7 příznaků změn struktury vlasů, které mohou naznačovat jejich nedostatek

Published:

Změny struktury vlasů a jejich vypadávání mohou poukazovat na nedostatek vitamínů, problémy se štítnou žlázou a další zdravotní problémy. Zde jsou informace, které byste měli vědět.

Všichni máme občas špatné dny, ale zaznamenali jste v poslední době trvalejší změny ve struktuře svých vlasů? Jsou vaše vlasy tenčí nebo lámavější? Nacházíte v hřebenu nebo ve sprchovém odtoku více pramenů než obvykle?

7 příznaků změn struktury vlasů, které mohou naznačovat jejich nedostatek

Změny ve struktuře vlasů nebo nevysvětlitelné vypadávání vlasů mohou být známkou toho, že s vaším zdravím není něco v pořádku. Určité množství vypadávajících vlasů je normální, ale náhlý nárůst vypadávání vlasů nebo změny struktury, jako je nové krepatění nebo lámavost, mohou naznačovat základní problém.

V tomto článku se seznámíme s některými hlavními příčinami, proč se může změnit struktura a tloušťka vašich vlasů, včetně nedostatku vitamínů, poruch štítné žlázy, stresu, hormonální nerovnováhy a autoimunitních onemocnění. Poskytneme vám také tipy, které vám pomohou navrátit vlasům zdraví. Čtěte dál a dozvíte se, co se vám vaše vlasy mohou snažit říct o vaší celkové pohodě.

Co způsobuje změny struktury a řídnutí vlasů?

Struktura a tloušťka vlasů je do značné míry dána geneticky, ale i další faktory, jako je výživa, hormonální změny, záněty a nemoci, mohou způsobit znatelné změny vlasů. Zde jsou uvedeni někteří z nejčastějších viníků změn struktury vlasů:

Nedostatek vitamínů nebo minerálů

Nedostatečný přísun klíčových vitamínů a minerálů může vést ke změnám struktury vlasů a jejich zvýšenému vypadávání. Mezi hlavní nedostatky živin spojené s problémy s vlasy patří:

  • Nedostatek železa nebo anémie - železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu v červených krvinkách, které přenášejí kyslík do vlasových folikulů a kůže. Nízká hladina železa vede ke sníženému přísunu kyslíku, což může způsobit, že vlasy řídnou a snadněji vypadávají.
  • Nedostatek vitaminu D - tento vitamin je klíčový pro cyklické a růstové fáze vlasových folikulů. Jeho nedostatek je spojován s alopecií nebo vypadáváním vlasů. Dostatek vitaminu D ze slunečního záření, potravin nebo doplňků stravy podporuje zdravé vlasy.
  • Nedostatek biotinu - Biotin je vitamin skupiny B, který je nezbytný pro zdraví vlasů. Nedostatečný příjem biotinu může vést k lámavosti a řídnutí vlasů.
  • Nedostatek vitaminu B12 - nedostatek této živiny nezbytné pro tvorbu červených krvinek může způsobit vypadávání vlasů a změny jejich struktury. Nedostatkem mohou být ohroženi vegani a vegetariáni.
  • Nedostatek zinku - Zinek je potřebný pro syntézu bílkovin a dělení buněk. Jeho nízká hladina je spojena s vypadáváním a řídnutím vlasů.

Poruchy štítné žlázy

Hormony štítné žlázy trijodtyronin (T3) a tyroxin (T4) jsou nezbytné pro správný metabolismus a růst buněk. Hypotyreóza, známá také jako nedostatečná činnost štítné žlázy, je častou příčinou vypadávání vlasů a suché, lámavé struktury vlasů. Hypertyreóza může rovněž vyvolat změny ve vlasech. Léčba stavu štítné žlázy pomáhá obnovit normální růst vlasů.

Vysoká úroveň stresu

Trvalý stres vyvolává zvýšenou hladinu kortizolu a zánět, což může vyčerpat kmenové buňky vlasových folikulů a zhoršit jejich regeneraci. Toto vypadávání vlasů způsobené stresem se nazývá telogenní efluvium. Zvládnutí stresu a hladiny kortizolu pomáhá vrátit vlasy do normální růstové fáze.

Hormonální změny

Hormony jako estrogen, progesteron a testosteron podporují zdravé vlasy. Změny související s porodem, menopauzou nebo andropauzou mohou někdy vyvolat zvýšené vypadávání, řídnutí vlasů nebo změny jejich struktury. Vlasy se obvykle obnovují několik měsíců po porodu nebo po obnovení hormonální rovnováhy.

Autoimunitní onemocnění

Nemoci jako lupus, alopecie areata a onemocnění štítné žlázy způsobují, že imunitní systém chybně napadá vlasové folikuly, což vede k častému vypadávání a poškození vlasů. Léčba základního autoimunitního onemocnění pomáhá minimalizovat vypadávání vlasů.

10 změn v textuře vlasů, na které je třeba dávat pozor

Dávejte si pozor na tyto běžné změny struktury vlasů, které mohou signalizovat vnitřní nerovnováhu:

  • Zvýšené krepatění nebo poletování vlasů
  • Ochablé vlasy bez života
  • Hrubá nebo drátovitá struktura
  • Celkové řídnutí vlasů
  • Snadnější lámání vlasů
  • Nedostatečná tvorba kudrlinek
  • Suché, slámovité vlasy
  • Časté zamotávání
  • Nové rovné úseky
  • Náhlá ztráta objemu

Pokud si všimnete jedné nebo více těchto změn ve struktuře vlasů, je dobré navštívit lékaře, aby zjistil jejich příčiny. Krevní testy mohou prověřit, zda se nejedná o anémii, problémy se štítnou žlázou nebo hormonální nerovnováhu. Lékař vám může doporučit doplňky stravy nebo léčbu, aby se vaše prameny vrátily do normálu.

Co mám dělat, když se mi změní struktura vlasů?

Pokud se struktura vašich vlasů náhle změní nebo pokud si všimnete řídnutí, vypadávání či lámání, zde je několik tipů:

  • Navštivte svého lékaře, aby zjistil všechny základní problémy, jako jsou nedostatky ve výživě nebo poruchy štítné žlázy.
  • Požádejte o vyšetření hladiny železa, vitaminu D, funkce štítné žlázy nebo hladiny hormonů.
  • Zvažte užívání doplňků stravy, jako je biotin, vitamin D, železo nebo multivitamín.
  • Omezte tepelný styling, který by mohl poškodit již tak křehké vlasy.
  • Vyzkoušejte hydratační masku na vlasy pro zvýšení vlhkosti
  • Hledejte šampony a kondicionéry s obsahem bílkovin.
  • Zvládnutí hladiny stresu pomocí jógy, meditace nebo poradenství.
  • Zlepšete stravu tím, že budete jíst více libových bílkovin, ovoce, zeleniny a zdravých tuků.
  • Kontrola stavu pokožky hlavy, jako jsou plísňové infekce nebo lupénka.
  • Zvažte možnost vyzkoušet terapii plazmou bohatou na krevní destičky (PRP), kterou poskytují dermatologové.

Po určité době a zlepšení celkového zdravotního stavu díky změně životního stylu, doplňkům stravy a léčbě všech základních problémů by vaše vlasy měly začít znovu růst a získat svou normální strukturu. Buďte však trpěliví - výrazné zlepšení může trvat 6 měsíců i déle.

Časté otázky týkající se změn textury vlasů

Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky týkající se změn struktury vlasů a jejich významu:

Proč se mi najednou zkudrnatěly rovné vlasy?

Hormonální změny související s pubertou, těhotenstvím nebo menopauzou mohou změnit strukturu vlasů. Některé vlasy se také přirozeně kroutí s věkem, protože se zmenšují folikuly. Vyzkoušejte uhlazující sérum nebo fén, abyste omezili krepatění vlasů.

Co způsobuje drátovité a hrubé vlasy?

Poruchy štítné žlázy, nedostatek vitamínů a hormonální změny související s menopauzou/andropauzou mohou způsobit, že vlasy jsou suché a hrubé. Zvýšení vlhkosti a živin pomáhá zlepšit strukturu vlasů.

Proč mám v poslední době tak zplihlé a zplihlé vlasy?

Stav pokožky hlavy, hormonální změny, stres, hypotyreóza nebo nedostatek bílkovin/železa mohou zbavit vlasy objemu. Léčte všechny základní nerovnováhy a zaměřte se na produkty pro zvětšení objemu.

Co způsobuje, že jsou vlasy křehčí a náchylnější k lámání?

Nedostatek bílkovin, biotinu nebo železa může vlasy oslabit. Křehkost vlasů zvyšují také problémy se štítnou žlázou a nedostatek živin. Minimalizujte tepelný styling a zvyšte vlhkost, abyste zlepšili pružnost.

Může úzkost nebo deprese způsobit změnu struktury vlasů?

Ano, stres způsobený duševním onemocněním vyvolává nadměrné množství kortizolu, zánět a změny vlasových folikulů. Vlasy se normálně obnoví po zmírnění stresu pomocí samoléčby, terapie nebo léků.

Za jak dlouho se změní struktura vlasů?

Záleží na příčině, ale díky úpravě výživy, doplňkům stravy, omezení poškození stylingu a léčbě nerovnováhy, jako jsou poruchy štítné žlázy, se textura často začne zlepšovat během 1-2 měsíců, přičemž výraznější změny nastávají za 6-12 měsíců.

Souhrn

Změny ve struktuře vlasů, od hrubnutí a zvýšeného krepatění až po záblesky a řídnutí, mohou být signálem, že se něco děje. Mezi běžné viníky patří nedostatek vitamínů a minerálů, onemocnění štítné žlázy, hormonální změny, stres a autoimunitní onemocnění. Pokud změny struktury vlasů trvají déle než 6-8 týdnů, navštivte lékaře, aby mohl diagnostikovat a léčit případné základní problémy.

S časem, péčí o celkové zdraví a vlasovou pokožku se vaše vlasové folikuly mohou odrazit a získat normální strukturu. Věnujte pozornost stavu svých vlasů jako vodítku k celkové pohodě. Aktivní léčbou případných problémů můžete dosáhnout toho, že vaše prameny budou opět hladké, lesklé a zdravé.

Shrnutí:

  • Změny struktury a řídnutí vlasů mohou signalizovat nedostatky ve výživě, poruchy štítné žlázy, hormonální změny nebo vysokou hladinu stresu.
  • Pokud změny ve vlasech trvají déle než 6-8 týdnů, navštivte svého lékaře a nechte si udělat krevní testy.
  • Mezi časté příčiny patří nedostatek železa, vitaminu D, zinku nebo biotinu.
  • Pro zdraví vlasů jsou důležité také bílkoviny a mastné kyseliny.
  • Léky na štítnou žlázu mohou pomoci, pokud jsou změny vlasů způsobeny hypotyreózou.
  • Zvládání stresu a péče o sebe pomáhá minimalizovat změny textury
  • Zlepšení textury po ošetření základních faktorů trvá 6-12 měsíců.
  • Ulehčete si tepelný styling a zvyšte vlhkost vlasů, abyste podpořili jejich regeneraci.

Vaše vlasy poskytují viditelný přehled o vašem zdraví. Pokud budete věnovat pozornost změnám struktury vlasů a společně s lékařem zjistíte jejich příčinu, můžete dosáhnout toho, že vaše vlasy budou opět vypadat co nejlépe.

Jakých 7 příznaků změn struktury vlasů může naznačovat jejich nedostatek?

Mezi 7 příznaků změn struktury vlasů, které mohou naznačovat jejich nedostatek, patří lámavé vlasy, šedivé vlasy, vypadávání vlasů, změny struktury vlasů, řídnutí vlasů, jejich vypadávání a poškozené vlasy.

Co může způsobit změnu vlasů?

Změnu vlasů mohou způsobit různé faktory, včetně nedostatku vitamínů a minerálů, onemocnění štítné žlázy, anémie a změn celkového zdravotního stavu.

Co znamená, že jsou mé vlasy křehké?

Křehké vlasy jsou známkou toho, že jim chybí vlhkost a základní živiny. Může to být způsobeno nedostatkem vitamínů, nadměrným tepelným stylingem, chemickým ošetřením a poškozením drsnými vlasovými přípravky.

Může nedostatek vitamínů vést k vypadávání vlasů?

Ano, nedostatek některých vitaminů může přispívat k vypadávání vlasů. Nedostatek vitamínů, jako je vitamín D, vitamín E a vitamín B12, může způsobit, že vaše vlasy budou slabé a náchylné k vypadávání.

Jak ovlivňuje zdraví pokožky hlavy mé vlasy?

Zdraví pokožky hlavy hraje zásadní roli pro zdraví a vzhled vašich vlasů. Zdravá pokožka hlavy poskytuje výživné prostředí pro růst vlasů, zatímco nezdravá pokožka hlavy může vést k problémům, jako jsou lupy, svědění a vypadávání vlasů.

Co mohu udělat pro to, aby mé vlasy byly zdravé?

Aby byly vlasy zdravé, je nutné dodržovat správnou péči o ně. To zahrnuje pravidelné mytí a úpravu vlasů, vyhýbání se nadměrnému tepelnému stylingu, ochranu vlasů před škodlivým UV zářením, vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály a hydrataci.

Může nedostatek hormonů štítné žlázy způsobit řídnutí vlasů?

Ano, onemocnění štítné žlázy, konkrétně nedostatečná činnost štítné žlázy (hypotyreóza), může vést k řídnutí vlasů. Hormony štítné žlázy hrají klíčovou roli v růstu a vývoji vlasových folikulů a jejich nerovnováha může narušit cyklus růstu vlasů.

Co mám dělat, když jsem si všiml/a změn ve struktuře svých vlasů?

Pokud jste zaznamenali změny ve struktuře vlasů, doporučujeme poradit se s kadeřníkem nebo dermatologem. Ti mohou zhodnotit stav vašich vlasů a pokožky hlavy, zjistit případné základní nedostatky nebo stavy a poskytnout vhodnou léčbu nebo doporučení.

Může nedostatek vitamínů způsobit předčasné šedivění vlasů?

Šediny jsou sice primárně podmíněny geneticky, ale k předčasnému šedivění mohou přispívat i nedostatky některých vitaminů. Například nedostatek vitaminu B12 může ovlivnit tvorbu melaninu, pigmentu, který je zodpovědný za barvu vlasů.

Co znamená, když se v odtoku objeví spousta vlasů?

Nadměrné vypadávání vlasů může být příznakem různých základních problémů, včetně nedostatků ve výživě, hormonální nerovnováhy nebo typu vypadávání vlasů zvaného telogenní efluvium. Pokud vás trápí vypadávání vlasů, je nejlepší vyhledat odbornou pomoc pro přesnou diagnózu a vhodnou léčbu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?