Co se stane, když dlouho nemáte sex?

Published:

Všichni jsme to zažili - život nás zaměstnává a sex se dostává na konec seznamu priorit. Ale co se vlastně stane, fyzicky i psychicky, když prožijete delší období bez intimity? Prozkoumejme některé účinky celibátu.

What Happens When You Don't Have Sex For A Long Time?

Hormonální změny

Když delší dobu nemáte sex, hladina hormonů se začne měnit. Hladiny testosteronu, estrogenu a oxytocinu klesají, zatímco kortizol stoupá. To může mít několik dopadů:

  • Nižší libido a menší sexuální touha
  • Potíže se vzrušením nebo dosažením orgasmu
  • Zvýšený stres a úzkost
  • Změny kvality spánku
  • Snížená funkce imunitního systému

Nedostatek sexu tedy narušuje vaše hormony takovým způsobem, že máte menší zájem o sex a jste více vystresovaní. To není ideální kombinace!

Dopad na vztahy

U lidí ve vztahu může nedostatek sexu narušit citovou a fyzickou intimitu. Některé účinky mohou zahrnovat:

  • Ztráta spojení s partnerem
  • nahromaděná frustrace nebo zášť
  • Nevěra nebo zájem o jiné partnery
  • častější hádky nebo celková nešťastnost

Uspokojivý sexuální život je často zásadní pro udržení pouta a blízkosti s vaším protějškem. Příliš dlouhá absence sexu může způsobit, že se od sebe vzdálíte.

Psychologické účinky

Dlouhodobá absence sexu se může podepsat i na psychice. Mezi psychické důsledky patří:

  • Nižší sebevědomí a sebedůvěra
  • Zvýšená deprese nebo úzkost
  • Pocit osamělosti nebo izolace
  • Obsedantní myšlení o sexu
  • Vnímaná neatraktivita nebo nedostatečnost

Psychické dopady nám připomínají, že sex není jen fyzický, ale také emocionální. Zdravý sexuální život zlepšuje naši náladu a sebevědomí.

Použít, nebo ztratit?

Když procházíte obdobím sucha, hrozí vám skutečně, že "ztratíte" část svých sexuálních funkcí? Tato myšlenka není úplný mýtus. Výzkumy ukazují, že čím méně sexu máte, tím obtížnější může být vzrušení, dosažení orgasmu a užívání si sexu.

Mezi důvody patří:

  • Vaginální atrofie u žen - ztenčení poševních stěn
  • Slabší erekce u mužů - menší průtok krve do pohlavních orgánů
  • Snížené mazání
  • Ztráta flexibility a vytrvalosti

Vaše sexuální reakce je jako každý jiný tělesný systém - používejte ho pravidelně a bude fungovat lépe. Pokud si však dáte příliš dlouhou přestávku, můžete zaznamenat určitý pokles.

Tipy, jak se dostat zpět do rytmu

Pokud jste se už dlouho intimně nestýkali, nebojte se - svůj sexuální život můžete vrátit do starých kolejí. Zde je několik tipů:

  • Pravidelně masturbujte, abyste zvýšili průtok krve a udrželi dobré fungování.
  • Použijte lubrikant proti suchosti nebo tření.
  • Vyzkoušejte smyslné aktivity, jako jsou masáže, abyste se vrátili k tělesné blízkosti.
  • Komunikujte s partnerem o svých potřebách a obavách.
  • Vyhraďte si čas na intimitu a dejte jí přednost.
  • Zaměřte se na obnovení emocionálního i fyzického kontaktu.

Nejdůležitější je nevyvíjet na sebe tlak. Buďte trpěliví, komunikujte a nečekejte hned ohňostroj. S časem a správným smýšlením můžete znovu získat zdravý a naplňující sexuální život.

Výběr z nabídky

Příliš dlouhý celibát může negativně ovlivnit naše hormony, vztahy, mysl a sexuální funkce. Pomocí správných strategií se však můžeme vrátit do správných kolejí a znovu získat svou sexualitu. Klíčem je uvědomit si možné následky a rozhodnout se znovu upřednostnit intimitu.

Naše pohoda závisí na tom, zda se cítíme propojeni - sami se sebou, se svými partnery a se svým tělem. Nezapomínejte o tato spojení pečovat, i když je život chaotický. Vaše mysl a váš vztah vám poděkují.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY: Co se stane, když dlouho nemáte sex?

K jakým hormonálním změnám dochází při sexuální abstinenci?

Při delším období celibátu klesá hladina hormonů, jako je testosteron, estrogen a oxytocin. Zároveň se zvyšuje hladina kortizolu. Tato kombinace může snížit libido, ztížit vzrušení nebo orgasmus, zvýšit stres a úzkost, narušit spánek a zhoršit funkci imunitního systému.

Jak může nedostatek sexu ovlivnit romantické vztahy?

U těch, kteří mají vztah, může nepravidelný sex poškodit intimitu a citové pouto. Mezi možné důsledky patří ztráta blízkosti, nahromaděná zášť nebo frustrace, zvýšený konflikt a neštěstí, a dokonce i zájem o jiné partnery. Fyzická intimita prostřednictvím sexu je často klíčem k udržení pouta s partnerem.

Jaké jsou některé psychologické dopady absence sexu?

Celibát se může podepsat na našem duševním zdraví. Mezi možné důsledky patří nižší sebevědomí a sebedůvěra, zvýšená deprese nebo úzkost, pocity nepřitažlivosti nebo nedostatečnosti, osamělost a izolace a obsedantní myšlenky týkající se sexu. Nedostatek sexu může ztížit pocit štěstí a pozitivní nálady obecně.

Je na myšlence "použij, nebo ztratíš", pokud jde o sex, něco pravdy?

Výzkum ukázal, že tato představa je do jisté míry oprávněná. Čím méně sexu máte, tím obtížnější je vzrušit se, dosáhnout orgasmu a užít si sex, když ho máte. Mezi důvody patří atrofie pochvy u žen, slabší erekce u mužů, snížená přirozená lubrikace a ztráta pružnosti/výdrže. Sexuální funkce závisí na pravidelné aktivitě.

Existují způsoby, jak oživit sexuální život po období sucha?

Rozhodně. Mezi tipy, jak se vrátit do správného rytmu, patří pravidelná masturbace, používání lubrikantu, zkoušení smyslných doteků a aktivit, komunikace s partnerem, vyhrazení času na sex, zaměření se na emocionální/fyzické spojení a trpělivost se sebou samým. Klíčové je znovu upřednostnit intimitu.

Jak dlouhá doba bez sexu je považována za abnormální nebo nezdravou?

Neexistuje žádná univerzální "normální" frekvence sexu. Nejdůležitějším faktorem je, abyste vy i váš partner byli spokojeni s množstvím a kvalitou intimního styku. Pokud jste však již několik měsíců nebo let neměli sex, může mít dlouhý celibát negativní účinky, o kterých jsme hovořili výše. může být užitečný rozhovor s lékařem nebo terapeutem.

Může mít sexuální abstinence skutečně nějaké výhody?

Krátkodobá abstinence může zvýšit sexuální frustraci a intenzitu uvolnění. U osob s velmi vysokou sexuální touhou může záměrný "sexuální půst" obnovit zvýšenou citlivost. Pokud sex způsobuje problémy ve vztahu, dočasná přestávka může umožnit nadhled. Celkově však má dlouhodobý celibát pro většinu lidí spíše nepříznivé účinky.

Je ještě něco, co bych měl o tomto tématu vědět?

Nejdůležitějším poznatkem je, že naše sexuální zdraví je důležitou součástí naší celkové pohody. Pokud procházíte delším obdobím sucha, zaměřte se na otevřenou komunikaci s partnerem, buďte k sobě trpěliví, upřednostňujte intimitu a nestyďte se. Věnujte pozornost jakýmkoli znepokojivým fyzickým nebo emocionálním změnám. Pokud máte potíže, doporučujeme vyhledat odbornou pomoc.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?