Co způsobuje slabé vlasy? A vypadávání vlasů?

Published:

Všimli jste si, že se vám v kartáči na vlasy nebo ve sprchovém odtoku hromadí více vlasů než obvykle? Vypadá váš culík trochu řidší? Pokud se vám zdá, že vaše vlasy ztrácejí lesk a plnost, je možné, že vaše vlasy slábnou. Přečtěte si, jaké jsou příčiny, příznaky a řešení slabých a řídnoucích vlasů.

Slabé vlasy se sklonem k nadměrnému vypadávání a lámání mohou být znepokojivé. Ve většině případů však lze tento problém napravit správnou péčí o vlasy a ošetřením. Pomocí několika jednoduchých změn životního stylu a cílených řešení můžete vyživovat vlasové folikuly, stimulovat růst a obnovit sílu a tloušťku svých kadeří.

Co způsobuje slabé vlasy? A vypadávání vlasů?

Co způsobuje slabé vlasy, které se snadno lámou?

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit řídnutí, lámavost a slabost vlasů. Porozumění tomu, co vede k oslabení vlasů, vám pomůže najít řešení šité na míru vaší jedinečné situaci. Mezi nejčastější viníky patří:

Hormonální změny

Kolísání hladiny androgenů a estrogenů, ke kterému dochází během puberty, těhotenství a menopauzy, může způsobit zmenšení vlasových folikulů, což má za následek ztenčení pramenů vlasů, které jsou náchylnější k lámání.

Nedostatky ve výživě

Nedostatek bílkovin, železa, zinku, vitaminu B12 a dalších živin nezbytných pro silný růst vlasů může způsobit křehkost a lámání pramenů.

Zdravotní stavy

Problémy, jako jsou poruchy štítné žlázy, autoimunitní onemocnění a cukrovka, mohou narušit cyklus růstu vlasů a způsobit jejich nadměrné vypadávání a lámavost.

Léky

U některých léků na předpis, které se používají k léčbě depresí, srdečních onemocnění, artritidy a rakoviny, může být jako vedlejší účinek uvedeno vypadávání nebo řídnutí vlasů.

Stres

Vysoká hladina stresu narušuje hormony a živiny, které podporují silné vlasy. To může způsobit, že více vlasů než obvykle předčasně přejde do "klidové" fáze růstového cyklu dříve, než dosáhnou své plné délky a tloušťky.

Tepelný styling

Časté používání horkých nástrojů, jako jsou fény, žehličky a kulmy, může poškodit vlasové proteiny, což vede k suchým a slabým pramenům, které se snadno lámou.

Drsné chemikálie

Nadměrná úprava vlasů odbarvováním, relaxací, trvalou ondulací a barvením může časem odstranit přirozené oleje a oslabit celistvost vlasového stvolu.

Faktory prostředí

Znečištění, minerály z tvrdé vody, chlór a sluneční záření mohou vést k vysušení, poškození a zvětrávání, které snižuje pevnost vlasů.

Příznaky, že vaše vlasy mohou být slabé nebo řídnoucí

Mezi nejčastější příznaky, že vaše vlasy mohou ztrácet sílu a hustotu, patří:

  • Větší hromadění vlasů v kartáči a ve sprchovém odtoku
  • Viditelně tenčí obvod culíku
  • Širší linie dílu a viditelnější pokožka hlavy
  • Vlasy, které jsou křehké a při kartáčování se lámou
  • Zámky, které jako by ztratily svůj dřívější lesk a třpyt.
  • Častější výskyt rozštěpených konců

Pokud si všimnete více příznaků slábnutí vlasů, je dobré zhodnotit svou rutinní péči o vlasy a provést úpravy, které podpoří zdraví vlasů. Čím dříve zjistíte a vyřešíte příčiny řídnutí vlasů, tím úspěšněji obnovíte jejich hustotu a vitalitu.

Jak mohu pečovat o slabé a řídnoucí vlasy?

Péče o křehké a řídnoucí vlasy vyžaduje jemný přístup a cílené ošetření. Zde je několik tipů, jak vyživit oslabené vlasy:

Zjednodušte styling

Omezte používání horkých nástrojů a barev na vlasy, dokud vaše vlasy nezískají zpět svou sílu. Pokud je to možné, nechte vlasy uschnout na vzduchu a při používání horkých nástrojů vždy použijte přípravek na ochranu před teplem.

Podmínka liberálně

Po každém šamponu hydratujte vyprahlé vlasy hydratačním kondicionérem. Kondicionér nanášejte od kořínků ke konečkům a před opláchnutím počkejte 5 minut, aby se do vlasů maximálně vpil.

Zacházejte s ním šetrně

Použijte široký hřeben a vlasy rozčesávejte odspodu směrem nahoru, abyste zabránili lámání křehkých pramenů. Osušte je měkkým ručníkem nebo utěrkou z mikrovlákna.

Chraňte své prameny

Chraňte vlasy před sluncem, větrem a škodlivými vlivy prostředí nošením klobouku nebo hedvábného šátku, když jste venku. Vlasy si svažte dozadu, aby se nezamotaly a nelámaly.

Stimulace pokožky hlavy

Masírujte pokožku hlavy konečky prstů po dobu 5-10 minut denně, abyste zvýšili krevní oběh a stimulovali folikuly pro silnější nový růst.

Jíst zdravou stravu pro vlasy

Dbejte na dostatečný přísun bílkovin, železa, zinku a vitaminů A, C a B, které vyživují vlasové folikuly a podporují silný růst nových vlasů.

Užívejte doplňky stravy

Biotin, vitamin D, rybí olej a kolagenové doplňky podporují silnější a rychlejší růst vlasů a posilují vlasový stvol. O doporučení požádejte svého lékaře.

Použití cílené léčby

Produkty obsahující proteiny, peptidy, biotin, kofein, saw palmetto a arganový olej mohou pomoci posílit slabé vlasy. Střídání ošetření udržuje folikuly citlivé.

Co způsobuje slabé a řídnoucí vlasové kořínky?

Ačkoli může řídnutí a lámání vlasů způsobovat mnoho faktorů, často jsou příčinou slabé vlasové kořínky. Vlasové folikuly procházejí růstovými cykly, kdy se regenerují, rostou, odpočívají a vypadávají. Zdravé kořínky pevně ukotvují každý pramen v pokožce hlavy. Pokud jsou kořínky oslabené, vlasy častěji předčasně vypadávají nebo se lámou. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Hormonální výkyvy
  • Nedostatky živin
  • Vysoká úroveň stresu
  • stavy pokožky hlavy, jako jsou lupy
  • Léky
  • Stárnutí a genetické faktory
  • Poškození způsobené chemickým zpracováním a tepelným stylingem

Infekce, zánět a oxidační poškození mohou negativně ovlivnit buňky vlasových folikulů. Poškození se v průběhu dalších růstových cyklů hromadí, folikuly se zmenšují a vytvářejí tenčí a slabší prameny.

Jak ošetřit slabé a řídnoucí kořínky vlasů

Cílem léčby slabých vlasových kořínků by mělo být snížení poškození a vytvoření optimálních podmínek pro opětovný růst. Některé strategie zahrnují:

Jemná masáž pokožky hlavy

Tření pokožky hlavy jemným tlakem zvyšuje průtok krve a stimuluje činnost vlasových folikulů. Pomáhá také odstraňovat folikulární nánosy.

Přípravky na čištění pokožky hlavy

Jednou týdně používejte čisticí šampon, který rozpustí nečistoty, olej a zbytky produktů, které mohou ucpávat a zanášet vlasové folikuly.

Terapie červeným světlem

Vystavení pokožky hlavy fotonům červeného světla může dodat energii buňkám vlasových folikulů a prodloužit aktivní fázi růstu. K dispozici jsou domácí přístroje.

Optimalizace živin

Dostatek bílkovin, vitaminů A, B, C, D a minerálů, jako je železo, zinek a selen, vyživuje buňky vlasových kořínků a kožní papily pro optimální růst.

Zvládání stresu

Vysoká hladina kortizolu způsobená chronickým stresem narušuje růst folikulů. Růstu mohou napomoci relaxační praktiky, jako je jóga, meditace a masáže.

Lokální ošetření

Séra s peptidy, biotinem, kokosovým olejem, ženšenem, saw palmetto, kofeinem a zeleným čajem aplikovaná na pokožku hlavy mohou posílit kořínky.

Léčivé šampony

Šampony obsahující ketokonazol a kyselinu salicylovou pomáhají odstranit plíseň nebo zánět ve vlasových folikulech, který brzdí růst.

Plazma bohatá na krevní destičky

Při terapii PRP se do vlasové pokožky vstřikuje plazma bohatá na živiny z vaší vlastní krve, která stimuluje folikuly. Je zapotřebí více sezení.

Udržování zdravých vlasů a kořínků pomocí správné péče

Některé typy vypadávání a řídnutí vlasů jsou sice geneticky podmíněné nebo souvisejí s věkem, ale většině z nich lze předcházet. Pečlivá péče o vlasy udržuje kořínky pevné a prameny silné. Zde je několik tipů:

  • Šamponujte méně často, pouze 2-3krát týdně, abyste zabránili vysušování pokožky hlavy.
  • Střídejte studenou a teplou vodu, protože vysoké teploty mohou poškodit kořeny.
  • Vlasy místo tření vysušte, abyste zabránili jejich zamotání a lámání.
  • Vyhněte se těsným účesům, které tahají za kořínky a vedou k poranění a vypadávání vlasů.
  • Používejte hladké sponky a gumičky místo gumiček, které vlasy lámou.
  • Noste vlasy rozpuštěné, kdykoli je to možné, abyste uvolnili folikuly a zvýšili krevní oběh.
  • Před horkými nástroji vždy použijte ochranný sprej proti teplu, abyste ochránili zranitelné kořeny.
  • Pravidelné zastřihování, které odstraní roztřepené konečky a umožní zdravější růst nových rostlin.
  • Nechat vlasy přes noc "odpočívat" místo spánku v pevném drdolu nebo copu.

Díky vyživující péči o vlasy a prostředkům zaměřeným na vaši jedinečnou situaci můžete řídnoucí vlasy a slabé kořínky vrátit do stavu plného zdraví a síly. Buďte trpěliví a jemně vytrvalí, abyste poskytli poškozeným folikulům čas na regeneraci během jejich růstových cyklů. Díky správným řešením uvidíte, že se vašim vlasům vrátí jejich dřívější lesk a plnost.

Klíčové poznatky, které je třeba si zapamatovat

  • Slabé a řídnoucí vlasy jsou často způsobeny problémy, jako je stres, hormony, stav pokožky hlavy a poškození stylingem. Klíčová je léčba základního problému.
  • Při kartáčování a manipulaci s křehkými vlasy náchylnými k lámání buďte obzvlášť šetrní. Omezte tepelný styling a chemickou úpravu.
  • Pravidelně je hloubkově ošetřujte a chraňte před poškozením slunečním zářením, abyste zabránili vysušení a lámání vlasů.
  • Slabé vlasové kořínky jsou častou příčinou slabých a řídnoucích vlasů. Zaměřte se na zdraví pokožky hlavy, abyste vyživili folikuly.
  • Masáž, světelná terapie a lokální ošetření mohou dodat energii a posílit namáhané vlasové folikuly.
  • Jezte stravu bohatou na živiny, užívejte doplňky stravy a zvládejte stres, abyste podpořili optimální cykly růstu vlasů.
  • Důsledná péče o vlasy přizpůsobená vašim potřebám může časem posílit kořínky a zajistit jim novou hustotu a lesk.

Jaké jsou příznaky slabých vlasů?

Mezi příznaky slabých vlasů patří lámání vlasů, nadměrné padání vlasů, řídnutí vlasů a jejich lámavost.

Co způsobuje slabé vlasy?

Slabé vlasy mohou být způsobeny různými faktory, včetně nadměrné úpravy vlasů, používání drsných chemických přípravků pro péči o vlasy, nedostatečného příjmu živin ve stravě a hormonální nerovnováhy.

Jak mohu posílit slabé kořínky vlasů?

Pro posílení slabých vlasových kořínků je důležité dodržovat správnou péči o vlasy, která zahrnuje používání správných produktů péče o vlasy, vyhýbání se nadměrnému tepelnému stylingu a správnou výživu vlasů.

Co je hlavní příčinou slabých vlasových kořínků?

Slabé vlasové kořínky mohou být způsobeny kombinací různých faktorů, jako je hormonální nerovnováha, nedostatky ve výživě, nadměrné chemické ošetření a genetické faktory.

Jaké jsou běžné příčiny vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů může být způsobeno faktory, jako je genetika, hormonální nerovnováha, určité zdravotní potíže, nadměrné stříhání vlasů a nedostatky ve výživě.

Jak mohu zabránit vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů můžete předcházet dodržováním zdravé stravy, vyhýbáním se nadměrnému tepelnému stylingu a chemickému ošetření, zvládáním stresu a používáním produktů péče o vlasy určených speciálně na podporu růstu vlasů a jejich posílení.

Může styling vlasů poškodit vlasy?

Ano, nadměrná tepelná úprava, těsné účesy a používání drsných chemických přípravků na vlasy mohou poškodit vlasy a oslabit vlasová vlákna, což vede k jejich vypadávání.

Jak si mohu udržet zdravé vlasy?

Pro udržení zdravých vlasů je důležité dodržovat správnou péči o vlasy, která zahrnuje pravidelné mytí jemným šamponem, úpravu vlasů, vyhýbání se nadměrnému tepelnému stylingu, ochranu vlasů před sluncem a poškozením životním prostředím a vyváženou stravu bohatou na vitaminy a minerály.

Jaký typ přípravků pro péči o vlasy mám používat pro slabé vlasy?

Doporučuje se používat přípravky péče o vlasy určené speciálně pro slabé nebo poškozené vlasy. Hledejte výrobky, které obsahují vyživující složky, jako jsou vitamíny, proteiny a přírodní oleje.

Mohou slabé vlasy vést k jejich vypadávání?

Ano, slabé vlasy, které jsou náchylné k lámání a vypadávání, mohou být důsledkem různých příčin, jako jsou nedostatky ve výživě, hormonální nerovnováha a nadměrná úprava vlasů. Péče o slabé vlasy a řešení příčin může pomoci zabránit dalšímu vypadávání vlasů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?