Jaké jsou tři hlavní metody prevence vypadávání vlasů?

Published:

Vypadávání vlasů může být stresující a nepříjemné. Věděli jste však, že existují tři hlavní kroky, které můžete podniknout k prevenci a léčbě řídnutí vlasů?

V tomto příspěvku se budeme zabývat "velkou trojkou" způsobů, jak zastavit vypadávání vlasů: minoxidilem, finasteridem a laserovými čepicemi. Přečtěte si, jak vám tyto osvědčené postupy mohou pomoci udržet si vlasy, které máte, a znovu si vypěstovat plnější a silnější vlasy.

Jaké jsou tři velké prevence vypadávání vlasů

Minoxidil - lokální léčba růstu vlasů

Minoxidil je pravděpodobně první obrannou linií, kterou vám lékař předepsal při vypadávání vlasů. Je to účinná látka v oblíbených volně prodejných přípravcích, jako je Rogaine.

Minoxidil se aplikuje dvakrát denně přímo na pokožku hlavy a působí tak, že zlepšuje průtok krve a živin do vlasových folikulů. To pomáhá posílit stávající vlasy a dokonce oživit spící folikuly, aby vyrostly nové vlasy.

Výzkum ukazuje, že minoxidil je velmi účinný při zastavení a zvrácení genetické plešatosti. V jedné klinické studii se u více než 90 % mužů s mužskou plešatostí po pěti měsících užívání minoxidilu objevil opětovný růst. A nové vlasy časem dále houstly.

Jiná studie zjistila podobné působivé výsledky u žen užívajících minoxidil k léčbě vypadávání vlasů u žen.

Jediný háček? Pro udržení výsledků je nutné pokračovat v každodenním používání minoxidilu. Po ukončení léčby se vypadávání vlasů během několika měsíců obnoví.

Důsledné používání minoxidilu však může mít skutečný vliv na udržení vlasů a obnovu nových pramenů. Je to bezpečná a dostupná volba pro muže i ženy.

Nyní se podíváme na druhou z "Velké trojky"...

Finasterid - perorální lék pro prevenci vypadávání vlasů

Pokud je minoxidil první linií obrany, je finasterid druhou. Působí systémově a blokuje hormon DHT, který způsobuje většinu plešatosti.

Finasterid je účinnou složkou léků, jako je Propecia. Užívá se ve formě tablet jednou denně, takže je pohodlný a snadno se drží dlouhodobě.

Četné studie finasteridu zjistily, že je vysoce účinný pro zastavení progrese vypadávání vlasů a opětovný růst vlasů u většiny mužů. V klinických studiích 90 % mužů, kteří užívali finasterid denně po dobu 2 let, buď zaznamenalo opětovný růst vlasů, nebo nedošlo k jejich dalšímu vypadávání. Srovnejte to s pouhými 25 % mužů užívajících placebo.

Výsledky mohou být patrné již za 3-6 měsíců. Studie ukazují, že růst a udržování vlasů pokračuje i po 5 letech léčby. Zdá se, že přínosy finasteridu přetrvávají i po určitou dobu po ukončení léčby.

Je důležité si uvědomit, že finasterid má více možných nežádoucích účinků než minoxidil a může se vzájemně ovlivňovat s jinými léky. Před zahájením užívání finasteridu se určitě poraďte se svým lékařem.

Při užívání pod lékařským dohledem je však finasterid obecně velmi bezpečný a dobře snášený. Pro většinu mužů, kteří se snaží zabránit vypadávání vlasů, je finasterid účinnou volbou.

Nyní přejděme ke třetímu klíčovému ošetření...

Laserové čepice - obnova růstu vlasů pomocí terapie červeným světlem

Nejnovějším průlomem v oblasti zastavení vypadávání vlasů je terapie nízkoúrovňovým laserovým světlem. Ta se provádí pomocí laserových čepic a přileb.

Tato zařízení vysílají na pokožku hlavy terapeutické červené a blízké infračervené světlo. Světlo stimuluje vlasové folikuly k oživení spících vlasů a k růstu silnějších a plnějších vlasů.

Vědecké poznatky o laserových čepičkách jsou silné. Zde jsou některé ze způsobů, jak červené světlo podporuje růst vlasů:

  • Zvyšuje produkci ATP (buněčné energie) ve vlasových folikulech
  • Zvyšuje prokrvení pokožky hlavy a přísun živin ke kořínkům vlasů.
  • Snižuje zánět poškozující folikuly
  • Spouští kmenové buňky ve vlasových folikulech

V klinických studiích se ukázalo, že při používání laserové čepice pouhých 20-30 minut denně rostou mužům a ženám s vypadáváním vlasů znatelné nové vlasy.

V jedné studii byl u osob používajících laserovou čepici po dobu 26 týdnů zaznamenán průměrný nárůst počtu chloupků o 35 %. Srovnejte to s pouhým 3,9% nárůstem u skupiny s placebem.

Laserové čepice jsou bezpečné, neinvazivní a snadno se používají i doma. Nemají žádné závažné vedlejší účinky. Klobouček jednoduše nosíte každý den po krátkou dobu.

Laserová terapie zlepšuje výsledky jiných léčebných postupů, jako je minoxidil a finasterid. Je vynikajícím doplňkem tradičních možností.

Tyto tři léčebné postupy - minoxidil, finasterid a laserová terapie - mohou společně odstranit příčiny vypadávání vlasů. Zvyšují hustotu vlasů, zpomalují jejich vypadávání a umožňují růst nových pramenů.

Nečekejte s opatřeními proti vypadávání vlasů

Všimli jste si, že vaše vlasy začínají řídnout? Nebo se obáváte budoucího ústupu vlasů na základě rodinné anamnézy?

Klíčové je zahájit preventivní léčbu co nejdříve. Pomůže to zachránit vlasy, které ještě máte. Jakmile se folikuly úplně zmenší a odumřou, je mnohem těžší je obnovit.

Přijměte tedy opatření, dokud máte ještě slušnou plnost vlasů. Poraďte se se svým lékařem o nasazení minoxidilu, finasteridu a použití laserové světelné terapie.

Důsledné používání těchto procedur maximalizuje vaše šance na zablokování vypadávání vlasů a udržení plné hlavy vlasů.

S řídnutím vlasů se nemusíte pasivně smířit. Existují skutečná řešení, včetně "velké trojky", o které jsme se právě zmínili.

Převezměte kontrolu ještě dnes a zítra se těšte z hustších a plnějších vlasů. Vaše sebevědomí vám poděkuje!

Často kladené otázky o prevenci vypadávání vlasů

Stále máte dotazy týkající se údržby a obnovy vlasů? Zde vám odpovíme na některé časté dotazy:

Za jak dlouho se dostaví výsledky léčby vypadávání vlasů?

  • Minoxidil - První známky snížení vypadávání a nového růstu můžete zaznamenat přibližně po 4 měsících. Maximální výsledky se dostaví za 1-2 roky.
  • Finasterid - Výsledky se dostavují postupně, přičemž znatelné zlepšení začíná přibližně ve 3.-6. měsíci. Maximální růst se projeví mezi 1. a 2. rokem.
  • Laserové čepičky - po 1-2 měsících můžete pozorovat snížené vylučování. Odrůstání je viditelné mezi 3-6 měsíci a zlepšuje se až do 1 roku.

Co způsobuje vypadávání vlasů u mužů a u žen?

  • Mužská plešatost - obvykle je způsobena genetikou a citlivostí na DHT. Více než 95 % vypadávání vlasů u mužů je mužská plešatost.
  • Vypadávání vlasů u žen - také často genetické. Řídnutí vlasů však mohou vyvolat i hormonální změny, jako je menopauza. Vypadá jinak než mužská plešatost.

Zastaví se vypadávání vlasů v určitém věku?

K vypadávání vlasů může dojít v kterémkoli věku po pubertě. Má tendenci pomalu postupovat po desetiletí. U mužů může začít na konci dospívání a pokračovat až do 70. let a později.

V jakém věku je vypadávání vlasů normální?

Ztráta 50-100 vlasů denně je normální. Vypadávání většího počtu vlasů denně nebo pozorování řídnoucích míst není normální v žádném věku - signalizuje to skryté vypadávání vlasů, které by se mělo léčit.

Mohou řídnoucí vlasy dorůst?

Ano, pokud jsou folikuly stále živé, lze je oživit a nechat vyrůst nové vlasy. Léčba minoxidilem a finasteridem stimuluje opětovný růst. Ale folikuly, které jsou již léta mrtvé a odumřelé, obnovit nelze.

Jaké živiny pomáhají růstu vlasů?

Mezi klíčové živiny pro optimální zdraví vlasů patří bílkoviny, železo, zinek, biotin, vitamín D, omega-3 a vitamín C. Jezte vyváženou, výživnou stravu, která vlasovým folikulům dodá základní živiny.

Jak zjistím, zda je vypadávání vlasů trvalé?

Důslednou léčbu zahajte, jakmile si všimnete řídnutí. Pokud je příčinou genetika, bude vypadávání vlasů do určité míry postupovat i bez léčby. Je však možné obnovit hustotu a zabránit dalšímu řídnutí.

Souhrn

Boj s vypadáváním vlasů se může zdát skličující. Proaktivní přístup s využitím dnešních účinných léčebných postupů vám však může pomoci tento boj vyhrát.

Poraďte se se svým dermatologem o zahájení individuálního režimu, který zahrnuje minoxidil, finasterid a laserovou terapii. Buďte důslední a trpěliví. Zastavení vypadávání vlasů a opětovný růst zdravějších vlasů je na dosah.

"Velká trojka", kterou jsme se zabývali, vám poskytne nástroje, díky nimž budete mít vše pod kontrolou a budete se moci těšit ze silnějších a plnějších vlasů po mnoho let. Máte na to!

Co způsobuje vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů může být způsobeno řadou faktorů, včetně:

  • Genetika - jedná se o nejčastější příčinu, která vede k mužské i ženské plešatosti. Citlivá reakce na hormon DHT vede k tomu, že se vlasové folikuly časem zmenšují.
  • Hormonální změny - výkyvy hormonů, jako je estrogen, mohou u žen vyvolat dočasné vypadávání nebo trvalejší řídnutí vlasů. Hormony ovlivňují také stavy, jako jsou poruchy štítné žlázy.
  • Zdravotní stavy - nemoci jako lupus, anémie z nedostatku železa a alopecie areata mohou někdy způsobovat vypadávání vlasů.
  • Léky - u některých léků užívaných na zdravotní potíže, jako je rakovina, artritida, deprese, srdeční potíže a vysoký krevní tlak, může být jako vedlejší účinek uvedeno vypadávání vlasů.
  • Stres - vysoká hladina stresu zvyšuje hladinu kortizolu a může vést k dočasnému zvýšenému vylučování.
  • Špatná výživa - nedostatečný příjem bílkovin, železa, biotinu, zinku a dalších základních živin může vést k vyhladovění folikulů.
  • Stárnutí - S přibývajícím věkem se vlasové folikuly zmenšují a růst vlasů se zpomaluje.
  • Poškození - Účesy, které vlasy tahají, a chemická/tepelná ošetření mohou zjizvit folikuly a časem způsobit trvalé vypadávání vlasů.

Jaké jsou první příznaky vypadávání vlasů?

Mezi příznaky, které mohou naznačovat začínající vypadávání vlasů, patří:

  • Zvýšené vypadávání vlasů - denně vypadne více než 100 vlasů.
  • Řídnutí na temeni/rozšiřující se část - časná mužská plešatost se často nejprve projevuje jako řídnutí kolem temene.
  • Ustupující linie vlasů - Přední linie vlasů postupně ustupuje dozadu, u mužů zejména na spáncích.
  • Méně plný culík - culíky jsou lehčí a obsahují méně pramenů vlasů.
  • Viditelnější pokožka hlavy - rozšíření linie vlasů nebo viditelnější pokožka hlavy skrz vlasy na temeni.
  • Pomalé dorůstání po vyřazení - nové chloupky dorůstají po fázích vyřazení řidčeji nebo vůbec.

Jaká je nejlepší léčba pro prevenci vypadávání vlasů?

Mezi nejúčinnější možnosti léčby patří:

  • Minoxidil - Aplikuje se přímo na pokožku hlavy a stimuluje folikuly, aby zabránily vypadávání a rostly nové, silnější vlasy.
  • Finasterid - Perorální lék, který blokuje DHT, aby zastavil postup vypadávání vlasů a pomohl obnovit růst vlasů.
  • Laserové čepice - pomocí červeného světla dodávají energii folikulům, zlepšují hustotu vlasů a zvrátí jejich miniaturizaci.

Kombinace těchto léčebných postupů je nejlepší možností, jak zastavit vypadávání a obnovit růst vlasů dříve, než bude pozdě.

Kolik vypadávání vlasů za den je normální?

Ztráta 50-150 pramenů denně je normální. Pokud je to více, znamená to nadměrné vylučování, které by se mělo řešit léčbou. Dávejte pozor na chloupky v kartáči, ve sprše a na polštáři.

V jakém věku začínají vlasy řídnout?

Vypadávání vlasů může začít kdykoli po pubertě, ale bývá postupné. U mužů začíná ustupování vlasů často již v pozdním věku. Řídnutí horní části vlasů začíná u mnoha mužů po dvacítce. Ženy mohou zaznamenat úbytek objemu vlasů po 30. až 40. roce života.

Mohou se řídnoucí vlasy někdy zcela obnovit?

Při důsledném používání dnešních léčebných postupů je možné dosáhnout významného zotavení, pokud jsou folikuly stále živé. Je však nepravděpodobné, že by se folikuly, které byly miniaturizované a spící po dobu delší než 5 let, znovu aktivovaly. Klíčem je včasný zásah.

Jak dlouho trvají výsledky vypadávání vlasů, pokud léčbu nakonec ukončím?

Pokud jste udržovali růst déle než 2 roky a poté jste přestali, mohou výhody přetrvávat 6-24 měsíců, než dojde k recesi. Pro udržení vlasů je ideální důsledná, celoživotní léčba spolu s bojem proti spouštěčům.

Opravdu stres způsobuje vypadávání vlasů?

Silný stres může posunout vlasové folikuly do klidové fáze a způsobit dočasné zvýšené vypadávání vlasů o 2-3 měsíce později. Samotný stres však nezpůsobí trvalé plešatění bez dalších genetických/hormonálních faktorů. Zvládání stresu pomáhá optimalizovat zdraví vlasů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?