Může vitamin D3 zvýšit růst vlasů?

Published:

Vypadávání vlasů je běžný problém, který postihuje muže i ženy. Velkou roli hraje genetika, ale existují i další faktory, které mohou způsobit nadměrné vypadávání a řídnutí vlasů. K vypadávání vlasů může přispívat nedostatek živin, stres, stárnutí a hormonální nerovnováha.

Může vitamin D3 zvýšit růst vlasů

Jednou z živin, která je spojována s růstem vlasů, je vitamin D. Vitamin D, známý také jako "sluneční vitamin", se v těle vytváří, když je pokožka vystavena slunečnímu záření. Lze ho také získat prostřednictvím některých potravin a doplňků stravy.

Vitamin D je nezbytný pro mnoho životně důležitých procesů v těle. Kromě toho, že se podílí na zdraví kostí, je vitamin D důležitý pro funkci imunitního systému, růst buněk a regulaci zánětů. Objevují se také výzkumy, které ukazují, že vitamin D může pomáhat stimulovat vlasové folikuly a podporovat jejich růst.

Může tedy užívání doplňků vitaminu D3 skutečně pomoci při vypadávání vlasů? Podívejme se blíže na důkazy.

Co způsobuje vypadávání vlasů?

Než začneme zkoumat, zda vitamin D může zlepšit růst vlasů, je třeba si uvědomit, co je příčinou nadměrného vypadávání a řídnutí vlasů.

Mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů patří:

  • Genetika - vypadávání vlasů může být dědičné. Mužská i ženská plešatost souvisí s genetikou.
  • Hormonální změny - výkyvy androgenů a estrogenů mohou narušit cyklus růstu vlasů, což vede k jejich vypadávání. Hladinu hormonů ovlivňuje menopauza, porod a poruchy štítné žlázy.
  • Nedostatek živin - nízký obsah železa, zinku, bílkovin, vitaminu D a dalších živin může zhoršit zdraví vlasů.
  • Léky - některé léky používané k léčbě rakoviny, artritidy, deprese a srdečních problémů mohou způsobovat vypadávání vlasů jako vedlejší účinek.
  • Stárnutí - S přibývajícím věkem se vlasové folikuly zmenšují a růst vlasů se zpomaluje.
  • Stres - vysoká hladina stresu zvyšuje hladinu kortizolu, což může vést k vypadávání vlasů.
  • Poškozená pokožka hlavy - infekce pokožky hlavy, pásový opar, lichen planus a další kožní onemocnění mohou způsobit zánět vlasových folikulů, což vede k vypadávání vlasů.
  • Účes - Pevné účesy, které tahají za kořínky vlasů, drsné chemické úpravy a tepelný styling mohou poškodit vlasové folikuly.
  • Autoimunitní porucha - stavy jako alopecie areata mohou způsobovat nadměrné vypadávání.

Úloha vitaminu D

Když už víme, co je typickou příčinou vypadávání vlasů, kde se bere vitamin D? Zde jsou výsledky výzkumu o vitaminu D a růstu vlasů.

Receptory vitaminu D ve vlasových folikulech

Několik studií zjistilo receptory vitaminu D (VDR) ve vnějších i vnitřních kořenových obalech vlasových folikulů. Přítomnost těchto receptorů naznačuje, že vitamin D pravděpodobně hraje roli v cyklu růstu vlasů.

Jedna studie publikovaná v časopise Journal of Investigative Dermatology zkoumala expresi VDR v buňkách lidských vlasových folikulů. Výzkumníci zjistili, že VDR je přítomna v kritických oblastech, jako je vlasová cibulka a vnější kořenové pouzdro, které obsahují kmenové buňky zodpovědné za tvorbu nových vlasů.

Zjištění naznačují, že vitamin D se podílí na koloběhu a růstu vlasových folikulů. Nedostatek vitaminu D by mohl narušit funkci buněk vlasových folikulů.

Vitamin D reguluje cyklus vlasů

Jak přesně vitamin D stimuluje růst vlasů? Výzkumy poukazují na několik klíčových způsobů:

  • Proliferace buněk - hormon vitaminu D kalcitriol stimuluje proliferaci a diferenciaci buněk vlasových folikulů. To podporuje neaktivní fázi vlasového cyklu.
  • Zpoždění katagenní fáze - Vitamin D pomáhá oddálit katagenní fázi, kdy se zastavuje aktivní růst. Prodloužením anagenní fáze se aktivní růstová fáze prodlužuje, což umožňuje delší růst vlasů.
  • Protizánětlivé účinky - vitamin D jako imunitní modulátor pomáhá snižovat záněty ve vlasové pokožce, které mohou bránit tvorbě folikulů.
  • Zvyšuje růstový faktor podobný inzulínu (IGF-1 ) - vitamin D zvyšuje hladinu IGF-1, který reguluje růst vlasů.

Tento výzkum napovídá, jak vitamin D působí na buněčné úrovni a podporuje tvorbu vlasů. Dále se podívejme konkrétně na účinky vitaminu D na vypadávání vlasů.

Nedostatek vitaminu D souvisí s vypadáváním vlasů

Pokud je vitamin D důležitý pro cyklování a růst vlasových folikulů, je logické, že jeho nedostatek může tento proces narušit a vést k vypadávání vlasů.

Studie prokázaly souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a alopecií (vypadáváním vlasů).

Jedna studie publikovaná v časopise International Journal of Trichology se zabývala hladinami vitaminu D v séru u 75 pacientů s alopecií areata ve srovnání se 75 zdravými kontrolami. Pacienti s alopecií měli výrazně nižší hladiny vitaminu D než kontrolní skupina.

V jiné studii vědci zjistili, že z 928 žen s vypadáváním vlasů mělo 85 % nízkou hladinu vitaminu D pod 30 ng/ml. Několik dalších studií zjistilo souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a různými typy alopecie.

Ačkoli je třeba provést další výzkum, zjištění naznačují, že existuje souvislost mezi nedostatečným množstvím vitaminu D a vypadáváním vlasů.

Perorální vitamin D3 souvisí s růstem vlasů

Probrali jsme teorii o účincích vitaminu D na folikuly a zjistili jsme, že jeho nízká hladina je spojena s vypadáváním vlasů. Ale co důkazy o tom, že perorální užívání vitaminu D3 může skutečně zlepšit růst vlasů?

Zde jsou některé studie, které prokazují schopnost vitaminu D snižovat vypadávání a zvyšovat hustotu vlasů:

  • V klinické studii bylo osobám s vypadáváním vlasů podáváno placebo nebo doplněk vitaminu D. Po 6 měsících se u skupiny s vitaminem D výrazně zvýšila hustota a tloušťka vlasů.
  • V případové studii z roku 2019 byly chlapci s nedostatkem vitaminu D a alopecií areatou podávány doplňky vitaminu D. Po třech měsících byly jeho sérové hladiny v normě a došlo k výraznému růstu vlasů.
  • Studie na ženách po menopauze zjistila, že u osob, které dostávaly po dobu 12 měsíců perorální doplněk vitaminu D, došlo ve srovnání s placebem ke zlepšení skóre vypadávání vlasů.
  • Výzkumníci podávali pacientům s vypadáváním vlasů doplňky vitaminu D3 po dobu 6 měsíců až 1 roku. Zaznamenali klinicky významné zlepšení růstu vlasů a snížení jejich vypadávání.

I když je třeba provést rozsáhlejší klinické studie, první výzkumy ukazují, že doplňování vitaminu D slibuje zlepšení růstu vlasů.

Doporučený příjem vitaminu D při vypadávání vlasů

Je zřejmé, že vitamin D hraje nedílnou roli v koloběhu vlasových folikulů. Výzkumy naznačují, že nízká hladina je spojena s nadměrným vypadáváním vlasů, zatímco jejich doplňování může podpořit opětovný růst.

To vede k otázce - kolik vitaminu D byste měli užívat proti vypadávání vlasů? Podívejme se na současné doporučené dávky.

Národní institut zdraví stanovil denní potřebu vitaminu D takto:

  • 400-800 IU pro věkovou skupinu 1-70 let
  • 800-1000 IU pro věk 71+

Mnozí odborníci však tvrdí, že tyto doporučené dávky jsou příliš nízké, zejména pro léčbu nedostatku.

Při používání vitaminu D k optimalizaci růstu vlasů se ve většině studií používaly dávky v rozmezí 2000-5000 IU denně. Ukázalo se, že tato vyšší suplementace je bezpečná a účinná pro zlepšení stavu vitaminu D.

Například v jedné studii užívali účastníci 3600 IU vitaminu D3 denně po dobu 6 měsíců. To pomohlo zvýšit hladinu vitaminu D v krvi na optimální hodnotu 40-60 ng/ml a vedlo k výraznému růstu vlasů.

Většina dermatologů a odborníků na vypadávání vlasů doporučuje při vypadávání vlasů 4000-5000 IU vitaminu D3 denně. To je považováno za ideální terapeutickou dávku. Nejlépe je užívat jej jako perorální doplněk spolu s vitaminem K pro správné vstřebávání.

Je také rozumné nechat si nejprve vyšetřit hladinu vitaminu D, abyste lépe odhadli své individuální potřeby dávkování. Pro optimální zdraví vlasů se snažte dosáhnout hladiny mezi 40-60 ng/ml.

Před užíváním jakýchkoli doplňků stravy, zejména ve vysokých dávkách, se samozřejmě nezapomeňte poradit se svým lékařem.

Další živiny pro růst vlasů

I když je nedostatek vitaminu D běžný, vypadávání vlasů je zřídkakdy způsobeno pouze nerovnováhou jedné živiny. Proto je důležité zajistit si dostatečný přísun všech základních živin pro zdraví vlasů.

Zde jsou některé z nejvýznamnějších vitamínů, minerálů a látek, které podporují zdravý růst vlasů:

  • Bílkoviny - Pro zdraví vlasů je důležitý dostatek bílkovin.Snažte se přijímat 0,7 až 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti.
  • Železo - hladina feritinu pod 70-80 ng/ml může vést k vypadávání vlasů. Může být nutné doplnit železo nebo jíst potraviny bohaté na železo.
  • Zinek - Tento minerál se podílí na dělení buněk a syntéze bílkovin ve vlasech. Vhodným zdrojem jsou ústřice, ořechy a červené maso.
  • Biotin - Biotin je nezbytný vitamin skupiny B, který vytváří keratin, z něhož se skládají vlasová vlákna.
  • Omega-3 mastné kyseliny - Omega-3 pomáhají regulovat produkci oleje ve vlasové pokožce a zvlhčují vlasové folikuly. Omega-3 obsahují tučné ryby a vlašské ořechy.
  • Antioxidanty - poškození volnými radikály může narušit růst vlasů. Konzumace antioxidantů, jako je vitamin C, E a selen, působí proti těmto účinkům.

Výživná strava obsahující všechny důležité vitaminy, minerály, bílkoviny a zdravé tuky pomáhá vytvářet optimální podmínky pro růst vlasů. Další podporu poskytuje používání doplňků stravy k odstranění nedostatků.

Vitamin D a vypadávání vlasů

Může vitamin D zvýšit růst vlasů? Současný výzkum naznačuje, že:

  • Receptory vitaminu D se nacházejí v kmenových buňkách zodpovědných za tvorbu nových vlasů. To naznačuje, že vitamin D se aktivně podílí na koloběhu vlasových folikulů.
  • Studie ukazují, že nedostatek vitaminu D je spojen s alopecií a nadměrným vylučováním.
  • Užívání doplňků vitaminu D může pomoci prodloužit aktivní růstovou (anagenní) fázi vlasových folikulů.
  • Klinické studie prokázaly, že doplňování vitaminu D může zvýšit hustotu, tloušťku a růst vlasů - zejména u lidí, kteří jich mají nedostatek.
  • Optimální příjem vitaminu D při vypadávání vlasů je přibližně 4000-5000 IU denně v kombinaci s dalšími pro vlasy prospěšnými živinami.

I když probíhá další výzkum, vitamín D se ukazuje jako slibný účinný lék na vypadávání vlasů způsobené nedostatkem živin. Zajištění dostatečného příjmu prostřednictvím slunečního záření, potravin a doplňků stravy může podpořit zdravou regeneraci vlasů.

Jako vždy se poraďte se svým dermatologem nebo lékařem, abyste se nechali otestovat a určili nejlepší dávkování a protokol přizpůsobený vašim individuálním potřebám. Vitamin D spolu s holistickým přístupem nabízí naději, že vaše vlasy budou svěží a plné.

Často kladené otázky týkající se vitaminu D3 a růstu vlasů

Jak vitamín D působí na vlasy?

Vitamin D se podílí na regulaci cyklu růstu vlasů. Pomáhá stimulovat tvorbu nových vlasových folikulů a podporuje růst tím, že prodlužuje aktivní (anagenní) fázi. Receptory vitaminu D se nacházejí v kmenových buňkách vlasových folikulů, které jsou zodpovědné za tvorbu nových vlasů.

Jak vitamin D stimuluje růst vlasů?

Vitamin D působí na buněčné úrovni ve vlasových folikulech. Podporuje proliferaci a diferenciaci buněk a tím podporuje růst vlasů. Zpožďuje také katagenní fázi, kdy se aktivní růst zastavuje. Vitamin D také zvyšuje hladinu inzulinu podobného růstového faktoru-1 (IGF-1), který je důležitým regulátorem růstu vlasů.

Existuje souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a vypadáváním vlasů?

Ano, studie ukazují, že nedostatek vitaminu D je spojen s alopecií (vypadáváním vlasů). Lidé s různými typy alopecie mají obvykle nižší hladinu vitaminu D. Silný nedostatek vitaminu D může narušit cyklus růstu vlasů a způsobit jejich nadměrné vypadávání.

Může užívání doplňků vitaminu D3 pomoci při růstu vlasů?

Výzkum naznačuje, že doplňování vitaminu D může zlepšit růst vlasů, zejména u lidí, kteří ho mají nedostatek. Několik studií zjistilo, že užívání vitaminu D po dobu 6 měsíců až 1 roku zvýšilo hustotu, tloušťku a růst vlasů ve srovnání s placebem. Je však třeba provést rozsáhlejší studie.

Kolik vitaminu D bych měl užívat při vypadávání vlasů?

Většina výzkumů, které prokázaly přínos pro růst vlasů, používala dávky vitaminu D3 v rozmezí 2000-5000 IU denně. Dermatologové často doporučují 4000-5000 IU jako nejúčinnější. Nejlepší je nechat se otestovat, abyste zjistili své individuální potřeby dávkování. Za optimální se považuje hladina v krvi mezi 40-60 ng/ml.

Kdy je nejlepší užívat vitamin D pro zdraví vlasů?

Vitamín D se nejlépe vstřebává, pokud se užívá s jídlem obsahujícím zdravé tuky. Mnozí odborníci doporučují užívat ho ráno při snídani. Pro maximální vstřebávání ho užívejte s vitaminem K2.

Za jak dlouho se dostaví výsledky užívání vitaminu D pro růst vlasů?

Viditelné zlepšení tloušťky vlasů a snížení jejich vypadávání se může projevit až po 2-3 měsících soustavného užívání doplňků vitaminu D. Nejlepší výsledky obvykle přináší trvalé užívání po dobu 6-12 měsíců. Ujistěte se, že jej užíváte denně, a po 3 měsících si nechte znovu vyšetřit jeho hladinu.

Jaké další živiny podporují růst vlasů?

I když je vitamin D důležitý, vypadávání vlasů je často způsobeno nedostatkem více živin. Dbejte také na dostatečný příjem bílkovin, železa, zinku, biotinu, omega-3, vitaminů skupiny B, vitaminu C a antioxidantů. Výživná a vyvážená strava podporuje zdravé vlasy.

Mám používat šampon s vitamínem D3 nebo ho aplikovat lokálně?

Existuje jen málo důkazů o tom, že lokální aplikace vitaminu D zlepšuje růst vlasů. Nejúčinnějším způsobem, jak zvýšit hladinu vitaminu D a stimulovat vlasové folikuly, je užívání perorálních doplňků vitaminu D3. Používání šamponu s obsahem D3 může přinést další výhody pro pokožku hlavy.

Je vitamin D účinný při všech typech vypadávání vlasů?

Suplementace vitaminem D se zdá být nejúčinnější u alopecie areata, ženské plešatosti, telogenního efluvia a vypadávání vlasů způsobeného léky. Pravděpodobně nepomůže při hormonálně podmíněné mužské plešatosti. O typu vypadávání vlasů se poraďte s dermatologem.

Existují nějaké vedlejší účinky nebo rizika?

Vitamin D3 je obecně dobře snášen, a to i ve vyšších dávkách. Užívání příliš velkého množství však může vést k hyperkalcémii. Dodržujte doporučenou denní dávku a nechte si kontrolovat jeho hladinu. Před zahájením užívání doplňků stravy se poraďte se svým lékařem, zejména pokud máte nějaké základní zdravotní potíže.

Mám používat minoxidil nebo finasterid spolu s vitaminem D?

Lepších výsledků můžete dosáhnout, pokud budete pod lékařským dohledem kombinovat perorální vitamin D s lokálním minoxidilem nebo blokátory DHT, jako je finasterid. To poskytuje vnitřní a vnější podporu zdravého růstu vlasů. Vždy se poraďte se svým dermatologem.

Co transplantace vlasů? Pomáhá vitamin D?

Ano, vitamin D může podpořit transplantované vlasové štěpy. Jeho doplňování pomáhá vytvořit optimální podmínky pro růst transplantovaných folikulů. Může zlepšit míru přežití štěpů. Transplantace však nejlépe fungují, pokud jsou vyřešeny všechny základní nedostatky nebo zdravotní problémy.

Působí vitamin D na řídnutí vlasů nebo jen na pleš?

Vitamin D může pomoci při celkovém řídnutí a ztrátě objemu tím, že podporuje tvorbu silnějších a pevnějších vlasových vláken. I když nemáte definovaná lysá místa, zlepšení stavu vitaminu D může snížit vypadávání vlasů a přispět k jejich plnějšímu vzhledu.

Mohu přestat užívat vitamín D3, jakmile mi dorostou vlasy?

Obecně se doporučuje pokračovat v užívání vitaminu D dlouhodobě, aby se výsledky udržely. Vypadávání vlasů se bude pravděpodobně opakovat, pokud máte jeho základní nedostatek. Pravidelně si nechávejte testovat hladinu, abyste se ujistili, že se pohybujete v optimálním rozmezí 40-60 ng/ml pro zachování zdraví vlasů.

Poskytuje sluneční záření dostatek vitaminu D pro vlasy?

Mírné a krátkodobé slunění může pomoci zvýšit hladinu vitaminu D. U mnoha lidí však přesto dochází k jeho nedostatku. Perorální doplňky stravy zajišťují konzistentní přísun vitaminu. Dávejte pozor, abyste se nespálili. Ochrana před sluncem je stále nezbytná.

Může vitamin D obnovit růst vlasů nebo spánků?

Pokud je řídnutí vlasů v oblasti vlasové linie nebo spánků způsobeno nedostatkem vitaminu D, může doplňování vitaminu D pomoci obnovit růst vlasů v těchto oblastech. Ustupující linie vlasů a plešatění spánků jsou však často genetické nebo se jedná o mužskou plešatost. Vitamin D nemůže zvrátit tyto typy trvalého vypadávání vlasů.

Může vitamin D zabránit vypadávání vlasů s přibývajícím věkem?

Dostatečné množství vitaminu D může zpomalit řídnutí vlasů související s věkem. Zdraví vlasů se však zhoršuje také v důsledku hormonálních změn, oxidačního poškození a sníženého průtoku krve. Komplexní výživa, masáž vlasové pokožky, zvládání stresu a léčba poskytují lepší výsledky proti stárnutí.

Je někdo, kdo by se měl vyhýbat doplňkům vitaminu D?

Pokud máte zdravotní potíže, jako jsou onemocnění ledvin nebo kardiovaskulární onemocnění, užíváte digoxin nebo jiné léky nebo trpíte hyperkalcémií, poraďte se před podáváním přípravku se svým lékařem. Velmi vysoký příjem vitaminu D může být pro tyto skupiny nebezpečný. Kojenci a děti by měli dodržovat doporučenou denní dávku.

Pomáhá vitamin D při dalších problémech s vlasy, jako jsou lupy?

Lupy způsobuje kvasinková houba zvaná malassezia. Zatímco vitamin D podporuje celkové zdraví pokožky hlavy, proti lupům jsou účinnější antimykotické složky, jako je pyrithion zinku, sulfid selenu a ketokonazol. S úpornými lupy vždy navštivte dermatologa.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?