Jakých je 7 faktorů, které ovlivňují růst vlasů

Published:

Růst a zdraví vlasů ovlivňuje mnoho faktorů. Porozumění tomu, co vlasy ovlivňuje, vám pomůže lépe se o ně starat a případně zlepšit jejich růst. Tento článek se zabývá klíčovými faktory, které ovlivňují rychlost růstu vlasů, jejich vypadávání a celkové zdraví vlasů. Přečtěte si, co můžete udělat pro optimalizaci růstu vlasů a maximalizaci jejich tloušťky a lesku.

Jakých je 7 faktorů, které ovlivňují růst vlasů

Základy cyklu růstu vlasů

Než se začneme zabývat faktory ovlivňujícími vlasy, je užitečné pochopit přirozený cyklus růstu vlasů. Každý vlasový folikul na pokožce hlavy prochází třemi hlavními fázemi:

  • Růstová (anagenní) fáze - trvá 2-7 let, kdy vlasy aktivně rostou rychlostí přibližně 1 cm za měsíc. Tato fáze představuje 85-90 % cyklu růstu vlasů.
  • Odpočinková (katagenní) fáze - trvá 2-3 týdny, signalizuje konec aktivní růstové fáze.
  • Fáze vypadávání (telogen) - trvá 2-3 měsíce, staré vlasy se oddělují a vypadávají, aby uvolnily místo pro růst nových.

V každém okamžiku je přibližně 85 % vlasů ve fázi růstu, 10 % ve fázi odpočinku a 5 % ve fázi vypadávání. Faktory, které tento cyklus narušují, mohou brzdit růst vlasů a způsobovat jejich nadměrné vypadávání nebo ztrátu.

Rychlost a rychlost růstu vlasů

Rychlost růstu vlasů závisí na faktorech, jako je věk, genetika a hormony. Zde je stručný přehled:

  • Průměrně vlasy rostou asi 0,5 palce za měsíc nebo 6 palců za rok.
  • Rychlost růstu vlasů dosahuje vrcholu na konci dospívání a začíná se zpomalovat po třicítce a čtyřicítce.
  • Na rychlost růstu mohou mít vliv i etnické rozdíly. Například asijské vlasy rostou nejrychleji, zatímco africké nejpomaleji.
  • Hormony jako testosteron urychlují růst vlasů, zatímco nízká hladina hormonů štítné žlázy ho zpomaluje.
  • Nedostatek živin, stres, kouření, léky a zdravotní potíže mohou zpomalit růst vlasů.

Přestože nemůžete změnit vnitřní faktory, jako je věk nebo genetika, můžete růst vlasů zlepšit optimalizací modifikovatelných faktorů, jako je výživa, stres, hormony a zdraví pokožky hlavy.

Klíčové faktory ovlivňující růst a zdraví vlasů

Nyní prozkoumáme hlavní faktory, které ovlivňují cyklus růstu vlasů, jejich vypadávání a celkové zdraví vlasů:

Výživa

Klíčem k optimálnímu zdraví vlasů je vyvážená strava s dostatkem bílkovin, vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Nedostatek železa, zinku, biotinu, vitaminu D a bílkovin může ovlivnit cyklus růstu vlasů. Dbejte na dodržování doporučeného denního příjmu.

Hormonální změny

Na růst vlasů mají vliv hormony, jako jsou androgeny, estrogeny, progesteron a hormony štítné žlázy. Hormonální nerovnováha způsobená menopauzou, těhotenstvím, poruchami štítné žlázy nebo jinými endokrinními stavy může narušit cyklus růstu vlasů a jejich strukturu.

Léky

Některé léky, jako jsou antidepresiva, léky na krevní tlak, léky na cholesterol a antikoncepční pilulky, mohou u některých osob přispívat ke ztrátě vlasů. Pokud zaznamenáte zvýšené vypadávání vlasů, poraďte se se svým lékařem.

Věk a genetika

Stárnutí přirozeně způsobuje sníženou tvorbu vlasů ve folikulách. Genetické predispozice také ovlivňují věk nástupu a závažnost dědičného vypadávání vlasů, jako je například mužská/ženská plešatost.

Stres

Fyzický a emocionální stres přivádí více vlasových folikulů do fáze vypadávání. Akutní stresory nebo chronický stres mohou způsobit výrazné vypadávání a řídnutí vlasů. Zvládání stresu je pro zdraví vlasů klíčové.

Stav pokožky hlavy

Problémy, jako jsou lupy, lupénka, plísňové infekce a bakterie, mohou způsobit zánět vlasové pokožky a narušit růst vlasů. Důležité je udržovat zdravé prostředí pokožky hlavy.

Účesy a produkty

Některé vlasové přípravky a agresivní styling/úprava vlasů, jako je odbarvování, relaxace, pevné copy a tepelné nástroje, mohou poškodit vlasovou kutikulu a způsobit lámání vlasů. To vyvolává dojem řídnutí vlasů.

Kouření a znečištění

Kouření může poškodit vlasové folikuly a způsobit, že vlasy budou křehčí a náchylnější k předčasnému vypadávání. Znečišťující látky v životním prostředí mohou také do vlasů a vlasové pokožky ukládat toxiny, které brzdí jejich růst.

Hubnutí a nízký obsah bílkovin

Někteří lidé zaznamenávají zvýšené vylučování při výrazném nebo rychlém úbytku hmotnosti. K vypadávání vlasů může přispívat i nízký příjem bílkovin. Zajistěte si dostatečné množství bílkovin a kalorií.

Autoimunitní onemocnění

Onemocnění, jako je alopecie areata, způsobují vypadávání vlasů, když imunitní systém napadá vlasové folikuly. Zdraví a růst vlasů mohou ovlivnit i další autoimunitní onemocnění.

Tipy pro zlepšení růstu vlasů

Přestože nemůžete zcela změnit vnitřní faktory, jako jsou vaše geny, věk nebo přirozený typ vlasů, následující tipy mohou pomoci optimalizovat modifikovatelné faktory pro zlepšení růstu a objemu vlasů:

  • Jezte více bílkovin, vitamínů A, C a B, zinku, železa a zdravých tuků.
  • Náprava nedostatku živin
  • Zvládání stresu pomocí jógy, meditace, terapie, cvičení nebo jiných relaxačních technik.
  • Co nejdříve ošetřete všechny stavy pokožky hlavy, jako jsou lupy.
  • Vyhněte se agresivnímu stylingu vlasů, který může způsobit jejich lámání.
  • Používejte šetrné a vyživující vlasové přípravky a chraňte vlasy před tepelným stylingem.
  • Přestaňte kouřit a minimalizujte vystavení škodlivinám.
  • Zvažte doplňky pro růst vlasů, jako je biotin, saw palmetto, kolagen a Viviscal.
  • Zeptejte se svého lékaře na léky na předpis, jako je spironolakton nebo finasterid na dědičné vypadávání vlasů.
  • Pravidelné zastřihování, abyste zabránili roztřepeným konečkům a udrželi si zdravé vlasy.

I když genetika hraje klíčovou roli, zaměření na optimální stravu, zdraví, péči o vlasy a prostředí vlasové pokožky může pomoci maximalizovat zdraví vlasů a jejich růstový potenciál. Buďte trpěliví, protože ke znatelnému zlepšení růstu vlasů dochází postupně v průběhu několika měsíců. Pokud vypadávání vlasů přetrvává, navštivte dermatologa, aby zjistil všechny základní problémy. S časem a důsledností může většina lidí zlepšit objem vlasů, rychlost růstu a lesk.

Klíčové poznatky o faktorech růstu vlasů

  • Na složitý cyklus růstu vlasů má vliv mnoho vnitřních i vnějších faktorů, jako je věk, genetika, hormony, strava, léky a nemoci.
  • K vypadávání a zpomalení růstu vlasů může dojít, pokud se vlasové folikuly předčasně přesunou z fáze růstu do fáze klidu a vypadávání.
  • Zatímco vnitřní genetické faktory nelze změnit, zaměření na stravu, zdraví pokožky hlavy, snížení stresu, předcházení poškození a optimalizaci péče o vlasy může maximalizovat růstový potenciál.
  • Při snaze o zlepšení růstu vlasů mějte trpělivost. Ke znatelným změnám dochází postupně v průběhu několika měsíců. Pokud vypadávání vlasů přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Pravidelné zastřihování, minimalizace poškození a výživa vlasové pokožky a vlasových vláken od kořínků až po konečky mohou zlepšit zdraví a objem vlasů.

Zdravý růst vlasů závisí na mnoha proměnných. Pochopení jedinečných potřeb a růstových vzorců vašich vlasů vám umožní přizpůsobit individuální péči o vlasy tak, abyste podpořili jejich optimální hydrataci, sílu, lesk a růst. S časem a důsledností bude vaše hříva vypadat a cítit se co nejlépe.

Jaké faktory ovlivňují růst vlasů?

Růst vlasů může ovlivnit několik faktorů. Mezi běžné faktory, které ovlivňují růst vlasů, patří zdravotní stav vlasů, rychlost růstu vlasů a fáze vlasového cyklu.

Jak ovlivňuje zdraví vlasů jejich růst?

Zdraví vlasů hraje zásadní roli při určování rychlosti a kvality růstu vlasů. Pokud jsou vlasy zdravé, je pravděpodobnější, že porostou rychleji a budou silnější.

Jaké faktory ovlivňují zdraví vlasů?

Zdraví vlasů může ovlivnit několik faktorů, včetně genetiky, stravy, úrovně stresu, hormonální nerovnováhy a některých zdravotních potíží.

Může vypadávání vlasů ovlivnit jejich růst?

Ano, vypadávání vlasů může ovlivnit jejich růst. Poškození vlasových folikulů a vypadávání vlasů se může podepsat na rychlosti a kvalitě růstu vlasů.

Jaké jsou některé způsoby léčby růstu vlasů?

Existují různé způsoby léčby, které podporují růst vlasů, například lokální léky, laserová terapie, transplantace vlasů a změna životního stylu.

Ovlivňují faktory, které mají vliv na zdraví vlasů, také rychlost jejich růstu?

Ano, faktory, které ovlivňují zdraví vlasů, mohou mít vliv i na rychlost jejich růstu. Pokud vaše vlasy nejsou ve zdravém stavu, mohou růst pomaleji.

Jak mohu stimulovat růst vlasů?

Existuje několik způsobů, jak stimulovat růst vlasů, včetně dodržování vyvážené stravy, vyhýbání se nadměrnému teplu a chemickému ošetření, masáže pokožky hlavy a používání přípravků na růst vlasů.

Lze zabránit problémům s vlasy, jako je jejich řídnutí a lámání?

Ano, problémům s vlasy, jako je jejich řídnutí a lámavost, lze předcházet správnou péčí o vlasy, vyhýbáním se drsnému ošetření a používáním produktů určených speciálně na podporu zdraví vlasů.

Lze ztrátu vlasů zvrátit?

V některých případech lze vypadávání vlasů vhodnou léčbou zvrátit. Je však důležité poradit se se zdravotnickým pracovníkem, aby se určila základní příčina vypadávání vlasů a nejlepší postup léčby.

Je vypadávání vlasů častější u žen než u mužů?

Vypadávání vlasů může postihnout muže i ženy, ale způsob a příčiny vypadávání vlasů se mohou lišit. Ženy jsou ve srovnání s muži náchylnější k řídnutí a celkovému vypadávání vlasů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?