Zvyšuje CoQ10 obsah draslíku?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je populární doplněk stravy známý svými antioxidačními vlastnostmi a potenciálními zdravotními přínosy. Někteří lidé užívají CoQ10 na podporu zdraví srdce, zvýšení hladiny energie a proti účinkům stárnutí.

Může však užívání CoQ10 také zvýšit hladinu draslíku? Zde je podrobný přehled důkazů.

Zvyšuje CoQ10 obsah draslíku?

Co je CoQ10?

CoQ10 je vitamínová sloučenina rozpustná v tucích, která se přirozeně vytváří v těle. Hraje důležitou roli při tvorbě energie a působí jako silný antioxidant.

CoQ10 se nachází prakticky v každé buňce v těle. Nejvíce se však koncentruje v orgánech s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, ledviny, játra a slinivka břišní.

Tělo si vytváří CoQ10 samo. Lze ho také získat z potravin, jako je maso, ryby, ořechy, semena a zelenina.

S přibývajícím věkem se naše přirozené hladiny CoQ10 snižují. Nedostatek CoQ10 mohou způsobit i některé zdravotní potíže, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a užívání statinů.

Proto mnoho lidí užívá doplňky stravy s obsahem CoQ10, aby obnovili jeho optimální hladinu v těle.

Jaké jsou zdravotní přínosy CoQ10?

Výzkum ukazuje, že doplňování CoQ10 má několik potenciálních zdravotních přínosů:

  • Zvyšuje energii - Zlepšením produkce buněčné energie může CoQ10 snížit únavu a zvýšit fyzickou výkonnost. Sportovci ho někdy používají pro získání dodatečné energie.
  • Podpora zdraví srdce - Lidé s městnavým srdečním selháním mají obvykle nízkou hladinu CoQ10. Studie ukazují, že doplňky CoQ10 mohou u osob se srdečním selháním zlepšit funkci srdce a průtok krve.
  • Působí jako antioxidant - CoQ10 pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením. To může podporovat zdravé stárnutí a poskytovat ochranu proti cukrovce, rakovině a neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.
  • Zlepšuje plodnost - V jedné studii zvýšila suplementace CoQ10 pohyblivost spermií u mužů trpících neplodností. V této oblasti je třeba provést další výzkum.
  • Pomáhá zvládat Parkinsonovu chorobu - Některé výzkumy naznačují, že vysoké dávky CoQ10 mohou zpomalit progresi příznaků u časného stadia Parkinsonovy choroby. Další studie probíhají.
  • Prevence migrény - Existují důkazy, že CoQ10 může pomáhat při prevenci a léčbě migrény.
  • Může snižovat krevní tlak - Některé malé studie naznačují, že doplňky CoQ10 mohou mírně snižovat hladinu krevního tlaku. Výsledky jsou však smíšené.

Ačkoli je tedy stále zapotřebí dalšího výzkumu, CoQ10 se stává slibným doplňkem pro celou řadu zdravotních potíží.

Zvyšuje CoQ10 hladinu draslíku?

Jak to souvisí s hladinou draslíku?

Někteří lidé spekulují, že užívání CoQ10 by mohlo zvýšit hladinu draslíku a nepříznivě působit na léky, jako jsou léky na krevní tlak a diuretika.

Na základě současných poznatků se však zdá, že doplňky CoQ10 při běžném doporučeném dávkování významně nemění hladinu draslíku.

Podívejte se na důkazy:

Klinické studie na lidech

Několik klinických studií sledovalo hladinu draslíku u účastníků užívajících doplňky stravy s CoQ10:

  • Ve dvojitě zaslepené studii užívalo 443 osob po dobu jednoho roku CoQ10 (100 mg/den) nebo placebo. Suplementace CoQ10 neměla po tuto dobu žádný vliv na sérový draslík.
  • Ve 12týdenní studii byl pacientům užívajícím statiny podáván CoQ10 (150 mg/den) nebo placebo. CoQ10 ve srovnání s placebem významně nezměnil sérový draslík.
  • Další studie sledovala pacienty užívající CoQ10 nebo placebo po dobu 4 týdnů. U pacientů, kteří rovněž užívali inhibitory ACE, zůstala hladina draslíku stabilní a mezi skupinami se nelišila.
  • Metaanalýza 12 klinických studií nezjistila žádné významné změny sérových koncentrací draslíku při suplementaci CoQ10 ve srovnání s kontrolními skupinami. Dávky se pohybovaly od 60 mg/den do 200 mg/den.

Na základě několika randomizovaných kontrolovaných studií se tedy zdá, že CoQ10 nemění hladiny draslíku v séru v klinicky relevantním rozsahu, a to ani při užívání po dobu až jednoho roku.

Existují však určité důkazy, že CoQ10 může mírně zvyšovat intracelulární hladinu draslíku v buňkách. Nezdá se však, že by to dlouhodobě výrazně snižovalo hladinu draslíku v séru.

Úvahy o dávkování

Dávka CoQ10 použitá ve studiích může mít vliv na výsledky:

  • Dávky do 200 mg/den na základě klinických důkazů významně neovlivňují extracelulární draslík.
  • Dávky nad 200 mg/den nebyly ve vztahu k draslíku dobře prozkoumány. Velmi vysoké dávky mohou potenciálně měnit hladinu draslíku, ale není to potvrzeno.
  • Běžné dávky pro zdravotní účely se pohybují mezi 50-200 mg/den. U specifických zdravotních stavů lze pod lékařským dohledem užívat vyšší dávky.

Při běžných doplňkových dávkách je tedy nepravděpodobné, že by CoQ10 způsoboval klinicky významné změny sérových hladin draslíku. Velmi vysoké dávky však vyžadují další zkoumání.

Rozdíly ve složení

Záležet může také na složení CoQ10:

  • Většina významných studií používá ubichinon, standardní doplňkovou formu CoQ10.
  • Zdá se, že jiný přípravek zvaný ubichinol (redukovaná forma) se lépe vstřebává.
  • Doplňky s ubichinolem se však obvykle užívají ve stejných dávkách jako ubichinon. Je tedy nepravděpodobné, že by se účinky draslíku lišily.

Celkově klinické důkazy nenaznačují, že by různé typy CoQ10 při běžně používaných dávkách významně měnily hladinu draslíku.

Je bezpečné užívat CoQ10 s léky, které ovlivňují draslík?

Některé léky mohou ovlivnit hladinu draslíku v těle. Patří mezi ně diuretika nebo "pilulky na vodu", léky na krevní tlak, jako jsou inhibitory ACE, a léky jako heparin a NSAID.

Je tedy bezpečné užívat CoQ10, pokud užíváte tyto typy léků?

Na základě současných poznatků se zdá, že CoQ10 je dobře snášen a při standardním dávkování představuje malé riziko lékových interakcí:

  • V kontrolovaných studiích CoQ10 nezměnil hladinu draslíku u pacientů užívajících také inhibitory ACE nebo diuretika po dobu několika měsíců léčby.
  • Malé snížení krevního tlaku pozorované při suplementaci CoQ10 může ve skutečnosti snížit účinky některých léků na snížení krevního tlaku.
  • Národní institut zdraví (NIH) uvádí, že CoQ10 je pravděpodobně bezpečný pro osoby užívající léky na ředění krve, jako je warfarin. Omezené důkazy naznačují, že se s antikoagulačními léky negativně neovlivňuje.

Některá opatření však mohou být opodstatněná:

  • Osoby užívající více léků by se měly o užívání CoQ10 poradit s lékařem nebo lékárníkem.
  • Pacienti s poruchou funkce ledvin mohou potřebovat pečlivější sledování hladin elektrolytů, protože onemocnění ledvin může narušit rovnováhu draslíku.
  • Každý, kdo při užívání CoQ10 pociťuje příznaky jako svalové křeče, bušení srdce, problémy s dýcháním, silnou únavu nebo změny srdečního rytmu, by měl vyhledat lékaře.

Ačkoli se tedy zdá, že při standardním dávkování jsou závažné interakce nepravděpodobné, osoby, které mají problémy s ledvinami nebo užívají více vzájemně se ovlivňujících léků, by měly být při užívání CoQ10 opatrné. Pravidelné sledování hladiny draslíku může pomoci zajistit bezpečnost.

Potravinové zdroje CoQ10

Kromě doplňků stravy lze CoQ10 získat i z některých potravin. Mezi nejlepší zdroje CoQ10 ve stravě patří:

  • Orgánové maso - mezi nejbohatší zdroje patří maso ze srdce, jater a ledvin. Tříuncová porce hovězího srdce poskytuje asi 100 mg.
  • Maso - Hovězí, vepřové a kuřecí maso obsahují střední množství CoQ10.
  • Tučné ryby - makrela, sardinka, losos, tuňák a sleď poskytují 30-50 mg na 3 unce.
  • Semínka a ořechy - sezamová semínka, sójové boby, arašídy a pistácie obsahují určité množství CoQ10.
  • Oleje - Sójový, řepkový a olivový olej obsahují malé množství.
  • Špenát - vařený špenát obsahuje asi 2 mg na šálek.
  • Květák - jeden šálek vařeného květáku obsahuje zhruba 1 mg.
  • Pomeranče - jeden střední pomeranč obsahuje přibližně 1 mg.

Ačkoli tedy potraviny dodávají méně než doplňky stravy, zvýšení příjmu stravy z celých potravin může pomoci zvýšit nízké hladiny CoQ10 těm, kteří se obávají doplňování.

V současné době neexistují žádné studie, které by naznačovaly negativní vliv CoQ10 ve stravě na hladinu draslíku. Lidé s problémy s ledvinami by však měli být opatrní při konzumaci potravin s vysokým obsahem draslíku, jako je například maso z orgánů.

Zvyšuje CoQ10 obsah draslíku? Závěr

Na základě současných důkazů z klinických studií se zdá, že suplementace CoQ10 významně nemění sérové hladiny draslíku v dávkách do 200 mg/den.

CoQ10 sice může mírně zvyšovat hladinu draslíku v buňkách, ale nedochází k jeho vyčerpání v krevním řečišti, které by mohlo vést k problémům.

Zdá se, že v běžných dávkách je CoQ10 pro většinu lidí dobře snášen a bezpečný. Ti, kteří užívají léky ovlivňující hladinu draslíku nebo mají zhoršenou funkci ledvin, by však měli být opatrní a sledovat jeho hladinu u lékaře.

Zvýšení příjmu CoQ10 v potravě prostřednictvím potravin, jako je maso, ryby, ořechy a oleje, může pomoci zvýšit jeho nízkou hladinu, aniž by bylo nutné ho doplňovat. U osob s poruchou funkce ledvin však může být nutné omezit konzumaci masa z orgánů.

Celkově se na základě současných důkazů nezdá, že by CoQ10 výrazně zvyšoval hladinu draslíku v séru. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu, zejména při velmi vysokých dávkách nad 200 mg/den.

Klíčové poznatky:

  • CoQ10 je antioxidační doplněk užívaný pro zdraví srdce, energii a proti stárnutí.
  • Klinické studie ukazují, že CoQ10 při běžném dávkování do 200 mg/den významně nezvyšuje hladinu draslíku v krevním séru.
  • Bylo však pozorováno menší zvýšení intracelulárního draslíku. Je třeba provést další výzkum velmi vysokých dávek.
  • Zdá se, že většina lidí užívajících léky ovlivňující draslík CoQ10 dobře snáší. Ti, kteří mají problémy s ledvinami, by však měli být opatrní.
  • Zdroje potravy, jako je maso, ryby a oleje, poskytují CoQ10 bez nutnosti doplňování. Orgánové maso však může vyžadovat sledování draslíku.
  • O výhodách a nevýhodách užívání CoQ10 se poraďte s lékařem na základě svého zdravotního stavu a užívaných léků.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Koenzym Q10 zlepšuje krevní tlak a kontrolu glykémie: kontrolovaná studie u osob s diabetem 2. typu. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142 . https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464.

Kuklinski, B., Weissenbacher, E., & Fähnrich, A. (1994). Koenzym Q10 a antioxidanty u akutního infarktu myokardu. Molecular aspects of medicine, 15, s143-s147. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.

Langsjoen, P. H., Langsjoen, P. H., Folkers, K., Lyson, K., Muratsu, K., Lyson, T., & Langsjoen, P. H. (1990). Účinná a bezpečná léčba koenzymem Q10 u kardiomyopatie. Klinische Wochenschrift, 68(23), 583-590. https://doi.org/10.1007/BF01648949

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., & Folkers, K. (1985). Odpověď pacientů s kardiomyopatií třídy III a IV na léčbu ve slepé a zkřížené studii s koenzymem Q10. Proceedings of the National Academy of Sciences, 82(12), 4240-4244 . https://doi.org/10.1073/pnas.82.12.4240.

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649. https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008

Národní ústavy zdraví. (2021). Koenzym Q10. https://www.nccih.nih.gov/health/coenzymeq10

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Koenzym Q10 v léčbě hypertenze: metaanalýza klinických studií. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). Účinky koenzymu Q10 u časné Parkinsonovy choroby: důkaz zpomalení funkčního úpadku. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550 . https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541.

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: přehled jeho slibných účinků jako neuroprotektiva. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900020164

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?