8 příznaků poškozených vlasů: jak poznat, že jsou vaše vlasy poškozené

Published:

Jsou vaše vlasy matné, suché a bez života? Všímáte si, že vám při česání nebo mytí vlasů vypadává více pramenů? Zaznamenali jste v poslední době více roztřepených konečků nebo lámání vlasů? Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli kladně, vaše vlasy mohou být poškozené a nezdravé. Přečtěte si 8 nejčastějších příznaků poškozených vlasů a zjistěte, co můžete udělat pro obnovení zdraví svých vlasů.

Jaké jsou příčiny poškození vlasů?

Jaké jsou příčiny poškození vlasů?

Než se pustíme do příznaků poškozených vlasů, je dobré si uvědomit, co může poškození vlasů způsobit. Mezi nejčastější příčiny poškození vlasů patří:

  • Tepelný styling - příliš časté používání horkých nástrojů, jako jsou fény, žehličky a kulmy, může vysušit vlasovou pokožku a časem ji poškodit.
  • Chemické zpracování - bělení, barvení, trvalá ondulace nebo narovnávání vlasů drsnými chemickými látkami oslabuje vlasový stonek, což vede k jeho lámání.
  • Nesprávná péče o vlasy - Nepoužívání správných šamponů a kondicionérů pro váš typ vlasů nebo příliš časté mytí může způsobit, že vlasy nebudou zdravé.
  • Faktory životního prostředí - vystavení slunci, slané vodě, chlóru a znečištění může zhoršit zdraví vašich vlasů.
  • Fyzická zátěž - Neustálé tření v těsných účesech zatěžuje vlasové folikuly a způsobuje poškození vlasového stvolu.
  • Nedostatek živin - nedostatečný příjem bílkovin, vitamínů a minerálů ve stravě může mít vliv na zdraví vašich vlasů.

Znalost těchto běžných příčin poškození vám pomůže vyhnout se chování, které v budoucnu povede k poškození vlasů. Nyní se podíváme na to, jak rozpoznat příznaky stávajícího poškození.

Jak poznat, že jsou vaše vlasy poškozené - 8 příznaků, na které si dát pozor

1. Zvýšený výskyt roztřepených konečků a lámavosti

Jedním z nejviditelnějších příznaků poškozených vlasů jsou roztřepené konečky. K tomu dochází, když se ochranná nejsvrchnější vrstva vlasové kutikuly naruší, což způsobí rozštěpení a roztřepení vlasového stvolu. Jak poškození postupuje dále po vlasovém stvolu, vede k lámání a dalšímu štěpení konečků.

Prohrábněte si vlasy prsty a pozorně si prohlédněte konečky. Vidíte hodně roztřepených a polámaných vlasů? Pokud ano, vaše vlasy jsou poškozené a potřebují péči. Nechte si zastřihnout roztřepené konečky a použijte regenerační masky na vlasy, abyste obnovili vlasovou pokožku.

2. Zvýšené opadávání a řídnutí

V rámci normálního cyklu růstu vlasů ztrácíme v průměru 50-100 pramenů vlasů denně. Pokud si však všimnete dramatického nárůstu množství vlasů hromadících se v kartáči nebo vystupujících během mytí, může to znamenat, že vaše vlasy jsou poškozené.

Nadměrné vypadávání vlasů je známkou toho, že poškození oslabuje vlasové folikuly a způsobuje jejich vypadávání před koncem růstové fáze. Vlasy se také zdají být tenčí a po celé délce pramenů dochází k jejich lámání.

3. Kudrnaté a suché vlasy

Zdravé vlasy mají ochrannou vnější vrstvu zvanou kutikula, která leží rovně a hladce kolem vlasového stvolu. Když jsou vlasy poškozené, kutikula se nadzvedne a zdrsní, což způsobí krepatění vlasů. Faktory prostředí, jako je slunce, tepelný styling a suchý vzduch, způsobují rychlejší degradaci vlasové kutikuly.

Pokud se vaše hladké a lesklé vlasy staly kudrnatými a nezvladatelnými, znamená to, že máte poškozenou vlasovou pokožku. Vlasy mohou být také suché, hrubé a slámovité. Pravidelná hloubková péče a masky mohou pomoci opravit a hydratovat vlasovou kutikulu.

4. Nevýrazné, matné vlasy

Poškození časem zbavuje vlasy přirozených olejů, což vede k jejich matnému a nevýraznému vzhledu. V důsledku poškození vlasové pokožky dochází k úbytku pigmentu, takže vlasy vypadají dehydratovaně a vybledle.

Pokud jsou vaše zářivé a lesklé vlasy matné, bez života a bez lesku, potřebují péči. Používání hydratačních a regeneračních přípravků na vlasy může pomoci obnovit lesk a sílu poškozených vlasů.

5. Změna pružnosti vlasů

Zdravé vlasy jsou pružné, což znamená, že se mohou natáhnout a vrátit do původní podoby, aniž by se zlomily. Při poškození vlasů dochází k oslabení disulfidových vazeb ve vlasovém stvolu, což způsobuje ztrátu pružnosti.

Zkontrolujte pružnost vlasů tak, že vezmete jeden pramen mezi prsty a jemně ho natáhnete. Zdravé vlasy by se měly natáhnout až na 50 % své délky a odrazit se, aniž by se lámaly. Pokud se vlasy lámou a praskají při minimálním natažení nebo se natáhnou, ale nevrátí se zpět, je pružnost narušena a znamená to poškození.

6. Zvýšená pórovitost

Pórovitost vlasů označuje schopnost vlasové kutikuly zachycovat a udržovat vlhkost. Zdravé vlasy mají nízkou pórovitost, protože ochranná bariéra kutikuly udržuje vlhkost uvnitř vlasového stvolu.

Poškozená kutikula vede k vysoké pórovitosti - mezery a otvory propouštějí vlhkost dovnitř a ven, což vede k suchým a lámavým vlasům. Mezi příznaky vysoké pórovitosti vlasů patří: dlouhá doba schnutí, nedostatečné vybarvení kadeří, pocit sucha i po navlhčení a krepatění.

7. Nezvládnutelnost

Poškozené a porézní vlasy se stále obtížněji upravují a ovládají. Narušené disulfidové vazby způsobují, že se vlasy stávají nepoddajnými a nelze je rozčesat ani upravit. Tepelný styling a kartáčování způsobují další lámání, protože vlasy jsou příliš slabé na to, aby odolaly tahu a tření.

Zdá se vám, že vaše vlasy nelze rozčesat ani upravit bez přidání spousty přípravku? Jsou kudrliny zplihlé a chybí jim definice? Viníkem nezvladatelné struktury vlasů a obtížné úpravy vlasů může být jejich poškození.

8. Změny barvy, struktury a růstu vlasů

Rozsáhlé poškození může změnit vzhled a růst vlasů. Můžete si všimnout zvláštních změn, jako jsou:

  • Náhlý nástup šedivých vlasů v důsledku ztráty melaninu
  • Nová struktura, například rovné vlasy se stávají vlnitými
  • Vyrůstání dětských jemných chloupků podél linie vlasů a v části vlasů

Tyto změny ukazují na závažné poškození vlasového folikulu. Nejlepší je navštívit dermatologa, aby zjistil a odstranil příčiny, mezi které mohou patřit autoimunitní poruchy, stres nebo nedostatky ve výživě.

Péče o poškozené vlasy - tipy pro obnovu zdraví vlasů

Pokud si všimnete více příznaků poškození vlasů, nepanikařte. Vlasy jsou pozoruhodně odolné a při správné péči můžete o své kadeře opět pečovat. Zde je několik tipů:

Používání šamponů a kondicionérů proti poškození

Vybírejte přípravky s proteiny, jako je keratin a pšeničný protein, které vlasy posilují. Hledejte hydratační oleje, jako je arganový, kokosový a avokádový, které doplňují vlhkost. Výrobky s dimetikonem mohou také pomoci utěsnit mezery v kutikule a zabránit tak ztrátě vlhkosti.

Omezte tepelný styling

Odložte fén a dejte vlasům pauzu od horkých nástrojů, abyste zabránili dalšímu poškození. Pokud je to možné, nechte vlasy uschnout na vzduchu nebo použijte chladnější nastavení.

Pravidelné zastřihování

Každých 6-8 týdnů si nechte vlasy lehce zastřihnout, abyste odstranili roztřepené konečky dříve, než se dostanou dále do vlasového stvolu. Tím zabráníte lámání a udržíte zdravé konečky vlasů.

Týdenní hloubkový kondicionér

Každý týden dopřejte vlasům hloubkovou masku, která jim dodá intenzivní hydrataci a vyživující složky, jako jsou oleje, másla a proteiny.

Ochrana vlasů před vlivy prostředí

Na slunci noste klobouky, ve slané vodě nebo chlóru si zakryjte vlasy a v městském prostředí používejte sprej proti znečištění. Tím chráníte vlasy před faktory, které narušují vlasovou kutikulu.

Jemné rozčesávání

Používejte hřeben se širokými zuby a vlasy rozčesávejte po částech zdola nahoru, abyste minimalizovali lámání křehkých pramenů. Vlasy rozčesávejte pouze vlhké a upravené, abyste zabránili jejich trhání a tahání.

Získejte pravidelné zastřihování

Každých 8-12 týdnů navštivte svého kadeřníka nejen kvůli úpravě, ale také kvůli posouzení stavu vašich vlasů. Odborník vám může doporučit ošetření nebo změny v péči o vlasy, které zlepší jejich stav.

Shrnutí: Jak zjistit, zda jsou vaše vlasy poškozené?

Zde je 8 příznaků, které ukazují, že jsou vaše vlasy poškozené:

  • Zvýšená tvorba roztřepených konečků a lámání
  • Nadměrné vypadávání a loupání vlasů
  • Suchá, kudrnatá struktura vlasů
  • Nudný, nevýrazný vzhled
  • Nedostatečná pružnost
  • Vysoká pórovitost
  • Nezvládnutelnost a potíže se stylingem
  • Náhlé změny barvy, struktury nebo růstu vlasů.

Poškozené vlasy se mohou stát každému, ale příčinou bývá tepelný styling, chemická úprava, nesprávná péče o vlasy nebo vlivy prostředí. Cílenou péčí o vlasy, omezením poškození a šetrným zacházením s vlasy můžete svým vlasům navrátit sílu, lesk a poddajnost. Věnujte pozornost příznakům poškození a podnikněte rychlé kroky ke zlepšení zdraví svých vlasů.

Jaké jsou příznaky poškozených vlasů?

Mezi příznaky poškozených vlasů může patřit lámání vlasů, roztřepené konečky, vypadávání vlasů, matné vlasy a řídnutí vlasů.

Jak poznám, že mám poškozené vlasy?

Poškození vlasů poznáte podle příznaků, jako je krepatění, suchost, lámavost a nedostatek lesku.

Co způsobuje poškození vlasů?

Poškození vlasů může být způsobeno různými faktory, včetně nadměrného tepelného stylingu, nadměrného vystavení slunci, chemického ošetření a špatné péče o vlasy.

Jak mohu zabránit poškození vlasů?

Abyste předešli poškození vlasů, je důležité vyhýbat se nadměrnému zahřívání vlasů, chránit je před sluncem, používat šetrné přípravky pro péči o vlasy a vyhýbat se drsným chemickým ošetřením.

Může barvení vlasů způsobit jejich poškození?

Ano, barevné ošetření může způsobit poškození vlasů, pokud není provedeno správně nebo pokud se o vlasy po ošetření řádně nepečuje.

Jaký je rozdíl mezi zdravými a poškozenými vlasy?

Zdravé vlasy jsou obvykle lesklé, hladké a jemné na dotek, zatímco poškozené vlasy mohou působit matně, suchě a lámavě.

Jak si mohu udržet zdravé vlasy?

Zdravé vlasy si můžete udržet dodržováním správné péče o vlasy, včetně pravidelného mytí a ošetřování, minimalizace tepelného stylingu a chemického ošetření a ochrany vlasů před poškozením vlivem prostředí.

Jaké jsou běžné příčiny řídnutí vlasů?

Řídnutí vlasů může být způsobeno různými faktory, včetně genetiky, hormonální nerovnováhy, nedostatků ve výživě a některých zdravotních potíží.

Jak mohu opravit poškozené vlasy?

Poškozené vlasy můžete opravit používáním přípravků na opravu vlasů, hloubkovým ošetřením a zamezením dalšího poškození minimalizací tepelného stylingu a chemického ošetření.

Čemu bych se měl vyhnout, abych zabránil poškození vlasů?

Abyste předešli poškození vlasů, měli byste se vyvarovat používání nadměrného tepla, přílišného kartáčování nebo česání mokrých vlasů, nošení těsných účesů a vystavování vlasů nepříznivým okolním podmínkám.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?