Jaké jsou příznaky potřeby CoQ10?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka podobná vitaminu, která se přirozeně vytváří v těle. Hraje zásadní roli při tvorbě energie a působí jako silný antioxidant. Klesající hladina CoQ10 je spojována s různými příznaky a zdravotními potížemi. Zde je podrobný přehled příznaků a symptomů, které mohou naznačovat potřebu doplnění CoQ10.

Jaké jsou příznaky potřeby CoQ10?

Co je CoQ10?

CoQ10 je sloučenina, kterou tělo vytváří a která se ukládá v mitochondriích, energetických zdrojích buněk. Podílí se na tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), který je energetickou měnou buněk. CoQ10 existuje v oxidované i redukované formě. Redukovaná forma se nazývá ubichinol.

CoQ10 působí jako přenašeč elektronů v elektronovém transportním řetězci a přenáší elektrony, aby nastartoval syntézu ATP. Slouží také jako antioxidant a chrání buňky před oxidačním poškozením.

Naše tělo sice dokáže CoQ10 přirozeně syntetizovat, ale jeho produkce má s věkem tendenci klesat. Hladina CoQ10 se snižuje také při stresu nebo užívání některých léků, např. statinů. Nedostatek CoQ10 může omezit produkci energie a narušit životně důležité tělesné procesy.

Doplnění CoQ10 může pomoci zvýšit energii, zlepšit zdraví srdce a poskytnout další výhody. Doplňky s ubichinolem se mohou lépe vstřebávat než doplňky s ubichinonem.

Příznaky nedostatku CoQ10

Níže jsou uvedeny některé hlavní příznaky, které mohou poukazovat na nedostatečnou hladinu CoQ10 v těle:

1. Únava a nízká energie

Jedním z nejčastějších příznaků nedostatku CoQ10 je únava nebo neustálý pocit únavy a pomalosti. Protože CoQ10 je nezbytný pro tvorbu buněčné energie, jeho nízká hladina se může projevit snížením energie.

Několik studií potvrdilo příznivé účinky suplementace CoQ10 na únavu a hladinu energie, zejména u stárnoucích dospělých. Metaanalýza pěti studií z roku 2015 zjistila, že CoQ10 významně snižuje únavu a zvyšuje energii u pacientů s chronickým únavovým syndromem.

Pokud se neustále cítíte malátní, přestože máte dostatek spánku a výživy, zvažte, zda si nenechat zkontrolovat hladinu CoQ10. Užívání doplňku CoQ10 může pomoci zvýšit vitalitu a energii.

2. Svalová slabost a bolesti

CoQ10 je vysoce koncentrován v srdečních a kosterních svalech. Snížený obsah CoQ10 může zhoršit buněčný energetický metabolismus ve svalové tkáni. To se projevuje příznaky, jako je svalová slabost, bolestivost nebo bolest svalů.

Studie na pacientech s fibromyalgií, kteří trpěli bolestí svalů a únavou, zjistila, že doplňování CoQ10 po dobu 3 měsíců snižuje bolest a citlivost spouštěcích bodů a zároveň zvyšuje energii. Svalová slabost byla zaznamenána také u lidí užívajících statinové léky, které vyčerpávají zásoby CoQ10.

3. Mozková mlha a potíže se soustředěním

Mozek je jedním z metabolicky nejaktivnějších orgánů v těle. Pro své vysoké energetické nároky vyžaduje neustálý přísun energie ATP. Nízká hladina CoQ10 může snížit energetický metabolismus mozku.

To se projevuje příznaky, jako je duševní únava, zamlžené myšlení, problémy se soustředěním a zapomnětlivost - klasické příznaky mozkové mlhy. Doplnění CoQ10 může pomoci odstranit mozkovou mlhu tím, že podpoří produkci energie v mozkových buňkách.

Nedávná studie z roku 2021 zjistila, že u studentů medicíny, kteří užívali CoQ10 po dobu 12 týdnů, došlo ve srovnání s placebem k výraznému zlepšení paměti, koncentrace a celkových kognitivních funkcí. Jiná studie ukázala, že CoQ10 může zlepšit kognitivní výkon u starších osob.

4. Dýchavičnost

CoQ10 je vysoce koncentrován v buňkách srdečního svalu, které potřebují obrovské množství energie k nepřetržitému pumpování krve do celého těla. Pacienti se srdečním selháním mají často nižší hladinu CoQ10.

Mezi příznaky možného nedostatku CoQ10 patří dušnost, zejména při námaze, potíže s dýcháním vleže a probouzení se s lapáním po dechu. Několik studií prokázalo, že suplementace CoQ10 může zlepšit dýchací obtíže a výkonnost při cvičení u lidí se srdečním selháním.

5. Vysoký krevní tlak

Studie ukazují, že lidé s vysokým krevním tlakem mají nižší hladinu CoQ10. To dává smysl vzhledem k jeho zásadní roli při podpoře kardiovaskulárního zdraví a zlepšování buněčného energetického metabolismu.

Klinické studie ukazují, že doplňování CoQ10 v dávce 100-200 mg denně může pomoci snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí. Metaanalýza 12 klinických studií zjistila, že CoQ10 může snížit systolický i diastolický krevní tlak.

Pokud máte vysoký krevní tlak, který není dobře kontrolován léky, zvažte užívání doplňků stravy s obsahem CoQ10, které vám pomohou normalizovat hladinu krevního tlaku. Nepřestávejte však užívat běžné léky na krevní tlak.

6. Bušení srdce

Bušení srdce popisuje pocity, jako je závodění, třepotání nebo bušení srdce. Bušení srdce může být způsobeno nedostatkem CoQ10, který může narušit energetický metabolismus v srdeční tkáni.

Některé klinické studie ukazují, že užívání doplňků stravy s CoQ10 pomáhá snižovat bušení srdce a zlepšuje srdeční rytmus u pacientů s prolapsem mitrální chlopně. Pokud se u vás objeví časté nebo dlouhodobé bušení srdce, vždy se poraďte s lékařem.

7. Bolest na hrudi

Angina pectoris nebo bolest na hrudi mohou také někdy poukazovat na možný nedostatek CoQ10. Zhoršené buněčné dýchání v srdečním svalu způsobené nízkou hladinou CoQ10 může v některých případech vyvolat nepříjemné pocity na hrudi.

Některé studie naznačují, že suplementace CoQ10 v dávce přibližně 100-200 mg denně může u pacientů s anginou pectoris pomoci zmírnit bolest na hrudi a zlepšit toleranci cvičení. Bolest na hrudi je však závažný příznak, který vyžaduje správnou lékařskou diagnózu.

8. Vysoký cholesterol

CoQ10 se významně podílí na energetickém metabolismu buněk, který zahrnuje také syntézu cholesterolu. Nízká hladina CoQ10 může přispívat k abnormálnímu profilu cholesterolu.

Některé studie ukazují, že suplementace CoQ10 může mírně snížit celkový a LDL cholesterol a zároveň zvýšit HDL cholesterol. Metaanalýza 12 klinických studií zjistila, že CoQ10 významně snižuje celkový cholesterol a triglyceridy.

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, zvažte kromě změny životního stylu a užívání dalších přírodních prostředků také užívání doplňků stravy CoQ10. Nepřestávejte však užívat léky na cholesterol bez konzultace s lékařem.

9. Bolesti hlavy a migrény

Existují určité důkazy, že snížená dostupnost CoQ10 a narušená funkce mitochondrií mohou hrát roli u některých typů bolestí hlavy.

Několik studií prokázalo, že doplňování CoQ10 v dávce 100-400 mg denně může pomoci snížit četnost a závažnost bolestí hlavy u dospělých i dětí. Stále je zapotřebí dalšího výzkumu, ale doplňování CoQ10 může být pro některé poruchy bolesti hlavy prospěšné.

10. Nevolnost a zvracení

Pocity nevolnosti a zvracení mohou někdy vznikat z vyčerpání buněčné energie. Ztráta chuti k jídlu, nadýmání a nesnášenlivost tučných jídel mohou rovněž signalizovat nízký stav CoQ10.

Jedna studie zjistila, že podávání doplňků CoQ10 pacientům na dialýze ledvin významně snížilo nevolnost a zvracení ve srovnání s placebem. V jiné studii léčba CoQ10 zmírnila zažívací potíže spojené s migrénami.

11. Svalové křeče a užívání statinů

Užívání statinových léků, jako je atorvastatin a simvastatin, ke snížení hladiny cholesterolu může vyčerpat zásoby CoQ10 a způsobit statinem indukovanou myopatii projevující se svalovými křečemi, bolestivostí nebo slabostí.

Četné studie prokázaly, že doplňování CoQ10 výrazně zlepšuje svalové příznaky a myopatii spojené se statiny. CoQ10 obnovuje vyčerpané hladiny a podporuje energetický metabolismus ve svalových mitochondriích.

Pokud užíváte statiny a pociťujete svalové křeče nebo slabost, poraďte se se svým lékařem o přidání doplňků stravy s obsahem CoQ10, které mohou pomoci tyto příznaky odstranit.

12. Mužská neplodnost a problémy s plodností

Zdraví a pohyblivost spermií vyžaduje dostatek buněčné energie. Špatná kvalita spermií u mužů může být někdy důsledkem nízké hladiny CoQ10.

Některé výzkumy naznačují, že užívání doplňků CoQ10 může zlepšit koncentraci spermií, jejich pohyblivost a schopnost oplodnění u mužů postižených idiopatickou neplodností. Léčba CoQ10 může být prospěšná také pro plodnost žen, i když je zapotřebí více důkazů.

13. Neurodegenerativní poruchy

Zhoršená funkce mitochondrií a oxidační poškození pravděpodobně přispívají k neurodegenerativním poruchám souvisejícím s věkem, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Pacienti často vykazují sníženou hladinu CoQ10.

Ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, některé studie naznačují, že suplementace CoQ10 v dávce 300-600 mg denně může mít neuroprotektivní účinky, protože podporuje funkci mitochondrií v mozku a snižuje oxidační stres.

14. Diabetes

Oxidační stres a zánět podporují inzulinovou rezistenci, která je základem cukrovky. CoQ10 jako antioxidant a protizánětlivý prostředek může pomoci působit proti těmto patogenním procesům.

Některé klinické studie prokázaly, že suplementace CoQ10 může zlepšit sekreci inzulínu ve slinivce břišní a zvýšit citlivost tkání na inzulín u lidí s diabetem. Může také chránit před diabetickým onemocněním ledvin.

15. Problémy se sluchem a tinnitus

Vnitřní ucho a sluchový systém mají vysoké energetické nároky a jsou obzvláště citlivé na mitochondriální dysfunkci. Zhoršený průtok krve hlemýžděm může vyvolat ztrátu sluchu a hučení v uších.

Studie na lidech ukazují, že doplňky CoQ10 v dávce 100-300 mg denně mohou zlepšit sluchové prahy, rozlišování řeči a snížit závažnost příznaků tinitu a ztráty sluchu způsobené hlukem.

16. Oční poruchy

Sítnice má obzvláště vysokou rychlost metabolismu a je závislá na zdravých mitochondriích, které uspokojují její značné energetické potřeby. Dysfunkce mitochondrií je spojena s onemocněním sítnice a věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD).

Doplnění CoQ10 může zvýšit produkci mitochondriálního ATP v buňkách sítnice. Některé studie naznačují, že CoQ10 může být prospěšný pro některé poruchy sítnice, jako je AMD a diabetická retinopatie. Další výzkumy stále probíhají.

Diagnostika nedostatku CoQ10

Neexistuje žádné definované referenční rozmezí pro optimální hladinu CoQ10 v séru. Na nedostatek CoQ10 se obvykle usuzuje spíše na základě rizikových faktorů a příznaků než na základě přímého měření hladiny CoQ10 v krvi. Testování je také nákladné a není běžně dostupné.

Mezi skupiny, které jsou považovány za rizikové z hlediska nedostatku CoQ10, patří:

  • Stárnoucí dospělí
  • Osoby s onemocněním srdce
  • Lidé s vysokým krevním tlakem
  • Osoby užívající statiny
  • Jedinci s mitochondriálními poruchami
  • Lidé s cukrovkou, neurodegenerativním onemocněním nebo problémy s plodností.

Lékaři mohou speciálně testovat nedostatek CoQ10 u pacientů, kteří vykazují příznaky rezistentní na léčbu zahrnující srdeční selhání, encefalomyopatii, závažné dětské multisystémové onemocnění, mozečkovou ataxii nebo izolovanou myopatii.

Přímé měření hladiny CoQ10 může pomoci potvrdit nedostatek. Koncentrace CoQ10 v séru nižší než 0,8 μg/ml je považována za deficitní. Zdravé hladiny se pohybují mezi 0,5 a 1,5 μg/ml. Pokud je hladina velmi nízká, je vhodné ji doplnit.

Mějte na paměti, že většina příznaků nedostatku CoQ10 je často nenápadná a nespecifická a může se na nich podílet více faktorů. Mnoho lékařů předepisuje doplňky stravy s obsahem CoQ10 spíše empiricky, aby zmírnili určité příznaky, než na základě potvrzeného nedostatku.

Dávkování při nedostatku CoQ10

Doporučené výživové dávky (RDA) pro příjem CoQ10 nejsou stanoveny. Doplňky stravy jsou dostupné bez předpisu v dávkách od 30 mg do 200 mg.

Optimální terapeutické dávkování se může značně lišit v závislosti na konkrétním jedinci a léčeném stavu. Osoby s nedostatkem CoQ10 mohou potřebovat vyšší denní dávky v rozmezí 100 až 300 mg.

V některých studiích se používaly i vyšší dávky v rozmezí 300 až 2 400 mg denně, ale pouze pod lékařským dohledem. Vhodné dávkování CoQ10 je nejlépe konzultovat s lékařem, který určí vhodnou dávku na základě vašeho konkrétního zdravotního stavu.

Pro lepší vstřebávání rozdělte denní dávku CoQ10 do 2 až 3 menších dávek užívaných s jídlem. Ubichinolová forma může být lépe využitelná než ubichinonová forma, zejména s přibývajícím věkem.

Kromě toho užívejte doplňky CoQ10 spolu s tuky nebo oleji, abyste zvýšili jejich vstřebávání. Bez lékařského doporučení se vyhněte vysokým dávkám nad 200 mg denně. Před použitím CoQ10 u dětí vyhledejte odborníka.

Potravinové zdroje CoQ10

Naše tělo si sice CoQ10 syntetizuje, ale malé množství můžete získat i ze stravy. Zdroje potravy však poskytují pouze asi 3 až 5 mg CoQ10 denně.

K nejlepším zdrojům stravy patří:

  • Maso z orgánů, jako je srdce, ledviny a játra.
  • Hovězí maso krmené trávou a bizon
  • tučné ryby, jako jsou makrely, sledi, pstruzi a sardinky.
  • Ořechy a semena, jako jsou pistácie, sezamová semínka a arašídy.
  • Špenát, brokolice a květák
  • Vejce a mléčné výrobky
  • Sójový a řepkový olej
  • Ovoce, jako jsou pomeranče, jahody a avokádo.

Mějte na paměti, že typická produkce CoQ10 s věkem výrazně klesá. Starším dospělým by pravděpodobně prospěl spolehlivější příjem CoQ10 z doplňků stravy.

Faktory, jako je zpracování potravin, vaření a stárnutí, mohou také vyčerpat až 98 % obsahu CoQ10 v potravinách. Proto je k překonání případného nedostatku, zejména s přibývajícím věkem, stále důležitější jeho doplňování.

Možné vedlejší účinky CoQ10

Doplňky stravy CoQ10 jsou v běžně doporučovaných dávkách většinou lidí dobře snášeny. Nežádoucí účinky jsou vzácné, ale mohou zahrnovat:

  • Žaludeční nevolnost, nevolnost, průjem
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Nespavost a nadměrná stimulace
  • Únava
  • Kožní vyrážky (zřídka)
  • Bolesti hlavy (neobvyklé)

Vysoké dávky nad 300 mg denně mohou zvýšit riziko nežádoucích účinků. Před překročením dávky 200 mg denně vyhledejte lékařskou pomoc, zejména pokud máte nějaké základní zdravotní potíže nebo užíváte nějaké léky.

Doplňky stravy CoQ10 mohou interagovat s léky na ředění krve, jako je warfarin, a s antidepresivy. Pokud užíváte léky na předpis nebo máte naplánovanou operaci, poraďte se před užíváním CoQ10 s lékařem.

Jinak je CoQ10 v běžných dávkách velmi bezpečný a je hlášeno jen málo vedlejších účinků. Příznivé účinky se mohou projevit až po 2 až 3 měsících užívání. Vyberte si zavedenou renomovanou značku a požádejte o odbornou radu ohledně vhodného dávkování.

Příznaky, že potřebujete CoQ10

Mezi hlavní poznatky o příznacích a zdravotních stavech souvisejících s nedostatkem CoQ10 patří:

  • Únava, slabost a bolesti svalů
  • Mozková mlha, potíže se soustředěním
  • Dušnost a bolest na hrudi
  • Vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Bolesti hlavy a problémy se zrakem
  • Nevolnost, nadýmání a střevní potíže
  • Svalové křeče při užívání statinů
  • Neplodnost a hormonální nerovnováha
  • Diabetes a metabolické poruchy
  • Neurodegenerativní poruchy
  • Ztráta sluchu a tinnitus

I když je stále zapotřebí dalšího výzkumu, odstranění základního nedostatku CoQ10 může pomoci zmírnit některé z těchto příznaků. Nízké hladiny lze potvrdit krevním testem.

Doplňování CoQ10 zvyšuje energetický metabolismus, působí jako silný antioxidant, zlepšuje zdraví srdce a mozku a má další výhody. Poraďte se s lékařem, zda může být doplňování CoQ10 ve vaší situaci užitečné.

Jaké jsou příznaky potřeby CoQ10? Závěr

CoQ10 je látka důležitá pro produkci buněčné energie a antioxidační ochranu. Klesající hladina se může projevit různými příznaky, které se týkají únavy, funkce svalů a mozku, kardiovaskulárního zdraví a dalších.

Přímé měření hladiny CoQ10 může potvrdit jeho nedostatek, zejména u rizikových skupin, jako jsou starší a chronicky nemocní lidé. Lékaři pak mohou předepsat doplňky CoQ10, které pomohou hladinu doplnit.

Běžně se používají dávky 100 až 300 mg denně v rozdělených dávkách s jídlem a oleji. Osoby s nedostatkem mohou pod lékařským dohledem vyžadovat vyšší koncové dávky. Forma ubichinolu se může lépe vstřebávat.

Zatímco potravinové zdroje poskytují jen malé množství, konzumace masa, tučných ryb, vajec, semen a rostlinných olejů může do jisté míry zvýšit příjem CoQ10 ve stravě.

Doplňky CoQ10 jsou bezpečné, dobře snášené a mohou pomoci zmírnit některé příznaky. Optimální užívání však vyžaduje individuální přístup založený na konkrétním zdravotním stavu a potřebách. Poraďte se se zdravotnickým pracovníkem, abyste zjistili, zda pro vás může být užívání doplňků CoQ10 prospěšné.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Alcocer, L. (2021). Suplementace koenzymu Q10 (CoQ10) při léčbě únavy, bolesti a kognitivní dysfunkce spojené s fibromyalgií: An Open-Label Pilot Study: An Open-Label Pilot Study. Pain Medicine, 22(3), 645-654. https://doi.org/10.1093/pm/pnaa285

Dai, Y. L., Luk, T. H., Yiu, K. H., Wang, M., Yip, P. M., Lee, S. W., ... & Siu, C. W. (2013). Zvrácení mitochondriální dysfunkce doplňkem koenzymu Q10 zlepšuje endoteliální funkci u pacientů s ischemickou systolickou dysfunkcí levé komory: randomizovaná kontrolovaná studie. Atherosclerosis, 227(2), 306-313. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.11.013

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., Bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Suplementace koenzymem Q10 snižuje dávku kortikosteroidů u pacientů s bronchiálním astmatem. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi.org/10.1002/biof.5520250134

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koenzym Q10 zlepšuje krevní tlak a kontrolu glykémie: kontrolovaná studie u osob s diabetem 2. typu. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464.

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Úloha koenzymu Q10 (CoQ10) u srdečních onemocnění, hypertenze a Menierova syndromu. Pharmacology & therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Doplňkové podávání ubichinolu u pacientů s pokročilým městnavým srdečním selháním. Biofactors, 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1114

Malyankar, U. V., Almhero, J. C., Hammell, D. C., Ward, R. J., McLean, L., & D'Souza, G. G. M. (2021). Randomizovaná kontrolovaná studie účinků suplementace koenzymem Q10 na učení, paměť a únavu u zdravých vysokoškolských studentů. Frontiers in aging neuroscience, 13, 626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Doplněk stravy koenzymem Q10 vede ke zvýšení hladin ubichinolu-10 v cirkulujících lipoproteinech a ke zvýšení odolnosti lidského lipoproteinu o nízké hustotě vůči iniciaci peroxidace lipidů. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90235-5

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649. https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008

Pepping, J. (1999). Koenzym Q10. American Journal of Health-System Pharmacy, 56(6), 519-521. https://doi.org/10.1093/ajhp/56.6.519.

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Koenzym Q10 v léčbě hypertenze: metaanalýza klinických studií. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: přehled jeho slibných účinků jako neuroprotektiva. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900021283

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?