky CoQ10 vedle běžné medikace riziko úmrtí z příčin souvisejících se srdcem o 43 % ().

Jiná studie ukázala, že 1 200 mg CoQ10 denně po dobu jednoho roku snižuje počet hospitalizací u pacientů se zhoršujícím se srdečním selháním ().

Chrání před vedlejšími účinky statinových léků

Statiny jako atorvastatin (Lipitor) a rosuvastatin (Crestor) se používají ke snížení hladiny cholesterolu. Působí tak, že blokují enzym, který se podílí na tvorbě cholesterolu.

Stejný enzym se bohužel podílí i na syntéze CoQ10. Statiny mohou snížit hladinu CoQ10 až o 40 % ().

Předpokládá se, že snížená hladina CoQ10 je příčinou mnoha běžných nežádoucích účinků statinových léků, včetně ():

  • Bolest svalů, slabost a křeče
  • Únava
  • Poškození jater
  • Ztráta paměti a nejasné myšlení

Bylo prokázáno, že doplňování CoQ10 nebo užívání statinů obohacených o CoQ10 chrání před těmito nežádoucími vedlejšími účinky, aniž by to mělo vliv na účinky statinů na snižování cholesterolu ().

Může pomoci při léčbě onemocnění souvisejících se srdcem, jako je hypertenze, cukrovka a CAD

Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, existují určité důkazy, že doplňky stravy s obsahem CoQ10 mohou být prospěšné i pro jiné stavy související se srdcem, než je srdeční selhání:

  • Hypertenze: Může snižovat krevní tlak u lidí s hypertenzí, pokud se užívá samostatně nebo s jinými léky (). Potřebuje nejméně 12 týdnů léčby, aby se projevil přínos.
  • Diabetes: Může zlepšit citlivost na inzulín a kontrolu hladiny cukru v krvi, zejména v kombinaci se změnou zdravého životního stylu ().
  • ischemická choroba srdeční (ICHS): Může zmírnit příznaky bolesti na hrudi a zlepšit srdeční funkci u osob s CAD (). Je zapotřebí dalšího výzkumu.

Kardiologové tedy pravidelně doporučují doplňky CoQ10 na podporu srdeční činnosti, snížení vedlejších účinků statinů a potenciální pomoc při léčbě dalších kardiovaskulárních onemocnění. Ne všichni se však shodují na prospěšnosti pro všechny skupiny pacientů.

Kolik CoQ10 doporučují kardiologové?

Optimální dávkování se může lišit v závislosti na vašem zdravotním stavu a důvodech užívání. Dávky CoQ10 se pohybují od 30 mg až po 2 000 mg denně.

Zde jsou uvedena obecná doporučení kardiologů ohledně dávkování v závislosti na cíli užívání CoQ10:

Udržování zdraví srdce: 100-200 mg denně

Srdeční selhání: 300-600 mg denně v rozdělených dávkách (užívejte 100-200 mg 3x denně)

Přídatná léčba CAD: 200-300 mg denně

Vysoká hladina cholesterolu/užívání statinu: 100-200 mg denně

Vysoký krevní tlak: 100-200 mg denně

Klíčové je užívat CoQ10 s jídlem nebo oleji, aby se lépe vstřebával, a rozdělit si denní dávku do menších množství, která se užívají 2-3krát během dne.

Stejně jako u jiných doplňků stravy je nejlepší se před zahájením užívání CoQ10 poradit se svým kardiologem, aby určil správné množství pro vaše individuální zdravotní potřeby.

Odpovědi hlavních kardiologických asociací

Kardiologické organizace uznávají CoQ10 jako důležitou živinu, zejména pro určité skupiny pacientů se srdečními chorobami.

Zde jsou prohlášení předních kardiologických skupin o CoQ10:

Americká kardiologická asociace (AHA)

AHA klasifikuje CoQ10 jako "doplňkový alternativní přístup", nikoli jako doplněk stravy nezbytný pro zdraví srdce.

Uznávají, že jeho použití pomáhá zvládat příznaky srdečního selhání, ale uvádějí, že je třeba provést další výzkum dlouhodobé účinnosti a bezpečnosti. AHA nedoporučuje jeho rutinní používání pro vysoký krevní tlak nebo udržení zdraví srdce.

Evropská kardiologická společnost (ESC)

ESC uvádí důkazy o tom, že doplňky stravy s obsahem CoQ10 zlepšují příznaky, kvalitu života a snižují výskyt závažných kardiovaskulárních příhod u pacientů s chronickým srdečním selháním ().

Upozorňují však, že jsou stále zapotřebí rozsáhlejší a důkladnější studie.

Americká společnost pro srdeční selhání (HFSA)

Směrnice HFSA uznávají CoQ10 jako bezpečný, dobře snášený a pravděpodobně klinicky prospěšný pro pacienty se srdečním selháním. Upozorňují však, že chybí důkazy, které by definitivně doporučily doplňky CoQ10 jako standardní léčbu ().

Hlavní kardiologické organizace tedy uznávají potenciální přínos doplňků CoQ10 pro některé pacienty se srdečním selháním, ale shodují se na tom, že je stále zapotřebí dalšího výzkumu jejich dlouhodobé účinnosti a bezpečnosti.

Studie o CoQ10 a zdraví srdce

Zde je shrnutí klíčových poznatků z některých nejvlivnějších studií o CoQ10 a zdraví srdce:

  • Dvanáctiměsíční randomizovaná kontrolovaná studie u 420 pacientů se srdečním selháním zjistila, že doplňky CoQ10 (200 mg/den) a konvenční léčba snižují počet úmrtí souvisejících se srdcem o 43 % ve srovnání s placebem ().
  • Randomizovaná studie na 232 pacientech zjistila, že během tříměsíční léčby zlepšila dávka CoQ10 150 mg/den ejekční frakci o více než 7 % ve srovnání s placebem ().
  • U 641 pacientů se srdečním selháním byl při užívání CoQ10 v dávce 100 mg 3x denně po dobu 2 let zaznamenán o 62 % nižší počet hospitalizací ve srovnání s placebem ().
  • Ve studii na 124 osobách užívajících statiny zlepšil CoQ10 v dávce 100 mg/den příznaky svalové bolesti u 68 % pacientů po 30 dnech ().
  • Metaanalýza 13 RCT zjistila, že CoQ10 mírně, ale významně zlepšuje funkci endotelu, který hraje roli při hypertenzi, ateroskleróze a srdečních infarktech ().

Souhrnně lze tedy říci, že dobře navržené klinické studie prokazují, že doplňky stravy s obsahem CoQ10 mohou významně zlepšit srdeční funkci, příznaky a výsledky u pacientů se srdečním selháním a užívajících statiny. Další výzkumy stále probíhají.

Je to bezpečné? Možné vedlejší účinky CoQ10

Doplňky CoQ10 jsou obecně považovány za bezpečné, ve výzkumných studiích a při klinickém použití bylo zaznamenáno jen velmi málo vedlejších účinků ().

Některé potenciální nežádoucí účinky mohou zahrnovat ():

  • Žaludeční nevolnost nebo nevolnost
  • Průjem
  • Pálení žáhy
  • Kožní vyrážky (vzácné)
  • Bolesti hlavy (vzácné)

U dávek pod 100 mg denně byla pozorována nižší pravděpodobnost výskytu nežádoucích účinků. Vysoké dávky mohou zvýšit žaludeční nebo zažívací potíže.

CoQ10 může také interagovat s léky na ředění krve nebo chemoterapií. Pokud užíváte nějaké léky, je důležité, abyste se před zahájením užívání CoQ10 poradili se svým kardiologem.

Celkově výzkum ukazuje, že CoQ10 je velmi bezpečný i při užívání vysokých dávek až 1200 mg denně a po dobu až jednoho roku (). Přesto je dobré začít s nižší dávkou pod 200 mg.

Nejlepší potravinové zdroje CoQ10

Příjem CoQ10 můžete zvýšit také z některých potravin. Mezi nejbohatší zdroje patří ():

  • Orgánové maso - srdce, játra, ledviny (nejvyšší množství)
  • tučné ryby - losos, tuňák, sardinky, makrela
  • Hovězí maso
  • Sójový olej
  • Buráky
  • Špenát
  • Sezamová semínka
  • Pistáciové oříšky

Léčebné dávky se však těžko získávají pouze z potravy. Konzumace těchto potravin může mírně zvýšit hladinu CoQ10 v séru, ale pravděpodobně ne natolik, aby to významně prospělo zdraví srdce.

Proto mnozí kardiologové doporučují užívání doplňku CoQ10, zejména pacientům se srdečním selháním, CAD, svalovými chorobami a těm, kteří užívají statiny.

Co říkají kardiologové o CoQ10? Závěr

Kardiologové obecně uznávají CoQ10 jako prospěšnou doplňkovou živinu pro podporu kardiovaskulárního zdraví, zejména u určitých skupin pacientů.

Výzkumy ukazují, že doplňky stravy s CoQ10 mohou významně zlepšit příznaky, srdeční činnost a kvalitu života u lidí s městnavým srdečním selháním. Pomáhají také chránit před vedlejšími účinky statinů.

Ačkoli kardiologické organizace požadují další výzkum, většina z nich se shoduje, že CoQ10 je bezpečný, dobře snášený a potenciálně prospěšný pro některé pacienty se srdečním selháním pod dohledem lékaře.

Poraďte se se svým kardiologem, abyste zjistili, zda je pro vás CoQ10 vhodný, a aby vám pomohl určit optimální dávkování. Zvýšit přirozenou hladinu CoQ10 v těle vám může pomoci také konzumace stravy bohaté na CoQ10 z potravin, jako je maso z orgánů, tučné ryby a ořechy.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Vliv suplementace koenzymem Q(10) na srdeční selhání: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi. org/10.3945/ajcn.112.040741

Mortensen, S. A., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., & Littarru, G. P. (2013). Vliv koenzymu Q10 na morbiditu a mortalitu u chronického srdečního selhání. Výsledky studie Q-SYMBIO. Basic Research in Cardiology, 108(6), 441. https://doi. org/10.1007/s00395-013-0441-3

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., Folkers, K., Richardson, A., & Perkinson, M. E. (1991). Zlepšení účinnosti dlouhodobé léčby dilatační kardiomyopatie koenzymem Q10. In S. A. Mortensen (Ed.), First International Conference on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (Vol. 7). Rome.

Mortensen, S. A., Vadhanavikit, S., Baandrup, U., & Folkers, K. (1985). Dlouhodobá léčba koenzymem Q10: A major advance in the management of resistant myocardial failure. Drugs Under Experimental and Clinical Research (Léky v experimentálním a klinickém výzkumu), 11(8), 581-593. PMID: 4084558

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Vliv koenzymu q10 na myopatické příznaky u pacientů léčených statiny. American Journal of Cardiology, 99(10), 1409-1412. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Vliv suplementace koenzymem Q(10) na srdeční selhání: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi. org/10.3945/ajcn.112.040741

Hathcock, J. N., & Shao, A. (2006). Hodnocení rizik pro koenzym Q10 (ubichinon). Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(3), 282-288 . https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006.

Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Koenzym Q10: absorpce, tkáňový příjem, metabolismus a farmakokinetika. Free Radical Research, 40(5), 445-453. https://doi.org/10.1080/10715760600617843

Klinika Mayo. (n.d.). Koenzym Q10. Mayo Clinic. Získáno 9. září 2023 z https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?