Co způsobuje nedostatek libida u mužů?

Published:

Libido. Sexuální touha. Ať už to nazýváte jakkoli, zdravé libido je důležité pro celkovou pohodu. Když se však zdá, že libido mizí, může to být znepokojující a frustrující.

Co způsobuje nedostatek libida u mužů? Existuje několik možných viníků. Pochopením nejčastějších příčin můžete přijít na kloub nízkému libidu a podniknout kroky, které vám pomohou vrátit se do pohody.

Co způsobuje nedostatek libida u mužů?

Co je to libido?

Než se začneme zabývat příčinami nízkého libida, pojďme si definovat, co to vlastně libido je.

Libido označuje vaši celkovou sexuální touhu a sexuální apetit. Je to vaše motivace k sexuálním aktivitám a zájem o sex. Libido je u každého jiné - někteří mají vrozeně vysoký sexuální apetit, zatímco jiní mají o sex jednoduše menší zájem.

Libido může v průběhu života kolísat v důsledku změn hormonů, hladiny stresu, zdravotního stavu, léků a vztahů. Kolísavé libido je zcela normální. Když však libido dlouhodobě nebo trvale klesá, stává se problematickým.

Máte pocit, že váš sexuální apetit už není takový, jaký býval? Možná se potýkáte s nízkým libidem. Mezi příznaky nízkého libida u mužů patří:

  • Nedostatek zájmu o sex
  • Potíže s dosažením nebo udržením erekce
  • Problémy s dosažením orgasmu
  • provozování sexu méně často, než je žádoucí

Pokud jste si všimli, že vaše libido klesá a vás nebo vašeho partnera to trápí, je důležité pochopit možné příčiny, abyste je mohli řešit. Prozkoumejme některé z nejčastějších příčin nedostatku libida u mužů.

Fyzické příčiny nízkého libida

Fyzické zdravotní problémy jsou příčinou mnoha případů nízkého libida u mužů. Podívejme se na některé z nejčastějších fyzických viníků.

Nízká hladina testosteronu

Testosteron je klíčovým mužským pohlavním hormonem. Hraje hlavní roli v libidu a sexuálních funkcích. Hladina testosteronu přirozeně klesá s věkem mužů, ale někdy se nízká hladina testosteronu objeví předčasně.

Mezi příznaky nízké hladiny testosteronu patří:

  • Snížené libido
  • Erektilní dysfunkce
  • Únava
  • Úbytek svalové hmoty
  • Zvýšené množství tělesného tuku
  • Podrážděnost nebo deprese

Pokud máte podezření, že vaše libido snižuje nízká hladina testosteronu, nechte si udělat jednoduchý krevní test. Lékař vám v případě potřeby může předepsat léčbu testosteronem, aby se jeho hladina opět zvýšila.

Léky

Mnoho běžných léků na předpis může jako vedlejší účinek negativně ovlivnit libido. Patří mezi ně:

  • Antidepresiva
  • Léky na krevní tlak
  • Benzodiazepiny
  • Opioidní léky proti bolesti
  • Léky na vředy
  • Léky na prostatu

Pokud si myslíte, že vaše léky mohou narušovat vaše libido, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař vám může upravit dávkování, změnit léky nebo vám pomoci zvládnout nežádoucí účinky. Nepřestávejte užívat žádné léky dříve, než se poradíte se svým lékařem.

Obezita

Nadměrné množství tělesného tuku může vést k nízké hladině testosteronu a následně ke snížení libida. Dobrá zpráva - snížení nadváhy může pomoci obnovit hladinu testosteronu a oživit libido. Zvažte změnu životního stylu, například zdravější stravování a více cvičení, abyste se dostali zpět do formy a znovu oživili svůj sexuální apetit.

Chronické onemocnění

S nízkým libidem jsou spojeny některé zdravotní potíže, například:

  • Cukrovka - vysoká hladina cukru v krvi poškozuje cévy a nervy potřebné pro optimální sexuální funkce.
  • Kardiovaskulární onemocnění - Ucpané tepny snižují průtok krve nezbytný pro erekci.
  • Neurologické poruchy - onemocnění jako Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza mohou narušit sexuální signály vysílané z mozku.
  • Chronické onemocnění ledvin - hormonální a chemická nerovnováha způsobená zhoršenou funkcí ledvin může snížit libido.
  • Rakovina a léčba rakoviny - samotná rakovina, stejně jako ozařování a chemoterapie, mohou snižovat libido.

Správa základních zdravotních stavů může pomoci zlepšit problémy s libidem. Úzce spolupracujte se svými poskytovateli zdravotní péče.

Nízké T v důsledku zranění nebo operace

Zranění, operace a radioterapie v oblasti pánve - například léčba rakoviny prostaty - mohou někdy poškodit nervy nebo krevní zásobení potřebné pro zdravé sexuální funkce. To může vést k úbytku testosteronu a nízkému libidu.

Možnosti jako testosteronová terapie, léky na erektilní dysfunkci, penilní implantáty a vakuová zařízení mohou pomoci obnovit sexuální funkce po poranění pánve nebo operaci.

Psychologické příčiny

V mnoha případech hrají při nízkém libidu roli psychologické faktory. Duševní a emocionální problémy mohou utlumit milostný pocit.

Stres

Nadměrný stres nebo úzkost mohou rozhodně zabít váš sexuální apetit. A přiznejme si, že život v dnešní době je stresující! Chronický stres vede ke zvýšené hladině kortizolu - hlavního stresového hormonu v těle. Postupem času zvýšená hladina kortizolu potlačuje produkci testosteronu. Výsledek? Klesající libido.

Zásadní je péče o sebe sama, která snižuje stres. Upřednostňujte spánek, cvičení, sociální kontakty, relaxační koníčky a cvičení zaměřené na všímavost, jako je meditace. Pokud stres přetrvává, zvažte terapii.

Deprese

Deprese přímo ovlivňuje hormony a chemické látky v mozku, které se podílejí na sexuální touze a uspokojení. Antidepresiva používaná k léčbě deprese mohou rovněž přispívat k nízkému libidu jako vedlejšímu účinku.

Pokud máte podezření, že vaše libido tlumí deprese, obraťte se na odborníka na duševní zdraví. Poradenství a léky vám mohou pomoci zbavit se deprese a obnovit chuť do sexu.

Špatný obraz těla

Pocit studu nebo nespokojenosti se svým vzhledem může rozhodně zkazit náladu. Pokud se trápíte kvůli své váze, svalovému tonusu, linii vlasů nebo jiným aspektům svého vzhledu, je těžké cítit se sexy.

Zlepšit libido může pomoci práce na sebepřijetí a menší soustředění se na vnímané "nedostatky". Sebevědomí je sexy!

Sexuální trauma

Traumatické zážitky z minulosti, jako je sexuální zneužívání nebo napadení, mohou pochopitelně zkreslit vnímání sexu. To se může projevit vyhýbáním se sexuálním situacím nebo sníženým zájmem o sex.

Práce s traumatem v bezpečném terapeutickém prostředí je důležitá pro uzdravení. S odbornou pomocí a podporou blízkých je možné po sexuálním traumatu znovu získat zdravý a příjemný sexuální život.

Problémy ve vztazích

U mnoha mužů je libido úzce spjato s kontextem vztahu. Když v romantické oblasti není vše v pořádku, sexuální apetit může utrpět újmu.

Konflikt partnerů

Neustálé hádky, doutnající zášť nebo nevyřešené problémy ve vašem vztahu mohou způsobit odstup a nezájem o sex. Konflikty řešte otevřenou komunikací. Zvažte manželské poradenství, které usnadní zdravé řešení neshod.

Nevěra

Zjištění partnerovy nevěry může pochopitelně otřást vaším světem - a vaším libidem. Obnovení důvěry po nevěře vyžaduje čas. Buďte trpěliví a získejte podporu, která vám pomůže zahojit rány. S vynaložením úsilí lze touhu znovu probudit.

Spokojenost

Nudíte se v ložnici? Stále stejná rutina může časem vyčerpat libido. Promíchejte sexuální návyky a rutinu, abyste si udrželi vzrušující zážitky. Vyzkoušejte nové polohy, místa, hračky, hraní rolí, postupy předehry atd. Udělejte z potěšení a vášně prioritu.

Nesourodé libido

Sexuální touha každého člověka se mění a mění. Pokud je však vaše libido trvale vyšší nebo nižší než partnerovo, může to vyvolat napětí. Klíčem k úspěchu je kompromis - vyjděte vstříc tím, že budete sex iniciovat o něco méně nebo častěji. Zaměřte se na intimitu bez pohlavního styku, jako je líbání a mazlení.

Kdy vyhledat pomoc

Občasné výkyvy libida jsou normální, ale trvale nízké libido může mít negativní dopad na pohodu a vztahy. Pokud nízké libido přetrvává, vyhledejte pomoc lékaře nebo sexuálního terapeuta.

Buďte aktivní při diagnostice možných fyzických příčin, jako je nízká hladina testosteronu nebo základní onemocnění. Některé léky a doplňky stravy mohou také pomoci oživit zaostávající libido.

V případě psychologických nebo vztahových problémů může poradenství proniknout ke kořenům potíží s libidem a pomoci obnovit intimitu.

Neztrácejte naději! V mnoha případech lze nízké libido zlepšit odhodláním a cílenou změnou životního stylu, terapií nebo léčbou. Upřednostněte své sexuální zdraví. Uspokojivý sexuální život podporuje celkové štěstí a kvalitu života. Zasloužíte si opět cítit sebejistotu a vášeň.

Často kladené otázky o nízkém libidu u mužů

Zajímá vás, jestli je pokles libida normální nebo jak získat zpět své kouzlo? Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky týkající se nízkého libida u mužů:

Jaký je "normální" rozsah libida u mužů?

Neexistuje žádný univerzální "normál" - sexuální apetit se u jednotlivých lidí značně liší. Obecně platí, že libido s věkem postupně klesá. Náhlé, dlouhodobé poklesy touhy však nejsou normální v žádném věku. Pokud je vaše libido znepokojivě nízké, vyhledejte pomoc.

V jakém věku obvykle klesá mužské libido?

Testosteron začíná pomalu klesat po 30. roce života, což může ovlivnit libido. Většina mužů si však udržuje slušnou sexuální touhu až do 60 let a déle. Drastický pokles libida před středním věkem je důvodem k lékařské péči.

Moje libido je nízké. Mám navštívit svého praktického lékaře nebo urologa?

Začněte u svého lékaře primární péče - může diagnostikovat možné příčiny a v případě potřeby vás odkázat na specialisty. Primární lékaři často léčí problémy s libidem. Pokud má váš lékař podezření na základní hormonální nerovnováhu nebo genitální/močový problém, navštivte urologa nebo endokrinologa.

Jsou problémy s libidem u mladších mužů normální?

Nízké libido u mladších mužů je méně časté a více znepokojující. Příčinou mohou být léky, obezita, nemoc, zranění nebo psychické problémy, které by se měly řešit co nejdříve. Mladí muži by neměli tolerovat přetrvávající nedostatek sexuální touhy.

Lze vyléčit nízké libido?

Neexistuje žádný "lék" jako takový, ale různé léčebné postupy mohou účinně zlepšit nízké libido. Změna životního stylu, změna léků, testosteronová terapie, doplňky stravy, zdravotnické prostředky a poradenství mohou v mnoha případech pomoci obnovit normální libido.

Jaké potraviny nebo doplňky zvyšují mužské libido?

Některé potraviny a doplňky stravy mohou mírně zvýšit libido, například ústřice, ořechy, fazole, česnek, ženšen, kořen maca, DHEA a zinek. Důležitější je však řešit základní zdravotní potíže. Před užíváním jakýchkoli doplňků se poraďte s lékaři.

Za jak dlouho začne léčba nízkého libida fungovat?

Záleží na příčině a léčbě. Změna životního stylu může zlepšit libido během několika týdnů. Hormonální terapie, lékařské přístroje a doplňky stravy mohou trvat několik týdnů nebo měsíců, než se plně projeví jejich účinek. Pro dosažení ideálních výsledků se léčby držte.

V jakém okamžiku byste měli přijmout nízké libido jako svůj "nový normál"?

Nevzdávejte se příliš snadno! Než se smíříte s výrazným poklesem libida, vyzkoušejte různé terapie a úpravy životního stylu. Pokud však veškeré snahy po delší době selžou, může vám poradenství pomoci s přijetím, pokud je snížená sexualita nyní vaší osobní "normou".

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?