Jaký hormon způsobuje nadrženost?

Published:

Cítíte se divoce? Vaše libido reguluje složitý hormonální tanec. Pojďme prozkoumat, jaký hormon způsobuje nadrženost, a další faktory, které ve vás mohou zanechat touhu po lásce.

Přemýšleli jste někdy o tom, co vás vzrušuje? Ten zrychlený tep, zčervenání kůže a celkový pocit vzrušení je řízen hormony. Hormony jsou mocní chemičtí poslové, kteří regulují mnoho tělesných funkcí. Hormony ovlivňují vaše pocity a chování - od růstu a vývoje až po hlad, spánek a sexuální touhu.

Jaký hormon způsobuje nadrženost?

Co přesně způsobuje touhu po lásce a chtíči? Jaký hormon ve vás spouští tu vášnivou část, která hledá rozkoš?

Krátká odpověď: testosteron. Tento životně důležitý mužský pohlavní hormon pohání váš sexuální apetit a podněcuje smyslné touhy. Hormony však nefungují samy o sobě. Váš mozek, prostředí, zdraví a vztah mohou také ovlivnit vaši náladu.

Pojďme se ponořit do vědy o sexuální chemii a odhalit, co pohání vaši touhu. Zde je vše, co potřebujete vědět o hormonech, chemii mozku a dalších faktorech, které řídí vaši sexuální touhu.

Co je to testosteron?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon. Ačkoli muži i ženy produkují testosteron, muži ho vytvářejí mnohem více. A hladina testosteronu je u mužů téměř 15krát vyšší než u žen.

Tento silný hormon má v mužském těle několik důležitých funkcí, např.:

  • Regulace sexuální touhy (libida)
  • Kontrolní rysy maskulinity
  • Budování svalové hmoty a síly
  • Stimulace produkce spermií
  • Distribuce tuku
  • Podpora hustoty a pevnosti kostí

Testosteron také podporuje změny pozorované v mužské pubertě, jako je růst ochlupení, prohloubení hlasu a zvětšení penisu a varlat.

Testosteron jako pohlavní hormon přímo řídí vaši sexuální touhu. Díky němu se cítíte vzrušení a máte chuť na sexuální aktivitu. Čím vyšší je hladina T, tím silnější může být vaše sexuální touha.

Jak testosteron reguluje libido?

Nyní víte, že testosteron je klíčovým hormonem, který reguluje sexuální touhu a vzrušení. Ale jak přesně funguje?

Testosteron řídí vaše libido prostřednictvím hypotalamu a hypofýzy v mozku.

Hypotalamus je řídící centrum pro hormony a hypofýza říká varlatům, aby produkovala testosteron. Zde je postup krok za krokem:

  1. Hypotalamus zjistí, že potřebujete více testosteronu, a uvolní hormon uvolňující gonadotropin (GnRH).
  2. GnRH signalizuje hypofýze uvolnění luteinizačního hormonu (LH) a folikuly stimulujícího hormonu (FSH).
  3. LH říká varlatům, aby produkovaly více testosteronu.
  4. Hladina testosteronu se zvýší, což podpoří vaše libido a vyvolá vzrušení.

Tato složitá řetězová reakce regulující syntézu testosteronu probíhá nepřetržitě. Váš mozek zjistí, že testosteronu je málo, a uvolní hormony, aby jeho produkci opět zvýšil.

Jak mohu zvýšit svůj testosteron?

S přibývajícím věkem začíná syntéza testosteronu po 30. roce klesat. Hladinu T však můžete přirozeně zvýšit pomocí životosprávy, např.:

  • Silový trénink - Zvedání závaží vyvolává uvolňování testosteronu. Zaměřte se na složené pohyby, jako jsou dřepy, mrtvé tahy a tlaky na lavici.
  • Vysoce intenzivní intervalový trénink - Krátké intervaly intenzivního kardio cvičení, jako jsou sprinty nebo plyometrie, spalují tuk a stimulují testosteron.
  • Spánek - snažte se spát alespoň 7 hodin denně. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu kortizolu, který snižuje hladinu testosteronu.
  • Snížení stresu - Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který inhibuje testosteron. Vyzkoušejte relaxační aktivity, jako je meditace, jóga a masáže.
  • Zdravé tuky - konzumujte více ořechů, olivového oleje, avokáda a tučných ryb. Tuky ve stravě signalizují mozku uvolňování luteinizačního hormonu.

Tyto změny mohou zvýšit hladinu testosteronu a posílit vaše libido. Hormony jsou však jen jedním dílem skládačky sexuální touhy...

Jaké další faktory ovlivňují libido?

Vaše sexuální touha je komplikovaná. Primárním regulátorem je sice testosteron, ale záleží i na dalších vlivech. Pojďme se kromě hormonů podívat na některé klíčové faktory ovlivňující vaši rozpustilost:

Chemie mozku

Vaše libido vzniká v mysli. Limbický systém mozku řídí sexuální motivaci a touhu. Neurochemikálie jako dopamin, oxytocin a serotonin regulují vaši náladu, vazby a zábrany. Pokud jsou tyto neurotransmitery v rovnováze a hladce na sebe působí, budete pravděpodobně pociťovat větší vzrušení.

Vztahové štěstí

Problémy ve vztazích a nespokojenost často tlumí sexuální touhu. Pocity, jako je odloučení od partnera, nedostatek intimity, problémy s důvěrou nebo nuda, mohou oslabit vaše libido. Na druhou stranu pevné pouto touhu posiluje.

Stres a nálada

Chronický stres a problémy s duševním zdravím, jako je deprese a úzkost, sabotují váš sexuální apetit. Ty vás vytrhávají z přítomného okamžiku a odvádějí vaši mysl od potěšení. Hledání způsobů, jak zvládat stres a zlepšit si náladu, může odstranit překážky, které vám brání v pocitu rozpustilosti.

Fyzické zdraví

Celkový zdravotní stav přímo ovlivňuje libido. Obezita, srdeční choroby, cukrovka, vysoký krevní tlak a hormonální poruchy mohou snižovat hladinu testosteronu. Upřednostňování správné výživy, úrovně aktivity a spánku dodá vašemu sexuálnímu apetitu nový impuls.

Léky

Mnoho běžných léků, jako jsou antidepresiva, prášky na krevní tlak a cholesterol, má sexuální vedlejší účinky. Antikoncepce s estrogenem může u žen také snižovat hladinu testosteronu. Pokud vaše léky narušují vaše mojo, poraďte se s lékařem o alternativách.

Jak vidíte, k tomu, abyste se cítili sexuálně vzrušení a vyvolali vzrušení, je zapotřebí symfonie několika faktorů. Orchestr mohou dirigovat hormony, ale melodie ovlivňují také životní styl, vztahy, myšlenky a zdraví.

Běžné příčiny nízkého libida

Když už víte, co ovlivňuje váš sexuální apetit, jaké jsou běžné příčiny poklesu libida? Zde je několik hlavních viníků:

  • Nízká hladina testosteronu - s věkem klesá produkce testosteronu, což vede k nízkému T. To přímo snižuje sexuální apetit.
  • Vysoký stres - stresové hormony, jako je kortizol, potlačují syntézu testosteronu a libido.
  • Deprese - problémy s duševním zdravím snižují touhu a potěšení ze sexu.
  • Léky - antikoncepce, antidepresiva a léky na krevní tlak mohou bránit vzrušení.
  • Špatný spánek - Nedostatek spánku snižuje hladinu testosteronu a zvyšuje hladinu kortizolu a zánětů.
  • Obezita - nadbytek tuku zvyšuje hladinu estrogenu, který snižuje produkci testosteronu.
  • Diabetes - Chronicky vysoká hladina cukru v krvi poškozuje cévy včetně těch, které zásobují pohlavní orgány.
  • Vysoký krevní tlak - Hypertenze omezuje průtok krve nezbytný pro vzrušení.
  • Problémy se štítnou žlázou - jak hyperaktivní (hypertyreóza), tak nedostatečně aktivní (hypotyreóza) štítná žláza může narušit činnost pohlavních hormonů.

Pokud vás trápí nízké libido, je prvním krokem zjištění možných příčin. Řešení základních zdravotních potíží, snížení stresu a optimalizace hormonů vám mohou pomoci získat zpět váš vzrušující pocit.

Kdy navštívit lékaře

Mírné výkyvy sexuální touhy jsou normální. Pokud však nízká touha přetrvává a znepokojuje vás, navštivte svého lékaře. Ten může zkontrolovat laboratorní výsledky a vyloučit jakékoli zdravotní problémy ovlivňující vzrušivost.

Pokud se u vás vyskytnou tyto potíže, navštivte svého lékaře:

  • Trvalý nebo silný pokles libida
  • Erektilní dysfunkce
  • Problémy s dosažením orgasmu
  • Bolestivý sex
  • Problémy ve vztazích kvůli nízké sexuální touze

Po fyzickém vyšetření a laboratorních testech může lékař určit případnou hormonální nerovnováhu nebo zdravotní potíže, které narušují vzrušivost. V případě potřeby může navrhnout změnu životního stylu, změnu léků nebo hormonální substituční terapii.

Neváhejte se ozvat. Existují řešení, která vám pomohou získat zpět vaše kouzlo!

Souhrn

Přestože vznětlivé pocity vznikají v důsledku složité souhry hormonů, myšlenek, zdravotního stavu a životních okolností, testosteron je hlavním motorem libida.

Tento životně důležitý mužský hormon syntetizovaný ve varlatech se zvyšuje během puberty a pomáhá regulovat sexuální apetit po celý život.

Hladina testosteronu se s věkem přirozeně snižuje. Můžete ji však povzbudit a zvýšit její blaženost v ložnici pomocí strategií zdravého životního stylu, jako je silový trénink, HIIT, lepší spánek a zvládání stresu.

Pokud nízké libido přetrvává a znepokojuje vás, poraďte se se svým lékařem. Ten může zkontrolovat, zda se u vás nevyskytují problémy ovlivňující vzrušení, a připravit vám řešení, které vám vrátí chuť do života!

Trocha pozornosti věnované optimalizaci hormonů, vztahů, duševního zdraví a vašeho těla může pomoci rozdmýchat plameny vášně. S trochou péče a komunikace může váš sexuální život vzplanout v každém věku.

Často kladené otázky o tom, jaký hormon způsobuje nadrženost

Jaký je hlavní hormon, který řídí libido?

Hlavním hormonem, který reguluje libido a vzrušení, zejména u mužů, je testosteron. Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon produkovaný především ve varlatech. Hraje klíčovou roli v sexuální touze, erekci, svalové hmotě, hustotě kostí a dalších mužských atributech.

Jak přesně testosteron zvyšuje sexuální apetit?

Testosteron reguluje libido prostřednictvím zpětné vazby s hypotalamem a hypofýzou v mozku. Když hladina testosteronu klesne příliš nízko, hypotalamus vylučuje hormon GnRH, který stimuluje hypofýzu k uvolňování luteinizačního hormonu (LH). LH pak dává varlatům signál, aby produkovala více testosteronu. Tím se hladina testosteronu opět zvýší a zvýší se libido.

Mají ženy také testosteron?

Ano, ženské tělo produkuje určité množství testosteronu ve vaječnících a nadledvinkách. Ženy však mají asi 15krát méně testosteronu než muži. Dominantním ženským pohlavním hormonem je estrogen. Změny hladin estrogenu během menstruačního cyklu mohou ovlivnit ženské libido.

Jaké další hormony ovlivňují sexuální touhu?

U žen ovlivňují libido také estrogen, progesteron, prolaktin a oxytocin. U mužů ovlivňují sexuální touhu spolu s testosteronem také hormony štítné žlázy a růstové hormony. Stresové hormony, jako je kortizol, mohou potlačovat libido u obou pohlaví tím, že inhibují testosteron.

Jaké faktory životního stylu zvyšují hladinu testosteronu?

Zvedání činek, vysoce intenzivní cvičení, dostatek spánku, konzumace zdravých tuků, snížení stresu a udržování zdravé hmotnosti mohou přirozeně pomoci zvýšit hladinu testosteronu.

Jaké zdravotní potíže mohou snížit libido?

Chronická onemocnění, jako je cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak, deprese, poruchy štítné žlázy a kardiovaskulární choroby, mohou libido snižovat. Vedlejší sexuální účinky mají také některé léky.

Proč testosteron s věkem klesá?

Po 30. roce věku začíná hladina testosteronu pomalu klesat. Důvodem je, že buňky ve varlatech přestávají být účinné při produkci testosteronu a hypofýza produkuje méně luteinizačního hormonu, který signalizuje produkci testosteronu.

Jaké jsou příznaky nízké hladiny testosteronu?

Mezi příznaky nízkého T u mužů patří snížená sexuální touha, erektilní dysfunkce, nízká energie, depresivní nálada, úbytek svalové hmoty, přibývání na váze a návaly horka. Nízká hladina testosteronu se diagnostikuje pomocí krevního testu.

Jak lékaři léčí nízkou hladinu testosteronu?

Mužům s klinicky nízkou hladinou testosteronu mohou lékaři nejprve doporučit změnu životního stylu, například cvičení, snížení hmotnosti nebo změnu stravy. Pokud příznaky přetrvávají, může být předepsána substituční léčba testosteronem, jako jsou injekce, gely nebo náplasti.

Jsou testosteron boostery účinné?

Mnoho volně prodejných testosteronových doplňků tvrdí, že zvyšují hladinu T. U většiny těchto produktů však není prokázána jejich účinnost. S přípravky na zvýšení hladiny testosteronu je nejlepší zacházet opatrně a poradit se s lékařem.

Co mám dělat, když mám trvale nízké libido?

Pokud nízká touha přetrvává a trápí vás, navštivte svého lékaře. Ten může zkontrolovat, zda se nejedná o zdravotní problémy ovlivňující hormony nebo zdravotní stavy, které narušují vzrušivost. Řešení příčin nízkého libida může pomoci obnovit uspokojivý sexuální život.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?