Je CoQ10 vhodný pro zdraví střev?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka podobná vitaminu, která si v posledních letech získala oblibu jako doplněk stravy. Některé výzkumy ukazují, že CoQ10 může určitým způsobem prospívat zdraví střev. V tomto článku najdete přehled důkazů o tom, zda je CoQ10 prospěšný pro zdraví střev.

Je CoQ10 vhodný pro zdraví střev?

Co je CoQ10?

CoQ10 je přirozeně se vyskytující sloučenina, kterou tělo produkuje a ukládá v buněčných membránách. Podílí se na několika důležitých procesech:

  • Tvorba energie - CoQ10 hraje zásadní roli při tvorbě buněčné energie a nachází se ve vysokých koncentracích v tkáních s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, ledviny a játra.
  • Antioxidační aktivita - CoQ10 působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením způsobeným škodlivými volnými radikály.
  • Růst a údržba buněk - CoQ10 je nezbytný pro zdraví a funkci buněk.

Poprvé byl identifikován v roce 1957 a v 70. letech 20. století byl komerčně dostupný jako doplněk stravy. Od té doby se intenzivně zkoumají jeho zdravotní účinky.

Doplňky stravy CoQ10 obvykle obsahují CoQ10 v jeho oxidované formě, známé jako ubichinon. Aby bylo možné CoQ10 využít, musí být v těle přeměněn na aktivní formu, ubichinol.

Doplňky stravy poskytují různé dávky CoQ10, od 30 mg až po 600 mg v jedné dávce. Doporučená denní dávka není jednoznačně stanovena, ale zdá se, že se pohybuje v rozmezí 90-200 mg denně.

Proč lidé užívají CoQ10?

Doplňky CoQ10 jsou propagovány jako pomoc při řešení několika zdravotních potíží. Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč lidé užívají CoQ10:

  • Zdraví srdce: CoQ10 je využíván buňkami v srdci, které jsou zodpovědné za produkci energie. Některé výzkumy naznačují, že CoQ10 může být prospěšný při některých srdečních onemocněních, jako je srdeční selhání, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.
  • Úroveň energie: Protože se CoQ10 podílí na tvorbě energie, může podle některých tvrzení zvýšit energii, myšlení a sportovní výkonnost. Důkazy však tato použití příliš nepotvrzují.
  • Antioxidační účinky: CoQ10 jako antioxidant může pomáhat chránit buňky před oxidačním poškozením. To by mohlo pomoci řešit stavy spojené s oxidačním stresem, jako je cukrovka, rakovina a neurodegenerativní onemocnění.
  • Migrény: Několik studií naznačuje, že suplementace CoQ10 může pomoci předcházet migrénám, zejména při užívání jiných léků proti migréně.
  • Plodnost: CoQ10 může zlepšit kvalitu a aktivitu spermií u mužů trpících neplodností. Je zapotřebí dalšího výzkumu.
  • Celkový zdravotní stav: Někteří lidé užívají CoQ10 jednoduše pro udržení celkového zdraví a uvádějí jeho antioxidační účinky. Přidává se také do některých kosmetických přípravků, kde působí proti stárnutí, i když jeho účinnost není dostatečná.

Ačkoli je tedy CoQ10 nezbytný pro základní buněčné funkce, nejsilnější důkazy svědčí o jeho ochranné roli pro zdraví srdce a úlevu od migrény. Výzkum dalších možných přínosů stále probíhá.

Je CoQ10 vhodný zejména pro zdraví střev?

Střevo obsahuje biliony bakterií a dalších mikroorganismů, které se souhrnně nazývají střevní mikroflóra. Přibývá důkazů, že střevní mikrobiota ovlivňuje zdraví trávicího traktu a může mít vliv na procesy v celém těle.

Některé výzkumy naznačují, že suplementace CoQ10 může být pro střeva prospěšná v několika klíčových ohledech:

1. Snížení zánětu

Zánět je důležitou imunitní reakcí, ale nadměrný nebo chronický zánět trávicího traktu může přispívat k problémům, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, syndrom nepropustného střeva a kolitida.

Ve studiích na myších se ukázalo, že CoQ10 snižuje zánětlivé chemické látky a markery spojené s kolitidou. Chránil také před zvýšenou střevní propustností, což naznačuje příznivý účinek proti děravému střevu.

V jedné studii byla 44 osobám s kolitidou podávána kombinace CoQ10 a dalších antioxidantů. Po třech měsících u nich došlo k významnému snížení zánětlivých markerů, jako je interleukin-6 a C-reaktivní protein.

Snížením zánětu zažívacího traktu může CoQ10 podpořit zdravější střevní prostředí. K potvrzení protizánětlivých účinků je zapotřebí dalšího výzkumu na lidech.

2. Působí jako antioxidant

Střevo je vystaveno vysokému oxidačnímu stresu způsobenému faktory, jako je strava, léky, infekce a špatné prokrvení. Ten může poškozovat buněčné membrány a DNA, což přispívá ke vzniku zánětlivých střevních onemocnění.

Jako antioxidant, který podporuje tvorbu energie, může CoQ10 pomáhat chránit střevní buňky před oxidačním poškozením. To potvrzují i výsledky studií na zvířatech, které ukazují, že CoQ10 snižuje oxidační stres a poškození tkání ve střevech.

Jedna studie na lidech ukázala, že podávání antioxidantů včetně CoQ10 lidem s ulcerózní kolitidou významně zvýšilo antioxidační aktivitu v tlustém střevě.

Antioxidační účinky CoQ10 by mohly pomoci podpořit zdraví střev tím, že chrání před oxidačním poškozením buněk. Další výzkum je opodstatněný.

3. Zlepšení funkce mitochondrií

Mitochondrie jsou malé struktury, které se nacházejí uvnitř buněk a které vytvářejí energii. Dysfunkce mitochondrií narušuje produkci energie a je spojena s mnoha chronickými onemocněními.

Některé výzkumy naznačují, že mitochondriální dysfunkce může přispívat i k zánětlivým střevním onemocněním, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

CoQ10 je živina, která se podílí na tvorbě energie a funkci mitochondrií, a proto může pomoci zlepšit zhoršenou funkci mitochondrií, která se vyskytuje u některých zažívacích problémů.

Studie na zvířatech ukazují, že může zvýšit mitochondriální aktivitu a produkci energie ve střevních buňkách poškozených léky. Je třeba provést další studie na lidech.

4. Podpora růstu prospěšných bakterií

Zdravá rovnováha mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevní mikroflóře je důležitá pro zdraví trávicího traktu. Nerovnováha může přispívat k problémům, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku a další.

První výzkumy naznačují, že CoQ10 může pomáhat podporovat růst prospěšných druhů Bifidobacteria a Lactobacillus, které hrají důležitou roli ve zdraví střev.

V jedné studii byly myši léčeny CoQ10. Bylo zjištěno, že významně zvyšuje hladinu bakterií Lactobacillus ve střevech, což může být prospěšné pro snížení zánětu.

Stále je však třeba provést rozsáhlejší studie na lidech.

5. Zmírnění vedlejších účinků statinů

Statiny jsou léky na snížení hladiny cholesterolu, které působí tak, že inhibují enzym podílející se na tvorbě cholesterolu.

Při užívání statinů jsou běžné gastrointestinální nežádoucí účinky, včetně problémů jako průjem, nevolnost, zvracení a zácpa.

Některé výzkumy naznačují, že přidání doplňku CoQ10 může pomoci snížit gastrointestinální nežádoucí účinky spojené s užíváním statinů. To by mohlo být způsobeno lepší produkcí buněčné energie a antioxidačními účinky.

V jedné studii suplementace CoQ10 po dobu 30 dnů významně snížila nevolnost, zvracení, ztrátu chuti k jídlu a bolest u osob léčených statiny.

Pokud užíváte statiny, poraďte se se svým lékařem, zda přidání doplňku CoQ10 může pomoci zmírnit nežádoucí zažívací příznaky.

Běžné dávky pro zdraví střev

Pro zdraví střev není stanovena žádná standardní dávka CoQ10. Určitý přehled však poskytují dávky používané ve výzkumných studiích a obecná doporučení pro doplňky stravy.

Ve studiích týkajících se mimo jiné kolitidy, vedlejších účinků statinů a prospěšných střevních bakterií byly použity dávky až 1200 mg denně.

Obvyklé dávky doplňku CoQ10 pro dospělé se pohybují v rozmezí 50-500 mg denně, které se užívají s jídlem pro optimální vstřebávání. Většina doplňků je rozdělena do 2-3 dílčích dávek v průběhu dne.

Při užívání spolu se statinovými léky se na základě současného výzkumu zdají být nejúčinnější dávky kolem 100-200 mg denně.

Stejně jako u jiných doplňků je nejlepší začít s nízkou dávkou a postupně ji zvyšovat, abyste našli minimální účinnou dávku odpovídající vašim individuálním potřebám. Jakékoli změny dávkování by měly být pod dohledem lékaře.

Je CoQ10 bezpečný?

U většiny zdravých osob jsou doplňky CoQ10 považovány za bezpečné, pokud jsou užívány v doporučených dávkách. Hlášené nežádoucí účinky jsou obvykle mírné a zahrnují nevolnost, průjem, nespavost a bolesti žaludku.

Dlouhodobá bezpečnost vysokých dávek nad 900 mg denně však nebyla dostatečně prokázána. Existují také určité obavy, že CoQ10 může snižovat účinnost léků na ředění krve, jako je warfarin.

V případě, že užíváte doplňky stravy, je nejlepší se nejprve poradit se svým lékařem:

  • jste těhotná nebo kojíte
  • Užívání jakýchkoli léků, včetně léků na ředění krve
  • máte onemocnění jater, cukrovku nebo citlivost na CoQ10.
  • plánovaná operace, protože může ovlivnit srážlivost krve.

Existují také určité důkazy, že suplementace CoQ10 může přispět k podpoře kontroly hladiny cukru v krvi. Diabetici, kteří užívají léky, by proto měli při zahájení užívání CoQ10 pečlivě sledovat hladinu cukru v krvi.

Celkově výzkum naznačuje, že CoQ10 je pro většinu lidí bezpečný, pokud se používá podle doporučení. Přesto je dobré začít s nižší dávkou pod lékařským dohledem.

Potravinové zdroje CoQ10

Kromě užívání doplňků stravy můžete malé množství CoQ10 získat přirozeně z potravin. K nejvýznamnějším zdrojům v potravě patří:

  • Orgánové maso - srdce, ledviny a játra obsahují vysoké množství. Hovězí srdce je na prvním místě s 39-50 mg na 3 unce (85 gramů).
  • Svalovina - v hovězím, kuřecím a vepřovém mase krmeném trávou se vyskytují hodnoty kolem 3-5 mg na 3 unce (85 g).
  • Mastné ryby - mezi vhodné druhy patří losos, tuňák, sardinky a makrela, které poskytují 2-3 mg na 3 unce (85 g).
  • Celá zrna - chléb, obiloviny a pšeničné klíčky dodávají přibližně 1 mg na unci (28 g).
  • Ořechy a semena - sezamová semínka, arašídy a pistácie obsahují přibližně 1 mg na unci (28 g).
  • Luštěniny - Sója, ledvinové boby, čočka a arašídy obsahují zhruba 0,2-0,5 mg na půl šálku (100 g).
  • Zelenina - malé množství obsahuje špenát, květák, brokolice a chřest.

Ačkoli tedy potraviny dodávají nižší množství než doplňky stravy, vyvážená strava bohatá na plnohodnotné potraviny může pomoci zvýšit přirozenou hladinu CoQ10.

Potraviny jsou také zdrojem dalších prospěšných živin a antioxidantů, které působí synergicky s CoQ10.

Měli byste užívat CoQ10 pro zdraví střev?

Na základě současných důkazů může CoQ10 přinášet určité výhody související se zdravím střev tím, že:

  • Snížení gastrointestinálního zánětu
  • Ochrana buněk před oxidačním poškozením
  • Zlepšení funkce mitochondrií
  • Podpora prospěšných střevních bakterií
  • Zmírnění vedlejších účinků léků

K potvrzení účinků na střevní zánět, rovnováhu mikrobioty a funkci mitochondrií je však stále zapotřebí rozsáhlejších a důkladnějších studií na lidech.

CoQ10 je pro většinu lidí bezpečný a může stát za vyzkoušení, pokud máte:

  • Trávicí problémy související s oxidačním stresem
  • Zánětlivé onemocnění střev
  • Mitochondriální poškození
  • Nežádoucí účinky léků na cholesterol nebo krevní tlak

Před podáváním doplňků se poraďte se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte nějaké onemocnění.

Obvyklá denní dávka pro dospělé se pohybuje v rozmezí 50-500 mg, rozdělená do 2-3 dávek s jídlem. Ubiquinol, aktivní forma CoQ10, může být upřednostňován před ubichinonem.

CoQ10 je nejlepší užívat společně se zdravou stravou a dalšími faktory životního stylu podporujícími střeva, jako je zvládání stresu, kvalitní spánek a pohyb.

Ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, zdá se, že CoQ10 má slibný vliv na některé aspekty zdraví střev. V některých případech může přinést další výhody vedle standardních léčebných metod.

Je CoQ10 vhodný pro zdraví střev? Závěr

Současné poznatky naznačují, že CoQ10 může být díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům v některých ohledech prospěšný pro zdraví střev.

Vykazuje potenciál pro:

  • Snížení gastrointestinálního zánětu
  • Chrání před oxidačním poškozením buněk
  • Zlepšení funkce mitochondrií
  • Podpora růstu prospěšných bakterií
  • zmírnění vedlejších účinků léků, jako jsou statiny.

Přímých důkazů z klinických studií na lidech, které by potvrzovaly přínos pro zdraví střev, je však stále málo. Většina současného výzkumu je založena na studiích na zvířatech, malých studiích na lidech a nepřímých souvislostech.

Stále je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo optimální dávkování, bezpečnost s léky a vliv na rovnováhu střevní mikroflóry. Chybí také důkazy o tom, zda CoQ10 pomáhá léčit zažívací potíže, jako je IBS, Crohnova choroba a kolitida.

Doplňky CoQ10 mohou doplňovat standardní léčbu spolu se zdravým životním stylem. Neměly by však nahrazovat lékařskou léčbu.

Před doplněním se poraďte se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte nějaké onemocnění. Největší přínos může mít pro osoby s vysokým oxidačním stresem, mitochondriální dysfunkcí, zánětem nebo vedlejšími účinky statinů.

Obecně lze říci, že CoQ10 je při doporučeném užívání bezpečný a slibně působí na zdraví střev. Nejedná se však o všelék a je třeba provést rozsáhlejší studie na lidech. Prozatím je CoQ10 pro některé aspekty střevní funkce přiměřeně užitečný, ale ne zázračný.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K., & Wruck, C. J. (2015). Nrf2 chrání enterocyty před poškozením vyvolaným nesteroidními protizánětlivými léky prostřednictvím modulace buněčného redoxního stavu. Gastroenterology, 148(5), 1006-1018. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Suplementace koenzymem Q10 snižuje dávku kortikosteroidů u pacientů s bronchiálním astmatem. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi.org/10.1002/biof.5520250124

Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). Koenzym Q10 podporuje antioxidační obranu prostřednictvím NF-κB a Nrf2 Upregulace v myším modelu Alzheimerovy choroby. International journal of molecular sciences, 19(3), 845. https://doi. org/10.3390/ijms19030845

Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). Vztah mezi koenzymem Q10, oxidačním stresem a aktivitou antioxidačních enzymů a ischemickou chorobou srdeční. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756

Lee, C. K., Park, K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y., & Kim, K. S. (2013). Účinky extraktu z lékořice proti nádorovému růstu a toxicitě vyvolané cisplatinou na myším xenograftickém modelu rakoviny tlustého střeva. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225. https://doi.org/10.1248/bpb.b13-00575

Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). Koenzym Q10 a degenerativní poruchy ovlivňující dlouhověkost: Přehled. Antioxidants, 8(4), 112. https://doi. org/10.3390/antiox8040112

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue (Protiúnavové účinky koenzymu Q10 při fyzické únavě). Nutrition, 25(4), 293-299 . https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008.

Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). Vliv suplementace koenzymem Q10 na prozánětlivé faktory: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Anti-inflammatory & anti-allergy agents in medicinal chemistry, 16(1), 64-76. https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827

Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Mitochondriální dysfunkce: různé cesty k terapii Alzheimerovy choroby. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, 7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079

Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). Koenzym Q10 chrání před buněčnou smrtí vyvolanou oxidativním stresem a zvyšuje syntézu složek bazální membrány v kožních a epidermálních buňkách. Biofactors (Oxford, Anglie), 35(5), 435-441 . https://doi.org/10.1002/biof.62.

Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Účinky koenzymu Q10 na markery zánětu: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS one, 13(1), e0190172. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Suplementace koenzymem Q10 zlepšuje zánětlivé markery u pacientů s roztroušenou sklerózou: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná randomizovaná klinická studie. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176 . https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061.

Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Perorální suplementace koenzymem Q10 u roztroušené sklerózy: A Randomized Controlled Trial. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, Anglie), 25(11), 1453-1461. https://doi.org/10.1177/1352458518811847

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: přehled jeho slibných účinků jako neuroprotektiva. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900021236

Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). Účinky Lactobacillus salivarius Ren na prevenci rakoviny a střevní mikroflóru na modelu potkanů indukovaném 1, 2-dimethylhydrazinem. Journal of microbiology and biotechnology, 22(4), 531-540. https://doi.org/10.4014/jmb.1108.08052

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?