Pomocí krevních testů přesně diagnostikujte příčinu vypadávání vlasů.

Published:

Dochází k náhlému nebo postupnému vypadávání vlasů? Krevní testy mohou pomoci určit příčinu a nasměrovat léčbu. Přečtěte si, jak krevní testy poskytují informace, pomáhají při diagnostice a monitorují léčbu vypadávání vlasů.

Vypadávání vlasů je neuvěřitelně časté a někdy v životě postihne až 80 % žen. Ztráta vlasů však může být nepříjemná a negativně ovlivnit sebevědomí. Naštěstí je mnoho typů vypadávání vlasů léčitelných, pokud je stanovena přesná diagnóza. Klíčovým diagnostickým nástrojem jsou krevní testy, které mohou odhalit základní onemocnění způsobující řídnutí nebo vypadávání vlasů. Díky tomu je možné okamžitě zahájit léčbu spolu s úpravou životního stylu a stravy na podporu opětovného růstu vlasů.

Pomocí krevních testů přesně diagnostikujte příčinu vypadávání vlasů.

Co způsobuje vypadávání vlasů a jak se příčiny diagnostikují?

Lidé ztrácejí vlasy z různých důvodů. V závislosti na příčině může být vypadávání vlasů dočasné nebo trvalé. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Androgenetická alopecie - toto genetické onemocnění, nazývané také mužská nebo ženská plešatost, vede k postupnému řídnutí a vypadávání vlasů. Souvisí s dihydrotestosteronem (DHT), hormonem, který poškozuje vlasové folikuly. K diagnostice pomáhají krevní testy, které měří hladinu hormonů.
  • Telogen effluvium - dočasné zvýšené vypadávání vlasů způsobené stresem, nemocí, nedostatkem živin, léky nebo hormonálními změnami, např. těhotenstvím. Krevní testy mohou odhalit přispívající faktory, jako je nerovnováha štítné žlázy.
  • Alopecia areata - Autoimunitní onemocnění způsobuje vypadávání vlasů v jednotlivých částech. Krevní testy pomáhají diagnostikovat pomocí detekce protilátek.
  • Poruchy štítné žlázy - Hypotyreóza i hypertyreóza mohou vyvolat vypadávání vlasů. Hladiny hormonů štítné žlázy ukazují, zda se jedná o tuto žlázu.
  • Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) - vysoká hladina mužských hormonů u žen vede k řídnutí vlasů. Krevní testy odhalí zvýšenou hladinu androgenů.
  • Anémie z nedostatku železa - nízká hladina železa snižuje růst vlasových folikulů. V krvi je snížený feritin a hemoglobin.
  • Léky - krevní testy odhalí vedlejší účinky léků.

Krevní testy poskytují důležité údaje pro určení příčiny a vedení léčby. Testy také sledují pokrok v průběhu léčby vypadávání vlasů.

Jaké krevní testy pomáhají diagnostikovat vypadávání vlasů?

Lékaři mohou na základě příznaků a anamnézy nařídit různé krevní testy a vyšetření. Mezi běžné diagnostické krevní testy patří:

Kompletní krevní obraz (CBC)

Kontroluje se hladina krevních buněk, jako jsou červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky. Pomáhá diagnostikovat anémii a odhalit problémy, jako je nedostatek železa, který může způsobit vypadávání vlasů.

Panel štítné žlázy

Tím se zjišťuje hladina hormonů štítné žlázy. Abnormální výsledky mohou ukázat hypotyreózu nebo hypertyreózu, onemocnění štítné žlázy, která často způsobují řídnutí vlasů.

Testosteron

Zvýšená hladina testosteronu u žen ukazuje na vypadávání vlasů související s androgeny. Vysoké hladiny u mužů mohou rovněž urychlit mužskou plešatost.

DHEA-sulfát (DHEA-S)

Tento test odhalí zvýšenou hladinu mužských hormonů, které vedou k řídnutí vlasů u žen s PCOS.

Testy železa

Nízká hladina feritinu nebo železa ukazuje na anémii z nedostatku železa, která je příčinou vypadávání vlasů.

Test na antinukleární protilátky (ANA)

Pozitivní výsledek ukazuje na autoimunitní onemocnění, jako je alopecie areata.

Biopsie vlasové pokožky

Vyšetření tkáně pokožky hlavy pomáhá diagnostikovat jizvící se alopecii a další stavy.

Hormonální testy

Kromě testosteronu pomáhá při diagnostice vypadávání vlasů u žen v souvislosti s PCOS také vyšetření reprodukčních hormonů. Hormony štítné žlázy by měly být vyšetřeny u mužů i žen.

Kdo by si měl nechat vyšetřit krevní obraz pro posouzení vypadávání vlasů?

Krevní testy se doporučují všem, kteří mají náhlé nebo rychlé vypadávání vlasů nebo nevysvětlitelné řídnutí vlasů. Doporučují se zejména u:

  • Ženy s rozptýleným vypadáváním vlasů
  • Ženy s vypadáváním vlasů mužského typu
  • Muži s neobvykle časnou nebo silnou mužskou plešatostí
  • Kdokoli s vypadáváním vlasů ve formě skvrn nebo neobvyklých vzorů.
  • Jedinci s příznaky, jako je únava a změny hmotnosti spolu s vypadáváním vlasů.
  • Lidé se známými poruchami štítné žlázy, anémií nebo autoimunitním onemocněním.
  • Ženy s nepravidelným menstruačním cyklem a problémy s ovulací
  • Kdokoli s rodinnou anamnézou autoimunitního onemocnění, poruchou štítné žlázy nebo vypadáváním vlasů.

Protože vypadávání vlasů může být způsobeno nedostatkem vitamínů a minerálů, mohou být nařízeny krevní testy na kontrolu hladiny železa, vitamínu D, zinku a vitamínů skupiny B.

Co se stane po obdržení výsledků testů?

Díky výsledkům testů, které přesně určují případné základní onemocnění, mohou lékaři stanovit přesnou diagnózu vypadávání vlasů a nastínit vhodné možnosti léčby.

  • Dysfunkce štítné žlázy se léčí léky na normalizaci hormonů štítné žlázy.
  • Anémii z nedostatku železa lze upravit podáváním doplňků železa.
  • PCOS lze léčit antiandrogeny, perorálními kontraceptivy nebo metforminem.
  • Plešatost mužů a žen lze léčit minoxidilem, laserovými přístroji nebo blokátory DHT, jako je finasterid.
  • Kortikosteroidní injekce mohou pomoci obnovit růst vlasů u alopecie areata.
  • Jizvící se alopecie může vyžadovat imunosupresiva.
  • Vypadávání vlasů z nedostatku živin se léčí změnou stravy nebo doplňky stravy.

Lékaři také poskytují poradenství při nasazování léků, jako je minoxidil a finasterid. Zdůrazňují význam živin pro zdraví vlasů a doporučují doplňky stravy nebo potraviny s vysokým obsahem železa, zinku, vitaminu D a vitaminů skupiny B. Průběžné testování pomáhá sledovat hladiny hormonů, anémii a aktivitu autoimunitního onemocnění během léčby. Krevní testy poskytují klíčové údaje pro optimální léčbu vypadávání vlasů.

Souhrn

  • Krevní testy jsou základním diagnostickým nástrojem, který odhalí příčinu abnormálního vypadávání vlasů.
  • Klíčové krevní testy zjišťují hladiny hormonů, funkci štítné žlázy, autoimunitní protilátky, železo, feritin a počet krvinek.
  • Diagnostika příčiny vypadávání vlasů umožňuje okamžitě zahájit specifickou léčbu.
  • Lékaři mohou nařídit krevní testy u osob s náhlým/nadměrným vypadáváním vlasů, neobvyklým průběhem plešatění nebo jinými příznaky.
  • Krevní testy také monitorují průběh léčby a pomáhají optimalizovat příjem živin pro zdraví vlasů.

Nebojujte s vypadáváním vlasů, aniž byste zjistili příčinu. Navštivte svého lékaře a nechte si udělat příslušné krevní testy. Přesná diagnóza vás navede na správnou cestu léčby, která zastaví vypadávání vlasů a podpoří jejich zdravý růst!

Co je příčinou vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů může být způsobeno řadou faktorů, například hormonální nerovnováhou, genetikou, určitými zdravotními potížemi a léky.

Jak mohou krevní testy pomoci diagnostikovat příčinu vypadávání vlasů?

Krevní testy mohou analyzovat různé hladiny hormonů a nedostatek živin, které mohou přispívat k vypadávání vlasů. Mohou také odhalit základní zdravotní potíže.

Jaké hormony se obvykle vyšetřují, aby se zjistila příčina vypadávání vlasů?

Mezi hormony, které se běžně testují na vypadávání vlasů, patří hormony štítné žlázy, testosteron, DHEA a různé ženské hormony.

Lze diagnostikovat vypadávání vlasů u žen pomocí krevních testů?

Ano, krevní testy mohou pomoci odhalit hormonální nerovnováhu u žen, která může vést k vypadávání vlasů.

Jaké typy vypadávání vlasů mohou krevní testy odhalit?

Krevní testy mohou pomoci identifikovat různé typy vypadávání vlasů, včetně typického vypadávání vlasů, telogenního efluvia a alopecie areata.

Jaké příznaky vypadávání vlasů mohou odhalit krevní testy?

Krevní testy mohou odhalit příznaky vypadávání vlasů, například abnormální hladiny hormonů, nedostatek živin a zánětlivé markery.

Jaké konkrétní testy jsou součástí panelu testů na vypadávání vlasů?

Panel testů na vypadávání vlasů může zahrnovat testy na funkci štítné žlázy, hladiny hormonů, nedostatek živin a markery zánětu.

Mohou krevní testy určit, zda je vypadávání vlasů trvalé nebo dočasné?

Krevní testy mohou poskytnout informace o příčině vypadávání vlasů, což může pomoci určit, zda je vypadávání vlasů dočasné nebo trvalé.

Mohou krevní testy odhalit také stavy vlasové pokožky a vlasů, které mohou přispívat k jejich vypadávání?

Ano, krevní testy mohou identifikovat určité stavy vlasové pokožky a vlasů, které mohou hrát roli při vypadávání vlasů, jako jsou infekce vlasové pokožky nebo autoimunitní poruchy.

Může nadměrný růst vlasů ovlivnit také výsledky krevních testů na vypadávání vlasů?

Ano, některé stavy, které způsobují nadměrný růst vlasů, například syndrom polycystických vaječníků (PCOS), mohou ovlivnit výsledky krevních testů na vypadávání vlasů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?