Jaký nedostatek vitamínů způsobuje nízké libido?

Published:

Pocit trvalého nedostatku touhy nebo zájmu o sexuální aktivitu je znepokojující problém, který může mít negativní dopad na pohodu a vztahy.

Jaký nedostatek vitamínů způsobuje nízké libido?

Nízké libido, známé také jako nízká sexuální touha, je poměrně časté. Studie odhadují, že více než 30 % mužů a až 43 % žen někdy zažívá obtěžující nízkou sexuální touhu.

Příčiny nízkého libida jsou složité a zahrnují kombinaci fyzických, psychických a emocionálních faktorů a faktorů životního stylu. Mohou k tomu přispívat hormonální změny, stres, deprese, zdravotní potíže, léky, špatný obraz těla, únava, problémy ve vztazích a výživa.

Jednou z odstranitelných příčin nízkého libida je prostý nedostatek vitamínů. Některé vitaminy hrají klíčovou roli při udržování normální sexuální touhy a fungování.

Nedostatek těchto důležitých mikroživin může snížit libido. Identifikace a léčba nedostatku vitamínů může pomoci oživit váš sexuální apetit.

Nedostatek vitaminu D a nízké libido

Jedním z nejčastějších nedostatků vitaminů spojených s nízkou sexuální touhou je nedostatek vitaminu D.

Vitamin D se někdy označuje jako "sluneční vitamin", protože kůže vytváří vitamin D, když je vystavena ultrafialovému slunečnímu záření. Přesto je jeho nedostatek velmi rozšířený a odhaduje se, že 1 miliarda lidí na celém světě má nízkou hladinu tohoto důležitého vitaminu.

Zde je přehled přesvědčivých souvislostí mezi vitaminem D a libidem:

  • Nedostatek vitaminu D souvisí se sníženou hladinou testosteronu u mužů a nižší hladinou estrogenu a progesteronu u žen. Tyto pohlavní hormony silně ovlivňují sexuální touhu.
  • Mnohé studie prokázaly, že doplňování vitaminu D zvyšuje u mužů hladinu testosteronu, který hraje klíčovou roli v libidu a sexuální výkonnosti.
  • Výzkum zjistil, že ženy s nízkým libidem mají často nedostatečnou hladinu vitaminu D. Náprava jeho nedostatku prostřednictvím doplňků stravy vede ke zlepšení sexuálních funkcí.
  • Jedna studie zjistila, že 65 % žen před menopauzou s hypoaktivní poruchou sexuální touhy, která je definována jako nedostatek nebo absence sexuálních fantazií a touhy po sexuální aktivitě způsobující potíže, mělo nedostatek vitaminu D.
  • Studie na zvířatech také uvádějí souvislost mezi stavem vitaminu D a sexuálním chováním, které souvisí s hladinou estrogenu a expresí genů v určitých oblastech mozku.

Vědecké důkazy jasně ukazují, že nízká hladina vitaminu D přispívá k nízké hladině testosteronu, nerovnováze pohlavních hormonů a sexuálním dysfunkcím, jako je nízké libido, u mužů i žen.

Jaký nedostatek vitamínů způsobuje nízké libido? Výzkum ukazuje na nedostatek vitaminu D jako na velmi rozšířenou a napravitelnou příčinu nízké sexuální touhy.

Příznaky nedostatku vitaminu D

Nízké libido může být jedním z prvních výrazných příznaků suboptimálního stavu vitaminu D. Nedostatek však může způsobit i řadu dalších nenápadných příznaků, než se vyvine zjevnější onemocnění.

Zde jsou uvedeny některé běžné příznaky nedostatku vitaminu D:

  • Únava, nízká motivace a změny nálad, jako je deprese.
  • Bolesti kostí a svalová slabost
  • Zhoršené hojení ran a delší doba rekonvalescence po nemoci
  • Vypadávání vlasů
  • Opakované infekce v důsledku oslabené funkce imunitního systému
  • Úbytek kostní hmoty a stavy jako osteoporóza a křivice.

Dlouhodobě neléčená nedostatečná hladina vitaminu D významně zvyšuje riziko závažných zdravotních problémů:

  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Hypertenze
  • Diabetes
  • Roztroušená skleróza
  • Některé druhy rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, prostaty a prsu.
  • Autoimunitní poruchy
  • Neurologické stavy, jako je Alzheimerova choroba, demence a Parkinsonova choroba.

Vzhledem k nejasným a nespecifickým příznakům zůstává nedostatek vitaminu D často nediagnostikován, dokud se neobjeví závažnější zdravotní problémy. K odhalení nedostatku v počátečních stadiích je nezbytné testování hladiny vitaminu v krvi.

Co způsobuje nedostatek vitaminu D?

Jaké jsou běžné důvody, proč může být hladina vitaminu D natolik nízká, že může způsobit nízké libido a další problémy?

Nedostatečné vystavení slunečnímu světlu

Příliš mnoho času stráveného v místnosti a nedostatek slunečního záření je hlavní příčinou nedostatku vitaminu D. Pro udržení zdravé hladiny vitaminu D se snažte dvakrát až třikrát týdně vystavit přímému slunečnímu záření v délce 10-30 minut. Tmavší pokožka vyžaduje pro tvorbu vitaminu D více slunečního záření.

Nadměrné používání opalovacích krémů

Přestože je opalovací krém důležitý pro prevenci rakoviny kůže, jeho intenzivní nebo nesprávné používání může blokovat UV záření potřebné pro syntézu vitaminu D v kůži. Vyberte si opalovací krém s mírným ochranným faktorem SPF 15-30 a nanášejte jej v tenké vrstvě.

Nedostatečný příjem stravy

Jen velmi málo potravin přirozeně obsahuje vitamin D. Hlavním zdrojem jsou tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky, vaječné žloutky, oleje z rybích jater a některé druhy hub. Obohacené potraviny, jako je mléko, sójové mléko, jogurt, pomerančový džus a obiloviny, obsahují určité množství vitaminu D, ale často v relativně nízkém a nedostatečném množství.

Obezita

Nadbytek tělesného tuku váže a stahuje vitamin D do tukové tkáně, takže se ho do krevního oběhu dostává méně. Obézní jedinci potřebují 2-3krát vyšší příjem vitaminu D než lidé s normální hmotností. Hubnutí může pomoci uvolnit uložený vitamin D.

Stárnutí

S přibývajícím věkem se v kůži snižuje účinnost produkce vitaminu D ze slunečního záření. Také ledviny přeměňují méně vitaminu D na jeho aktivní formu. Tyto změny související s věkem zvyšují pravděpodobnost jeho nedostatku.

Některé léky

Některé léky jsou spojeny s nižší hladinou vitaminu D. Patří mezi ně projímadla, statiny, steroidy, léky na hubnutí, léky na záchvaty, léčba HIV a léky na léčbu vysoké hladiny vápníku v krvi.

Poruchy trávení

Malabsorpční problémy, celiakie, Crohnova choroba a nealkoholické ztukovatění jater mohou zhoršovat vstřebávání vitaminu D a zvyšovat riziko jeho nedostatku.

Genetika

Někteří lidé zdědili geny, které snižují aktivaci a dostupnost vitaminu D v těle. Určité genetické rozdíly vysvětlují, proč je nedostatek vitaminu D častější u Afroameričanů, Hispánců a původních obyvatel Ameriky.

Rozšířený nedostatek vitaminu D souvisí s nedostatečným sluněním, příjmem potravy, léky a zdravotním stavem. Nedostatek se stal celosvětovou epidemií, což podtrhuje význam testování a léčby.

Souvislost mezi vitaminem D a pohlavními hormony

Proč přesně souvisí nízká hladina vitaminu D s nízkým libidem a problémy se sexuální výkonností u mužů a žen? Výzkum odhalil některé specifické způsoby, jakými vitamin D ovlivňuje biologii pohlavních hormonů:

  • Zvyšuje hladinu testosteronu: Více studií prokázalo, že suplementace vitaminem D účinně a bezpečně zvyšuje hladinu testosteronu u mužů. Tento mužský pohlavní hormon má zásadní význam pro libido, vzrušení, sexuální funkce a udržení plodnosti.
  • Reguluje estrogen a progesteron: Vitamin D ovlivňuje produkci estrogenu a progesteronu u žen. Tyto klíčové ženské pohlavní hormony řídí menstruační cykly, ovulaci, sexuální vývoj a zdraví kostí. Nedostatek vitaminu D narušuje hormonální rovnováhu.
  • Zlepšuje zdraví spermií: U mužů hraje vitamin D různé role v podpoře syntézy testosteronu, kvality spermatu a počtu, struktury a pohyblivosti spermií. Jeho nedostatek zhoršuje mužskou plodnost.
  • Zvyšuje androgenní receptory: Vitamín D může zvýšit počet androgenních receptorů, na které se testosteron může vázat, což zvyšuje jeho biologické účinky. To může zvýšit libido a sexuální výkonnost.
  • Ovlivňuje ovulaci: Vitamin D pomáhá regulovat ovulaci a plodnost u žen. Podle studií mají ženy s dostatečnou hladinou vitaminu D vyšší úspěšnost otěhotnění než ženy s jeho nedostatkem.
  • Ovlivňuje expresi estrogenových receptorů: Vitamin D ovlivňuje aktivaci estrogenových receptorů v celém těle. To má rozsáhlé účinky na reprodukční zdraví. Nedostatek může snížit aktivitu estrogenových receptorů.

Zdravá hladina vitaminu D má různorodý vliv na hormony, plodnost a sexuální funkce a poskytuje biologický základ pro normální a zdravé libido a sexuální život.

Diagnostika nízké hladiny vitaminu D

Jediný způsob, jak přesně zjistit stav vitaminu D, je jednoduchý krevní test.

Tento test měří hlavní zásobní formu vitaminu D v těle známou jako 25-hydroxyvitamin D. Optimální hladina pro zdraví a libido se pohybuje mezi 50-80 ng/ml.

Hodnota pod 30 ng/ml je považována za nedostatečnou, zatímco hodnota mezi 30-50 ng/ml je nedostatečná. Testování je jediným způsobem, jak nedostatek odhalit, protože příznaky nemusí být zjevné, zejména v počátečních stadiích.

Pokud pociťujete únavu, problémy s náladou, častou nemocnost, vypadávání vlasů, bolesti kostí, svalovou slabost nebo nízké libido, poraďte se se svým lékařem a nechte si vyšetřit hladinu vitaminu D. Skupiny s vysokým rizikem nedostatku vitaminu, jako jsou starší lidé, lidé tmavší pleti, obézní lidé a lidé s poruchami vstřebávání, by měli testování upřednostnit.

V případě nedostatku je zlepšení hladiny vitaminu D pod lékařským dohledem jednoduché, bezpečné a účinné. Léčba obvykle zahrnuje rozumné vystavování se slunečnímu záření spolu s doplňky vitaminu D v přiměřených dávkách.

V závislosti na stupni nedostatku je k obnovení normální hladiny obvykle zapotřebí 1 000 IU až 10 000 IU vitaminu D denně. Užívání doplňků stravy s tučnými potravinami zlepšuje vstřebávání. Opakované krevní testy pomáhají sledovat pokrok.

Zdravé způsoby optimalizace hladiny vitaminu D

Zde jsou některá opatření týkající se životního stylu, která vám pomohou udržet optimální stav vitaminu D pro podporu libida, zdraví a pohody:

Pravidelné bezpečné vystavování se slunci

Snažte se 2-3krát týdně vystavit nechráněnou pokožku slunci po dobu 10-30 minut v době největšího slunečního svitu. Tmavší než světlá pleť může potřebovat 30 minut až hodinu nebo více. Dávejte pozor, abyste se nespálili.

Užívání doplňků vitaminu D

Perorální doplňky vitaminu D účinně dodávají koncentrované dávky. Hledejte D3 nebo cholekalciferol, nejlépe v oleji pro lepší vstřebávání. Potřebná dávka závisí na hladině v krvi a faktorech, jako je obezita.

Jezte potraviny bohaté na vitamin D

Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby, jako je losos a makrela, oleje z rybích jater, vaječné žloutky a houby. Obohacené mléko a rostlinná mléka, cereálie, jogurty a pomerančový džus mohou poskytnout menší množství.

Udržování zdravé hmotnosti

Nadváha zadržuje vitamin D v tukových buňkách. Snížením nadbytečných kilogramů se uvolní uložený vitamin D a pomůže odstranit jeho nedostatek.

Kontrola léků

Poraďte se o svých lécích s lékařem a nechte si sledovat jejich hladinu. Úprava dávkování nebo užívání doplňků stravy může pomoci neutralizovat účinky léků na vitamin D.

Zvažte terapii světlem UVB

Pro ty, kteří se nemohou dostatečně slunit, lze doma bezpečně zvýšit hladinu vitaminu D pomocí UVB lamp, které vyzařují terapeutické vlnové délky.

Získat testování

Jediný způsob, jak si potvrdit svůj stav, je nechat si udělat krevní test na 25-hydroxyvitamin D. Pravidelné opakování testů pomáhá vyhodnotit léčbu a přizpůsobit suplementaci.

Obnovení optimální hladiny vitaminu D je snadné díky pobytu na slunci, stravě bohaté na vitamin D a doplňkům stravy podle potřeby. Správné testování a sledování zajišťuje účinnost léčby.

Souhrn

  • Nízké libido je složitý problém, ale jednou z možných příčin je prostý nedostatek vitaminu D, který je celosvětově velmi častý.
  • Vitamin D hraje klíčovou roli v regulaci produkce pohlavních hormonů, pohlavního vývoje, kvality spermií, plodnosti a sexuálních funkcí.
  • U mužů i žen souvisí nízká hladina vitaminu D s nerovnováhou testosteronu, estrogenu a dalších pohlavních hormonů, které snižují libido.
  • Náprava nedostatku vitaminu D prostřednictvím bezpečného vystavení se slunečnímu záření, potravinových zdrojů a doplňků může pomoci obnovit normální hladinu hormonů a oživit sexuální apetit.
  • Testování hladiny vitaminu D v krvi je klíčové, protože zpočátku může být jediným zjevným příznakem nízké libido. Pokud vám hrozí jeho nedostatek nebo máte problémy se sexuálním zdravím, nechte se otestovat.
  • Spolupracujte se svým lékařem a využijte testování vitaminu D jako vodítko pro vhodnou léčbu. Optimalizace stavu vitaminu D poskytuje biologickou podporu pro silné libido a sexuální zdraví.

Nedostatek vitaminu D jako regulátoru pohlavních hormonů je častou, ale napravitelnou příčinou nízkého libida. Pokud vás trápí pokles libida, zaujměte aktivní přístup k posouzení a zlepšení stavu vitaminu D. Zvýšení nízké hladiny může často znovu nastartovat sexuální touhu a fungování.

Jaký nedostatek vitamínů je spojen s nízkým libidem?

Nedostatek vitaminu D je silně spojen s nízkým libidem.

  • Vitamin D pomáhá regulovat produkci pohlavních hormonů u mužů i žen. Nízká hladina souvisí s nerovnováhou testosteronu, estrogenu a progesteronu.
  • Studie ukazují, že suplementace vitaminem D zvyšuje hladinu testosteronu a zlepšuje sexuální funkce.
  • Až 65 % žen s nízkým libidem trpí nedostatkem vitaminu D. Úprava hladiny D zlepšuje libido.
  • Vitamin D podporuje plodnost, zdraví spermií, hormonální rovnováhu a sexuální výkonnost. Jeho nedostatek zhoršuje sexuální zdraví.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D?

Příznaky nedostatku vitaminu D mohou zahrnovat:

  • Únava, změny nálady a deprese
  • Svalová slabost a úbytek kostní hmoty
  • Častější onemocnění a infekce
  • Vypadávání vlasů a pomalé hojení ran
  • Bolesti kostí a zad
  • Nízké libido

Nedostatek často způsobuje nejasné nebo žádné příznaky v raných stadiích. K potvrzení je nutné provést vyšetření hladiny vitaminu D v krvi.

Co způsobuje nedostatek vitaminu D?

Mezi běžné příčiny nedostatku vitaminu D patří:

  • Nedostatečné vystavení slunci
  • Opalovací krém blokující UV záření
  • Omezené zdroje stravy, jako jsou tučné ryby, vaječné žloutky, obohacené potraviny.
  • Obezita
  • Stárnutí
  • Některé léky
  • Poruchy malabsorpce
  • Tmavší odstíny pleti

Rozsáhlý nedostatek vitaminu D se stal epidemií, která postihuje přibližně 1 miliardu lidí na celém světě.

Jak se léčí nedostatek vitaminu D?

Léčba nedostatku vitaminu D zahrnuje:

  • 10-30 minut přímé sluneční expozice 2-3krát týdně.
  • Užívání perorálních doplňků vitaminu D - dávkování závisí na hladině v krvi
  • Konzumace potravin bohatých na vitamin D, jako je losos, makrela, vejce, obohacené mléko.
  • Ztráta nadváhy v případě obezity
  • Zvážení terapie UVB světlem, pokud je expozice slunci nedostatečná.

Testování hladin v krvi je vodítkem pro správnou suplementaci a monitorování.

Jak může obnovení hladiny vitaminu D pomoci při nízkém libidu?

Optimalizace hladiny vitaminu D přináší několik výhod:

  • Zvyšuje hladinu testosteronu a reguluje pohlavní hormony
  • Podporuje plodnost, zdraví spermií a sexuální výkonnost
  • Přispívá k energii, náladě, síle svalů a kostí.
  • Posiluje imunitu a celkovou pohodu

Náprava nedostatku poskytuje biologickou podporu pro oživení libida a zlepšení sexuálního zdraví.

Body s sebou

  • Nedostatek vitaminu D je rozšířenou, ale napravitelnou příčinou nízkého libida.
  • Vitamin D je nezbytný pro regulaci pohlavních hormonů, plodnost a sexuální funkce.
  • Klíčem k odhalení a léčbě nedostatku je vyšetření hladiny v krvi.
  • Zvyšování nízké hladiny vitaminu D často obnovuje libido spolu s celkovým zdravím

Pokud se potýkáte s nízkou sexuální touhou, poraďte se se svým lékařem o testování a léčbě vitaminu D.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?