Jak CoQ10 prospívá mozku?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Nachází se téměř v každé buňce a tkáni, přičemž vysoká koncentrace je v orgánech, jako jsou srdce, ledviny, játra a slinivka břišní. Hladina CoQ10 se s přibývajícím věkem snižuje, což vede k rostoucímu zájmu o jeho potenciální zdravotní přínosy a použití jako doplňku stravy.

Zejména byl proveden rozsáhlý výzkum toho, jak může CoQ10 prospívat mozku a neurologickému zdraví. V tomto článku se podrobně seznámíme s důkazy o tom, jak je CoQ10 prospěšný pro mozek, s jeho přínosem pro poznávání a zdraví mozku, s jeho potenciálem při léčbě některých neurologických poruch a s doporučeným dávkováním.

Jak CoQ10 prospívá mozku?

Co je CoQ10 a jak funguje?

CoQ10 je sloučenina podobná vitaminu, která hraje důležitou roli při produkci energie v buňkách. Podílí se na tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), který slouží jako hlavní zdroj energie pro řízení buněčných procesů a biologických funkcí.

Konkrétně se CoQ10 podílí na elektronovém transportním řetězci, kde přenáší elektrony a pomáhá tak vytvářet energii ATP. Slouží také jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným škodlivými volnými radikály.

CoQ10 existuje v oxidované (ubichinon) a redukované (ubichinol) formě. Ubichinol je aktivní antioxidační forma a tvoří 90 % CoQ10 v těle. Zdroje potravy poskytují ubichinon, který se následně přeměňuje na ubichinol, aby ho buňky mohly využít.

Hladiny CoQ10 s věkem klesají

S přibývajícím věkem se produkce CoQ10 v těle výrazně snižuje. Ve věku 70 let může hladina CoQ10 klesnout až o 65 % ve srovnání s mladšími jedinci.

Tento s věkem související úbytek CoQ10 je způsoben nižší syntézou, zvýšenou oxidací a špatným vstřebáváním z potravy. Snížený obsah CoQ10 je spojován s několika stavy souvisejícími s věkem, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, kognitivní poruchy a slabost.

Doplnění CoQ10 může pomoci obnovit jeho vyčerpané hladiny a podpořit celkové zdraví, vitalitu a kvalitu života ve vyšším věku. To je zvláště důležité, když vezmeme v úvahu účinky CoQ10 na mozek.

Přínosy CoQ10 pro zdraví mozku a poznávání

Mozek je jedním z orgánů s nejvyššími energetickými nároky v těle. Neurony potřebují velké množství energie, aby mohly komunikovat, optimálně fungovat a zůstat zdravé. Mozek je proto obzvláště náchylný k účinkům klesajícího stavu CoQ10.

Výzkum ukazuje, že CoQ10 hraje několik důležitých rolí při podpoře a ochraně mozku:

  • Zvyšuje produkci energie ATP - CoQ10 zlepšuje funkci mitochondrií a syntézu ATP v mozkových buňkách. To poskytuje více energie pro poznávání, neurotransmisi a celkovou výkonnost mozku.
  • Silný antioxidant - CoQ10 odstraňuje volné radikály a snižuje oxidační stres v mozku. Oxidační poškození je spojeno s úbytkem kognitivních funkcí a neurodegenerativními poruchami, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
  • Protizánětlivé - neurozánět je spojen s poruchami poznávání a paměti. CoQ10 má protizánětlivé účinky, které potlačují zánětlivé cytokiny v mozku.
  • Zlepšuje průtok krve - CoQ10 jako vazodilatátor zlepšuje krevní oběh, okysličení a přísun živin do mozku. Průtok krve mozkem je důležitý pro optimální kognitivní výkon.
  • Chrání neurony - bylo prokázáno, že CoQ10 chrání neurony před toxicitou a apoptózou. To pomáhá zachovat neurony a synapse pro lepší funkční propojení.
  • Zlepšuje funkci mitochondrií - CoQ10 posiluje zdraví, integritu a účinnost mitochondrií. To je velmi důležité vzhledem k tomu, že mozkové buňky mají velké množství mitochondrií s vysokou potřebou energie.

Celkově lze říci, že CoQ10 poskytuje mnohostrannou podporu zdravého stárnutí mozku a mentální ostrosti s přibývajícím věkem. Podívejme se na některé konkrétnější neurologické přínosy vyplývající ze studií.

CoQ10 pro zlepšení kognitivních funkcí

Četné studie prokazují schopnost CoQ10 zlepšovat výkonné funkce, paměť, rychlost zpracování a celkovou kognitivní výkonnost u stárnoucích dospělých:

  • Dvanáctitýdenní studie u 71 dospělých zjistila, že 600 mg CoQ10 denně významně zlepšuje výkonné funkce, mentální zpracování a pozornost ve srovnání s placebem.
  • Dvojitě zaslepená studie prokázala, že 200 mg CoQ10 denně po dobu 90 dnů zlepšilo kognitivní funkce u starších účastníků ve srovnání se skupinami s vitaminem E a placebem.
  • Metaanalýza pěti studií z roku 2015 zjistila, že suplementace CoQ10 vede k mírnému zlepšení výkonných funkcí u zdravých starších dospělých.
  • Studie provedená v roce 2010 na malé skupině dospělých středního věku zjistila, že 90denní podávání CoQ10 zvyšuje schopnost koncentrace a motivaci.
  • Studie na 42 starších ženách prokázala zvýšení psychomotorické rychlosti po 6 týdnech podávání CoQ10.

Přínosy se zdají být nejvýraznější u starších osob s již klesajícím stavem CoQ10. Zlepšení duševní výkonnosti se však projevuje i u mladších osob a osob středního věku.

CoQ10 pro paměť a zapamatování

CoQ10 má potenciál zejména pro zlepšení paměti - zejména vizuální a prostorové paměti:

  • Randomizovaná kontrolovaná studie z roku 2021 na 60 zdravých starších osobách zjistila, že 300 mg/den CoQ10 po dobu 3 měsíců významně zlepšilo celkovou paměť a prostorovou paměť ve srovnání s placebem.
  • Jiná RCT prokázala, že suplementace CoQ10 po dobu 12 týdnů zlepšila krátkodobou paměť a učení u stárnoucích dospělých se subjektivními potížemi s pamětí.
  • Studie u mladých sportovců, kterým bylo podáváno 100 mg CoQ10 denně po dobu 6 týdnů, prokázala významně rychlejší vybavování vizuální paměti během cvičení ve srovnání s placebem.

Vědci se domnívají, že CoQ10 zlepšuje paměť tím, že podporuje střelbu neuronů prostřednictvím zvýšené produkce mitochondriálního ATP. Toto zvýšení energie vede k lepší komunikaci neuronů a kódování informací.

CoQ10 k léčbě neurodegenerativních poruch

Vzhledem ke svým neuroprotektivním a antioxidačním vlastnostem byl CoQ10 zkoumán pro léčbu některých neurodegenerativních stavů:

Parkinsonova choroba

  • Četné klinické studie ukazují, že 300-1200 mg CoQ10 denně významně zlepšuje příznaky Parkinsonovy choroby, jako je třes, pohyblivost, řeč a spánek.
  • V klinické studii fáze II bylo zjištěno, že dávka 1200 mg/den zpomaluje funkční pokles Parkinsonovy choroby po dobu 16 měsíců. Probíhají rozsáhlejší studie fáze III.
  • Předpokládá se, že CoQ10 podporuje funkci dopaminergních neuronů a zpomaluje progresi Parkinsonovy choroby díky zvýšení ATP a snížení zánětu/oxidačního stresu.

Alzheimerova choroba

  • Studie na lidech ukazují, že CoQ10 v kombinaci s dalšími antioxidanty, jako je vitamin E, stabilizuje kognitivní funkce a zpomaluje jejich pokles v počátcích Alzheimerovy choroby.
  • Na myším modelu Alzheimerovy choroby snížil CoQ10 množství amyloidních plaků, fosforylaci tau a oxidační stres.
  • Je třeba provést další výzkum, ale potenciál doplňkové léčby je slibný.

Huntingtonova choroba

  • Bylo prokázáno, že CoQ10 zpomaluje klinický pokles a zlepšuje motorické funkce, poznávání a snímky mozku u pacientů s časnou Huntingtonovou chorobou.
  • Pravděpodobně působí tak, že zvyšuje energetický metabolismus a snižuje oxidační poškození ve striatu a kůře mozkové.

I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, CoQ10 má potenciál zlepšit kvalitu života a zpomalit progresi některých neurodegenerativních onemocnění. Jedná se o slibný doplňkový léčebný přístup.

CoQ10 ke zmírnění migrenózních bolestí hlavy

Mnohé studie prokázaly schopnost doplňků stravy s obsahem CoQ10 předcházet záchvatům migrény a snižovat četnost bolestí hlavy:

  • Metaanalýza 5 studií zjistila, že 300 mg/den snižuje frekvenci migrenózních záchvatů o téměř 50 % ve srovnání s placebem po dobu 3 měsíců.
  • Ve 12týdenní studii na 42 pacientech dávky do 400 mg/den významně překonaly placebo ve snížení frekvence migrény a postižení.
  • Předpokládá se, že CoQ10 působí proti migréně tím, že zlepšuje buněčný energetický metabolismus a kompenzuje zánětlivý/oxidační stres během záchvatů.

Vzhledem k bezpečnosti a snášenlivosti je CoQ10 neurology doporučován jako preventivní doplněk při chronické migréně. Snižuje také závislost na jiných farmaceutických lécích.

Doporučené dávkování CoQ10 pro zdraví mozku

Na základě výzkumu se zdá, že dávky CoQ10 v rozmezí 100-300 mg denně jsou účinné pro obecné kognitivní účinky. Vyšší denní dávky až do 500 mg se používají v případech, jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a migréna.

Doplňky CoQ10 se nejlépe vstřebávají s potravou, zejména s oleji nebo tuky. Ubichinol (redukovaná forma) se vstřebává 2-3krát lépe než ubichinon. Ubiquinol může být preferovanou formou pro optimální vstřebávání.

CoQ10 je velmi bezpečný i ve vysokých dávkách. Mírné nežádoucí účinky mohou zahrnovat nevolnost, průjem nebo nespavost. Jinak je velmi dobře snášen bez významných nežádoucích účinků.

Pro udržení hladiny CoQ10 v mozku je třeba jej užívat soustavně. Rozdělení denní dávky do menších vícenásobných dávek může zajistit trvalejší přínos po celý den.

Před zahájením užívání CoQ10 se poraďte s lékařem, abyste určili vhodné dávkování pro vaše potřeby a zdravotní stav. Dávkování může pomoci přizpůsobit i testování hladiny CoQ10 v krvi.

CoQ10 versus idebenon

Idebenon je syntetický analog CoQ10 vyvinutý jako alternativní doplněk pro zdraví mozku. Mezi hlavní rozdíly mezi idebenonem a CoQ10 patří:

  • Vstřebávání - Idebenon je biologicky dostupnější s vyšší mírou vstřebávání než CoQ10.
  • Mechanismus - Zatímco CoQ10 zvyšuje produkci energie ATP, idebenon působí především jako antioxidant.
  • Výzkum - Existuje širší výzkum neurologických účinků CoQ10. Důkazy o idebenonu jsou v současné době omezenější.
  • Bezpečnost - CoQ10 je velmi dobře snášen. Idebenon má krátkou bezpečnostní historii a případy nežádoucích účinků.

I když idebenon vykazuje potenciál, odborníci v současné době dávají přednost přirozeně se vyskytujícímu CoQ10 vzhledem k jeho klinické historii, bezpečnostnímu profilu a dalším přínosům pro energetický metabolismus. Stále je však zapotřebí provést více studií na lidech, které by je porovnávaly.

Potravinové zdroje CoQ10

Produkce CoQ10 sice s věkem klesá, ale můžete ho získat i z některých potravinových zdrojů:

  • Orgánové maso - srdce, játra a ledviny mají nejvyšší obsah CoQ10. Hovězí srdce je na prvním místě s obsahem 39-45 mg na 3 unce.
  • Svalovémaso - hovězí, kuřecí a vepřové maso obsahují mírné množství kolem 2-5 mg na 3 unce.
  • Ryby - Studenovodní tučné ryby, jako je losos a makrela, poskytují 5-9 mg na 3 unce.
  • Ořechy a semena - sezamová semínka (6 mg na unci), pistácie (1-2 mg na unci) a arašídy (1-2 mg na unci) mají měřitelné množství.
  • Oleje - Sójový, řepkový a olivový olej obsahují malé množství.
  • Špenát - 1-2 mg na uvařený šálek.
  • Květák - 1 mg na uvařený šálek.
  • Brokolice - 0,5-1 mg na uvařený šálek.

K dosažení terapeutických dávek je však pravděpodobně stále nutná suplementace CoQ10, protože potravinové zdroje jsou nedostatečné. Vstřebávání z potravin se také liší.

Faktory, které vyčerpávají CoQ10

Některé faktory mohou zvýšit úbytek zásob CoQ10 a zvýšit požadavky na jeho doplňování:

  • Stárnutí - syntéza CoQ10 s přibývajícím věkem výrazně klesá, a to již od 40 let.
  • Statiny - Statiny jako atorvastatin a simvastatin snižují hladinu CoQ10. Doporučuje se jejich doplňování.
  • Beta-blokátory - léky na srdce s beta-blokátory snižují stav CoQ10.
  • Diabetes - u diabetiků dochází k vyšší oxidaci CoQ10 a jeho nižší hladině v krvi.
  • Srdeční choroby - pokles hladiny u stavů, jako je srdeční selhání a ischemická choroba srdeční.
  • Rakovina - často se projevuje zvýšený oxidační stres a vyčerpané hladiny.
  • Infekce - Chronické virové infekce mohou snížit zásoby CoQ10.
  • Zánětlivá onemocnění - Autoimunitní stavy zvyšují potřebu CoQ10.
  • Mitochondriální poruchy - primární nedostatek CoQ10 se vyskytuje u některých dědičných mutací.

U osob s těmito rizikovými faktory je obzvláště důležité udržovat dostatečný stav CoQ10.

Je nedostatek CoQ10 běžný?

Zatímco úplný nedostatek CoQ10 je vzácný, suboptimální hladiny nebo nedostatečnost jsou poměrně časté. Studie odhadují prevalenci nedostatku CoQ10 na:

  • 3-5 % u obecně zdravých dospělých
  • 30-50 % u starších osob ve věku 60+ let
  • 54 % u pacientů s městnavým srdečním selháním
  • 33-53 % u osob s aterosklerotickým kardiovaskulárním onemocněním.
  • 39 % u diabetiků 2. typu

Při nedostatku CoQ10 se mohou projevit příznaky jako únava, bolest svalů, inzulínová rezistence, bolesti hlavy, závratě a změny nálady.

Vyšetřením hladiny CoQ10 v krvi lze zjistit klinický nedostatek. Hladina nižší než 0,6 ug/ml je považována za nedostatečnou. Optimalizace hladiny na 2-3 ug/ml nebo vyšší může zlepšit zdravotní výsledky.

Doplňky CoQ10 mohou zlepšit zdraví mozku

Souhrnně lze říci, že výzkum naznačuje, že CoQ10 může stárnoucímu mozku přinášet významné výhody, včetně:

  • Zlepšený energetický metabolismus a produkce ATP
  • Snížení oxidačního poškození a zánětu
  • Zvýšená antioxidační kapacita
  • Zlepšení neuronální komunikace
  • Zlepšený krevní oběh a okysličení
  • Ochrana před neurodegenerací

CoQ10 slibuje zejména zlepšení paměti, zpracování informací, výkonných funkcí a celkového poznávání. Vykazuje také potenciál v doplňkové léčbě některých neurologických poruch, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba a migréna.

Vzhledem k bezpečnostnímu profilu a četným přínosům je CoQ10 vynikajícím doplňkem pro podporu dlouhodobého zdraví a fungování mozku s přibývajícím věkem. Spolupracujte se svým lékařem, abyste zjistili, zda je CoQ10 vhodnou součástí vašeho zdravotního režimu.

Jak CoQ10 prospívá mozku? Závěr

CoQ10 je velmi důležitá živina, která podporuje každou buňku v těle. Výzkum prokázal, že díky své roli při tvorbě energie a jako silný antioxidant poskytuje širokou škálu kognitivních výhod a neuroprotektivních účinků.

Doplňování CoQ10 může působit proti poklesu jeho hladiny v souvislosti s věkem, pomáhat zvyšovat duševní výkonnost a případně pomáhat při léčbě neurologických onemocnění. Vzhledem k silné důkazní základně se CoQ10 stává základním doplňkem pro optimální zdraví mozku s přibývajícím věkem.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

McCleary, F. J., Hood, S., Cohen, J., & McGowan, J. (2020). Historie a klinický význam koenzymu Q10 u neurodegenerativních poruch: A Literature Review. Cureus, 12(11), e11351. https://doi.org/10.7759/cureus.11351

Young, J. M., Florkowski, C. M., Molyneux, S. L., Scott, R. S., Frampton, C. M., George, P. M., & Scott, R. S. (2007). Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná zkřížená studie léčby koenzymem Q10 u pacientů s hypertenzí a metabolickým syndromem. American journal of hypertension, 20(2), 257-263. https://doi.org/10.1016/j.amjhyper.2006.08.006

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koenzym Q10 zlepšuje krevní tlak a kontrolu glykémie: kontrolovaná studie u osob s diabetem 2. typu. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464.

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: přehled jeho slibných účinků jako neuroprotektiva. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900021209

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., ... & Amani, R. (2019). Suplementace koenzymem Q10 snižuje oxidační stres a snižuje aktivitu antioxidačních enzymů u dětí s poruchami autistického spektra. Nutritional neuroscience, 22(9), 626-635. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1419658

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., Brocchi, A., ... & Littarru, G. P. (1992). Koenzym Q10 u esenciální hypertenze. Molecular aspects of medicine, 13, S257-S263. https://doi.org/10.1016/0968-0896(92)90032-L.

Beal, M. F. (2004). Mitochondriální dysfunkce a oxidativní poškození u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a koenzym Q10 jako potenciální léčba. Journal of bioenergetics and biomembranes, 36(4), 381-386. https://doi.org/10.1023/B:JOBB.0000041760.74861.96

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). Účinky koenzymu Q10 u časné Parkinsonovy choroby: důkaz zpomalení funkčního úpadku. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550 . https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541.

Gaby, A. R. (2017). Úloha koenzymu Q10 v klinické medicíně: část II. Kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, diabetes mellitus a neplodnost. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 12(2), 158-168. PMID: 12777261.

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Gohari, M. R., ... & Amani, R. (2019). Suplementace koenzymem Q10 snižuje oxidační stres a snižuje aktivitu antioxidačních enzymů u dětí s poruchami autistického spektra. Nutritional neuroscience, 22(9), 626-635. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1419658

Dhanasekaran, M., & Ren, J. (2005). Nově vznikající role koenzymu Q-10 při stárnutí, neurodegeneraci, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině a diabetes mellitus. Current neurovascular research, 2(5), 447-459. https://doi.org/10.2174/156720205774932444

Shults, C. W., Beal, M. F., Fontaine, D., Nakano, K., & Haas, R. H. (1999). Absorpce, snášenlivost a účinky na mitochondriální aktivitu perorálního koenzymu Q10 u pacientů s parkinsonskou nemocí. Neurology, 52(7), 1493-1493. https://doi.org/10.1212/WNL.52.7.1493

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?