Jak často bych měl mít sex?

Published:

Pohlaví. Je to jedna z největších životních radostí a nejintimnějších partnerských aktů. Ale jak často je příliš často nebo málo, když jde o to, abyste se v ložnici zabavili? Nalezení optimální frekvence sexuálního styku je důležitou součástí každého romantického vztahu. Tento komplexní průvodce vás provede klíčovými faktory, které je třeba zvážit při hodnocení toho, co je pro vás vhodné.

Jak často bych měl mít sex?

Co je považováno za průměrnou sexuální frekvenci?

Sexuální terapeuti a výzkumníci provedli řadu studií, aby porozuměli sexuálním trendům napříč demografickými skupinami. Průměrný dospělý Američan má sex přibližně jednou týdně nebo 52krát ročně. Magické číslo každého páru se však drasticky liší v závislosti na věku, zdravotním stavu, úrovni libida, stresu a spokojenosti ve vztahu. Nenechte se ovlivnit srovnáváním s průměrnými hodnotami. Zaměřte se raději na nalezení optimálního poměru, který vám i vašemu partnerovi zajistí pocit spokojenosti a propojení.

Klíčové faktory, které ovlivňují ideální sexuální frekvenci

Na četnost sexuálních styků má vliv mnoho proměnných. To, co je pro jeden pár zdravé, může být pro jiný pár příliš řídké nebo stresující.

Věk

S přibývajícím věkem se naše sexuální touhy a sexuální funkce vyvíjejí. V období dospívání a po dvacítce se často zvyšuje hladina hormonů, které podporují vysoké libido. U dospělých po třicítce a čtyřicítce frekvence obvykle mírně klesá v důsledku zvýšené odpovědnosti a stresových faktorů. Jakmile ženy dosáhnou menopauzy a u mužů dojde ke snížení hladiny testosteronu, může se sexuální touha bez dostatečné předehry a lubrikace snížit. Studie však ukazují, že mnoho seniorů si zachovává aktivní prožívání intimity.

Fyzické zdraví

Chronické zdravotní potíže, jako je rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak a obezita, mohou narušovat sexuální reakce a chuť k jídlu. Některé léky také tlumí vzrušení a sexuální výkonnost. Otevřená komunikace s lékařem může pomoci orientovat se ve změnách touhy. Nezapomínejte také na duševní zdraví. Deprese, stres a úzkost běžně potlačují libido.

Stav vztahu

Vzrušení z nového vztahu jde často ruku v ruce s vášní v posteli. Dlouhodobí partneři mohou v průběhu let zaznamenat vzestupy a poklesy v sexuální frekvenci. Manželství, děti, pracovní tlaky a problémy v komunikaci - to vše může mít vliv na intimní vztahy. Hluboká láska a přátelství však budují smyslné základy. Pokud si všimnete větších změn, promluvte si s partnerem.

Úrovně libida

Každý člověk má jedinečný sexuální temperament a chutě, které se v průběhu času mění. Někteří lidé touží po fyzické intimitě vícekrát denně. Jiní se spokojí se sexem jednou za měsíc. Nesoulad sexuálních pudů ve vztazích vyžaduje kompromis. Netlačte na sebe, abyste se přizpůsobili tempu svého partnera, pokud vám to fyzicky a emocionálně nevyhovuje.

Stres a energie

Vysoká hladina kortizolu a adrenalinu způsobená stresující prací, rodinnými nároky, finančními problémy, nemocemi a životními změnami často ubírá energii a chuť do sexu. Udělejte si ze spánku a péče o sebe prioritu, abyste pečovali o svou mysl a tělo. Připravte si prostředí pro relaxaci a potěšení s partnerem prostřednictvím večerních schůzek, masáží, mazlení a koupelí.

Povinnosti v oblasti péče o děti

Není žádným tajemstvím, že kojenci, batolata a děti často ztěžují spontánní sex. Vyčerpání, dojaté pocity, obavy o soukromí a měnící se priority rodičovství modifikují intimní aktivity párů. Buďte trpěliví a buďte kreativní v rychlovkách, denních radovánkách a propašování se na schůzky, když si děti zdřímnou nebo zůstanou u prarodičů. Klíčem je, aby se fyzická intimita stala prioritou navzdory překážkám.

Co se považuje za příliš málo sexu ve vztahu?

Terapeuti se shodují, že sex méně než desetkrát ročně často ukazuje na větší problémy párů, jako jsou poruchy bolesti, nízká hladina testosteronu, sexuální trauma, obavy z přitažlivosti nebo problémy ve vztahu.

Ačkoli manželství bez sexu není definováno jediným číslem, páry, které se intimně sblíží méně než desetkrát ročně, vykazují větší nespokojenost ve vztahu. Pokud se některý z partnerů cítí v souvislosti s četností sexuálních styků znepokojený, je důležité sdělit mu své obavy, potřeby a možná řešení.

Zřídkavé intimní vztahy s sebou nesou riziko, že se partneři od sebe vzdálí, budou osamělí, nejistí nebo budou v pokušení přejít k nevěře. Klinická léčba poskytuje nástroje k řešení zdravotních překážek, úzkosti z intimity, zneužívání v minulosti nebo konfliktů ve vztahu, které přispívají k sexuálnímu suchu.

Je příliš mnoho sexu nezdravé?

Možná se ptáte, zda je možné přehnat sexuální frekvenci.Hypersexualita popisuje extrémně časté sexuální nutkání, fantazie a aktivity, které narušují každodenní fungování. Hypersexualita se klasifikuje jako porucha, pokud způsobuje potíže nebo poškozuje jedince nebo partnery.

Ačkoli vzhledem k přirozené proměnlivosti libida u různých lidí není pro hypersexualitu stanoveno žádné číslo, může být sex několikrát denně, každý den, zahrnující rizikové chování, považován za hypersexualitu. Hypersexualita souvisí s chemickou nerovnováhou mozku, poruchami impulzivity, traumatem z dětství nebo se závislostmi.

Samotný častý sex však neznamená hypersexualitu, pokud s ním oba partneři nadšeně souhlasí. Páry s těsně sladěným nenasytným sexuálním apetitem si mohou užívat intimity mnohokrát denně, aniž by došlo k dysfunkci nebo narušení práce.

Určení optimální frekvence sexu pro váš vztah

Když už jsme prozkoumali nesčetné faktory, které ovlivňují ideální sexuální frekvenci párů, jak zjistit magické číslo? Zde je několik tipů, jak určit, co je pro vás a vašeho partnera nejlepší:

  • Sledujte - po dobu 2-3 měsíců si zaznamenávejte své sexuální kontakty do kalendáře. To vám pomůže zjistit vaši základní touhu a vzorce. Proberte své poznatky s partnerem.
  • Zkontrolujte spokojenost - otevřeně si promluvte o úrovni svého sexuálního a emocionálního uspokojení s aktuální frekvencí. Dosahujete oba vyvrcholení? Cítíte se propojeni? Nebo jeden z vás nebo oba zůstáváte frustrovaní?
  • Pochopení nesouladu - Je běžné, že se partneři liší v ideální frekvenci. Najděte kompromis a naplánujte si intimní chvíle, které uspokojí oba, měňte techniky, abyste zabránili nudě, a ve dnech nižší touhy zařaďte nepenetrační intimnosti, jako jsou masáže.
  • Upřednostněte intimitu - Nedovolte, aby zaneprázdněnost neustále vytlačovala váš sexuální život. V případě potřeby si nastavte upomínky, abyste mohli pravidelně flirtovat, líbat se, mazlit se a užívat si sexuální sblížení i v hektických dnech.
  • Sledujte změny - otevřeně komunikujte, pokud se u vás nebo vašeho partnera objeví změny ve zdravotním stavu, všechny vztahy se časem sexuálně mění. Řešte problémy společně, než se dostaví nelibost.
  • Upřednostňujte kvalitu před kvantitou - Některé páry si potrpí na rychlovky několikrát týdně. Pro jiné je tantrické milování jednou týdně příležitostí k hlubšímu smyslovému a citovému propojení. Dělejte to, co podporuje váš jedinečný partnerský vztah.

Jak často mají mít páry sex, aby byly šťastné?

Výzkum četnosti sexuálních styků a spokojenosti ve vztahu ukazuje, že více sexu neznamená automaticky větší štěstí. Naopak, nejvíce záleží na kompatibilitě a nízkém tlaku.

Jedna studie zjistila, že manželské páry, které si užívají sexuální intimity jednou týdně, vykazují nejvyšší skóre spokojenosti ve vztahu a sexuální spokojenosti. Častější sex štěstí podstatně více nezvýšil. Páry, kterým se daří při 3-4 setkáních měsíčně, se umístily výše než páry, které se cítí být nuceny k týdennímu sexu.

Klíčovým poznatkem je, že vzájemné sexuální uspokojení vychází z nízkostresové flexibility přizpůsobené potřebám obou jedinců. Partneři, kteří si cení intimního spojení nad rámec pohlavního styku, také uvádějí větší spokojenost.

Známky, že je čas řešit nesoulad sexuálních pudů

Žádný pár nedokáže dokonale sladit své ideální sexuální tempo na 100 % díky přirozeným výkyvům nálad, zdraví a měnícím se obdobím společného života. Výrazný nesoulad v libidu a preferované frekvenci však může zatížit emocionální a fyzické vazby, pokud se neřeší.

Mezi signály, které vám pomohou mluvit o sexuálních problémech, patří:

  • Chronické napětí ve vztahu, hádky nebo osamělost
  • Pokušení hledat sexuální uspokojení mimo vztah
  • Vyhýbání se intimnostem po dobu několika týdnů nebo měsíců.
  • Jeden z partnerů se v souvislosti se sexem cítí pod tlakem, nedostatečně nebo provinile.
  • Trvající sexuální zklamání nebo frustrace
  • Partner jen zřídkakdy iniciuje intimní vztah kvůli ztrátě přitažlivosti nebo psychologickým bariérám.
  • Fyzická bolest nebo nepohodlí při sexu

Vyhledání profesionálního manželského poradenství poskytuje bezpečné prostředí, kde se můžete plně svěřit. Terapeuti vám pomohou identifikovat základní problémy, které narušují intimitu, a poskytnou vám nástroje pro komunikaci a kompromisy, které vám pomohou vyřešit neshody.

Tipy pro znovuzrození fyzické intimity ve vašem vztahu

Pokud jste si všimli, že váš kdysi aktivní sexuální život ustrnul na mrtvém bodě, malé každodenní úsilí může vrátit váš intimní život do starých kolejí.

  • Flirtujte a líbejte se častěji, nejen jako předehra k pohlavnímu styku. Budujte jemné napětí a očekávání.
  • Experimentujte s různými sexuálními praktikami, jako jsou hračky, hraní rolí, nové polohy, rychlovky nebo tantra. Tím zabráníte tomu, aby nuda otupila touhu.
  • Svěřte se se svými sexuálními fantaziemi a prozkoumejte společná dobrodružství, která je naplní.
  • Vytvořte atmosféru pomocí smyslných playlistů, svíček, vůní, spodního prádla nebo změn místa.
  • Vyměňte si masáže, které uvolní svaly, zvýší hladinu oxytocinu a podpoří vaši smyslnou náladu.
  • Omezte vnější stresory a rozptýlení, abyste byli v intimních chvílích více přítomni.
  • Zvyšte si sebevědomí a přitažlivost cvičením, večerními schůzkami a komplimenty.

Frekvence se často přirozeně zvyšuje, když se partneři cítí nadšeni, že se mohou znovu spojit na sexuální a emocionální úrovni. Pokud tento požitek blokují problémy ve vztahu, neignorujte je. Vyhledejte pomoc, aby váš partnerský vztah opět vzkvétal v ložnici i mimo ni.

Odborné tipy pro zdravý sexuální život

Vedle nalezení optimálního tempa vyžaduje péče o prosperující intimní život každodenní pozornost věnovanou vaší mysli, tělu a vztahům. Zde jsou další tipy od sexuálních terapeutů, jak upřednostnit potěšení:

Zaměřte se na potěšení celého těla - soulož a orgasmus jsou pouze jedním z aspektů uspokojivé fyzické intimity. Udělejte si čas na líbání, mazlení, masáže a manuální nebo orální stimulaci. Tím se sníží tlak na jeden sexuální akt.

Sdílejte své touhy soucitně - Sdílejte své vzrušení, fantazie a preference, abyste se navzájem potěšili. Vyhněte se však kritice nebo zahanbování v souvislosti se sexuálními potřebami. Pokud se touhy neshodují, udělejte kompromis.

Připravte smyslnou scénu - Překvapte partnera tím, že začnete v nečekanou dobu nebo na nečekaném místě. Nebo budujte očekávání pomocí textů, svíček, spodního prádla, hudby atd. Promyšlená setups ukazují, že dáváte přednost vášni.

Posilujte citovou intimitu - pěstujte náklonnost, komunikaci, přátelství a obdiv v každodenních vztazích. To podporuje větší sexuální otevřenost a vyjadřování mezi partnery.

Přizpůsobte se sexuálním změnám - Buďte trpěliví a kreativní v přizpůsobování se změnám v libidu, zdraví nebo stárnutí, které ovlivňují jednoho z vás nebo oba. Intimita může mít mnoho podob.

Řešení vztahových problémů nebo konfliktů - vyhledejte poradenství, abyste vyléčili rozpory, problémy v komunikaci, hněv nebo zranění, která blokují intimitu. Začněte problémy řešit znovu.

Nezanedbávejte sólové potěšení - sebeuspokojování vám pomůže pochopit reakce vašeho těla a posílí partnerskou intimitu. Masturbace také poskytuje východisko, když se touhy neshodují.

Důsledné upřednostňování sexuální a emocionální intimity a zároveň respektování potřeb a omezení každého z partnerů umožňuje párům dlouhodobě zvládat vzestupy a poklesy touhy.

Klíč k naplňujícímu sexuálnímu životu: Komunikace:

Ideální frekvence se u každého páru liší, ale jedna zásadní věc pro sexuální uspokojení zůstává konstantní - otevřená komunikace. Partneři, kteří spolu upřímně hovoří o svých potřebách, problémech a preferencích, si budují důvěru a empatii. To pomáhá sladit libido a preference, když se objeví nedostatky.

Diskutujte o tom, kdy se cítíte nejvíce vzrušeni a jaké jsou vaše oblíbené sexuální aktivity. Podělte se o své fantazie, nové touhy, které chcete prozkoumat, nudu z rutiny nebo problémy ovlivňující intimitu, jako je bolest nebo vedlejší účinky léků.

Naslouchejte bez posuzování. Zůstaňte flexibilní a přizpůsobte se vzájemným změnám energie a nálad. Fyzická intimita vzkvétá, když partneři vyjadřují svá přání a zároveň respektují hranice toho druhého.

Závěr

Nakonec neexistuje univerzální správná odpověď na otázku, jak často by se páry měly věnovat sexu. Nejzdravější sexuální frekvence pro vás vyplývá z poznání sebe sama, porozumění partnera, otevřené komunikace a odhodlání pečovat o intimitu. Dejte si povolení užívat si potěšení a hrát si a zároveň respektujte měnící se potřeby v průběhu času. Upřednostněte spojení - v ložnici i mimo ni.

Často kladené otázky o sexuální frekvenci

Co se považuje za normální množství sexu v manželství?

  • Většina odborníků definuje manželství bez sexu jako manželství, v němž mají manželé sex méně než desetkrát za rok.
  • Průměrný manželský pár má sex přibližně jednou týdně nebo 52krát ročně. Tato hodnota se značně liší podle věku.
  • Ačkoli méně často než desetkrát ročně hrozí problémy s citovou intimitou, neexistuje žádný univerzální "normál". Nejdůležitější je vzájemná spokojenost.

Je každodenní sex příliš?

  • Když se partneři dohodnou, není toho ani příliš mnoho, ani příliš málo. Časté obavy však zahrnují:
    • zasahování do práce nebo vztahů
    • Fyzické zranění nebo bolest
    • nutkání nebo závislost
  • Zhodnoťte případné negativní dopady. Pokud hypersexualita poškozuje vaše fungování, vyhledejte poradenství.

Jak se můžeme sblížit, když se naše sexuální pudy neshodují?

  • Upřímně sdělte své pocity a potřeby namísto toho, abyste budovali zášť.
  • Najděte kompromis ohledně frekvence, který bude alespoň částečně vyhovovat oběma partnerům.
  • Zkuste si sex naplánovat tak, aby k němu došlo, a zároveň buďte flexibilní, když jeden z partnerů potřebuje přestávku.
  • Neberte si nižší libido osobně. Stres, léky, deprese a zdravotní problémy mohou snižovat touhu.
  • Zpestřete partnerovi s vyšším libidem život, aby se nenudil.
  • Upřednostněte také intimní vztahy mimo pohlavní styk, jako je mazlení nebo masáž.

Je nedostatek sexu důvodem k rozvodu?

  • Samotný nedostatek sexu není dostatečným důvodem k rozvodu. Páry by si měly nejprve upřímně sdělit své potřeby a vyhledat poradce.
  • Za nesmiřitelné rozdíly však lze považovat vážné neshody v oblasti libida, které jednoho z partnerů i po snaze o kompromis trvale nenaplňují.
  • Důvěru může zničit i nevěra způsobená sexuální frustrací namísto řešení problémů.

Jak mohou páry získat zpět sexuální jiskru, pokud se ztratila?

  • Udělejte si z týdenních schůzek mimo práci a děti prioritu. Bavte se, odpočívejte a znovu se sbližujte jako partneři a přátelé.
  • Iniciujte fyzickou náklonnost, jako je objímání, líbání, mazlení a masáž, aniž byste tlačili na plnohodnotný sex.
  • Proberte s nimi případné problémy ve vztahu nebo skryté zášti a vyřešte je.
  • Experimentujte s romantickými úniky, novými polohami, hračkami, fantaziemi nebo hraním rolí.
  • Pokud je ve hře bolest, erektilní dysfunkce, vaginální suchost nebo nízká hladina hormonů, navštivte lékaře.
  • Zvažte manželské poradenství, abyste obnovili citovou a fyzickou intimitu.

Klíčem je snaha o zlepšení sexuální a emocionální intimity prostřednictvím lepší komunikace, kompromisů a ochoty řešit problémy soucitně.

Jak si můžeme zpříjemnit sex po období líbánek?

  • Důsledně komunikujte o touhách, vzrušeních a společném rozšiřování sexuálních obzorů.
  • Prioritou je předehra a smyslnost před pohlavním stykem, ne jen orgasmus.
  • Představte překvapení, jako je nové spodní prádlo, místa, hračky nebo fantazie.
  • Buďte plně přítomni bez rozptylování. Nastavte náladu pomocí hudby, osvětlení, masáže.
  • Vzájemně se pochvalte za dovednosti, atraktivitu a úsilí.
  • Udržujte si zdraví a atraktivitu pomocí stravy, cvičení a péče o sebe.
  • Zachovejte si smysl pro humor a ochotu ke kreativitě v sexuální oblasti.

Co když můj partner chce sex mnohem častěji než já?

  • Potvrzujte jejich pocity odmítnutí a zároveň vysvětlujte, že nesoulad v touze je normální.
  • Zjistěte, jaké psychické bloky nebo fyzické problémy ovlivňují vaše libido.
  • Naplánujte si pravidelné intimní chvíle jako kompromis, abyste naplnili i jejich potřeby.
  • Ve dnech se sníženou energií nabídněte alternativy, jako je orální sex, stimulace rukou nebo mazlení.
  • Zkontrolujte hladinu hormonů a zbavte se všech stresorů, které vám ubírají sexuální energii.
  • Zvažte poradenství pro trauma z dětství, úzkost z intimity, depresi nebo bolest.

Klíčem k úspěchu je hledání řešení, která budou výhodná pro všechny strany, prostřednictvím otevřené komunikace a vzájemného porozumění.

Jak sladit děti, kariéru a sex po rodičovství?

  • Upřednostněte čas strávený ve dvojici předem, ne až po vyčerpání před spaním. Najděte si hlídání a choďte na rande.
  • Zahajte sexuální setkání v poledne, kdy jsou děti ve škole a partneři mají energii.
  • Když jste příliš unavení na sex, oživte intimitu mazlením, jemným hlazením a masáží celého těla.
  • Zrychlete sexuální sezení zefektivněním předehry nebo použitím vibrátorů, když je čas omezen.
  • Naplánujte si sex stejně jako schůzku, abyste ho nezrušili kvůli jiným prioritám.
  • Nejdůležitější je být trpělivý a komunikovat v této dočasné fázi života.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?