7 věcí, které vám vlasy mohou říct o vašem celkovém zdraví

Published:

Vaše vlasy mohou hodně napovědět o vašem celkovém zdravotním stavu. Stav vašich vlasů a pokožky hlavy může být ukazatelem vnitřních problémů. Pokud budete věnovat pozornost změnám ve vlasech, můžete včas odhalit základní zdravotní potíže. Zde je 7 věcí, které vám vlasy mohou prozradit o vašem zdraví.

7 věcí, které vám vlasy mohou říct o vašem celkovém zdraví

Co znamená vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů je velmi časté a postihuje až 50 % lidí ve věku 50 let. Pokud se vám však zdá, že vaše vlasy řídnou nebo vypadávají více než obvykle, může to signalizovat zdravotní problém.

Mezi běžné příčiny zvýšeného vypadávání vlasů patří:

  • Telogenní efluvium - Tento stav způsobuje, že vlasy předčasně přecházejí do klidové fáze, což vede k nadměrnému každodennímu vypadávání vlasů. Může být vyvolán fyzickým nebo emocionálním stresem, závažným chirurgickým zákrokem, výrazným úbytkem hmotnosti, poruchami štítné žlázy a dalšími příčinami. Vypadávání vlasů je obvykle dočasné, pokud se řeší příčina.
  • Nedostatek živin - nedostatečný příjem bílkovin, železa, zinku, biotinu nebo jiných vitaminů může bránit růstu vlasů a způsobovat jejich řídnutí. Pomoci může vyvážená strava.
  • Hormonální změny - výkyvy hormonů v důsledku těhotenství, porodu, vysazení antikoncepce, menopauzy a problémů se štítnou žlázou mohou způsobit vypadávání vlasů. Problém se obvykle vyřeší, jakmile se hormony stabilizují.
  • Alopecia areata - autoimunitní onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů na pokožce hlavy, v obličeji a na těle. Často ustupuje bez léčby, ale může se opakovat.

Pokud je vypadávání vlasů nadměrné nebo trvá déle než 6 měsíců, navštivte dermatologa. Může vám pomoci určit příčinu a doporučit léčbu, jako jsou léky na předpis, světelná terapie nebo chirurgická transplantace vlasů při trvalém vypadávání vlasů.

Co znamená řídnutí vlasů?

Postupné řídnutí vlasů, zejména na spáncích a temeni, může signalizovat základní onemocnění. Mezi dvě běžné příčiny postupného řídnutí vlasů patří:

  • Androgenetická alopecie - nazývá se také mužská nebo ženská plešatost. Souvisí se stárnutím a genetikou. Vlasové folikuly se zmenšují a vlasy přecházejí do kratších a jemnějších pramenů. Léky a chirurgický zákrok mohou podpořit opětovný růst vlasů.
  • Onemocnění štítné žlázy - hyperaktivní i nedostatečně aktivní štítná žláza může mít za následek řídnutí vlasů. Dalšími příznaky mohou být únava, změny hmotnosti, suchá kůže, změny nálad nebo nepravidelná menstruace. Krevní testy zjišťují hladinu hormonů štítné žlázy.

V některých případech je řídnutí vlasů spíše projevem dočasného telogenního efluvia (zmíněného výše) než trvalého vypadávání. Určitě navštivte svého lékaře, aby zjistil příčinu. Léčba dysfunkce štítné žlázy, nedostatku živin nebo onemocnění vlasové pokožky může pomoci odstranit mnoho případů řídnutí vlasů.

Co znamená svědění pokožky hlavy?

Příznakem může být svědění pokožky hlavy nebo její odlupování:

  • Lupy - zrychluje se výměna kožních buněk, což způsobuje, že se odumřelé buňky vylučují v podobě bílých šupinek. Může mít několik příčin včetně suché pokožky, citlivosti na vlasové přípravky a kvasinkové houby zvané malassezia. Šampony proti lupům obsahují protiplísňové a hydratační složky, které je léčí.
  • Seboroická dermatitida - běžné zánětlivé onemocnění vlasové pokožky, které způsobuje svědivou vyrážku a olupování. Vzniká v důsledku reakce na malassezii. Antimykotické krémy na předpis, léčivé šampony a šetrná péče o vlasy mohou pomoci zvládnout propuknutí onemocnění.
  • Kontaktní dermatitida - Alergická reakce na složky výrobků pro péči o vlasy, zejména na barvy na vlasy. Podráždění se často vyřeší změnou výrobku. Testování náplastí může identifikovat problematické složky.
  • Lupénka - autoimunitní onemocnění, které způsobuje vyvýšené, šupinaté a svědivé plaky na pokožce hlavy. Lokální léky, světelná terapie a perorální léky pomáhají léčit ohniska onemocnění.

Pokud se u vás objeví silné, přetrvávající svědění, zarudnutí a šupinatění pokožky hlavy, navštivte dermatologa, který vám stanoví diagnózu a provede léčbu. Kontrola těchto stavů zabrání dalšímu podráždění a poškození vlasů.

Co znamená lámavost vlasů?

Křehké vlasy, které jsou suché nebo hrubé a náchylné k lámání, mohou být důsledkem:

  • Drsná péče o vlasy - nadměrné mytí šamponem, přehřívání horkými nástroji, agresivní kartáčování mokrých vlasů a používání vysušujících vlasových přípravků může způsobit jejich poškození. Přejděte na šetrnější péči o vlasy.
  • Vystavení slunečnímu zá ření - UV paprsky rozkládají vlasové bílkoviny a zbavují vlasy vlhkosti, což způsobuje jejich vysušení a oslabení se sklonem k lámání. Používejte přípravky na vlasy s UV filtry a noste ochranné účesy.
  • Chemické zpracování - bělení, barvení, trvalá ondulace nebo narovnávání vlasů mohou vlasy časem poškodit a vysušit. Mezi jednotlivými ošetřeními dělejte přestávky. Používejte regenerační masky na vlasy.
  • Nedostatek živin - Nedostatečné množství bílkovin, biotinu, železa nebo zinku může narušit normální růst vlasů. Jezte vyváženou stravu a na doporučení lékaře užívejte doplňky stravy.
  • Stárnutí - s věkem mohou být vlasy křehčí, protože se zpomaluje jejich růst a dochází k degradaci jejich bílkovinné struktury. Používejte hydratační přípravky vhodné pro stárnoucí vlasy.

Křehké a lámavé vlasy nemusí být nutně nezdravé, ale mohou se cítit a vypadat lépe, pokud se o ně bude správně pečovat. Pokud se náhle nebo nadměrně zhorší, navštivte lékaře, aby zjistil příčiny, jako je například onemocnění štítné žlázy.

Co znamená šedivění vlasů?

Předčasné šedivění před 30. rokem života může signalizovat:

  • Nedostatek vitaminu B12 - může snižovat obsah melaninu a urychlovat šedivění. Doplňky stravy mohou jeho nedostatek odstranit.
  • Poruchy štítné žlázy - na barvu vlasů má vliv hyperaktivní i nedostatečně aktivní štítná žláza.
  • Vitiligo - autoimunitní onemocnění způsobující ztrátu kožního pigmentu a bělení vlasů, kůže a sítnice.
  • Alopecia areata - Může způsobit, že vlasy na místech odrostou bílé.

Šedivění je však z velké části geneticky podmíněno. Kolem 50. roku věku má přibližně 50 % populace alespoň 50 % šedivých vlasů. S přibývajícím věkem vlasové folikuly produkují méně melaninu, což způsobuje šedivění. Dobrá strava, zvládání stresu a masáže vlasové pokožky mohou pomoci oddálit šedivění. Šedivé vlasy jsou však nakonec normální součástí stárnutí.

Co znamená suché vlasy?

Suché a krepaté vlasy mohou být důsledkem:

  • Drsné vlasové přípravky - Šampony s obsahem sulfátů, čisticí šampony a přípravky s vysušujícími alkoholy zbavují vlasy vlhkosti.
  • Tvrdá voda - Minerální usazeniny z tvrdé vody mohou způsobit pocit vysušených vlasů. Nainstalujte sprchové filtry. Používejte chelatační šampony.
  • Horké stylingové nástroje - Tepelný styling vylučuje z vlasů vlhkost. Občas nechte vlasy uschnout na vzduchu. Použijte přípravek na ochranu před teplem.
  • Poškození životním prostředím - Slunce, vítr a znečištění vyčerpávají přirozené oleje ve vlasech. Venku vlasy zakrývejte.
  • Zdravotní potíže - poruchy štítné žlázy, cukrovka a nedostatek energie způsobují suché, lámavé vlasy se sklonem k zamotávání.

Používání hloubkově ošetřujících masek, bezoplachových kondicionérů, olejů a silikonových sér může pomoci obnovit vlhkost. Silně suché a poškozené vlasy však mohou vyžadovat zastřižení, aby mohly znovu zdravě růst. Pokud je suchost extrémní nebo je doprovázena dalšími příznaky, navštivte lékaře.

Co znamená nadměrné vylučování?

Vypadávání 50-100 chlupů denně je normální. Ztráta většího počtu vlasů, a to alarmujícím tempem, může znamenat:

  • Telogenní efluvium - jak již bylo zmíněno, způsobuje předčasný přechod vlasů do klidové fáze a nadměrné vypadávání až 300 vlasů denně. Často jej vyvolává stres, nedostatek výživy a hormonální změny.
  • Hypotyreóza - příliš mnoho i příliš málo hormonů štítné žlázy může vyvolat abnormální vypadávání vlasů.
  • Léky - Léky, které narušují cykly růstu vlasů, způsobují telogenní efluvium. Mezi tyto léky patří retinoidy, beta-blokátory, antidepresiva, NSAID a další.
  • Autoimunitní onemocnění - stavy jako alopecia areata poškozují vlasové folikuly. Lupus a cukrovka také zvyšují vypadávání vlasů.

Náhlé a rychlé vypadávání vlasů vyžaduje lékařskou pomoc při diagnostice a léčbě. Vypadávání při telogenním efluvium a autoimunitních poruchách může nakonec ustoupit. Poruchy štítné žlázy však vyžadují dlouhodobou léčbu a sledování.

Co znamená šupinatá pokožka hlavy?

Signalizací může být zarudlá, podrážděná pokožka hlavy s mastnými, žlutými šupinami nebo krustami:

  • Seboroická dermatitida - tento zanícený, šupinatý stav se často objevuje v místech s vysokým obsahem tuku v kůži, jako je pokožka hlavy, obočí a nos. Antimykotická léčba a šampony na pokožku hlavy ji odstraňují.
  • Lupénka - toto autoimunitní onemocnění způsobuje vyvýšené, svědivé plaky a šupiny na kůži a pokožce hlavy. Může se pravidelně objevovat. Lokální masti, světelná terapie a perorální léky ji zvládnou.
  • Plísňová infekce - pásový opar je nakažlivá plísňová infekce, která napadá vlasy a kůži a způsobuje šupinaté skvrny. Léčí se antimykotickými krémy a perorálními léky.

Neškrábejte ani neškrábejte šupinatou pokožku hlavy, protože to může zhoršit zánět a potenciálně zjizvit vlasové folikuly a způsobit trvalé vypadávání vlasů. Pro přesnou diagnózu a léčbu navštivte dermatologa. Kontrola těchto stavů pomáhá minimalizovat poškození vlasů.

Závěr: Změny vlasů berte vážně

Zatímco obavy z několika vypadávajících vlasů denně jsou zbytečné, výrazné změny v růstu vlasů, struktuře nebo stavu pokožky hlavy vyžadují lékařské vyšetření. Vlasy jsou viditelným vodítkem pro případný nedostatek vitamínů, onemocnění štítné žlázy, autoimunitní onemocnění, stres, hormonální změny a další. Diagnostika a léčba základní příčiny může zastavit zbytečné vypadávání a poškozování vlasů.

Při správné péči se může zlepšit řídnutí, nadměrné vypadávání a lámavost vlasů. Ve vlasech se však také odrážejí vlivy stárnutí a genetiky, které můžete milostivě přijmout. Nakonec zdravé vlasy vycházejí z celkově zdravých vlasů. Jezte plnohodnotné potraviny, zvládejte stres, dostatečně spěte, přiměřeně cvičte a spolupracujte s lékařem na řešení zdravotních potíží, které mohou mít vliv na vaše vlasy. Vaše vlasy vám poděkují!

Co mi vlasy mohou říct o mém celkovém zdraví?

Vaše vlasy mohou prozradit mnoho o vašem celkovém zdravotním stavu. Určité změny ve struktuře, tloušťce nebo dokonce barvě vlasů mohou naznačovat základní zdravotní problémy nebo nerovnováhu ve výživě.

Mohou mít problémy se štítnou žlázou vliv na mé vlasy?

Ano, problémy se štítnou žlázou mohou mít významný vliv na zdraví vašich vlasů. Hypotyreóza neboli nedostatečná činnost štítné žlázy může způsobit řídnutí a vypadávání vlasů, zatímco hypertyreóza neboli nadměrná činnost štítné žlázy může vést k lámavým vlasům, které se snadno lámou.

Jsou lupy známkou špatného celkového zdravotního stavu?

Ne nutně. Lupy jsou většinou způsobeny plísňovou infekcí nebo přemnožením kvasinek na pokožce hlavy. V některých případech však mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je lupénka nebo seboroická dermatitida.

Znamená vypadávání vlasů vždy zdravotní problém?

Vypadávání vlasů je normální součástí cyklu růstu vlasů a je běžné, že denně vypadne přibližně 50-100 pramenů vlasů. Pokud však zaznamenáte nadměrné nebo náhlé vypadávání vlasů, může to být známkou základního zdravotního problému, který je třeba řešit.

Co je alopecie?

Alopecie je typ vypadávání vlasů, které se může objevit kdekoli na těle. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které způsobuje, že imunitní systém mylně napadá vlasové folikuly, což vede k vypadávání vlasů ve formě skvrn nebo dokonce k úplné plešatosti.

Může být lámavost vlasů známkou špatného celkového zdravotního stavu?

Lámání vlasů může být důsledkem různých faktorů, včetně nadměrného stylingu, poškození teplem nebo chemického ošetření. I když nemusí vždy znamenat špatný celkový zdravotní stav, je důležité o vlasy pečovat, abyste předešli jejich lámání a zachovali jejich zdraví.

Může anémie ovlivnit zdraví mých vlasů?

Ano, anémie, což je stav charakterizovaný nedostatkem červených krvinek nebo hemoglobinu v krvi, může mít vliv na zdraví vašich vlasů. Anémie může vést k řídnutí vlasů, jejich vypadávání a změnám struktury vlasů.

Může být šedivění vlasů známkou špatného zdravotního stavu?

Šediny jsou přirozenou součástí procesu stárnutí a obvykle nejsou důvodem k obavám. V některých případech však může být předčasné šedivění známkou skrytých zdravotních potíží nebo nedostatků ve výživě, které je třeba řešit.

Může být zvýšený růst vlasů známkou špatného zdravotního stavu?

Zvýšený růst chloupků, známý také jako hirsutismus, může být příznakem hormonální nerovnováhy, syndromu polycystických vaječníků (PCOS) nebo některých základních zdravotních potíží. Pokud si všimnete nadměrného růstu chloupků v oblastech, jako je obličej, hrudník nebo záda, je důležité poradit se s lékařem.

Může být řídnutí vlasů příznakem problémů se štítnou žlázou?

Ano, řídnutí vlasů může být příznakem problémů se štítnou žlázou, zejména hypotyreózy. Nedostatečná činnost štítné žlázy může narušit cyklus růstu vlasů a vést k jejich řídnutí nebo vypadávání.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?