Posiluje vás CoQ10?

Published:

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka podobná vitaminu, která se přirozeně vytváří v těle. Hraje zásadní roli při tvorbě energie a působí jako silný antioxidant. V posledních letech se doplňky stravy s obsahem CoQ10 stávají stále populárnějšími díky svým potenciálním zdravotním přínosům. Může vás však CoQ10 posílit? Podívejme se blíže na důkazy.

Může antioxidant CoQ10 skutečně zvýšit sílu? Přečtěte si, co říká věda o potenciálních ergogenních přínosech suplementace CoQ10.

Co je CoQ10?

CoQ10 je sloučenina, která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Podílí se na tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), který slouží jako hlavní zdroj energie v buňce. CoQ10 se nachází v každé buňce vašeho těla, ale zejména v orgánech s vysokými energetickými nároky, jako jsou srdce, ledviny a játra.

Část CoQ10 se v těle vytváří přirozeně a malé množství získáváme také z potravy. Dobrým zdrojem CoQ10 je maso a ryby. S přibývajícím věkem se však jeho hladina snižuje. Tento pokles je spojován s různými stavy souvisejícími s věkem.

Doplňky stravy CoQ10 mohou pomoci zvýšit hladinu CoQ10. Posílí vás však užívání doplňku CoQ10? Zde jsou dosavadní vědecké poznatky.

Jak může CoQ10 zvýšit sílu

Výzkum naznačuje, že CoQ10 může zlepšit sílu prostřednictvím několika klíčových mechanismů:

Zlepšená výroba energie

Díky podpoře syntézy ATP je CoQ10 nezbytný pro produkci energie. Pomáhá zásobovat buňky energií potřebnou pro svalovou kontrakci. Nízká hladina CoQ10 je spojena se sníženým množstvím energie ATP ve svalových tkáních.

Doplnění CoQ10 může zvýšit produkci energie ve svalových buňkách. Tento zvýšený svalový výkon se může projevit ve větší silové kapacitě.

Snížení oxidačního stresu

CoQ10 je silný antioxidant, který bojuje proti oxidačnímu stresu v buňkách. Oxidační stres znamená nerovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty v těle. Nadměrné hromadění volných radikálů z metabolismu a intenzivního cvičení může zhoršit regeneraci svalů.

CoQ10 pomáhá neutralizovat tyto škodlivé volné radikály. To může snížit oxidační poškození svalových vláken způsobené intenzivním tréninkem a cvičením. Minimalizace oxidačního stresu pomáhá svalům rychleji se zotavit pro další tréninky.

Zlepšená funkce mitochondrií

Mitochondrie produkují v buňkách energii ATP. CoQ10 je vysoce koncentrován v mitochondriích, kde podporuje energetický metabolismus.

Výzkumy ukazují, že při nízké hladině CoQ10 dochází ke zhoršení funkce mitochondrií. To negativně ovlivňuje výkonnost svalů. Zdá se, že doplňování CoQ10 zvyšuje oxidační kapacitu mitochondrií a zvyšuje tvorbu energie.

Zlepšením účinnosti mitochondrií pomáhá CoQ10 oddálit svalovou únavu, takže můžete trénovat intenzivněji a déle.

Protizánětlivé účinky

Namáhavé cvičení často vyvolává v těle zánětlivou reakci. Zatímco akutní zánět je normální součástí obnovy a růstu svalů, nadměrný nebo dlouhodobý zánět narušuje regeneraci.

Některé výzkumy naznačují, že CoQ10 působí protizánětlivě tím, že snižuje množství prozánětlivých cytokinů. Omezení zánětu vyvolaného cvičením může umožnit rychlejší regeneraci mezi tréninky.

Ukazuje výzkum, že suplementace CoQ10 zvyšuje sílu?

Doplnění CoQ10 má sice teoretický smysl pro zlepšení síly, ale co říká výzkum?

Bohužel neexistuje mnoho kontrolovaných studií, které by zkoumaly účinky CoQ10 na fyzickou výkonnost u mladých zdravých jedinců. Několik zpráv však naznačuje, že suplementace může zvýšit sílu:

  • Studie z roku 2015 testovala kombinaci CoQ10 a dalších antioxidantů u 20 elitních fotbalistů. Po 30 dnech došlo k výraznému zlepšení výkonnosti.
  • Ve studii z roku 2013 užívalo 18 amatérských boxerů během tréninku po dobu 7 týdnů denně CoQ10 nebo placebo. Ve skupině s CoQ10 byla během cvičení zaznamenána nižší hladina laktátu a tepová frekvence, což svědčí o menší únavě.
  • Malá studie z roku 2010 zjistila, že dvoutýdenní suplementace CoQ10 snižuje poškození a bolestivost svalů po opakovaných sprintech u mladých aktivních mužů.
  • U starších dospělých s nedostatkem CoQ10 se po doplnění zlepšila fyzická výkonnost, včetně zvýšení výkonu při maximální svalové námaze.

Ačkoli jsou tyto studie slibné, jsou omezeny malými vzorky. K potvrzení toho, zda CoQ10 přímo zvyšuje svalovou sílu, jsou zapotřebí větší a dlouhodobější studie. Současné poznatky však naznačují, že u některých jedinců může mít účinek na zvýšení výkonnosti.

Dávkování CoQ10 pro zvýšení síly

Pro CoQ10 a silový trénink neexistuje všeobecně uznávané dávkování. Většina studií však používá dávkování mezi 100 mg až 300 mg denně. Lidé, kteří již mají nedostatek CoQ10, mohou mít prospěch z dávek na spodní hranici tohoto rozmezí.

Některé výzkumy naznačují, že rozdělení denní dávky do menších dávek v průběhu dne by mohlo zlepšit vstřebávání. Například 100 mg třikrát denně.

Pomoci může také načasování dávek v závislosti na cvičení. Užívání CoQ10 asi hodinu před silovým tréninkem umožňuje, aby jeho hladina v krvi dosáhla vrcholu, když ho nejvíce potřebujete. Optimální načasování a frekvence dávkování však vyžadují další výzkum.

Stejně jako u jiných doplňků se doporučuje začít s nízkou dávkou a pomalu ji zvyšovat a zároveň sledovat účinky a vedlejší účinky. Úzce spolupracujte se svým poskytovatelem zdravotní péče, abyste našli nejvhodnější protokol užívání CoQ10.

Další potenciální výhody výkonu

Kromě potenciálního zvýšení svalové síly nabízí CoQ10 podle nových výzkumů i další výhody pro fyzickou výkonnost:

  • Zvýšená tolerance cvičení - delší výdrž před vyčerpáním při aerobním a anaerobním cvičení.
  • Snížení vnímané námahy - pocit, že při cvičení musíte vynaložit menší úsilí.
  • Rychlejší zotavení srdeční frekvence - návrat k normální srdeční frekvenci je po intenzivním tréninku rychlejší.
  • Zlepšená účinnost dýchání - výměnný poměr dýchacích cest je vyšší, což znamená lepší využití kyslíku.
  • Zvýšená oxidace tuků - jako palivo se spaluje více tuků a šetří se zásoby glykogenu.
  • Snížení hladiny laktátu v krvi - Snížení akumulace laktátu může oddálit nástup únavy.
  • Větší nasycení svalů kyslíkem - více kyslíku dodávaného do pracujících svalů.
  • Zlepšená regenerace po cvičení - rychlejší zotavení mezi tréninky.

I když je třeba provést další výzkum, tyto ukazatele naznačují, že CoQ10 může napomáhat výkonnosti v různých sportech a typech sportovního tréninku.

Je CoQ10 bezpečný?

U zdravých dospělých je CoQ10 považován za velmi bezpečný, a to i ve vysokých dávkách. Nejčastěji hlášenými nežádoucími účinky jsou žaludeční potíže, ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a průjem. Tyto mírné gastrointestinální potíže naštěstí obvykle ustupují při dalším užívání.

Vzácně může CoQ10 u citlivých jedinců způsobit bolesti hlavy nebo nespavost. Je také důležité si uvědomit, že CoQ10 může interagovat s léky na ředění krve, jako je warfarin.

Celkově neexistují žádné silné důkazy o závažných nežádoucích účincích. Existují však určitá bezpečnostní hlediska:

  • Pokud jste těhotná, kojíte nebo trpíte onemocněním jater, cukrovkou či jinými zdravotními potížemi, poraďte se před užíváním CoQ10 se svým lékařem.
  • Pozor na doplňky CoQ10, které obsahují také vitaminy A, E a K, které mohou vyžadovat lékařské sledování.
  • Držte se renomovaných značek, které dodržují správnou výrobní praxi (GMP).
  • Začněte s nízkými dávkami a pomalu je zvyšujte, abyste zjistili toleranci.
  • Užívejte s jídlem, abyste minimalizovali případné žaludeční potíže.

Při zodpovědném užívání je CoQ10 považován za velmi málo rizikový pro zdravé dospělé osoby, které chtějí zvýšit výkonnost. Pokud však máte obavy, poraďte se se svým lékařem.

Souhrn

CoQ10 je základní živina, která podporuje produkci buněčné energie a chrání buňky před oxidačním poškozením. Zlepšením tvorby energie ve svalových tkáních může suplementace CoQ10 zvýšit silové schopnosti a fyzickou výkonnost.

Předběžný výzkum ukazuje slibné posilující účinky CoQ10 u sportovců a starších osob. Současné důkazy jsou však stále omezené. Stále jsou zapotřebí rozsáhlejší a důkladnější studie.

Dávky CoQ10 v rozmezí 100-300 mg denně se zdají být bezpečné a dobře snášené pro krátkodobé užívání. Při hledání vhodného protokolu však spolupracujte se svým lékařem nebo dietologem.

I když je třeba provést další výzkum, CoQ10 se ukazuje jako bezpečný doplněk, který může poskytnout ergogenní výhodu pro svalový výkon. Pokud hledáte přírodní prostředek pro zvýšení výkonu, stojí CoQ10 za zvážení. Výsledky se však budou u jednotlivých osob pravděpodobně lišit.

Posiluje vás CoQ10? Závěr

Souhrnně lze říci, že důkazy naznačují, že CoQ10 může mít potenciální přínos pro sílu a výkonnost díky své roli v produkci energie, antioxidační aktivitě, redukci zánětu a funkci mitochondrií. Současný výzkum je však omezený a je třeba provést další studie na mladé zdravé populaci.

Dávky CoQ10 v rozmezí 100-300 mg denně se zdají být pro krátkodobou suplementaci poměrně bezpečné. Nejlepší je však poradit se s praktickým lékařem, abyste zjistili, zda je CoQ10 vhodný pro vaše individuální potřeby. Ačkoli se CoQ10 slibně uplatňuje ve sportu, je stále zapotřebí přesvědčivějších údajů, aby bylo možné jednoznačně tvrdit, že CoQ10 definitivně zvyšuje svalovou sílu a fyzickou výkonnost. Další výzkumy u sportovců a aktivních jedinců pomohou objasnit, zda CoQ10 splňuje svůj potenciál ergogenní podpory.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?