Co způsobuje nadrženost u mužů a žen?

Published:

Pocit nadrženosti a touha po sexu jsou přirozenou součástí lidského bytí. Co ale přesně způsobuje tyto pocity intenzivního sexuálního vzrušení a touhy? Pravdou je, že existuje mnoho složitých faktorů, které přispívají k tomu, že se někdo cítí "v náladě" nebo nadržený.+

V tomto článku se budeme zabývat hlavními biologickými, hormonálními a psychologickými příčinami nadrženosti a sexuální touhy u mužů i žen. Podíváme se také na to, jak libido ovlivňují faktory jako věk, zdravotní stav a stav vztahu. Čtěte dále a dozvíte se, co muže a ženy skutečně vzrušuje.

Co způsobuje nadrženost u mužů a žen?

Klíčové hormony, které ovlivňují sexuální apetit

Hormony hrají ústřední roli v regulaci libida a sexuálních funkcí u obou pohlaví. Zde jsou některé z klíčových hormonů, které ovlivňují nadrženost:

Testosteron

Testosteron je hlavním mužským pohlavním hormonem, i když ženy ho produkují také malé množství. Hraje hlavní roli v regulaci libida a sexuálních funkcí u mužů.

Vyšší hladina testosteronu je spojena se zvýšenou sexuální touhou mužů. S přibývajícím věkem a poklesem hladiny testosteronu se běžně snižuje i libido.

Estrogen

Ženský pohlavní hormon estrogen je důležitý pro sexuální touhu žen. Hladina estrogenu během menstruačního cyklu kolísá, což ovlivňuje libido.

Mnoho žen pociťuje zvýšenou nadrženost v období kolem ovulace, kdy hladina estrogenu dosahuje vrcholu. Nízká hladina estrogenu po menopauze je spojena se sníženou sexuální touhou.

Progesteron

Progesteron je dalším klíčovým ženským hormonem. Jeho hladina je nejvyšší během luteální fáze menstruačního cyklu po ovulaci.

Zvýšená hladina progesteronu je u některých žen spojena se sníženým libidem a sexuální reaktivitou. Individuální reakce se však liší.

Oxytocin

Oxytocin, někdy nazývaný "hormon lásky", se podílí na sexuálním vzrušení a orgasmu u obou pohlaví. Uvolňuje se při intimním a sociálním sbližování.

Vyšší hladina oxytocinu zvyšuje pocit blízkosti a důvěry s partnerem, což může posílit sexuální touhu u mužů i žen.

Takže shrnuto, vyšší testosteron a estrogen obecně zvyšují libido. Zvýšená hladina progesteronu a nízká hladina testosteronu však mohou vzrušení tlumit. Oxytocin usnadňuje sexuální intimitu.

Mozkové chemické látky a sexuální touha

Sexuální touha závisí také na klíčových neurotransmiterech v mozku, včetně:

  • Dopamin přispívá k libidu, vzrušení a sexuálnímu potěšení. Aktivuje okruhy odměny a motivace v mozku.
  • Serotonin při vysoké hladině potlačuje sexuální touhu. Některá antidepresiva zvyšují hladinu serotoninu a jako vedlejší účinek mohou potlačovat libido.
  • Norepinefrin se podílí na vzrušení a uvolňuje se v reakci na stres. Vysoká hladina noradrenalinu může zvýšit sexuální touhu.

Dopamin a noradrenalin tedy mají tendenci zvyšovat libido, zatímco serotonin ho obecně potlačuje. Udržování těchto chemických látek v mozku v rovnováze zlepšuje sexuální zájem a fungování.

Psychologické faktory ovlivňující nadrženost

Naše sexuální touhy jsou také silně ovlivněny psychologickými a mezilidskými faktory, včetně:

Nálada

Stres, úzkost a deprese mohou snižovat sexuální touhu u mužů i žen. Pocit uvolnění a nezatíženosti často umožňuje lidem cítit se více "v náladě". Pozitivní nálada zvyšuje libido.

Obraz těla

Pocit přitažlivosti a sebedůvěry ve své tělo zvyšuje sexuální touhu. Špatný obraz těla nebo špatné sebevědomí mohou snížit nadrženost a vzrušení.

Spokojenost se vztahy

Problémy a nespokojenost v milostném vztahu mohou snížit sexuální zájem. Pocit citového spojení a štěstí s partnerem zvyšuje touhu.

Trauma a sexuální dysfunkce

Sexuální trauma z minulosti, problémy s erekcí, bolest při sexu a další sexuální problémy mohou omezovat libido a požitek ze sexu. Vyřešení těchto problémů zvyšuje touhu.

Úroveň zájmu

Prostě vysoký nebo nízký zájem o sex má vliv na to, jak často se člověk cítí nadržený. Lidé s přirozeně vysokým sexuálním apetitem jsou vzrušeni častěji.

Souhrnně lze říci, že psychická pohoda, sebedůvěra, spokojenost ve vztazích a vysoká vrozená sexuální touha zvyšují pocit nadrženosti. Psychické a emocionální problémy mohou vzrušení potlačovat.

Jak věk a životní etapa ovlivňují sexuální apetit

Libido a sexuální funkce se v průběhu života mění. Zde se dozvíte, jak stárnutí ovlivňuje nadrženost:

Během puberty

Puberta přináší nárůst testosteronu u chlapců a zvýšení estrogenu u dívek. Libido dospívajících prudce stoupá a zájem o sex se během dospívání dramaticky probouzí.

Začátek 20. let

Sexuální touha může vrcholit na začátku 20. let u mužů i u žen. Testosteron zůstává na vysoké úrovni a dospělí v tomto věku mají obvykle jen málo zdravotních problémů ovlivňujících jejich funkci.

30. až 40. léta

U mnoha lidí zůstává sexuální touha silná i po třicítce a po čtyřicítce, zejména pokud si udržují dobrý zdravotní stav. Povinnosti spojené s prací a rodinou mohou snížit frekvenci sexu.

Během menopauzy

U žen, které se blíží menopauze, dochází k úbytku estrogenu, což způsobuje vaginální suchost a snížení libida. Některé z nich však uvádějí sexuální svobodu díky tomu, že se již nemusí obávat těhotenství.

60. léta a dále

Testosteron a estrogen u starších osob výrazně klesají, což přispívá ke snížení sexuální touhy u stárnoucích mužů a žen. Sexualitu mohou potlačovat i další zdravotní potíže.

Po porodu

Poporodní hormonální výkyvy, hojení, stres a vyčerpání mohou u novopečených matek potlačit libido. Většina z nich však do roka znovu získá sexuální apetit a zájem o intimní život.

Obecně tedy platí, že libido má tendenci dosahovat vrcholu v pozdní pubertě a po dvacítce, pak s věkem postupně klesá. Životní povinnosti mohou také snížit frekvenci sexuální aktivity.

Běžné faktory zdraví a životního stylu ovlivňující libido

Celkový zdravotní stav a životní návyky člověka hrají významnou roli při regulaci sexuální touhy a funkce. Mezi faktory, které ovlivňují nadrženost, patří:

  • Strava - Nedostatek živin a nízká energie ze špatné stravy mohou snižovat libido. Vyvážená a plnohodnotná strava však dodává tělu energii a podporuje sexuální zdraví.
  • Cvičení - Fyzická aktivita podporuje průtok krve, uvolňuje endorfiny a dodává energii pro sex. Příliš mnoho extrémního cvičení může potlačit fungování.
  • Spánek - Příliš málo spánku narušuje hormonální regulaci. Noční spánek 7-9 hodin zlepšuje sexuální zájem a výkonnost.
  • Úroveň stresu - vysoký stres časem snižuje libido. Relaxační techniky pomáhají zvládat stres pro lepší sexuální fungování.
  • Alkohol a drogy - Nadměrné pití potlačuje libido. Užívání drog také potlačuje sexuální touhu a výkonnost.
  • Léky - některé léky, včetně antidepresiv, léků na krevní tlak a dalších, mohou jako vedlejší účinek snižovat libido.

Lze shrnout, že udržování zdravé stravy, aktivní životospráva, zvládání stresu, omezení alkoholu a vyhýbání se problematickým lékům mohou optimalizovat sexuální touhu a vzrušení. Upřednostňování celkové pohody podporuje silnou sexuální touhu.

Kdy vyhledat pomoc při nízkém libidu

Je normální, že úroveň sexuální touhy v průběhu času kolísá. Stres, únava, životní změny nebo dočasná hormonální nerovnováha často způsobují dočasné poklesy pudu.

Pokud však nízké libido přetrvává několik měsíců a způsobuje potíže, je dobré vyhledat lékařskou pomoc. Ke zvýšení ochabujícího libida může pomoci několik strategií, včetně:

  • Hormonální testy - krevní testy na testosteron, estrogen, štítnou žlázu a další hormony. Hormonální terapie nebo doplňky stravy mohou odstranit případné nedostatky.
  • Úprava léků - změna problematického léku může zvrátit vedlejší účinky nízké touhy.
  • Sexuální terapie - poradenství pomáhá překonat psychické nebo mezilidské problémy ovlivňující sexualitu.
  • Změna životního stylu - zlepšení zdraví a pohody prostřednictvím lepší péče o sebe často zvyšuje libido.
  • Léčba - Možnosti jako testosteronové náplasti, gely nebo injekce mohou v případě potřeby zvýšit sexuální apetit.

Pokud vás tedy trápí přetrvávající nízké libido, poraďte se s lékařem, abyste zjistili možné příčiny a našli řešení, jak znovu zažehnout váš oheň a zlepšit sexuální uspokojení.

Podtrženo, sečteno

Pocit vzrušení a touha po sexuální aktivitě jsou podmíněny složitou souhrou hormonů, chemických látek v mozku, psychiky, věku, zdravotního stavu a životní situace.

Neexistuje jediný spínač, který by ovládal libido. Hlavní roli v regulaci sexuální touhy hrají hormony jako testosteron a estrogen, ale velký vliv mají i psychické a emocionální faktory.

Libido v průběhu života často kolísá, snižuje se s věkem nebo stresem a zvyšuje se v období energie a romantického vzrušení.

Pokud nízká sexuální touha přetrvává, mohou lékařské zákroky, opatření v oblasti životního stylu, poradenství nebo hormonální úpravy pomoci nastartovat vzrušení, abyste si mohli užívat plnohodnotný intimní život.

Nakonec existuje široká škála toho, co je považováno za normální, pokud jde o sexuální apetit. Pokud vás trápí zdánlivý nedostatek nadrženosti, vyhledejte podporu, která vám pomůže znovu navázat kontakt s vaší sexuální stránkou.

Často kladené otázky o příčinách nadrženosti

Jaký je hlavní hormon, který řídí sexuální touhu u mužů?

Testosteron je dominantním pohlavním hormonem u mužů. Vyšší hladina testosteronu je spojena se zvýšeným libidem a sexuálními funkcemi. Testosteron začíná klesat po 30. roce života, což může u některých mužů vést k nízkému libidu.

Jaký hormon ovlivňuje sexuální touhu u žen?

Estrogen je klíčový hormon, který reguluje ženskou sexuální touhu. Estrogen stoupá a klesá během menstruačního cyklu, přičemž vrchol estrogenu v období kolem ovulace je u mnoha žen příčinou zvýšené nadrženosti. Klesající estrogen po menopauze může přispívat ke snížení libida.

Jak stres ovlivňuje libido?

Vysoké hladiny stresu po delší dobu mají tendenci potlačovat sexuální touhu u mužů i žen. Hormony kortizol a adrenalin uvolňované během stresu potlačují vzrušení a výkonnost. Snížení stresu pomocí relaxace, meditace, cvičení, společenského styku a dalších technik může zvýšit libido.

Mohou problémy ve vztahu snížit sexuální apetit?

Ano, konflikty ve vztahu, špatná komunikace, nedostatek citové intimity a další problémy mohou rozhodně bránit sexuální touze. Práce na vyřešení problémů a zlepšení romantické spokojenosti často zvyšuje pocity nadrženosti a sexuální aktivity.

Jaké faktory životního stylu ovlivňují sexuální touhu?

Na libido má vliv strava, cvičení, spánek, konzumace alkoholu a užívané léky. Zdravou hladinu testosteronu a estrogenu podporuje konzumace plnohodnotných potravin, mírné cvičení, 7-9 hodin spánku v noci, omezení pití alkoholu a vyhýbání se lékům snižujícím libido.

Kdy by měl člověk navštívit lékaře kvůli nízké sexuální touze?

Pokud nízké libido přetrvává několik měsíců a způsobuje vám značné osobní nebo vztahové potíže, obraťte se na svého lékaře. Může se zaměřit na možnou hormonální nerovnováhu, vedlejší účinky léků, psychologické faktory a zdravotní potíže, které k tomuto problému přispívají. Léčba může pomoci obnovit zaostávající sexuální apetit.

Jaké jsou možnosti léčby nízkého libida?

U mužů může náhradní testosteronová terapie pomocí náplasti, gelu nebo injekce zvýšit libido, pokud je příčinou nízká hladina T. Ženám po menopauze může pomoci hormonální léčba. Pomáhá také změna léků, sexuální terapie, změna životního stylu a řešení zdravotních problémů.

Mohou doplňky zvýšit sexuální apetit?

Některé doplňky, jako je Tribulus, kořen maca, pískavice řecké seno a DHEA, tvrdí, že zlepšují libido, ale důkazy chybí. Případné nutriční nedostatky je nejlepší napravit stravou. Před vyzkoušením doplňků stravy na nízkou sexuální touhu se poraďte s lékařem.

Je nízké libido jen součástí stárnutí?

Snížená sexuální touha je běžná, protože s věkem klesá hladina hormonů. Důležitou roli však hrají také zdravotní stav, léky, psychologické faktory a životní návyky. Udržování zdravého životního stylu a komunikace s lékařem pomáhají předcházet nebo léčit problematické nízké libido.

I když sexuální apetit do značné míry ovlivňují hormony, libido ovlivňuje mnoho dalších faktorů. Zvládání stresu, zlepšování vztahů, upřednostňování spánku a výživy a vyhledání lékařské pomoci v případě potřeby mohou pomoci udržet uspokojivý sexuální život.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?