Můžete užívat b12 a CoQ10 společně?

Published:

Vitamín B12 a CoQ10 jsou dva oblíbené doplňky stravy, které poskytují řadu potenciálních zdravotních výhod. B12 je nezbytný vitamin potřebný pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA a neurologické funkce. CoQ10 je antioxidant, který podporuje tvorbu buněčné energie.

Mnoho lidí užívá B12 a CoQ10 samostatně z různých důvodů. Je však bezpečné a účinné užívat B12 a CoQ10 současně? Podívejme se blíže na to, jak se tyto dva doplňky stravy vzájemně ovlivňují.

Můžete užívat b12 a CoQ10 společně?

Přehled vitaminu B12

Vitamin B12, známý také jako kobalamin, je vitamin rozpustný ve vodě, který hraje důležitou roli v:

  • Tvorba červených krvinek a prevence anémie
  • Buněčné metabolické procesy
  • Výroba energie
  • Neurologické funkce a zdraví mozku
  • Kardiovaskulární zdraví
  • Syntéza DNA a RNA
  • Podpora imunitního systému

B12 se sice přirozeně nachází v potravinách, jako je maso, vejce, mléčné výrobky a korýši, ale mnoho lidí má problémy s jeho vstřebáváním ze stravy. Často se doporučují doplňky stravy, zejména těm, kterým hrozí nedostatek.

Mezi časté důvody, proč lidé užívají doplňky stravy s obsahem B12, patří:

  • Léčba nedostatku vitaminu B12
  • Zvyšování hladiny energie
  • Podpora duševního soustředění a poznávání
  • Zvládání deprese a úzkosti
  • Zlepšení kardiovaskulárního zdraví
  • Udržování zdravé pokožky, vlasů a nehtů

Doporučená denní dávka B12 je přibližně 2,4 mcg, ale dávky v doplňcích stravy se často pohybují od 500 mcg do 1 000 mcg.

Přehled CoQ10

CoQ10 neboli koenzym Q10 je látka, kterou tělo přirozeně produkuje a která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Funguje také jako silný antioxidant. Mezi hlavní výhody patří:

  • Produkce buněčné energie
  • Silné antioxidační účinky
  • Zlepšení zdraví srdce
  • Neuroprotektivní vlastnosti
  • Podpora imunitního systému

Hladina CoQ10 se může s věkem nebo určitými zdravotními potížemi snižovat. Ke zvýšení stavu CoQ10 lze použít doplňky stravy pro:

  • Zdraví srdce a kardiovaskulární onemocnění
  • Kognitivní podpora a neuroprotekce
  • Antioxidační účinky a účinky proti stárnutí
  • Úleva od migrény
  • PCOS a plodnost
  • Zlepšení energie

Obvyklé dávky CoQ10 v doplňcích stravy se pohybují od 90 mg do 200 mg denně a užívají se v rozdělených dávkách s jídlem.

B12 i CoQ10 mají významný přínos pro zdraví. Je však výhodné užívat oba doplňky současně? Probereme si důkazy.

Existují nějaké interakce mezi B12 a CoQ10?

Nejsou známy žádné přímé interakce mezi vitamínem B12 a doplňky stravy CoQ10.

B12 je vitamin rozpustný ve vodě, zatímco CoQ10 je antioxidant rozpustný v tucích. To znamená, že mají odlišné mechanismy vstřebávání a působení v těle.

  • B12 - pro vstřebávání vyžaduje vnitřní faktor a žaludeční kyselinu; podílí se na metabolismu buněk a tvorbě červených krvinek.
  • CoQ10 - vstřebává se s tukem; součást elektronového transportního řetězce pro buněčnou energii.

Podle výzkumu si B12 a CoQ10 vzájemně nekonkurují ve vstřebávání ani negativně neovlivňují biologickou dostupnost. Oba doplňky jsou obecně považovány za bezpečné a lze je bez problémů užívat společně.

Osoby užívající vysoké dávky B12 by však měly sledovat hladinu mědi, protože B12 může mírně zhoršovat vstřebávání mědi. CoQ10 napomáhá produkci energie, která vyžaduje měď, takže nedostatek mědi by teoreticky mohl ovlivnit účinky CoQ10.

Celkově lze říci, že důkazy nenaznačují žádné významné interakce mezi B12 a CoQ10, pokud jsou užívány podle pokynů. Přesto se doporučuje prodiskutovat doplňky se zdravotnickým pracovníkem.

Potenciální výhody užívání B12 a CoQ10

Přestože neexistují žádné nežádoucí interakce, užívání B12 a CoQ10 v kombinaci může mít několik synergických výhod:

1. Zvýšená energie

B12 i CoQ10 mají zásadní význam pro produkci buněčné energie díky své roli v mitochondriích. Společné užívání těchto doplňků stravy by mohlo přinést další zvýšení hladiny energie.

B12 je potřebný k přeměně tuků a bílkovin na využitelnou energii. CoQ10 pomáhá přenášet elektrony a vytvářet ATP. Jejich kombinace může zlepšit celkový energetický stav.

2. Antioxidační ochrana

CoQ10 je osvědčený antioxidant, který může pomoci kompenzovat některá oxidační poškození způsobená cvičením a normálním metabolismem.

Výzkum ukazuje, že B12 má také antioxidační vlastnosti - užívání obou doplňků by mohlo zajistit větší antioxidační aktivitu, která chrání buňky před poškozením volnými radikály.

3. Podpora zdraví mozku

B12 a CoQ10 mají zásadní význam pro kognitivní funkce. B12 je potřebný pro nervový přenos a metabolismus homocysteinu. CoQ10 působí neuroprotektivně a zlepšuje funkci mitochondrií.

Doplnění obou látek by mohlo vést k zesílení účinků na paměť, koncentraci, neuroprotekci a celkové zdraví mozku.

4. Kardiovaskulární výhody

B12 i CoQ10 jsou užitečné pro podporu zdraví srdce. B12 snižuje hladinu homocysteinu, který je rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. CoQ10 zlepšuje energetický metabolismus a funkci srdce.

V kombinaci mohou tyto dva doplňky stravy preventivně podpořit kardiovaskulární systém zdravých osob i osob se srdečním onemocněním.

5. Úleva od únavy a slabosti

Nedostatek B12 může způsobit anémii, únavu a svalovou slabost. Nízký stav CoQ10 je také spojen s únavou a nízkou energií.

Společné užívání B12 a CoQ10 může pomoci vyřešit nedostatek, který přispívá k únavě a slabosti.

Pro ty, kteří chtějí získat energii, zlepšit poznávací schopnosti, antioxidační ochranu nebo podpořit kardiovaskulární systém, by kombinace B12 a CoQ10 mohla být pod lékařským dohledem účinnou strategií.

Jak užívat B12 a CoQ10 společně

Pokud chcete užívat B12 a CoQ10 současně, zde je několik tipů pro bezpečnou a účinnou suplementaci:

  • Poraďte se s lékařem - užívání nových doplňků stravy vždy konzultujte s lékařem, abyste zjistili, zda nedochází k interakcím s léky nebo zdravotním stavem.
  • Užívejte podle pokynů - pečlivě dodržujte pokyny k dávkování uvedené na štítku nebo poskytnuté lékařem. Většinou se uvádí rozmezí 500-1 000 mcg denně pro B12 a 90-200 mg denně pro CoQ10.
  • Dělené dávky - vstřebávání lze optimalizovat rozdělením dávek na celý den namísto jedné velké dávky. Například 100 mg CoQ10 a 500 mcg B12 dvakrát denně.
  • Užívejte CoQ10 s jídlem - tuky ve stravě zlepšují biologickou dostupnost doplňků CoQ10, proto je užívejte s jídlem nebo svačinou obsahující olej nebo zdravé tuky.
  • Vybírejte si kvalitní doplňky stravy - kupujte renomované značkové produkty testované na čistotu a správné dávkování. Výhodné mohou být tablety B12 nebo pastilky, které se rozpouštějí pod jazykem.
  • Sledování účinků - Sledujte úroveň energie, kognitivní funkce, regeneraci po cvičení a celkovou pohodu. Podle toho upravte dávkování se svým lékařem.
  • Pozor na nežádoucí účinky - velké množství B12 může způsobit akné nebo svědění. Vysoké dávky CoQ10 mohou u některých lidí způsobit mírnou nespavost, nevolnost nebo závratě.

Při správném doplňkovém režimu lze B12 a CoQ10 bezpečně užívat společně. Synergické účinky však nejsou dobře prokázány a přínosy se mohou individuálně lišit.

Měli byste užívat B12 a CoQ10 společně?

I přes nedostatek důkazů o interakcích se obecně nedoporučuje užívat vysoké dávky jakýchkoli doplňků společně bez lékařského dohledu. Hladinu B12 a CoQ10 v krvi lze také testovat, aby se předešlo nadměrné suplementaci.

U osob s potvrzeným nedostatkem B12 nebo CoQ10 však může být souběžná suplementace opodstatněná - zejména v nižších terapeutických dávkách.

Některým starším lidem a vegetariánům/veganům mohou být prospěšné mírné dávky B12 i CoQ10, které podporují hladinu energie, funkci mozku a kardiovaskulární zdraví.

Poraďte se se svým lékařem a zjistěte, zda je kombinace B12 a CoQ10 vhodná pro vaše individuální výživové potřeby a zdravotní cíle. Zatímco pro většinu lidí je kombinace bezpečná, osoby se zdravotním stavem nebo užívající léky vyžadují pečlivější posouzení.

U mnoha zdravých jedinců je nepravděpodobné, že by společné užívání těchto doplňků v běžném dávkovacím rozmezí představovalo problém. Přínosy jsou však zatím spekulativní, pokud nejsou k dispozici spolehlivější údaje o kombinaci B12 a CoQ10. Nejlepším přístupem zůstává sledování reakcí a odpovídající úprava příjmu.

Můžete užívat b12 a CoQ10 společně? Závěr

Souhrnně lze říci, že vitamín B12 a CoQ10 obecně nemají žádné negativní interakce a lze je pravděpodobně bezpečně užívat společně. V těle se vstřebávají a využívají odlišně.

Mezi potenciální výhody kombinace B12 a CoQ10 patří zvýšení energie, antioxidační účinky, zlepšení zdraví mozku, podpora kardiovaskulárního systému a zmírnění únavy. Výzkum však zatím nepotvrdil jasné synergické účinky.

Chcete-li maximalizovat bezpečnost a účinnost při společném užívání doplňků stravy B12 a CoQ10, nechte si poradit s dávkováním od lékaře. Dodržujte pokyny na štítku, sledujte nežádoucí účinky a sledujte své výsledky.

Ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, současné užívání B12 a CoQ10 může některým lidem pod odbornou péčí poskytnout větší nutriční podporu. Přínos však není zaručen, proto sledujte svou individuální reakci.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

  • Gröber, U., Kisters, K. a Schmidt, J. (2013), Neuroenhancement with vitamin B12-underestimated neurological significance. Nutrients, 5(12), pp.5031-5045. https://doi.org/10.3390/nu5125031
  • Baierle, M., Vencato, P., Oldenburg, L. a kol. Suplementace koenzymem Q10 snižuje oxidační stres a zlepšuje aktivitu antioxidačních enzymů u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Nutr J 15, 6 (2016). https://doi.org/10.1186/s12937-016-0127-z
  • Zhang J, Liu H, Yang J, Li Z, Ren J, Li X. Klinický účinek koenzymu Q10 na depresi a úzkost: (1): metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Pharmacol Res. 2020;159:104919. doi:10.1016/j.phrs.2020.104919 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7684325/.
  • Bottiglieri T. Foláty, vitamin B12 a neuropsychiatrické poruchy. Nutr Rev. 1996 Dec;54(12):382-90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1996.tb03725.x. PMID: 9019488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019488/.
  • Raygan, Farshad et al. "Účinky podávání koenzymu Q10 na homeostázu glukózy, lipidové profily, zánět a oxidační stres u pacientů s diabetickou nefropatií": Journal of the American College of Nutrition vol. 35,5 (2016): 456-63. doi:10.1080/07315724.2015.1080127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989924/

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?