Má delší sexuální apetit žena nebo muž?

Published:

Sexuální apetit je fascinující téma, které zajímá mnoho lidí. Konkrétně, kdo má větší sexuální apetit - žena nebo muž? Tato otázka je již dlouho zdrojem debat a intrik. V tomto příspěvku na blogu prozkoumáme jedinečné rozdíly mezi mužským a ženským sexuálním pudem a zjistíme, zda se nám podaří najít jednoznačnou odpověď.

Má delší sexuální apetit žena nebo muž?

Klíčové faktory, které ovlivňují sexuální apetit

Sexuální touha je složitá a ovlivňuje ji mnoho faktorů. Abychom pochopili, kdo má vyšší sexuální apetit, musíme se nejprve podívat na to, co ovlivňuje libido. Zde jsou některé klíčové prvky, které ovlivňují mužskou a ženskou sexuální touhu:

Hormony

Hormony hrají důležitou roli v regulaci sexuální touhy mužů i žen. Konkrétní hormony se však u obou pohlaví liší.

Testosteron je hlavním mužským pohlavním hormonem a má hlavní podíl na libidu u mužů. Čím vyšší je hladina testosteronu u muže, tím častěji má tendenci myslet na sex.

U žen mají estrogen a progesteron velký vliv na sexuální apetit. Kolísání hladin těchto hormonů během menstruačního cyklu může výrazně ovlivnit ženské libido.

Věk

Jak muži i ženy stárnou, jejich tělo produkuje méně pohlavních hormonů. Tento úbytek hormonů souvisí s poklesem sexuální touhy v průběhu času. U mužů však obecně dochází k pozvolnějšímu poklesu testosteronu ve srovnání s rychlými hormonálními změnami, kterým čelí ženy během menopauzy.

Úroveň stresu

Když jsme ve stresu, sexuální touha často klesá. Kortizol, hlavní stresový hormon v těle, může potlačovat libido u obou pohlaví. Vysoká hladina stresu je velmi častou příčinou nízké sexuální touhy.

Zdravotní a lékařské faktory

Zdravotní stav, léky, duševní zdraví, strava, pohybové návyky a další faktory mohou ovlivnit sexuální touhu. Problémy jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka a deprese jsou spojeny se sníženým libidem.

Vztahové faktory

Kvalita sexuálního vztahu může významně ovlivnit sexuální touhu. Problémy s intimitou, komunikací, důvěrou a spokojeností mohou negativně ovlivnit chuť na sex.

Jak vidíte, sexuální touha je velmi složitá a neexistuje jediný určující faktor. Obecně však platí, že muži mají tendenci mít větší sexuální apetit poháněný testosteronem, zatímco u žen dochází k většímu kolísání. Dále to prozkoumejme hlouběji a podívejme se na rozdíly mezi mužskou a ženskou touhou.

Kontrast mužského a ženského pohlavního pudu

K rozdílům v sexuální touze mezi muži a ženami přispívá mnoho biologických a psychologických rozdílů. Zde je přehled toho, jak se liší mužské a ženské libido:

Rychlost vzrušení

U mužů je fyzická reakce při vzrušení velmi jednoduchá - krev se nahrne do penisu a dojde k erekci. K tomu může dojít velmi rychle, a to buď na základě fyzické, nebo psychické sexuální stimulace.

Ženy obvykle potřebují více času a stimulace, aby se plně vzrušily. Proces ženského vzrušení je složitější a zahrnuje mozek, emoce, hormony a prokrvení pohlavních orgánů.

Muži se tedy v porovnání se ženami často rychleji vzruší ze sexuálních podnětů.

Frekvence sexuálních myšlenek

Četné studie prokázaly, že muži myslí na sex častěji než ženy.

V jedné studii muži uváděli, že na sex myslí v průměru 18,6krát denně, zatímco ženy 10,2krát denně. Muži uvedli, že tyto sexuální myšlenky se objevují přibližně každé dvě hodiny, zatímco ženy každé čtyři hodiny.

Tato zjištění naznačují, že muži mají celkově vyšší výchozí úroveň sexuální touhy.

Zájem o příležitostný sex

Výzkumy trvale ukazují, že muži mají větší zájem a ochotu k náhodnému, nezávaznému sexu než ženy.

Jedna studie například zjistila, že 40 % vysokoškoláků by přijalo nabídku náhodného sexu od atraktivního cizince, zatímco u žen je to 0 %.

Tyto výsledky naznačují, že mužský sexuální apetit je více ovlivněn fyzickým vzhledem a krátkodobým sexuálním uspokojením. Ženy mají tendenci spojovat sex spíše s uspokojením ve vztahu a citovým vztahem.

Zahájení sexu

V heterosexuálních vztazích má v otázce sexu obvykle první slovo muž.

Jedna studie zjistila, že muži iniciují sex třikrát častěji než ženy. Ženy se častěji zapojují do sexu, aby si udržely intimitu, než z čiré nadrženosti.

Muži častěji zažívají spontánní touhu, což znamená, že náhle dostanou chuť na sex bez jakéhokoli podnětu. U žen je touha citlivější a závisí na fyzických i emocionálních podnětech.

Důležitost orgasmu

Pro muže je snaha o sexuální vyvrcholení často hlavní motivací pro sex. Ženy však mají tendenci přikládat orgasmu menší význam.

Ženy se naopak více soustředí na celkový prožitek a na to, aby jim intimní vztah s partnerem přinášel potěšení. Muži i ženy však uvádějí vyšší sexuální apetit, pokud dosahují orgasmu častěji.

Vliv věku

Jak již bylo zmíněno, věk má na muže a ženy odlišný vliv, pokud jde o sexuální apetit.

U žen dochází během perimenopauzy a menopauzy často k výraznému poklesu libida v důsledku klesající hladiny estrogenu. Většina mužů si však udržuje poměrně vysokou sexuální touhu i ve vyšším věku, i když testosteron a erekce mohou slábnout.

Rozdíly mezi pohlavími v sexuální touze se tedy s věkem ještě zvětšují.

Kdo má vyšší sexuální apetit: Muži nebo ženy?

Když jsme prozkoumali hlavní rozdíly mezi mužským a ženským sexuálním pudem, jaký závěr můžeme vyvodit?

Výzkum naznačuje, že muži mají celkově vyšší sexuální touhu z obou pohlaví.

Proč existuje tento rozdíl v libidu? Evoluce nabízí několik vodítek.

Silnější sexuální apetit podporuje u mužů větší šance na předání genů. Ženy musely být při výběru kvalitního partnera vybíravější kvůli vyšším reprodukčním nákladům.

Nezapomeňte však, že sexuální apetit závisí na mnoha individuálních faktorech. Zatímco muži mají vyšší hladinu testosteronu, která podporuje jejich libido, některé ženy mohou mít silnější sexuální touhu než někteří muži.

Svou roli hraje také příbuzenský stav. Svobodní muži mívají vyšší sexuální apetit. Jakmile však navážou bezpečný vztah, rozdíl mezi pohlavími se zřejmě zmenší.

Nakonec je sexuální touha každého člověka jedinečná. Věda však naznačuje, že pokud jde o celkové libido a sexuální touhu v populaci, mají muži navrch nad ženami.

Dále se podíváme na některé konkrétní statistiky týkající se sexuální touhy a četnosti sexuálních styků u mužů a žen. Čísla ukazují názorný obrázek.

Statistiky sexuálního apetitu: Srovnání mužů a žen

Údaje z průzkumů potvrzují, že muži myslí na sex a chtějí ho častěji než ženy. Zde je několik vypovídajících statistik:

  • V jedné studii 54 % mužů, ale jen 19 % žen uvedlo, že na sex myslí každý den nebo několikrát denně.
  • Mezi manželskými páry uvedlo 75 % mužů a 40 % žen, že chtějí více sexu.
  • Muži mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou často pociťovat sexuální touhu. V průzkumu uvedlo 61 % mužů, ale pouze 35 % žen, že pociťují sexuální touhu několikrát týdně nebo denně.
  • Svobodní muži uvádějí, že se cítí nadrženější než svobodné ženy. Svobodní muži více než pětkrát častěji uváděli, že pociťují velmi silnou sexuální touhu alespoň několikrát týdně.
  • Muži masturbují v průměru 62krát ročně, zatímco ženy pouze 26krát. To odpovídá vyššímu základnímu libidu mužů.
  • Homosexuální muži uvádějí, že ve srovnání s lesbami pociťují větší sexuální touhu. Jedna studie zjistila, že 82 % homosexuálních mužů má častou touhu ve srovnání s 58 % lesbiček.

Podle údajů z průzkumů, které si sami poskytli, tedy muži trvale uvádějí vyšší intenzitu a četnost sexuální touhy než ženy.

Důležité je však také sledovat skutečné sexuální chování mezi pohlavími. Co ukazují statistiky o tom, jak často mají muži a ženy sex?

Srovnání sexuální frekvence

Pokud jde o četnost pohlavního styku, muži mají stále častěji sex než ženy. Rozdíl je však menší než v případě libida a sexuálních myšlenek.

Podívejte se na statistiky o četnosti sexuálních styků:

  • Muži ve věku 18-30 let mají sex v průměru 112krát za rok, zatímco ženy 86krát.
  • V případě manželských párů muži uvádějí, že mají sex 58krát za rok, zatímco ženy 50krát.
  • Mezi lidmi ve věku 40-50 let uvedlo 31 % mužů a 19 % žen, že měli v životě nejméně 4 sexuální partnery.
  • Některé studie však nezjistily žádné velké rozdíly mezi pohlavími, pokud jde o četnost sexuálních styků mezi manželskými páry. Je třeba provést další výzkum.

Ačkoli tedy muži touží po sexu častěji, skutečné množství sexu, které muži a ženy provozují, je v partnerských vztazích pravděpodobně srovnatelné. Ženy se mohou sexu věnovat téměř stejně často jako muži i bez vysoké spontánní touhy.

To odpovídá tomu, že ženy jsou citlivější a ochotnější k sexu, aby uspokojily potřeby svého partnera. Omezení údajů z průzkumu však ztěžují vyvození definitivních závěrů.

Nyní, když jsme prozkoumali výzkum, pojďme si na závěr říci několik klíčových poznatků o mužských a ženských sexuálních pudech.

Klíčové poznatky

  • Četné studie ukazují, že muži mají ve srovnání se ženami vyšší sexuální touhu, měřeno sexuálními myšlenkami, zájmem o sex a iniciováním sexu.
  • Skutečné množství sexuální aktivity je však u mužů a žen podobnější, zejména ve vztazích.
  • U žen dochází k většímu kolísání libida v důsledku hormonálních změn způsobených menstruací, těhotenstvím a menopauzou. Mužská sexuální touha je konstantnější.
  • U mužů i žen klesá s věkem sexuální apetit, ale u žen bývá tento pokles drastičtější.
  • Velkou roli hrají individuální rozdíly - někteří muži mají nízké libido, zatímco některé ženy mají neukojitelný sexuální apetit.
  • Společenské a kulturní normy také ovlivňují to, jak svobodně mohou muži a ženy vyjadřovat svou sexualitu.

Muži tedy obecně uvádějí, že chtějí sex častěji - ale rozdíl mezi pohlavími nemusí být tak velký, jak se zdá. Debata o mužském a ženském sexuálním apetitu nakonec ukazuje, že ve hře jsou jak biologické, tak sociální faktory.

Často kladené otázky o mužském a ženském sexuálním apetitu

Rozdíly mezi mužským a ženským pohlavním pudem jsou fascinujícím tématem, které vyvolává mnoho otázek. Zde jsou odpovědi na některé z nejčastěji kladených otázek:

Co je to sexuální touha?

Sexuální touha, známá také jako libido, označuje přirozenou touhu člověka po sexuální aktivitě. Určuje, jak často chce člověk sex a jakou má touhu po sexuální intimitě. Sexuální touha je ovlivněna biologickými, psychologickými a sociálními faktory.

Mají muži opravdu větší sexuální apetit než ženy?

Výzkumy trvale ukazují, že muži hlásí častější a silnější sexuální nutkání a fantazie než ženy. Studie zjistily, že muži častěji myslí na sex, pravidelněji masturbují, častěji iniciují sex a častěji než ženy uvádějí, že chtějí sex, zejména náhodný sex s cizími lidmi. Zdá se však, že v partnerských vztazích se tento rozdíl zmenšuje.

Co způsobuje vyšší sexuální apetit u mužů?

Testosteron je hlavním faktorem, který způsobuje vyšší mužskou sexuální touhu. Varlata produkují až 7x více testosteronu než vaječníky u žen. Testosteron zvyšuje sexuální myšlenky a citlivost penisu. Muži mají také méně oxytocinu, který potlačuje mužské sexuální pudy.

Mají některé ženy vyšší sexuální apetit než muži?

Rozhodně. Zatímco muži mají vyšší hladinu testosteronu, která zvyšuje libido, mužské a ženské sexuální touhy se významně překrývají. Mnoho mužů má nízké libido, zatímco některé ženy mají extrémně vysoký sexuální apetit, který převyšuje průměrný mužský. U žen také dochází k nárůstu testosteronu během ovulace, což může zvýšit sexuální apetit.

Chtějí ženy sex méně než muži?

Ženy uvádějí menší spontánní touhu po sexu než muži. Ženy však mají citlivou touhu, která vzniká z citové blízkosti a samotné sexuální aktivity. I když ženy zpočátku netouží po sexu tolik, jakmile se žena vzruší, může chtít sex stejně jako muž.

Je rozdíl mezi pohlavími biologický?

Ne, svou roli hrají také sociální a kulturní vlivy. Ženy mohou bagatelizovat svůj sexuální apetit kvůli společenským stigmatům vůči ženské promiskuitě. K rozdílům mezi pohlavími mohou přispívat také tradiční genderové role, dvojí sexuální standardy a rozdíly v moci. Větší sexuální svoboda žen by mohla rozdíly v sexuálním apetitu zmenšit.

Jak věk a životní etapa ovlivňují rozdíly v sexuální touze?

Věk zvětšuje rozdíly v pohlavní touze. Pokles testosteronu je u mužů pomalejší než rychlé hormonální změny, kterým čelí ženy během menopauzy. Sexuální apetit se však v různých životních fázích liší. Například svobodní muži mají vyšší sexuální apetit než svobodné ženy, ale frekvence sexu se v manželství více vyrovnává.

Jaké další faktory ovlivňují sexuální touhu?

Na sexuální apetit má vliv mnoho dalších faktorů, jako jsou zdravotní stav, léky, duševní zdraví, strava, pohybové návyky, úroveň stresu, sexuální uspokojení, intimita, důvěra, kvalita vztahu, sexuální zkušenosti, kulturní normy a další.

Mohou mít muži nízkou sexuální touhu?

Ano. I když je to méně časté, někteří muži mají nízké libido z důvodu klesajícího testosteronu, zdravotních problémů, emocionálních faktorů, sexuální dysfunkce nebo nedostatečného vzrušení ze strany partnerky. Stres a estrogeny z prostředí, které napodobují ženské hormony, mohou také snižovat mužskou sexuální touhu.

Jak můžete zvýšit sexuální apetit?

Mužům i ženám může snížení stresu, cvičení, zlepšení intimity po citové i fyzické stránce, lepší hygiena spánku, poradenská terapie, posílení sebedůvěry a otevřená komunikace pomoci zvýšit nízké libido. Pomoci může také hormonální terapie, sexuální hračky a léky.

Závěr

Souhrnně lze říci, že biologické rozdíly dávají mužům celkově vyšší sexuální apetit než ženám. Sexuální touha však v konečném důsledku závisí na jednotlivci a jeho jedinečných okolnostech, nejen na pohlaví. Debata o mužském a ženském pohlaví ukazuje, že rozdíly v sexuálním apetitu jsou složité.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?