Co nejvíce ovlivňuje libido?

Published:

Zdravé libido je důležité pro celkovou pohodu a sexuální uspokojení. Vaše libido však může ovlivnit mnoho faktorů, a to jak pozitivně, tak negativně. Pochopení nejvlivnějších vlivů na libido vám může pomoci provést změny životního stylu, které optimalizují vaši sexuální touhu.

Co nejvíce ovlivňuje libido?

Hormony hrají důležitou roli

Hladiny hormonů mají významný vliv na libido mužů i žen.

Testosteron je klíčovým hormonem, který zvyšuje sexuální apetit u mužů. Nízká hladina testosteronu může snižovat libido. Stavy, jako je hypogonadismus, který způsobuje nízkou hladinu testosteronu, mohou výrazně snížit sexuální touhu muže.

U žen ovlivňuje hladina estrogenu a progesteronu sexuální touhu. Nižší hladina estrogenu během perimenopauzy a menopauzy často způsobuje pokles libida ženy.

Problémy se štítnou žlázou, jako je hypotyreóza nebo hypertyreóza, také ovlivňují produkci hormonů. Nadměrná nebo nedostatečná činnost štítné žlázy může narušit hladinu testosteronu a estrogenu.

Máte dostatek spánku?

Nedostatečný spánek má negativní dominový efekt na libido. Únava snižuje hladinu energie a motivaci k sexu.

Dlouhodobý nedostatek spánku také narušuje hormonální regulaci. Při nedostatku spánku klesá produkce testosteronu. A studie ukazují, že se zvyšuje hladina kortizolu, což může snižovat libido.

Snažte se spát 7-9 hodin kvalitního spánku za noc. Zlepšete svou spánkovou hygienu dodržováním rozvrhu, omezením času stráveného u obrazovky před spaním a vytvořením optimálního prostředí pro spánek.

Stres a duševní zdraví hrají roli

Psychologické faktory, jako je stres, úzkost a deprese, běžně potlačují libido. Problémy s duševním zdravím ztěžují náladu na sex.

Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který snižuje produkci testosteronu.

Hledání zdravých způsobů zvládání stresu prostřednictvím cvičení, meditace, sociálních kontaktů nebo terapie může pomoci minimalizovat účinky snižující libido.

Zdravotní stavy ovlivňují libido

Některé zdravotní stavy a jejich léčba mohou negativně ovlivnit sexuální apetit.

Diabetes často přispívá k sexuálním dysfunkcím, jako je nízké libido u mužů i žen. Špatná kontrola hladiny cukru v krvi může poškodit nervy a cévy potřebné pro optimální sexuální reakci.

Kardiovaskulární onemocnění omezuje průtok krve, což může bránit vzrušení. Sexuální problémy mohou způsobovat také některé léky na krevní tlak a srdce, jako jsou beta-blokátory.

Libido a sexuální funkce běžně ovlivňují také artritida, chronická bolest, rakovina a neurologické stavy.

Nezdravé životní návyky omezují libido

Nezdravý životní styl se může nakonec podepsat na vaší sexuální touze. Nedostatek fyzické aktivity, špatná strava a nadměrná konzumace alkoholu negativně ovlivňují libido.

Obezita a nadváha snižují hladinu testosteronu a sexuální touhu.

Kouření zužuje cévy a zhoršuje průtok krve nezbytný pro vzrušení.

Nadměrné pití alkoholu může snížit produkci testosteronu, snížit sexuální touhu a ztížit vzrušení.

Jak zlepšit nízké libido

Pokud vaše libido potřebuje povzbudit, zaměřte se na odstranění příčin. Poraďte se se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli zdravotní potíže ovlivňující vaši sexuální touhu.

Optimalizujte své hormony pomocí stravy, cvičení, zvládání stresu a správného spánku. Vyhněte se kouření a nadměrnému pití alkoholu. Zůstaňte společensky a duševně angažovaní, abyste si zlepšili náladu.

Zvažte doplňky zvyšující libido, jako je maca, tribulus, zinek a pískavice řecké seno. Pomoci mohou také bylinné přípravky jako ženšen, johimbin a ginkgo.

Pokud váš sexuální život narušují problémy ve vztahu nebo duševní zdraví, neváhejte vyhledat odbornou pomoc terapeuta.

Souhrn

Hladina libida v průběhu času kolísá v důsledku hormonálních změn, zdravotního stavu, úrovně stresu, léků a faktorů životního stylu. Věnování pozornosti tomu, co konkrétně ovlivňuje vaši sexuální touhu, umožňuje najít řešení, jak získat zpět uspokojivé libido.

Často kladené otázky o Libidu

Co je libido?

Libido označuje celkový sexuální apetit nebo touhu po sexuální aktivitě. Řídí spontánní touhu i reakci na sexuální stimulaci. Libido se u jednotlivých osob liší a může v průběhu času kolísat.

Jaké faktory ovlivňují libido?

Libido může ovlivnit mnoho faktorů, včetně:

  • Hormony: Změny testosteronu, estrogenu a progesteronu významně ovlivňují libido.
  • Zdravotní potíže: Chronická onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby, rakovina a artritida, často ovlivňují libido.
  • Léky: Některé léky na předpis, například antidepresiva a léky na krevní tlak, mohou potlačovat sexuální apetit.
  • Duševní zdraví: Stres, úzkost a deprese běžně snižují libido.
  • Kvalita spánku: Únava a nedostatek spánku snižují libido tím, že narušují hormonální regulaci.
  • Strava: Špatná výživa negativně ovlivňuje hladinu energie a hormonální rovnováhu. Obezita je také spojena s nižší hladinou testosteronu.
  • Cvičení: Nedostatek fyzické aktivity může přispívat k nízkému libidu. Cvičení pomáhá regulovat hmotnost, zvyšuje energii a vyrovnává hormony.
  • Alkohol a kouření: Nadměrné pití a kouření zužuje cévy a zhoršuje vzrušivost. Oba návyky také snižují produkci testosteronu.

Jak hormony ovlivňují libido?

Pohlavní hormony jako testosteron, estrogen a progesteron přímo ovlivňují sexuální touhu a fungování:

  • Testosteron hraje hlavní roli v regulaci mužského libida. Nízká hladina testosteronu neboli hypogonadismus podstatně snižuje mužskou sexuální touhu.
  • Hladina estrogenu je u žen hnací silou libida. Snížení estrogenu v perimenopauze a menopauze vede k vaginální suchosti a snížení libida.
  • Progesteron ovlivňuje sexuální touhu a vzrušení žen. Změna hladiny progesteronu během menstruačního cyklu ovlivňuje ženské libido.

Mohou léky snížit libido?

Ano, je známo, že některé léky na předpis mohou potenciálně snižovat libido tím, že ovlivňují hladiny hormonů, průtok krve nebo duševní zdraví:

  • Hormonální antikoncepce s vysokým obsahem progesteronu může u některých žen potlačovat libido.
  • Antidepresiva jako SSRI a MAOI mají účinky snižující libido u mužů i žen.
  • Léky na vysoký krevní tlak včetně diuretik a beta-blokátorů mohou ztěžovat vzrušení.
  • U některých léků proti fibromyalgii a záchvatům je jako vedlejší účinek uvedeno také snížené libido.

Jak obezita ovlivňuje libido?

Obezita a nadváha mají tendenci snižovat libido prostřednictvím několika mechanismů:

  • Nadbytek tukové tkáně zvyšuje přeměnu testosteronu na estrogen, což snižuje hladinu testosteronu.
  • Zánět způsobený obezitou může poškodit cévy a omezit průtok krve nezbytný pro vzrušení.
  • Obezita zvyšuje riziko zdravotních potíží, jako je cukrovka a srdeční choroby, které mají vliv na sexuální funkce.
  • Nadměrná hmotnost může negativně ovlivnit obraz těla, sebevědomí a chuť na sex.

Hubnutí pomocí diety a cvičení pomáhá vyrovnat hormony, zlepšit sebevědomí a snížit zdravotní problémy související s obezitou.

Jaké změny životního stylu mohou zlepšit libido?

Přijetí zdravějších životních návyků představuje jeden z nejbezpečnějších a nejudržitelnějších způsobů, jak optimalizovat libido:

  • Pravidelným cvičením snižujete stres, zvyšujete energii a sebevědomí, pomáháte hubnout a vyrovnáváte hormony.
  • Jezte výživnou, vyváženou stravu s vysokým obsahem libových bílkovin, zdravých tuků a čerstvých produktů, které dodávají tělu energii.
  • Zvládejte stres pomocí jógy, meditace, masáží, poradenství nebo jiných relaxačních technik.
  • Zlepšete kvalitu spánku tím, že budete dodržovat stanovený čas spánku a bdění a omezíte konzumaci alkoholu a sledování obrazovky před spaním.
  • Přestaňte kouřit, abyste zlepšili průtok krve a kardiovaskulární funkce.
  • Alkohol pijte pouze s mírou, abyste nenarušili hladinu hormonů.

Kdy byste měli navštívit lékaře kvůli nízkému libidu?

Pokud nízké libido přetrvává a narušuje vztahy nebo kvalitu života, poraďte se s lékařem. Lékařské vyšetření může identifikovat všechny základní podmínky, které přispívají ke snížené sexuální touze. Krevní testy mohou zkontrolovat hladiny hormonů. Podle příčiny může léčba zahrnovat poradenství, léky, doplňky stravy, změnu životního stylu nebo řešení zdravotních problémů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?