Může stres a úzkost způsobit vypadávání vlasů?

Published:

Vypadávání vlasů je častým problémem mužů i žen. Hlavní roli hraje genetika, ale vypadávání vlasů mohou vyvolat i další faktory, jako je stres a úzkost. V tomto komplexním průvodci se budeme zabývat souvislostmi mezi úzkostí, stresem a vypadáváním vlasů, typy vypadávání vlasů způsobené úzkostí a tím, co můžete udělat pro to, aby úzkost vaše vlasy neovlivňovala.

Vypadávání vlasů může být samo o sobě znepokojující a stresující. Zhoršuje však stres z vypadávání vlasů tento problém ještě více? Může úzkost a chronický stres vést k nadměrnému vypadávání nebo řídnutí vlasů? Pochopení souvislosti mezi úzkostí a vypadáváním vlasů je prvním krokem k přerušení tohoto frustrujícího cyklu.

Jak ovlivňuje růst vlasů úzkost a stres?

Jak úzkost a stres ovlivňují růst vlasů?

Stres ovlivňuje celé tělo, včetně vašeho největšího orgánu - pokožky a vlasové pokožky. Když jste pod tlakem, vaše tělo produkuje více stresového hormonu kortizolu. Ten vám sice krátkodobě pomáhá vypořádat se s hrozbami, ale chronický stres a zvýšená hladina kortizolu si mohou vybrat daň.

Kortizol může narušovat normální proces opětovného růstu vlasů. Každý vlasový folikul na hlavě se řídí určitým růstovým cyklem. Vlasy rostou během anagenní (růstové) fáze, která trvá 2-6 let. Poté přechází do katagenní (přechodné) fáze, která trvá asi 2-3 týdny, než vstoupí do telogenní neboli klidové fáze, která trvá přibližně 2-3 měsíce. Obvykle se 10-15 % vlasů nachází v klidové fázi v každém okamžiku, než je vytlačí nové vlasy.

Chronický stres může předčasně posunout více odpočívajících vlasů do fáze vypadávání nebo telogenu. To může znamenat nadměrné vypadávání vlasů a jejich zjevné řídnutí. Dobrou zprávou je, že tento typ dočasného vypadávání vlasů, známý jako telogenní efluvium, často ustoupí, jakmile se hladina stresových hormonů vrátí do normálu. Znepokojování se nad vypadáváním vlasů se však může stát začarovaným kruhem - stresujete se nad vypadáváním vlasů, které pak způsobuje další vypadávání vlasů.

Chronická úzkost a zvýšená hladina kortizolu mohou také narušit normální aktivaci kmenových buněk vlasových folikulů, které regenerují nové vlasy. To může časem vést ke zhoršení zdraví vlasových folikulů, pomalejšímu růstu vlasů a jejich řídnutí.

Jaká je souvislost mezi úzkostnými poruchami a vypadáváním vlasů?

U mnoha lidí je nadměrné vypadávání vlasů způsobené stresem nebo úzkostí dočasné. Výzkumy však ukazují, že chronická, dlouhodobá úzkost může mít trvalé účinky na vlasové folikuly a růstové cykly.

Osoby s generalizovanou úzkostnou poruchou mají často trvale vysokou hladinu kortizolu. Studie Národního institutu zdraví zjistila, že stresový hormon kortizol může bránit regeneraci vlasových folikulů. To ovlivňuje základní buňky dermální papily, které regenerují vlasové folikuly během růstové fáze.

Jiné studie ukazují, že chronická úzkost může vést k oxidačnímu stresu, zánětu a problémům s buněčnou signalizací, což jsou faktory, které mohou narušit regeneraci folikulů.

Výsledkem je, že úzkost ztěžuje návrat vlasů do růstové fáze. Stávající vlasy zůstávají v klidové fázi déle, než začnou vypadávat. S menším počtem nových vlasů, které dorůstají, se vytváří vzhled tenčích vlasů nebo lysin.

Jaké jsou typy vypadávání vlasů způsobené úzkostí?

Úzkost může vést k vypadávání vlasů nebo řídnutí vlasové pokožky několika různými způsoby. Uvědomění si typu vypadávání vlasů, které vás trápí, může být vodítkem pro správný přístup k léčbě.

Telogenní efluvium

Jak již bylo zmíněno, jedná se o dočasné, ale nadměrné vypadávání způsobené přechodem vlasů do klidové fáze. Při generalizované úzkosti nebo chronickém stresu přechází do telogenní fáze nebo fáze vypadávání více vlasů najednou. Můžete si všimnout, že při česání nebo ve sprše vypadává více vlasů. Často začíná 2-4 měsíce po stresovém období.

Dobrou zprávou je, že tento typ vypadávání vlasů se často upraví sám, jakmile se úzkost dostane pod kontrolu a stresové hormony se vrátí do normálu. Vlasové folikuly nejsou trvale poškozeny, pouze dočasně uvedeny do klidového stavu. Obnovení růstu nových zdravých vlasů je možné.

Alopecie areata

Tato autoimunitní porucha způsobuje vypadávání vlasů, které je často vyvoláno silným stresem. Při alopecii areata imunitní systém mylně napadá vlasové folikuly, jako by představovaly hrozbu. To může způsobit, že vlasy vypadávají v chomáčích nebo kruhových lysinách. Není jasné, proč stres u některých lidí trpících úzkostí vyvolává tuto abnormální imunitní reakci proti vlasovým folikulům.

Klíčem ke zvládnutí tohoto stavu je dostat pod kontrolu úzkost a stres. Léky nebo steroidní injekce však mohou také potlačit imunitní útok na vlasové folikuly a stimulovat tak jejich opětovný růst.

Trichotillomanie (trhání vlasů)

Tento typ vypadávání vlasů je přímo způsoben úzkostí a stresem, ale z poruchy kontroly impulzů. Osoby trpící trichotillomanií pociťují silné nutkání vytrhávat si vlasy, když jsou ve stresu nebo úzkostné. To vede ke ztrátě vlasů, která může být trapná a zneklidňující.

Kognitivně-behaviorální terapie může lidi s trichotillomanií naučit ovládat nutkání a nutkání trhat si vlasy. Klíčem k uzdravení je také snížení úrovně úzkosti.

Předčasné šedivění vlasů

Úzkost sice není úplným vypadáváním vlasů, ale je také spojována s předčasným šedivěním vlasů u dospělých mladšího nebo středního věku. Jedna rozsáhlá studie zjistila souvislost mezi chronickým stresem a předčasným šedivěním. Stres může vyvolat oxidační poškození a vyčerpání kmenových buněk melanocytů, které produkují pigmentaci vlasů.

Zvládání úzkosti a změna životního stylu s cílem snížit oxidační stres mohou pomoci zpomalit šedivění související se stresem nebo mu zabránit. Zdravá strava s antioxidačními potravinami může podpořit kmenové buňky melanocytů.

10 otázek a odpovědí o úzkosti způsobující vypadávání vlasů:

  1. Jak úzkost způsobuje vypadávání vlasů?

    Úzkost a chronický stres mohou do telogenní neboli klidové fáze posunout více vlasových folikulů najednou. Úzkost může také bránit vstupu nových vlasů do růstové fáze. To narušuje normální cyklus opětovného růstu vlasů.

  2. Může úzkost a stres způsobit trvalé vypadávání vlasů?

    Pokud je úzkost dočasná, může být vypadávání vlasů vratné. Zdá se však, že dlouhodobá generalizovaná úzkost zhoršuje regeneraci vlasových folikulů, což může způsobit trvalé řídnutí vlasů. Správná léčba úzkosti může pomoci obnovit zdravý růst vlasů.

  3. Způsobují léky na úzkost jako vedlejší účinek vypadávání vlasů?

    Některé léky proti úzkosti, jako je klonopin, xanax a valium, mohou při prvním podání vyvolat dočasné vypadávání vlasů. Pro zdraví vlasů je však důležitá kontrola úzkosti pomocí vhodných léků.

  4. Může snížení stresu zvrátit vypadávání vlasů způsobené úzkostí?

    Ano, snížení hladiny stresu a úzkosti umožňuje vlasovým folikulům vrátit se k normálnímu cyklu. Praktiky, jako je meditace, cvičení, terapie a zvládání stresu, mohou napomoci opětovnému růstu vlasů.

  5. Má úzkost vliv na zdraví vlasů, i když nedochází k jejich viditelnému řídnutí?

    Zdá se, že chronická úzkost ovlivňuje folikulární buňky na mikroskopické úrovni. Úzkost tedy může narušovat optimální cykly růstu vlasů a regeneraci folikulů i bez jejich vypadávání.

  6. Může úzkost způsobit vypadávání vlasů u žen?

    Ano, úzkost a stres mohou vyvolat vypadávání vlasů u žen i mužů. U žen může docházet spíše k rozptýlenému řídnutí vlasů po celé pokožce hlavy než k jejich ústupu.

  7. Může úzkost způsobit vypadávání chomáčů nebo chloupků vlasů?

    Ano, úzkost může způsobit dočasné vypadávání vlasů při telogenním effluvium. Trvalejší vypadávání vlasů se vyskytuje u autoimunitního onemocnění alopecia areata, které je často vyvoláno silným stresem.

  8. Může úzkost způsobit vypadávání vlasů po přípravku COVID-19?

    Mnoho lidí uvádí, že několik měsíců po infekci COVID-19 dochází ke zvýšenému vypadávání vlasů v důsledku stresové reakce organismu. Zvládnutí úzkosti po onemocnění COVID může napomoci normálnímu opětovnému růstu vlasů.

  9. Může vypadávání vlasů z úzkosti dorůst?

    Ano, když se léčí úzkost a stresové hormony se vrátí na normální úroveň, mohou dorůst nové vlasy. Praktikování metod obnovy růstu vlasů může podpořit krevní oběh a růst.

  10. Zastaví se vypadávání vlasů, když se budu léčit s úzkostí?

    Zvládnutí chronické úzkosti a snížení stresu pomocí terapie, meditace, léků nebo jiných metod může umožnit novým vlasům správně vstoupit do fáze růstu. To pomáhá obnovit zdravé vlasy.

Co můžete udělat pro léčbu vypadávání vlasů z úzkosti?

Pokud úzkost nebo stres způsobují výrazné řídnutí nebo vypadávání vlasů, měla by být léčba vaší prioritou. Růst vlasů má největší šanci na úspěch, pokud je úzkost řádně zvládnuta prostřednictvím:

  • Terapie a poradenství - CBT a terapie rozhovorem vám poskytnou nástroje ke zvládání stresu a úzkosti. Dokážou proniknout ke kořenům spouštěčů úzkosti.
  • Léky - léky proti úzkosti, antidepresiva a beta-blokátory mohou udržet příznaky úzkosti na uzdě. Mohou umožnit návrat vlasových folikulů k normálním cyklům.
  • Meditace a všímavost - Hluboké dýchání, řízená meditace, jóga a cvičení všímavosti pomáhají snižovat každodenní úroveň úzkosti. To snižuje hladinu kortizolu a stresových hormonů.
  • Cvičení a fitness - Aktivní odbourávání stresu prostřednictvím aerobního cvičení a silového tréninku pomáhá udržovat rovnováhu těla a mysli. Zdravé tělo podporuje zdravé vlasy.
  • Zlepšení spánkové hygieny - dostatek kvalitního spánku umožňuje tělu správně regenerovat buňky a napravovat škody způsobené úzkostí. Špatný spánek prodlužuje stres.
  • Masáž a akupresura - Terapeutická masáž zvyšuje prokrvení pokožky hlavy. Akupresura se zaměřuje na tlakové body, které zmírňují napětí a příznaky úzkosti. Tím se vyživují folikulární buňky.

Kromě léčby úzkosti může další podporu poskytnout používání osvědčených metod růstu vlasů:

  • Masáže pokožky hlavy pro zvýšení průtoku krve
  • doplňky pro růst vlasů, jako je biotin, zinek, vitamin D
  • Masky na vlasy pro výživu folikulů
  • Zařízení pro nízkoúrovňovou laserovou terapii ke stimulaci folikulů
  • Terapie plazmou bohatou na krevní destičky (PRP) na podporu opětovného růstu
  • Lokální minoxidil k prodloužení růstové fáze

Shrnutí: Klíčové poznatky o úzkosti způsobující vypadávání vlasů

  • Chronický stres produkuje hormony, jako je kortizol, které mohou narušovat normální cykly růstu vlasů.
  • Vlasy se předčasně přesunou do klidové fáze, než dojde k jejich nadměrnému vypadávání při telogenním efluvium.
  • Studie ukazují, že úzkost může časem inhibovat regeneraci kmenových buněk vlasových folikulů.
  • Generalizovaná úzkost je spojena s trvalým řídnutím vlasů v důsledku zhoršené regenerace folikulů.
  • Alopecie areata způsobuje vypadávání vlasů, když úzkost vyvolá abnormální autoimunitní reakci.
  • Trichotillomanie je impulzivní porucha, která způsobuje trhání a vypadávání vlasů pouze při úzkosti.
  • Předčasné šedivění souvisí také s chronickou úzkostí.
  • Zvládnutí úzkosti pomocí terapie, léků, meditace a cvičení umožňuje vlasům znovu vstoupit do normální růstové fáze.
  • Použití osvědčených metod obnovy může napomoci procesu obnovy.

Závěrem lze říci, že existují jasné souvislosti mezi úzkostnými poruchami a změnami v cyklu růstu vlasů, které mohou způsobit jejich dočasnou nebo trvalou ztrátu. Věnujte pozornost příznakům a typům vypadávání vlasů, které se u vás objevují, abyste mohli určit správný plán léčby. Zvládnutí úzkosti je zásadní pro udržení zdravých vlasů a zvrácení již vzniklého poškození. Během procesu buďte trpěliví, protože opětovný růst vlasů vyžaduje čas.

Může stres a úzkost způsobit vypadávání vlasů?

Ano, stres a úzkost mohou způsobovat vypadávání vlasů. Jedná se o běžnou formu vypadávání vlasů, která se označuje jako "vypadávání vlasů z úzkosti" nebo "vypadávání vlasů způsobené stresem".

Jak ovlivňuje úzkost a stres vaše vlasy?

Když zažíváte vysokou míru stresu a úzkosti, může to narušit normální cyklus růstu vlasů. To může vést k nadměrnému vypadávání vlasů.

Je vypadávání vlasů způsobené stresem vratné?

V mnoha případech je vypadávání vlasů způsobené stresem vratné. Jakmile se řeší a zvládá základní stres nebo úzkost, vlasy mohou začít růst zpět.

Může úzkost způsobit šedivění vlasů?

Stres a úzkost sice nejsou přímou příčinou šedivění vlasů, ale mohou urychlit proces šedivění u jedinců, kteří jsou k předčasnému šedivění náchylní.

Jaké jsou příčiny vypadávání vlasů v důsledku úzkosti?

Vypadávání vlasů v důsledku úzkosti může být způsobeno několika faktory. Může být důsledkem narušeného cyklu růstu vlasů, změn hladin hormonů způsobených stresem nebo vlivem stresu na imunitní systém, což vede k poškození vlasových folikulů.

Může úzkost a stres způsobit vypadávání vlasů ve formě skvrn?

Ano, úzkost a stres mohou způsobit, že vlasy vypadávají po částech. Tento stav se nazývá "alopecia areata" a je charakterizován tím, že imunitní systém napadá vlasové folikuly, což vede k lysinám.

Jak stres způsobuje vypadávání vlasů?

Stres způsobuje vypadávání vlasů tím, že spouští autoimunitní reakci, při níž imunitní systém mylně napadá vlasové folikuly. To vede k narušení cyklu růstu vlasů a může mít za následek jejich vypadávání nebo řídnutí.

Co mohu udělat pro snížení vypadávání vlasů způsobeného úzkostí?

Klíčem k omezení vypadávání vlasů způsobeného úzkostí je zvládání stresu a úzkosti. Nápomocné mohou být postupy, jako je pravidelné cvičení, relaxační techniky a vyhledání podpory odborníka na duševní zdraví.

Může stres aktivovat kmenové buňky vlasových folikulů?

Ne, stres neaktivuje kmenové buňky vlasových folikulů. Ve skutečnosti může chronický stres brzdit růst vlasů a vést k jejich vypadávání.

Existuje souvislost mezi úzkostí a šedinami?

Přestože neexistuje přímá souvislost mezi úzkostí a šedivými vlasy, nadměrný stres a úzkost mohou přispívat k předčasnému šedivění u osob, které k tomu mají genetické předpoklady.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?