Jak často by měl mít pár sex?

Published:

Pohlaví. Je to jedna z největších radostí života a důležitá součást zdravého vztahu. Ale kolik sexu byste měli mít? Existuje něco jako příliš mnoho nebo příliš málo sexu v partnerském vztahu? Jaká je "normální" frekvence milování mezi páry?

To jsou běžné otázky, nad kterými se zamýšlí mnoho párů. Ideální frekvence sexuálních styků se u každého partnerství liší. Odborníci na zdraví upozorňují, že nejdůležitější je, aby se oba lidé cítili spokojeně a intimně. Studie však poskytují přehled o průměrných hodnotách a normách.

Jak často by měl mít pár sex?

Co říká výzkum o sexuální frekvenci

Výzkum sexuální frekvence zjistil:

  • Průměrný manželský pár má sex přibližně jednou týdně. Tato statistika se drží na stejné úrovni již několik desetiletí.
  • U nesezdaných párů žijících v nesezdaném soužití je průměr o něco vyšší a pohybuje se kolem 1 až 2krát týdně.
  • Páry po dvacítce mají tendenci se sexuálně sbližovat častěji než starší páry. Sexuální život se však mění ve všech životních etapách a u jednotlivých partnerů se značně liší.
  • Lesbické páry uvádějí, že mají sex v průměru o něco méně než jednou týdně.
  • Pro homosexuální mužské páry je typická frekvence 2 až 3krát týdně.
  • Co se považuje za sexuálně aktivní? Podle většiny odborníků a studií odpovídá této definici sex alespoň jednou měsíčně.

Pokud se tedy intimně stýkáte přibližně jednou týdně nebo častěji, váš sexuální život odpovídá průměrným párům. Opět však záleží především na tom, zda se vy i váš partner cítíte spokojeni. Frekvence, která oběma lidem přináší spokojenost, se značně liší.

Klíčové faktory ovlivňující sexuální touhu

Co je hnacím motorem touhy a sexuálního zájmu v romantických vztazích? Zde jsou některé z klíčových faktorů:

Věk a životní fáze

Mladší páry mají tendenci mít sex v průměru častěji. Tento trend ovlivňuje více faktorů. Biologická sexuální touha a výdrž dosahují vrcholu v období mezi dvacátým a třicátým rokem života. U párů v této životní fázi zvyšuje sexuální touhu také počáteční rozmach nového vztahu.

S přibývajícím věkem se přirozeně snižuje sexuální frekvence. Ženy po menopauze často uvádějí snížené libido. Není to však univerzální pro všechny páry. Mnoho z nich si i ve vyšším věku užívá aktivní sexuální život. Citová intimita a udržování jiskry mohou působit proti biologickým změnám.

Fyzické a duševní zdraví

Chronické zdravotní potíže, jako je srdeční onemocnění nebo cukrovka, mohou narušovat sexuální funkce mužů i žen. Sexuální apetit běžně ovlivňují i psychické problémy. Stres, deprese a úzkost často způsobují snížení libida. Poradenství a léky na léčbu duševních potíží mohou toto stav zlepšit.

Doba trvání vztahu

Čím déle spolu pár zůstává, tím je pravděpodobnější, že dojde k poklesu sexuální frekvence. V zavedených partnerstvích se energie nového vztahu rozptyluje. Tento přirozený pokles vedl k pojmu "sedmiletá pauza".

Některé výzkumy však naznačují, že po prvních letech se pokles stabilizuje. Citová intimita a zaměření na partnerský vztah mohou znovu zažehnout vášeň. Společné zkoušení nových věcí také pomáhá, aby byl sex opět vzrušující.

Pohlaví

Zobecňování podle pohlaví je ošemetné. Z výzkumu sexuální touhy a frekvence sexuálních styků však vyplývají určité zákonitosti. Muži uvádějí, že chtějí sex častěji než ženy. Hladina testosteronu podporuje vyšší sexuální touhu mužů.

U žen dochází k většímu kolísání libida v souvislosti s menstruačními cykly a životními událostmi, jako je těhotenství. Stres a problémy ve vztazích mají tendenci negativně ovlivňovat ženskou touhu více. Úbytek estrogenu během menopauzy také snižuje lubrikaci, což způsobuje nepříjemné pocity.

Otevřená komunikace a pochopení těchto rozdílů pomáhá partnerům překlenout rozdíly v sexuálních zájmech.

Rodičovství

Stát se rodičem představuje významnou životní změnu, která ovlivňuje četnost sexuálních styků. V prvním roce po porodu dochází u matek k poklesu libida. Přispívá k tomu vyčerpání z péče o dítě, poporodní deprese a kojení.

Mnoho párů má po narození dětí problém s častým intimním stykem. Najít si čas, kdy oba partneři nejsou zcela vyčerpaní, vyžaduje plánování. Rodiče si také musí zvyknout na to, že se vnímají jako sexuální bytosti, nejen jako máma a táta.

Páry však mohou s vynaložením úsilí udržet uspokojivý sexuální život po narození dítěte. I rychlá setkání zvyšují intimitu. Více příležitostí nabízí také odloučení od dětí na večerní rande.

Úroveň stresu

Všechny páry procházejí obdobími velkého stresu. Náročná zaměstnání, finanční problémy, úmrtí v rodině, stěhování - mnoho životních událostí ubírá energii a snižuje sexuální apetit. Už jen zvládání každodenních povinností může partnery příliš vyčerpat pro pohlavní styk.

I když oba členové páru pracují, ženy mají stále tendenci nést více povinností v domácnosti a péči o děti. Dvojí břemeno kariéry a domácích povinností vytváří pro mnoho manželek a matek chronický stres.

Upřednostňování intimity může být obtížné, ale ve stresových obdobích zásadní. Partneři si musí dát vzájemně prostor pro načerpání nových sil. Společné vyzkoušení nových aktivit, které odbourávají stres, také pomáhá snížit úzkost a znovu navázat vztah.

Co se považuje za manželství bez sexu?

Zatímco průměrný pár má sex jednou týdně, některé partnerské vztahy zažívají jen málo nebo vůbec žádné fyzické intimity. Co definuje manželství bez sexu nebo manželství s nízkým podílem sexu?

  • Sexuální terapeuti považují za vztah bez sexu 10 a méněkrát za rok. To znamená v průměru méně než jednou za měsíc.

  • Sex méně než pětkrát ročně odpovídá další běžně používané definici manželství bez sexu.

  • Někteří odborníci navrhují širší kategorie sexuální frekvence:

    • Bezpohlavní: Méně než 10krát za rok
    • Nízký sex: 10 až 50krát za rok
    • Mírný sex: 51 až 100krát za rok
    • Vysoký sex: více než 100krát za rok

O dobrém partnerství nerozhoduje jediný počet setkání za rok. Přetrvávající sexuální potíže však často znamenají hlubší problémy. Trvalá frustrace z nesouladu sexuální touhy si vybírá daň na vztazích.

Nejčastější příčiny manželství bez pohlaví

Partnerství bez sexu je zřídkakdy důsledkem toho, že jeden z partnerů úmyslně připravuje toho druhého o sex. Přispívá k tomu celá řada složitých faktorů:

  • Zdravotní problémy - Chronická onemocnění, postižení, hormonální nerovnováha a vedlejší účinky léků na předpis běžně potlačují sexuální touhu. Páry od pohlavního styku odrazuje také bolest. Vyhledání lékařské pomoci může odhalit řešení.
  • Duševní problémy - Jak již bylo zmíněno, stavy jako deprese a úzkost často snižují libido a sexuální potěšení. Často pomáhá mluvní terapie.
  • Porod a péče o dítě - rekonvalescence po porodu, vyčerpání z rodičovství a vnímání partnera jako matky/otce mění přitažlivost. Párová terapie poskytuje strategie.
  • Špatná komunikace a spojení - Partneři, kteří se cítí citově vzdálení, mají problémy s fyzickou intimitou. Manželské poradenství se zaměřuje na zlepšení komunikace a sblížení.
  • Priority jinde - Když se partneři soustředí pouze na práci, děti, stárnoucí rodiče nebo jiné povinnosti, sex jde stranou. Plánování intimních chvil připomíná párům priority.
  • Hněv a zášť - nahromaděné nepřátelství narušuje citovou intimitu a touhu po fyzické blízkosti. Zbavení se zášti prostřednictvím poradenství zmírňuje napětí.
  • Nevěra - Podvádění poškozuje důvěru. Zraněný partner ztratí zájem o sex s tím, kdo ho opustil. Dlouhodobé obnovení intimity prostřednictvím práce s páry může pomoci usmíření.
  • Sexuální násilí - současné nebo minulé trauma ovlivňuje pohodlí přeživších při fyzické blízkosti a vzrušení. Specializované poradenství nabízí cesty k uzdravení.
  • Nesoulad libida - Partneři mají rozdílnou úroveň vrozeného sexuálního zájmu. Pomáhají kompromisy, empatie a rozšiřování sexuálního repertoáru.
  • Problémy s erekcí - Muži s ED se často vyhýbají sexu ze studu a frustrace. Léky a zdůraznění intimity před pohlavním stykem mohou zlepšit spokojenost.
  • Příznaky menopauzy - suchost pochvy a nepříjemné pocity způsobují mnoha ženám bolestivý sex. Tento častý problém pomáhají překonat lubrikanty, estrogenová léčba a důraz na předehru.

Důsledky manželství bez pohlaví

Páry žijící v manželstvích bez sexu běžně uvádějí zvýšenou míru neštěstí a konfliktů. Sex podporuje sbližování prostřednictvím fyzického potěšení a uvolňování hormonů dobrých pocitů, jako je oxytocin. Bez této intimity se partneři často cítí odloučeni.

Když sex na delší dobu zmizí, jedinec začne pochybovat o své přitažlivosti a sebeúctě. Partneři jsou podrážděnější a rychleji se rozčilují. Vzniká sexuální frustrace.

Jeden z partnerů, který se cítí sexuálně odmítán, často považuje druhého za toho, kdo mu záměrně odpírá náklonnost. To v páru vyvolává nelibost. Partneři se cítí celkově méně motivováni uspokojovat potřeby toho druhého.

Lidé žijící v manželstvích bez sexu jsou vystaveni vyššímu riziku nevěry. Vyhledávání fyzické intimity mimo manželství odráží touhu po náklonnosti. Podvádění však dále zhoršuje pouta a důvěru.

Bezpohlavnost si vybírá daň i na duševním a fyzickém zdraví. Frustrace vede u mnoha lidí k úzkosti a smutku. Výzkumy ukazují, že pravidelný sex přináší úlevu od stresu a různé zdravotní výhody.

V jakém okamžiku by mělo manželství bez sexu vyvolat obavy?

Sexuální sucha a výkyvy jsou ve většině vztahů normální. Stresové životní události často dočasně naruší intimní plán párů.

Krátká období klidu, kdy se sex vyskytuje méně často, obecně neohrožují jinak zdravé partnerské vztahy. Oddané páry chápou, že se potřeby toho druhého vyvíjejí.

Když však sex soustavně klesá nebo ustává na měsíce a roky, je důležité mu věnovat pozornost. Trvající sexuální odloučení poškozuje emocionální intimitu.

Sexuální terapeuti doporučují párům vyhledat pomoc, pokud mají sex méně než 10krát za rok. Tato frekvence často odráží hlubší problémy, kterým je třeba věnovat pozornost.

Žádné univerzální číslo však nedefinuje problematické manželství bez sexu. Míra znepokojení závisí na spokojenosti partnerů a na tom, zda oba akceptují pokles sexuální aktivity.

Nesoulad libida je problematický, pokud jeden nebo oba partneři zůstávají trvale nešťastní a nenaplnění. Pokud se některý z partnerů cítí trápen nedostatkem fyzické intimity, je načase o tom komunikovat a vyhledat pomoc.

Zlepšení četnosti a spokojenosti sexuálního života v páru

Pokud chcete s partnerem zlepšit sexuální život, existuje mnoho účinných postupů. Zde je několik nejlepších tipů, jak znovu nastartovat sexuální chemii:

  • Naplánujte si sexuální schůzky - Zdá se to neromantické, ale plánování intimních chvil funguje. V opačném případě by konkurenční priority vytlačily sex. Fyzická blízkost vám připomene, proč upřednostňovat váš partnerský vztah.
  • Nálada - zapalte svíčky, pusťte hudbu, používejte vůně a masírujte, abyste zvýšili smyslnost. Uvolněná a příjemná atmosféra činí milování přitažlivějším.
  • Zahajte flirt - V průběhu dne si vyměňujte láskyplné doteky, komplimenty a narážky. To buduje sexuální napětí pro pozdější odměnu.
  • Sdělte svá přání - otevřeně diskutujte o sexuálních přáních a dělejte kompromisy. Společné zkoušení nových věcí zabraňuje zajetým kolejím.
  • Zaměřte se na předehru - věnujte více času líbání, stimulaci rukou, hraní rolí, masáži a orálnímu sexu. To zvyšuje vzrušení a potěšení.
  • Počítejte s rychlovkami - I krátká sexuální setkání zvyšují vášeň. Vyzkoušejte polohy, které vyžadují méně námahy, jako je například mazlení.
  • Vyhledejte poradenství - pokud vám v sexu brání napětí nebo zdravotní či psychické problémy, vyhledejte pomoc při řešení těchto překážek.
  • Pečujte o sebe - zdravě se stravujte, cvičte, omezte stres a dostatečně spěte. Když se partneři cítí co nejlépe, zlepšuje se i jejich sexuální život.

Klíčem k sexuálně spokojenému vztahu je komunikace

Každý pár se liší v ideální sexuální frekvenci. Žádný předepsaný počet intimních styků týdně nepředstavuje zdravý sexuální život.

Mnohem důležitější než číselná měřítka je otevřená komunikace. Partneři musí otevřeně diskutovat o svých potřebách a přáních. Kompromis zahrnuje nalezení úrovně sexu, se kterou se oba cítíte spokojeni.

Upřednostňování intimity, když je život zaneprázdněný nebo stresující, představuje výzvu. Klíčové je však pamatovat na to, že fyzická blízkost podporuje citové vazby. Investujte energii a kreativitu do toho, aby váš sexuální život byl uspokojivý.

Pokud se potýkáte se sexuálními problémy, které samotná komunikace nedokáže vyřešit, neváhejte vyhledat pomoc. Sexuální terapeuti a poradci nabízejí taktiky, jak vrátit váš milostný život do správných kolejí.

Často kladené otázky: Jak často by měl mít pár sex?

Sex je důležitou součástí zdravého vztahu, ale kolik sexu stačí? Zde jsou odpovědi na některé nejčastěji kladené otázky týkající se četnosti sexuálního styku pro páry.

Jaká je průměrná frekvence sexuálních styků mezi páry?

  • Manželské páry: Průměrně jednou týdně
  • Nesezdané páry: 1-2krát týdně
  • Lesbické páry: Méně než jednou týdně
  • Homosexuální mužské páry: 2-3krát týdně

Průměry poskytují obecné měřítko, ale každý vztah je jiný. Zaměřte se na to, zda se vy a váš partner cítíte šťastní a propojení, nikoli na porovnávání se statistikami.

Co když chceme sex častěji nebo méně často, než je průměr?

Neexistuje žádné správné nebo špatné množství - nesoulad v touze je problémem pouze tehdy, pokud způsobuje potíže. Udělejte kompromis tím, že se budete střídat v iniciování s různou frekvencí. Prozkoumejte potřeby toho druhého a rozšiřte sexuální repertoár nad rámec pohlavního styku.

Existuje definice manželství bez sexu?

  • Sexuální terapeuti definují bezpohlavní vztah jako vztah 10krát nebo méněkrát za rok.
  • Někteří tvrdí, že méně než pětkrát ročně.
  • Používané kategorie:
    • Bezpohlavní - méně než 10krát za rok
    • Málo sexu - 10-50krát za rok
    • Mírný sex - 51-100krát za rok
    • Vysoká míra sexu - více než 100krát za rok

Co způsobuje nízkou sexuální aktivitu nebo manželství bez sexu?

Mezi nejčastější důvody patří:

  • Zdravotní problémy
  • Duševní zdraví
  • Porod a pečovatelské povinnosti
  • Špatná komunikace
  • Hněv, zášť, nevěra
  • Prioritní konflikty
  • Sexuální trauma
  • Nesoulad libida
  • Erektilní dysfunkce
  • Příznaky menopauzy

V jakém okamžiku by se měl řešit zřídkavý sex?

Je normální, že životní události dočasně přeruší sex. Pokud však sex trvale klesá na desetkrát nebo méněkrát za rok, situace pravděpodobně signalizuje hlubší problémy, o kterých je třeba diskutovat. Kdykoli se jeden z partnerů cítí nespokojen s frekvencí, je čas na komunikaci.

Jak můžeme mít častěji sex?

Tipy pro zvýšení intimní frekvence:

  • Plánování termínů sexu
  • Vytvoření smyslné nálady
  • Zahájení fyzického flirtu
  • Otevřeně sdělujte svá přání
  • Udělejte z předehry prioritu
  • Pokud je to možné, dopřejte si rychlovky
  • V případě potřeby vyhledejte poradenství
  • Cvičení péče o sebe

Jak poznáme, že náš sexuální život potřebuje pomoc?

Zeptejte se sami sebe:

  • Jsme oba dostatečně spokojeni se svým sexuálním životem?
  • Prožíváme sexuální setkání, která nás pravidelně spojují a naplňují naše potřeby?
  • Dokážeme pohodlně komunikovat o sexu - touhách, výzvách, preferencích?
  • Dáváme oba přednost intimitě, i když jsme ve stresu nebo zaneprázdnění?

Pokud je odpověď na některou z těchto otázek záporná, mohla by vašemu vztahu prospět konzultace se sexuálním terapeutem.

Co je nejdůležitější pro zdravý sexuální život?

Otevřená komunikace a ochota ke kompromisům. Diskutujte o svých potřebách a přáních a zároveň naslouchejte pohledu partnera. Upřednostňujte intimitu dostatečně často, aby se oba lidé cítili ve vztahu sexuálně šťastní.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?