Jak Q10 působí na pleť?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako ubichinon nebo CoQ10, je přirozeně se vyskytující antioxidant, který hraje důležitou roli ve zdraví pokožky a při projevech stárnutí. S přibývajícím věkem se hladina CoQ10 v našem těle snižuje, což vede k oxidačnímu poškození, které může urychlit stárnutí pokožky. Používání doplňků stravy a výrobků péče o pleť může pomoci obnovit hladinu CoQ10, bojovat proti oxidačnímu stresu a podpořit mladistvější vzhled pleti.

Jak Q10 působí na pleť?

Co je koenzym Q10?

Koenzym Q10 (CoQ10) je látka podobná vitaminu, která se přirozeně vytváří v těle a lze ji získat také prostřednictvím potravin a doplňků stravy. Hraje důležitou roli při výrobě energie a v buňkách působí jako silný antioxidant.

Některá klíčová fakta o CoQ10:

  • CoQ10 se nachází prakticky ve všech buňkách v těle, ale je koncentrován zejména v orgánech s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, játra a ledviny.
  • Je nezbytnou součástí mitochondrií, které jsou zodpovědné za produkci buněčné energie. CoQ10 pomáhá přeměňovat tuky a cukry na ATP, klíčový zdroj energie na buněčné úrovni.
  • Ve své aktivní formě (ubichinol) odevzdává CoQ10 elektrony k neutralizaci volných radikálů a reaktivních forem kyslíku (ROS). To z něj činí klíčový antioxidant pro prevenci oxidačního stresu.
  • Hladina CoQ10 dosahuje svého maxima ve 20 letech a s věkem postupně klesá. Kolem 40. roku života může hladina CoQ10 začít klesat, což přispívá k některým aspektům stárnutí.
  • Statiny a některé další léky mohou také snižovat hladinu CoQ10 v těle.
  • Mezi potravinové zdroje CoQ10 patří maso, ryby, ořechy, semena a některé oleje. Příjem potravy však obecně nestačí k výraznému zvýšení hladiny CoQ10.
  • Doplňky CoQ10 mohou pomoci zvýšit stav CoQ10. Ubichinol je považován za nejlépe biologicky dostupnou formu, kterou může tělo snadno vstřebat.

Proč hladina CoQ10 s věkem klesá

Existuje několik důvodů, proč přirozená hladina CoQ10 v těle časem klesá:

  • Redukovaná syntéza: CoQ10 je přirozeně syntetizován v těle. Syntéza CoQ10 však vyžaduje nejméně osm vitaminů a několik stopových prvků. Nedostatek některé z těchto živin může narušit tvorbu CoQ10. Změny v buňkách a metabolismu související s věkem mají za následek méně účinnou syntézu CoQ10.
  • Zvýšené používání: S přibývajícím věkem se zvyšují nároky organismu na CoQ10, který pomáhá uspokojovat větší energetické potřeby a působí proti oxidačnímu stresu. Bez zvýšeného příjmu potravou nebo doplňky stravy se mohou zásoby CoQ10 postupně vyčerpat.
  • Oxidační poškození: CoQ10 se v těle může oxidovat na neaktivní formy. Stárnutí je spojeno s vyšším oxidačním stresem, který spotřebovává více CoQ10.
  • Mitochondriální mutace: Mitochondrie produkují CoQ10 a jejich funkce s věkem klesá. Mutace DNA v mitochondriích se časem hromadí a mohou narušit syntézu CoQ10.
  • Buněčná smrt: Starší buňky mají tendenci vykazovat více defektů a vyšší míru odumírání. To znamená, že pro produkci a využití CoQ10 je k dispozici méně zdravých buněk.
  • Léky: Některé léky na předpis, např. statiny, mohou narušovat dráhu produkce CoQ10. Lidé starší 40 let často užívají více léků, které vyčerpávají CoQ10.

Udržování mladistvé hladiny CoQ10 prostřednictvím doplňků stravy je důležité zejména ve středním věku a později, aby se zabránilo těmto poklesům souvisejícím s věkem.

Přínosy CoQ10 pro pleť

Zvýšení hladiny CoQ10 může podpořit zdraví a mladistvost pleti několika způsoby:

1. Snižuje oxidační poškození

Oxidační stres způsobený volnými radikály a ROS je hlavním faktorem, který přispívá ke stárnutí pleti. Poškozuje buněčné membrány, proteiny a DNA.

CoQ10 v aktivní formě ubichinolu je silný antioxidant, který odevzdává elektrony a neutralizuje volné radikály. Tím pomáhá chránit kožní proteiny, jako je kolagen a elastin, před oxidačním poškozením.

2. Zlepšuje funkci mitochondrií

Mitochondrie v kožních buňkách potřebují CoQ10 k účinné přeměně živin na buněčnou energii. Narušená funkce mitochondrií vede ke snížené produkci energie a hromadění odpadních látek v kožních buňkách.

CoQ10 pomáhá optimalizovat mitochondriální metabolismus pro efektivnější produkci energie. To dodává kožním buňkám více energie na opravy, údržbu a obnovu.

3. Stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu

Oxidační poškození může narušit syntézu kolagenu a elastinu v kůži. CoQ10 pomáhá chránit tyto strukturální proteiny a zároveň stimuluje fibroblasty, které produkují kolagen a elastin.

To pomáhá udržovat tloušťku a pružnost pokožky a bojovat proti vráskám, ochabování a krepidní struktuře pleti. CoQ10 může také pomoci inhibovat enzym, který rozkládá elastin.

4. Snižuje zánět

Dalším procesem spojeným se stárnutím kůže je chronický zánět nízkého stupně. CoQ10 působí protizánětlivě tím, že inhibuje prozánětlivé cytokiny a další zánětlivé mediátory.

Snížení zánětu pomáhá minimalizovat zarudnutí a zároveň chrání před rozpadem kolagenu a poškozením pokožky zánětlivými cestami, které se aktivují při stárnutí pokožky.

5. Zlepšuje bariérovou funkci

Kožní bariéra chrání hlubší vrstvy před poškozením vlivem prostředí. Tato bariéra má tendenci s věkem slábnout, což vede k vysušování a citlivosti pokožky.

Výzkumy ukazují, že CoQ10 pomáhá posilovat bariérovou funkci pokožky tím, že zvyšuje produkci ceramidů - lipidů, které pomáhají vytvářet bariéru a udržovat vlhkost.

6. Neutralizuje poškození UV zářením

Vystavení UV záření vyvolává v kůži významný oxidační stres a zánět. Jako antioxidant a protizánětlivý prostředek může CoQ10 minimalizovat oxidační poškození a účinky UV záření.

První výzkumy také naznačují, že ubichinol může být schopen absorbovat UV záření a omezit jeho pronikání vnějšími vrstvami kůže. To poskytuje určitou ochranu před slunečním zářením.

7. Zlepšuje krevní oběh

Mikrocirkulace se s věkem zhoršuje. Zlepšením produkce energie v mitochondriích pomáhá CoQ10 kožním buňkám vytvářet energii potřebnou pro obnovu buněk a krevní oběh.

Lepší krevní oběh podporuje přísun živin a kyslíku do kožních tkání a zároveň účinně odstraňuje odpadní látky. To je klíčové pro zdraví a zářivost pleti.

Hlavní výhody CoQ10 pro pleť

Mezi hlavní prokázané přínosy CoQ10 pro udržení mladistvého a zdravého vzhledu pleti patří:

  • Neutralizace volných radikálů a ROS způsobujících vrásky
  • Ochrana proti oxidačnímu poškození kolagenu, elastinu a buněk
  • Zlepšení produkce energie a funkce mitochondrií
  • Snížení zánětu, který se podílí na stárnutí kůže
  • Stimulace syntézy kolagenu a elastinu
  • Posílení kožní bariéry
  • Ochrana před fotopoškozením způsobeným UV zářením
  • Podpora krevního oběhu a přísunu živin do kožních buněk

Výzkum CoQ10 pro pleť

Řada klinických studií prokázala schopnost CoQ10 zlepšovat parametry pokožky související se stárnutím:

  • Ve 12týdenní studii užívaly ženy 60 mg ubichinolu. Po 6 a 12 týdnech se v porovnání s placebem výrazně zmenšily vrásky v obličeji. Zlepšila se také drsnost, skvrny a žloutnutí pleti.
  • Ženy, které používaly 1% krém s CoQ10 dvakrát denně po dobu pěti týdnů, zaznamenaly snížení vrásek, vyhlazení struktury pleti a zlepšení její vlhkosti.
  • Když ženy po menopauze používaly 0,3% krém CoQ10 po dobu 30 dnů, viditelně se jim zmenšily vrásky a zvýšila pružnost pokožky.
  • Kombinace CoQ10 s dalšími antioxidanty, jako je vitamin E, vedla k lepší antioxidační ochraně kožních buněk ve srovnání se samotným CoQ10.
  • Ve studiích, v nichž lidé užívali 100-300 mg doplňků CoQ10 denně po dobu 6-12 týdnů, se hladina CoQ10 v epidermis zvýšila a účinně snížila oxidační poškození.

I když výzkum stále pokračuje, vědci připisují mnohé z pozorovaných účinků krémů a doplňků stravy s CoQ10 snížení oxidačního stresu a zánětu, neutralizaci poškození způsobeného UV zářením a zlepšení funkce mitochondrií v kožních buňkách.

Komu může CoQ10 prospět?

Optimalizace stavu antioxidantů může být prospěšná pro každého, ale mezi ty, kteří mohou mít ze zvýšení hladiny CoQ10 největší prospěch, patří:

  • Dospělí nad 30 let: CoQ10 začíná ubývat po třicítce, a proto je jeho doplňování pro boj proti stárnutí důležitější.
  • Dospělí středního věku nebo starší dospělí: U osob starších 50 let bývá stav CoQ10 nejčastěji nedostatečný, což činí pokožku zranitelnější vůči oxidativním procesům stárnutí.
  • Lidé užívající statiny: Statiny jako atorvastatin a simvastatin často vyčerpávají CoQ10. Suplementace může pomoci tomuto jevu čelit.
  • Osoby vystavené znečištění/toxinům: CoQ10 poskytuje antioxidační ochranu.
  • Lidé, kteří kouří: Kouření výrazně snižuje antioxidační kapacitu CoQ10 a zároveň urychluje stárnutí pokožky.
  • Osoby náchylné k poškození UV zářením: CoQ10 pomáhá minimalizovat škodlivé účinky slunečního záření.
  • Každý, kdo hledá účinky proti stárnutí: CoQ10 může pomoci udržet mladistvou a zdravou pleť s přibývajícím věkem.
  • Osoby s určitými zdravotními potížemi: CoQ10 může být prospěšný při onemocněních spojených s oxidačním stresem a zánětem, jako je cukrovka, neurodegenerativní onemocnění, hypertenze apod.

Jak zvýšit obsah CoQ10 v kůži

Existují dva hlavní způsoby, jak zvýšit stav CoQ10 pro zdraví pokožky: Lokální použití a perorální suplementace.

Lokální CoQ10

Aplikace CoQ10 přímo na pokožku mu umožňuje proniknout do vrstev epidermis a dermis, kde může působit antioxidačně a proti stárnutí. Studie ukazují, že i nízké koncentrace CoQ10 kolem 0,3 % mohou při lokální aplikaci po dobu několika týdnů výrazně zlepšit parametry pokožky.

Mezi výhody lokálního působení CoQ10 patří:

  • Přímá dodávka do epidermis pro antioxidační ochranu
  • schopnost redukovat viditelné jemné linky, vrásky a nerovnosti
  • Zlepšuje vlhkost a hydrataci pokožky
  • V porovnání s perorálním dávkováním je zapotřebí méně celkového množství CoQ10
  • Může posílit účinky jiných lokálních složek proti stárnutí
  • Snadné začlenění do rutinní péče o pleť

Při nákupu lokálního přípravku CoQ10 hledejte přípravek obsahující ubichinol, aktivní formu, která antioxiduje a nejsnáze se vstřebává do pokožky. Použití s vitaminem E zvyšuje antioxidační ochranu.

Denně používejte krém nebo sérum CoQ10 se zaměřením na oblasti nejvíce náchylné k oxidačnímu stárnutí, jako je obličej, krk, hrudník a ruce. Jemně vmasírujte do pokožky, dokud se plně nevstřebá.

Perorální doplňky CoQ10

Zvýšení hladiny CoQ10 v těle prostřednictvím perorálních doplňků stravy přináší výhody pro celé tělo a všechny orgánové systémy včetně kůže.

Mezi výhody doplňků CoQ10 patří:

  • Zvyšuje hladinu CoQ10 v celém těle, nejen v kůži
  • Vyžaduje vyšší dávku než lokální přípravky, aby se projevily účinky na kůži.
  • Ubichinol je nejlépe biologicky dostupná forma
  • Zvýšení hladiny CoQ10 v kůži může trvat 2-4 týdny.
  • Může se kombinovat s dalšími vnitřními antioxidanty, jako jsou vitaminy C, E a selen.
  • Pomáhá udržovat stav CoQ10 při každodenním používání
  • Může mít některé přínosy pro kardiovaskulární systém a zdraví mozku.

Typická dávka CoQ10 proti stárnutí je 100-200 mg denně. Osoby s nedostatkem CoQ10 mohou užívat dávky až 400 mg. Nejlépe se vstřebává s potravou obsahující olej nebo tuk.

Měření hladiny CoQ10 pomocí krevních testů může pomoci určit ideální doplňkové dávky.

Bezpečnost a vedlejší účinky

CoQ10 je všeobecně považován za bezpečný přípravek s velmi malými vedlejšími účinky. Díky své ve vodě rozpustné povaze nepředstavuje v podstatě žádné riziko toxicity. Mírné nežádoucí účinky mohou zahrnovat:

  • Žaludeční nevolnost nebo nevolnost, která se obvykle zmírní, když se užívá s jídlem.
  • Bolest hlavy nebo závratě
  • Nespavost, pokud se užívá příliš blízko před spaním
  • Interakce s léky na ředění krve, jako je warfarin

CoQ10 je považován za bezpečný během těhotenství a kojení, ale doporučené dávky nejsou definitivně stanoveny. Osoby, které užívají léky, by se měly před jejich doplněním poradit se svým lékařem.

Lokální hydratační přípravky CoQ10 nedráždí většinu typů pleti. Začněte s testováním nových výrobků.

Jak Q10 působí na pleť? Závěr

Hladina CoQ10 s věkem přirozeně klesá, ale lze ji obnovit stravou, přípravky péče o pleť a doplňky stravy. Lokální i perorální aplikace CoQ10 působí proti stárnutí pleti, protože neutralizuje volné radikály způsobující vrásky, stimuluje kolagen, snižuje zánět a zlepšuje funkci mitochondrií.

CoQ10 je zvláště prospěšný pro ty, kteří se snaží bojovat proti oxidačnímu poškození kůže způsobenému stárnutím, UV zářením, stresem, léky nebo zdravotními potížemi. Zvýšení příjmu CoQ10 může pomoci udržet mladistvý vzhled pleti.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?