Co dává mužům vysoké libido?

Published:

Mužské libido je složitá věc. Sexuální apetit muže může ovlivnit mnoho faktorů, včetně fyzických, psychologických a faktorů životního stylu. Pochopení toho, co ovlivňuje libido, může mužům pomoci identifikovat potenciální příčiny nízkého libida a v případě potřeby podniknout kroky ke zvýšení jejich sexuální touhy.+

Co dává mužům vysoké libido?

Klíčové faktory, které ovlivňují mužské libido

Libido je u mužů poháněno především testosteronem. Hladina testosteronu však sama o sobě neurčuje sexuální apetit. Prozkoumejme některé klíčové faktory, které mohou ovlivnit mužské libido:

Věk

S přibývajícím věkem u mužů přirozeně klesá hladina testosteronu. Tento postupný pokles testosteronu je hlavním důvodem, proč má libido s přibývajícím věkem tendenci klesat. Po 30. roce věku klesá hladina testosteronu přibližně o 1 % ročně. Libido mohou tlumit i další faktory související s věkem, jako jsou chronická onemocnění, užívání léků a nižší hladina energie.

Fyzické zdraví

Celkové zdraví a pohoda hrají v libidu velkou roli. Onemocnění jako obezita, srdeční choroby, vysoký krevní tlak a cukrovka mohou zhoršovat průtok krve a funkci nervů, které jsou nezbytné pro optimální vzrušení a sexuální výkonnost. Muži, kteří pravidelně cvičí, mají obvykle vyšší hladinu testosteronu a uvádějí vyšší libido. Výživná strava a udržování zdravé tělesné hmotnosti podporují sexuální zdraví.

Duševní zdraví

Stres, úzkost a deprese mohou výrazně snížit zájem o sex. Psychické stavy, které způsobují emocionální utrpení, mohou zaměstnat mysl a stát v cestě vzrušení. Problémy s duševním zdravím mohou vést také k problémům se sebevědomím a negativnímu obrazu těla, což může snížit libido. Terapie a léky, které zlepšují duševní pohodu, mohou libido zvýšit.

Léky

Mnoho běžných léků má vedlejší účinky, které narušují libido, včetně antidepresiv, léků na krevní tlak, léků na potlačení chuti k jídlu a léků na vředy. Muži užívající léky by se měli poradit se svým lékařem, pokud pociťují výrazný pokles sexuální touhy. V některých případech se libido obnoví úpravou dávkování nebo změnou předpisu.

Pohlavní hormony

Nízká hladina testosteronu je jednou z nejčastějších příčin sníženého libida u mužů. Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, který je zodpovědný za produkci spermií, sexuální apetit, svalovou hmotu a pevnost kostí. Hladina testosteronu dosahuje vrcholu v období dospívání a rané dospělosti, poté se v průběhu času postupně snižuje. Abnormálně nízká hladina testosteronu, známá jako hypogonadismus, může potlačovat libido. Nedostatek testosteronu je léčitelný pomocí hormonální substituční terapie.

Problémy ve vztazích

U mužů v dlouhodobých vztazích mohou psychologické faktory v rámci partnerství tlumit touhu po sexu. Špatná komunikace, hněv, nespokojenost se vztahem, nuda a pocit odloučení od partnerky mohou narušovat libido. Párové poradenství nebo sexuální terapie mohou pomoci zvýšit intimitu a znovu zažehnout ztracenou vášeň.

Životní návyky

Každodenní návyky a chování mohou mít vliv na sexuální funkce. Zneužívání alkoholu, kouření, užívání nelegálních drog a dokonce i léků na předpis může narušit libido. Dostatečný spánek je nezbytný pro povzbuzení mysli a těla pro sex. Neustálý stres nebo nedostatek spánku mohou snížit hladinu testosteronu a vzrušivost. Pravidelná sexuální aktivita sama o sobě může pomoci udržet libido tím, že procvičuje systém sexuální reakce těla.

Základní podmínky

S nízkým libidem jsou spojeny některé zdravotní potíže, například chronické onemocnění ledvin, jater, neurologické onemocnění a autoimunitní onemocnění. Metabolické poruchy, jako je onemocnění štítné žlázy a vysoká hladina prolaktinu, mohou narušit hladiny hormonů a sexuální funkce. Sexuální dysfunkce, jako je erektilní dysfunkce, mohou také přispívat ke sníženému zájmu o sex. Diagnostika a léčba základních onemocnění může často zlepšit libido.

Co může zvýšit mužské libido?

Nyní, když jsme se zabývali hlavními vlivy na libido, probereme řešení, která mohou muži vyzkoušet, aby zvýšili svou sexuální touhu:

Cvičení a hubnutí

Pravidelné cvičení, zejména silový trénink, může zvýšit hladinu testosteronu. Hubnutí a zvýšení průtoku krve prostřednictvím kardio cvičení prospívá sexuálnímu zdraví. Fyzická aktivita také zmírňuje stres. Většinu dní se snažte cvičit 30-60 minut.

Zlepšení výživy

Jezte více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ryb, ořechů a semen. Tyto potraviny dodávají živiny důležité pro zdravou hladinu testosteronu, jako je zinek, vitamin D a esenciální mastné kyseliny. Omezte cukr, rafinované sacharidy a transmastné kyseliny, které mohou bránit průtoku krve. Zůstaňte hydratovaní a omezte alkohol a kofein.

Snížení stresu

Zvládání práce, financí, rodinných povinností a dalších stresů umožňuje, aby se mysl a tělo staly vnímavými pro vzrušení. Vyhraďte si každý den čas na cvičení relaxačních technik, jako je hluboké dýchání, jóga nebo meditace. Zajděte si na masáž nebo poslouchejte hudbu - cokoli, co vám pomůže zbavit se stresu.

Více spánku

Choďte spát každý večer ve stejnou dobu a snažte se spát 7-9 hodin kvalitního spánku, abyste zvýšili energii a optimalizovali hladinu testosteronu. Před spaním se vyhýbejte obrazovkám, udržujte v místnosti chlad a zabraňte přístupu světla a hluku, abyste dosáhli lepšího spánku.

Promluvte si s partnerem

Otevřeně s partnerem komunikujte o všech problémech, které ovlivňují váš sexuální život. V případě potřeby vyhledejte odborné poradenství nebo sexuální terapii. Zavedení romantiky, nočních schůzek, masáží nebo nových poloh pro osvěžení intimity. Buďte láskyplnější i mimo ložnici.

Správa chronických onemocnění

Dodržujte léčebný plán lékaře pro všechna chronická onemocnění, která máte. Pravidelně užívejte předepsané léky a mějte pod kontrolou onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a vysoká hladina cholesterolu. Podpoříte tak celkové zdraví, které umožní solidní sexuální funkce.

Užívejte doplňky stravy

Některé vitamíny, minerály a byliny jsou spojovány se zlepšením libida, jako například zinek, ženšen, maca, pískavice řecké seno a DHEA. Prozkoumejte jejich bezpečnost a poraďte se o užívání doplňků stravy se svým lékařem, abyste zjistili možnosti, které mohou zvýšit sexuální apetit.

Zvažte terapii testosteronem

Pokud nízká hladina testosteronu způsobuje výrazný pokles libida, může náhradní léčba testosteronem prostřednictvím injekcí, gelů nebo náplastí pomoci obnovit zdravou hladinu testosteronu a oživit sexuální apetit. Hormonální terapie má svá rizika, proto si před zahájením léčby nechte pečlivě vyhodnotit hladinu testosteronu.

Změňte životní styl

Omezte nebo se zdržte kouření, konzumace alkoholu a užívání nelegálních drog. U léků na předpis dodržujte pokyny lékaře. Zajistěte, aby byly lékařsky řešeny všechny související sexuální dysfunkce. Osvojte si trvalé pozitivní životní návyky, jako je zdravá strava a cvičení.

Klíčem k úspěchu je identifikace hlavních příčin nízkého libida, aby bylo možné zavést vhodná řešení. Buďte trpěliví - nalezení kombinace změn životního stylu, léčebných postupů nebo doplňků stravy, které optimalizují vaši sexuální touhu, může vyžadovat několik pokusů a omylů. Vězte však, že existují možnosti, jak zlepšit libido.

Nyní, když znáte některé z hlavních faktorů ovlivňujících mužské libido a možná řešení pro zvýšení sexuální touhy, projděme si několik dalších tipů pro maximalizaci vašeho libida:

9 tipů pro zvýšení mužského libida

Zde je několik dalších technik, které můžete vyzkoušet, abyste zvýšili svůj sexuální apetit:

1. Získejte více slunečního světla

Vystavení slunečnímu záření zvyšuje produkci testosteronu. Brzy ráno si dopřejte 15-20 minut slunečního světla, které pomůže stimulovat libido.

2. Minimalizace stresu

Najděte zdravé způsoby, jak zvládat životní stresory, abyste se cítili uvolněně a soustředěně na sexuální aktivity. Pomoci vám může terapie a tělesné cvičení, jako je tai-či, jóga a meditace.

3. Nastavení nálady

Vytvořte si prostředí, které vzbuzuje sexuální touhu, a to tak, že budete mít v ložnici čisto a nepořádek a budete si pouštět tichou hudbu. Ztlumte světla, zapalte svíčky nebo si společně dopřejte teplou koupel.

4. Udržování intimity

Chovejte se láskyplně bez očekávání sexu, například objímáním, líbáním, držením za ruce nebo mazlením. Páry, které se pravidelně spojují prostřednictvím dotyků a intimity, mají obvykle vyšší libido.

5. Zajistěte si lékařské prohlídky

Navštivte svého lékaře, aby vyloučil možné zdravotní příčiny sníženého libida, jako je nízká hladina testosteronu, problémy se štítnou žlázou, poruchy hypofýzy nebo cévní problémy.

6. Omezte alkohol

Zatímco jeden nebo dva drinky mohou snížit zábrany, nadměrné množství alkoholu utlumuje centrální nervový systém a narušuje sexuální funkce. Klíčem je umírněnost.

7. Sdělte svá přání

Řekněte partnerovi, co vás vzrušuje a co ve vás vyvolává touhu. Upřímné rozhovory o vašich potřebách a fantaziích vás mohou sblížit a učinit sex vzrušujícím.

8. Masturbace

Pravidelná sexuální aktivita, včetně masturbace, pomáhá procvičovat sexuální reakční systém vašeho těla a zvyšuje libido.

9. Upřednostněte kvalitní spánek

Snažte se o 7-9 hodin nepřerušovaného spánku za noc, abyste optimalizovali hladinu testosteronu a snížili únavu a cítili se plní energie na sex.

Nejdůležitější je naslouchat svému tělu. Věnujte pozornost okolnostem, za kterých je libido nejvyšší, a také faktorům, které touhu tlumí. S trochou uvědomění a experimentování můžete zjistit, co funguje, abyste se dostali do nálady.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc při nízkém libidu

Pokud zavedení změn životního stylu nevede ke zvýšení libida během několika měsíců, objednejte se ke svému lékaři nebo urologovi.

Pokud máte nízké libido, okamžitě navštivte lékaře:

  • Stane se to velmi náhle
  • Je doprovázena dalšími sexuálními dysfunkcemi, jako jsou problémy s erekcí.
  • výrazně trápí nebo poškozuje váš vztah.
  • Koresponduje s jinými fyzickými nebo psychickými příznaky

Pokud máte podezření na možné příčiny, jako jsou:

  • Hormonální poruchy
  • Nežádoucí účinky léků
  • Stres a deprese
  • Metabolický syndrom
  • Cévní onemocnění
  • Neurologické poruchy
  • Nízká hladina testosteronu

K určení příčin se často provádí vyšetření krve, zobrazovací testy, důkladná anamnéza a fyzikální vyšetření. Na základě výsledků testů a vyhodnocení může lékař doporučit vhodná řešení.

U mužů starších 40 let s velmi nízkým libidem může být substituční léčba testosteronem pod dohledem lékaře opodstatněná. Mezi další možnosti, které může váš lékař probrat, patří léky jako Cialis, změna antidepresiv, injekce do penisu, implantáty do varlat a doplňky stravy.

Pokud je příčinou ztráty libida konflikt ve vztahu nebo problémy s duševním zdravím, může vám pomoci párové poradenství nebo sexuální terapie s odborníkem.

Klíčové je být aktivní a obrátit se na svého lékaře, pokud pociťujete výrazný a trvalý pokles sexuální touhy, který vás znepokojuje. Existují různé lékařské a terapeutické způsoby, jak diagnostikovat a léčit snížené libido a oživit váš sexuální život.

Závěr

Mužské libido závisí na mnoha vzájemně se prolínajících fyzických, emocionálních a životních faktorech. Snížená sexuální touha je často důsledkem sníženého testosteronu, zdravotních problémů, stresu, vztahových problémů nebo každodenních tlaků a návyků. Dobrou zprávou je, že ke zvýšení libida může přispět mnoho řešení, od osvojení zdravějšího životního stylu a lepšího zvládání stresu až po otevřenou komunikaci, odborné poradenství, úpravu medikace a testosteronovou terapii.

Pokud jste zaznamenali znepokojivý, trvalý pokles sexuální touhy, identifikujte možné příčiny a proveďte konstruktivní řešení. Vyhledejte lékařskou pomoc, abyste zjistili, zda vaše libido neovlivňuje nějaký základní stav. S trpělivostí a vytrvalostí je možné získat zpět uspokojivý a příjemný sexuální život. Neváhejte se obrátit na pomoc - existuje mnoho možností, jak obnovit vaše libido.

Často kladené otázky

Jaké je normální libido pro muže?

Libido se u mužů značně liší. Obecně lze říci, že za normální zdravé libido se považuje, když chtějí a iniciují nějaký druh sexuální aktivity 1-2krát týdně. To, co je "normální", se však mezi jednotlivci liší v závislosti na věku, zdravotním stavu, úrovni stresu, spokojenosti ve vztahu a přirozeném libidu. Pokud vás vaše libido trápí nebo negativně ovlivňuje váš život, stojí za to to řešit.

V jakém věku se snižuje mužské libido?

Většina mužů začíná pociťovat určitý pokles libida kolem 30. roku života, přičemž postupně klesá přibližně o 1-2 % ročně. Výraznější pokles se často projeví po čtyřicítce a později v důsledku klesajícího testosteronu. K nízkému libidu však může dojít v jakémkoli věku, pokud klesne hladina testosteronu nebo se objeví zdravotní problémy.

Jak můžete zvýšit testosteron přirozeně?

Silový trénink, vysoce intenzivní intervalový trénink a krátké sprinty mohou stimulovat testosteron. Pravidelně se vystavujte slunečnímu záření. Jezte potraviny zvyšující hladinu testosteronu, jako jsou ústřice, zelená listová zelenina, tučné ryby, fazole a obohacené obiloviny. Snižte stres pomocí relaxačních praktik. Přijímejte dostatečné množství vitaminu D, zinku a hořčíku. Dopřejte si alespoň 7 hodin kvalitního nočního spánku.

Jaké doplňky jsou vhodné pro zvýšení libida?

Mezi doplňky, které potenciálně zvyšují libido, patří tribulus, pískavice řecké seno, DHEA, zinek, kozí tráva, korejský červený ženšen, ginkgo biloba, maca a L-arginin. Důkazy o doplňcích jsou však omezené. Před užíváním se poraďte se svým lékařem.

Kdy byste měli navštívit lékaře kvůli nízkému libidu?

Pokud změna životního stylu nepomáhá, ztráta libida je náhlá nebo závažná nebo se u vás objevují jiné sexuální dysfunkce, navštivte svého lékaře. Lékařské poradenství vyhledejte také v případě, že máte podezření na nějaké onemocnění, užíváte léky, které zhoršují sexuální funkce, nebo máte problémy ve vztahu, které přispívají k nízkému libidu. Krevní testy mohou určit, zda je ve hře hormonální nerovnováha nebo jiné zdravotní problémy.

Jaké podmínky způsobují nízké libido?

Nízká hladina testosteronu, vysoký stres, obezita, chronická onemocnění, duševní poruchy, špatný spánek, hormonální poruchy, cévní onemocnění, cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, poruchy štítné žlázy, onemocnění jater nebo ledvin, neurologické poruchy, zvětšená prostata, nádory hypofýzy a některé léky mohou snižovat libido.

Je nízké libido běžné?

Nízké libido je poměrně časté, zejména s přibývajícím věkem mužů. Podle John Hopkins Medicine se odhaduje, že 30-40 % mužů trpí určitým stupněm nízkého libida. Existuje však mnoho účinných lékařských řešení a řešení v oblasti životního stylu, která zvyšují mužské libido. Pokud je vaše sexuální touha trvale nízká, neváhejte se obrátit na svého lékaře.

Může vztahové poradenství pomoci při nízkém libidu?

Rozhodně. U některých mužů mohou libido tlumit psychologické a emocionální faktory, jako jsou konflikty ve vztahu, problémy v komunikaci, stres nebo monotónnost v ložnici. Setkání s párovým poradcem nebo sexuálním terapeutem vám umožní otevřeně diskutovat o problémech, zlepšit emoční intimitu, zvládat stres a prozkoumat způsoby, jak osvěžit vaše fyzické spojení.

Jaké potraviny zvyšují libido?

Mezi potraviny, které prospívají libidu, patří ústřice, neslazená hořká čokoláda, citrusové plody, chilli, ořechy, avokádo, červené víno, libové maso, olivový olej, banány a potraviny bohaté na omega-3 a zinek, jako jsou tučné ryby, fazole, semena a korýši. Zůstaňte hydratovaní a omezte cukr, nasycené tuky a alkohol.

Doufám, že tyto odpovědi poskytnou podrobnější informace o běžných otázkách mužů týkajících se libida. Dejte mi vědět, pokud potřebujete nějaké vysvětlení nebo máte další otázky!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?