Pomáhá CoQ10 při úzkosti?

Published:

Úzkostné poruchy patří celosvětově k nejčastějším duševním poruchám a postihují více než 284 milionů lidí. Zatímco léky a terapie jsou účinnými léčebnými prostředky, mnoho lidí se v naději na úlevu od příznaků úzkosti obrací také na doplňky stravy, jako je CoQ10. Pomáhá však CoQ10 skutečně při úzkosti? Podívejme se blíže na důkazy.

Pomáhá CoQ10 při úzkosti?

Co je CoQ10?

CoQ10, zkratka pro koenzym Q10, je látka, kterou tělo přirozeně produkuje. Nachází se také v různých potravinách. Jako antioxidant a protizánětlivý prostředek se CoQ10 podílí na několika důležitých procesech v těle:

  • Růst a údržba buněk
  • Výroba energie
  • Svalová kontrakce
  • Imunitní funkce
  • Zdraví mozku

Hladina CoQ10 se může snižovat s věkem nebo v důsledku zdravotních potíží, jako jsou srdeční choroby. Proto mnoho lidí užívá doplňky stravy s CoQ10, které pomáhají udržet jeho dostatečnou hladinu v těle.

Jak může CoQ10 pomoci při úzkosti

Přestože výzkum je zatím omezený, existuje několik možných způsobů, jak může CoQ10 pomoci zmírnit úzkost:

1. Zvyšování buněčné energie

Úzkost byla v některých studiích spojena s poruchou buněčného energetického metabolismu. CoQ10 je důležitou součástí mitochondrií, v nichž se vyrábí energie, a proto může přispět ke zlepšení této energetické nerovnováhy.

Vyšší hladina CoQ10 může zlepšit energetický metabolismus mozku, což by mohlo snížit příznaky úzkosti.

2. Působí jako antioxidant

Oxidační stres znamená poškození buněk způsobené volnými radikály v těle. Výzkum naznačuje, že může hrát roli při úzkostných poruchách.

CoQ10 jako silný antioxidant by mohl pomoci zmírnit tento oxidační stres a chránit mozek a tělo před jeho škodlivými účinky.

3. Snížení zánětu

Neurozánět je stále častěji spojován s úzkostnými poruchami, jako je generalizovaná úzkostná porucha a sociální úzkost. CoQ10 vykazuje protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat množství prozánětlivých cytokinů v mozku.

Snížení neurozánětu by u některých jedinců mohlo vést ke zlepšení úzkosti.

4. Zlepšení průtoku krve

U některých úzkostných poruch byly zaznamenány změny mozkového krevního průtoku. CoQ10 je nezbytnou součástí elektronového transportního řetězce, který produkuje ATP, a je tedy potřebný pro správnou vasodilataci, která zásobuje mozek a tělo okysličenou krví.

Doplňky CoQ10 mohou podporovat průtok krve a přísun kyslíku, což má uklidňující účinek.

Teoreticky se tedy CoQ10 může zaměřit na několik mechanismů souvisejících s úzkostí. Co ale výzkumy skutečně říkají?

Co ukazují studie o CoQ10 a úzkosti

Většina studií zabývajících se konkrétně CoQ10 při úzkosti je v současné době omezena na výzkum na zvířatech. Výsledky jsou však slibné:

  • U myší CoQ10 zvrátil chování podobné úzkosti způsobené léky proti epilepsii. Obnovil také hladinu neurotransmiterů, které se podílejí na vzniku úzkosti, jako je serotonin a noradrenalin.
  • CoQ10 snížil depresi a příznaky podobné úzkosti u myší regulací genové exprese v hipokampu.
  • Doplňky CoQ10 snižovaly oxidační stres a zánět v mozku a zároveň zmírňovaly úzkost u potkanů.
  • U diabetických potkanů snižoval CoQ10 úzkostné chování spojené s chronickým zánětem.

Předběžně to potvrzují i některé malé studie na lidech:

  • U žen s rakovinou prsu, které užívaly 90 mg CoQ10 denně, se po 3 týdnech výrazně snížila úzkost a deprese.
  • CoQ10 v dávce 300 mg denně snižoval úzkost u veteránů s nemocí z války v Zálivu a zároveň zlepšoval mitochondriální funkce.
  • U pacientů s fibromyalgií, kteří užívali 100 mg CoQ10 denně po dobu 3 měsíců, došlo mimo jiné ke snížení depresí a úzkosti.

Současný výzkum celkově naznačuje, že CoQ10 má potenciální protiúzkostné účinky, které korelují s jeho rolemi v těle. K potvrzení prospěšnosti je ještě třeba provést rozsáhlejší studie na lidech.

Dávkování CoQ10 při úzkosti

Většina výzkumů, které uvádějí účinky CoQ10 proti úzkosti, používá dávky mezi 90 a 300 mg denně, rozdělené do 2 nebo 3 dávek. Kapsle se nejlépe užívají s jídlem obsahujícím tuk, aby se optimálně vstřebávaly.

Doplňky stravy s obsahem CoQ10 jsou antioxidanty rozpustnými v tucích, proto by měly být skladovány na chladném a suchém místě a chráněny před světlem. Pro některé mohou být vhodnější rozdělené nižší dávky, např. 100 mg denně, aby se minimalizovaly případné vedlejší účinky na zažívání při zahájení suplementace.

Ti, kteří užívají léky, by se měli před užíváním CoQ10 poradit s lékařem, protože se může vzájemně ovlivňovat s některými léky, např. léky na ředění krve. Každý, kdo trpí úzkostí, by se měl před vyzkoušením nových doplňků poradit se svým lékařem.

Další úvahy o léčbě úzkosti

Přestože CoQ10 může u některých jedinců pomoci snížit úzkost, neměl by nahrazovat standardní léčebné postupy. Mezi další osvědčené strategie patří:

  • Kognitivně-behaviorální terapie (KBT ) - KBT se zaměřuje na změnu vzorců myšlení a chování, které přispívají ke vzniku úzkosti. Je velmi účinná při léčbě úzkostných poruch.
  • Léky - Ke zmírnění příznaků úzkosti se běžně předepisují léky proti úzkosti, jako jsou SSRI nebo benzodiazepiny. Měly by být užívány pouze pod dohledem lékaře.
  • Relaxační techniky - metody jako hluboké dýchání, meditace, jóga, masáže nebo aromaterapie mohou aktivovat parasympatický nervový systém a navodit relaxaci.
  • Cvičení - Pravidelné cvičení snižuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, a uvolňuje endorfiny, které snižují úzkost. Ideální je 30-60 minut denně.
  • Zdravá strava - Omezení kofeinu, omezení zánětlivých potravin a konzumace většího množství antioxidantů, jako jsou bobule, ořechy a tučné ryby, může zlepšit úzkost.

Pro dosažení nejlepších výsledků lze CoQ10 užívat v kombinaci s dalšími životními postupy na podporu celkového duševního zdraví. K posouzení účinnosti se doporučuje také sledování úrovně úzkosti a nálady.

Podtrženo, sečteno: Může CoQ10 pomoci při úzkosti?

Současné poznatky naznačují, že CoQ10 má slibné účinky proti úzkosti, pravděpodobně díky své roli v oblasti buněčné energie, zánětu, oxidačního stresu a průtoku krve. Předběžné studie na zvířatech i lidech ukazují snížení příznaků úzkosti při užívání doplňků stravy s CoQ10.

K plnému ověření přínosu CoQ10 pro úzkost je však stále zapotřebí rozsáhlý a dlouhodobý výzkum na lidech. Celkově se zdá, že CoQ10 je bezpečný a může přinést mírnou úlevu jako součást širšího plánu zvládání úzkosti. Optimální dávkování, trvání účinků a interakce však vyžadují další studium.

Osoby, které se potýkají s úzkostnou poruchou, by se měly vždy nejprve poradit s odborníkem na duševní zdraví. CoQ10 může nabídnout další způsob potenciální podpory léčby, ale neměl by nahradit další lékařskou péči, terapii a přístupy k životnímu stylu, které jsou nezbytné pro správné zvládnutí tohoto složitého stavu.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

O CoQ10 a jeho působení v těle:

O souvislosti mezi CoQ10 a úzkostí:

O dávkách CoQ10 při úzkosti:

Další léčba úzkosti:

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?