Pomáhá CoQ10 při spánku?

Published:

Spánek je životně důležitý pro zdraví a pohodu. Bohužel mnoho lidí má problém s dostatkem kvalitního spánku. To může mít negativní dopad na hladinu energie, náladu, kognitivní funkce a dlouhodobé zdraví. Z tohoto důvodu lidé stále častěji hledají způsoby, jak spánek zlepšit.

Jedním z doplňků, který si získal pozornost pro své potenciální přínosy pro spánek, je koenzym Q10 (CoQ10). Tento článek se zabývá důkazy o tom, zda CoQ10 může pomoci zlepšit spánek.

Pomáhá CoQ10 při spánku?

Co je CoQ10?

CoQ10 je sloučenina podobná vitaminu, která se přirozeně vyskytuje v těle. V malém množství se nachází také v některých potravinách.

CoQ10 hraje klíčovou roli při výrobě energie a působí jako silný antioxidant v buňkách. Vaše tělo produkuje CoQ10, ale jeho hladina se začíná snižovat po 30. roce života.

Doplňky stravy s obsahem CoQ10 mohou být zdraví prospěšné tím, že zvyšují klesající hladiny. Doplňky stravy také zvyšují hladinu CoQ10 nad úroveň, kterou si tělo dokáže vyrobit samo.

Zde jsou některá klíčová fakta o CoQ10:

  • CoQ10 se také nazývá ubichinon, protože je všudypřítomný (nachází se všude) v buňkách.
  • Pomáhá vytvářet ATP, který dodává buňkám energii.
  • Hladinu CoQ10 lze zvýšit podáváním doplňků stravy.
  • Zdrojem potravy je maso, ryby, ořechy a semena.
  • Hladina CoQ10 se začíná snižovat po 30. až 40. roce života.
  • Statiny mohou také snižovat hladinu CoQ10.
  • Doplňky stravy CoQ10 mohou podporovat zdraví srdce, výkonnost při cvičení a plodnost.

Podívejme se nyní na důkazy o CoQ10 a spánku.

CoQ10 a spánek: Co říká výzkum?

Několik studií zkoumalo souvislosti mezi hladinou CoQ10 a kvalitou spánku. Zde je shrnutí současného výzkumu:

  • Pozorovací studie: Nižší hladiny CoQ10 v krvi jsou spojeny s horší kvalitou spánku, zejména u starších osob. Výzkumníci zjistili, že lidé trpící nespavostí mají tendenci mít nižší hladiny CoQ10 než lidé bez problémů se spánkem.
  • Studie na zvířatech: U potkanů bylo prokázáno, že CoQ10 zvyšuje REM spánek. Zvýšil také antioxidační aktivitu v mozku během spánku.
  • Zkoušky na lidech: Několik malých studií testovalo účinky suplementace CoQ10 na spánek u lidí.
    • V jedné studii užívalo 22 osob starších 50 let po dobu čtyř týdnů 100 mg CoQ10. CoQ10 zlepšil kvalitu spánku a snížil denní ospalost.
    • V jiné studii dostávalo 44 dospělých osob s nespavostí buď 200 mg CoQ10, nebo placebo denně po dobu čtyř týdnů. CoQ10 ve srovnání s placebem prodloužil dobu spánku a zvýšil jeho účinnost.
  • Omezení: Většina studií na lidech týkajících se CoQ10 a spánku byla malá. K potvrzení prospěšnosti jsou zapotřebí rozsáhlejší a důkladnější studie.

Současný výzkum celkově naznačuje, že suplementace CoQ10 může zlepšit spánek, zejména u osob s nízkou hladinou CoQ10, jako jsou starší lidé. K potvrzení tohoto tvrzení je však třeba provést rozsáhlejší studie.

Jak může CoQ10 zlepšit spánek

Vědci navrhli několik způsobů, jak by mohl CoQ10 pomoci zlepšit spánek:

  • Zvyšuje ATP pro buněčnou energii: CoQ10 je potřebný k produkci ATP, primárního zdroje energie pro buňky. Udržování zdravé hladiny ATP, zejména v mozkových buňkách, může podpořit regenerační spánek.
  • Chrání mozkové buňky: CoQ10 neutralizuje volné radikály a snižuje oxidační stres v mozku. Tento antioxidační účinek může chránit mozkové buňky a nervové dráhy, které se podílejí na regulaci spánku.
  • Zvyšuje hlad inumelatoninu: Některé výzkumy ukazují, že CoQ10 může zvýšit hladinu melatoninu. Melatonin je klíčový hormon, který reguluje cykly spánku a bdění.
  • Zlepšuje funkci mitochondrií: Mitochondrie produkují většinu tělesné energie ATP. CoQ10 zlepšuje zdraví mitochondrií, což může podpořit buněčnou bioenergetiku pro lepší spánek.
  • Zlepšuje průtok krve: CoQ10 může zlepšovat krevní oběh, což umožňuje lepší přísun kyslíku a živin do tkání v noci a omlazuje spánek.

K potvrzení mechanismů účinku CoQ10 na zlepšení spánku je však zapotřebí více klinických studií.

Dávkování CoQ10 pro spánek

Optimální dávka CoQ10 pro zlepšení spánku není známa. Na základě dosavadních výzkumů se však jako účinné jeví dávkování v rozmezí 100-200 mg denně.

U osob užívajících statiny může být nutné dávkování vyšší (až 500 mg denně). Statiny snižují hladinu CoQ10.

Pro optimální vstřebávání je také nejlepší užívat ho v rozdělených dávkách, například 100 mg dvakrát denně. Doplňky CoQ10 jsou také účinnější, pokud se užívají s jídlem obsahujícím tuk.

Stejně jako u všech doplňků stravy se doporučuje, abyste se před užíváním CoQ10 poradili se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte základní zdravotní potíže.

Způsobuje CoQ10 ospalost?

CoQ10 nepůsobí jako sedativum, po kterém byste se cítili unavení nebo ospalí.

Na rozdíl od doplňků stravy, jako je melatonin a hořčík, CoQ10 přímo nevyvolává ospalost. Místo toho se zaměřuje na podporu produkce buněčné energie a antioxidační aktivity, aby podpořil kvalitnější spánek.

CoQ10 by tedy neměl způsobovat ospalost během dne jako některé léky na spaní. Mnoho uživatelů uvádí, že se po užívání doplňků CoQ10 cítí více nabití energií.

Užívání CoQ10 příliš blízko před spaním však může u některých jedinců narušit spánek. Nejlepší je užívat ho dříve během dne.

Bezpečnost a vedlejší účinky CoQ10

CoQ10 je v doporučených dávkách většinou lidí dobře snášen. Nežádoucí účinky jsou vzácné, ale mohou zahrnovat:

  • Nespavost
  • Žaludeční nevolnost
  • Únava
  • Bolesti hlavy
  • Kožní vyrážky

Nejčastěji hlášeným nežádoucím účinkem je nespavost, i když není příliš častá. Užívání CoQ10 příliš pozdě během dne může některé lidi udržet vzhůru.

Jako antioxidant rozpustný v tucích může CoQ10 také interagovat s léky na ředění krve nebo chemoterapií. Před užíváním doplňků CoQ10 se vždy raději poraďte se svým lékařem.

Celkově má CoQ10 vynikající bezpečnostní profil a při běžně používaných dávkách je spojen s malým množstvím nežádoucích účinků. Přesto se doporučuje individuální lékařské poradenství.

Podtrženo, sečteno

První výzkumy naznačují, že suplementace CoQ10 může zlepšit kvalitu spánku, zejména u skupin, jako jsou starší lidé, kteří mají obvykle nízkou hladinu CoQ10. Zdá se, že působí tak, že zlepšuje buněčnou bioenergetiku a antioxidační aktivitu.

Stále je však zapotřebí větších a kvalitnějších klinických studií. Optimální dávkování a načasování suplementace také vyžaduje další výzkum.

CoQ10 je pro většinu lidí bezpečný a nežádoucí účinky jsou při běžném dávkování vzácné. Přesto je lepší se před užíváním doplňků CoQ10 poradit s lékařem.

Závěrem lze říci, že CoQ10 je slibný podpůrný prostředek pro spánek s dobrou bezpečností a potenciálem zlepšit spánek podporou buněčné produkce energie. Je třeba provést další výzkum, ale suplementace CoQ10 může být prospěšná pro určité skupiny, jako jsou starší lidé nebo osoby trpící nespavostí.

Klíčové body:

  • CoQ10 je antioxidant, který podporuje produkci buněčné energie a funkci mitochondrií.
  • Pozorovací studie spojují nízkou hladinu CoQ10 s horší kvalitou spánku.
  • Malé klinické studie zjistily, že suplementace CoQ10 může zlepšit dobu spánku, jeho efektivitu a kvalitu.
  • CoQ10 může zlepšit spánek zvýšením energie ATP, ochranou mozku, zvýšením hladiny melatoninu a zlepšením průtoku krve.
  • Dávka pro spánek je obvykle 100-200 mg denně, rozdělená do menších dávek.
  • CoQ10 přímo nezpůsobuje ospalost, ale naopak podporuje regenerační spánek.
  • CoQ10 je pro většinu lidí bezpečný, ale při vysokých dávkách může vzácně způsobit nežádoucí účinky, jako je nespavost.
  • Je třeba provést rozsáhlejší studie, ale CoQ10 je slibným pomocníkem při spánku, který může být prospěšný starším lidem a osobám trpícím nespavostí.

Pomáhá CoQ10 při spánku? Závěr

Souhrnně lze říci, že ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, současné poznatky naznačují, že doplňování CoQ10 může pomoci zlepšit kvalitu a délku spánku. Zdá se, že je obzvláště prospěšný pro starší dospělé, kteří mají tendenci mít vyčerpané hladiny CoQ10.

Účinky CoQ10 na produkci buněčné energie, mozkové funkce a hladinu melatoninu poskytují pravděpodobné mechanismy, jak může zlepšovat spánek. K potvrzení optimální strategie dávkování jsou však stále zapotřebí rozsáhlejší klinické studie.

Celkově lze říci, že CoQ10 je obecně bezpečný a dobře snášený doplněk stravy, který může být alternativní strategií pro podporu zdravého spánku, zejména v populaci s nízkým stavem CoQ10, jako jsou starší lidé. Každý, kdo uvažuje o užívání CoQ10, by se však měl nejprve poradit se svým lékařem.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?