Podvýživa může vést k vypadávání vlasů - ale často je to zvratitelné správnou výživou.

Published:

Podvýživa a nedostatek živin jsou častými příčinami vypadávání vlasů, které jsou často přehlíženy. Se správnými živinami a stravou však lze ztrátu vlasů způsobenou podvýživou zvrátit.

Obsah:

  1. Co je to podvýživa a jak způsobuje vypadávání vlasů?
  2. Lze zvrátit vypadávání vlasů v důsledku podvýživy?
    1. Jezte vyváženou a výživnou stravu
    2. Zeptejte se svého lékaře na doplňky stravy
    3. Léčba všech základních zdravotních potíží
    4. Vyhněte se nárazovým dietám a rychlému hubnutí
    5. Snížení stresu
  3. Otázek o vypadávání vlasů v důsledku podvýživy
    1. Jaké nedostatky živin nejčastěji způsobují vypadávání vlasů?
    2. Dorůstají vlasy po léčbě podvýživy?
    3. Může přibírání na váze pomoci obnovit vlasy?
    4. Fungují doplňky pro růst vlasů?
    5. Jaké potraviny podporují růst vlasů?
    6. Budou mé vlasy opět normálně husté?
    7. Jak dlouho trvá doplnění živin?
    8. Existuje krevní test na vypadávání vlasů při nedostatku živin?
    9. Jaké nemoci způsobují vypadávání vlasů při podvýživě?
    10. Může nedostatek živin způsobit trvalé vypadávání vlasů?
  4. Zdravá strava a životní styl jsou klíčem k prevenci vypadávání vlasů
    1. Shrnutí klíčových bodů, které je třeba si zapamatovat:
  5. Může podvýživa způsobit vypadávání vlasů?
  6. Je vypadávání vlasů v důsledku podvýživy vratné?
  7. Které živiny jsou důležité pro udržení zdravých vlasů?
  8. Jaké jsou příznaky podvýživy u dospělých?
  9. Může podvýživa způsobit také problémy s pokožkou hlavy?
  10. Mohou doplňky stravy pomoci zlepšit zdraví vlasů?
  11. Může být příčinou selhání transplantace vlasů podvýživa?
  12. Existují nějaké specifické diety, které mohou zabránit dalšímu vypadávání vlasů?
  13. Může podvýživa vést k androgenní alopecii?
  14. Jakou roli hrají mikroživiny ve zdraví vlasů?

Podvýživa může vést k vypadávání vlasů

Co je to podvýživa a jak způsobuje vypadávání vlasů?

Podvýživa znamená nedostatek správné výživy v důsledku nedostatečného příjmu potravy nebo problémů se vstřebáváním živin. Může být způsobena poruchami příjmu potravy, módními dietami, nemocemi nebo jednoduše nedostatečným příjmem vitamínů a minerálů ze stravy.

Existují dva hlavní typy podvýživy:

  • Marasmus - způsobený nedostatečným příjmem kalorií, který vede k závažnému úbytku hmotnosti a ochabování svalů. K tomu může dojít u stavů, jako je anorexie.
  • Kwashiorkor - způsobený těžkým nedostatkem bílkovin, a to i při dostatečném příjmu kalorií. Způsobuje otoky těla způsobené zadržováním tekutin. Častější v rozvojových zemích.

Oba typy podvýživy zbavují vlasové folikuly základních živin potřebných pro zdravý růst vlasů. Mezi hlavní způsoby, kterými podvýživa vede k vypadávání vlasů, patří:

  • Nedostatek bílkovin - Vlasy jsou tvořeny převážně bílkovinou zvanou keratin. Bez dostatečného množství bílkovin z potravin, jako je maso, mléčné výrobky, fazole a čočka, je růst nových vlasů narušen.
  • Nedostatek železa - železo přenáší kyslík do vlasových folikulů. Nízká hladina železa vede ke sníženému přísunu kyslíku, což brzdí růst vlasů.
  • Nedostatek zinku - Zinek je nezbytný pro syntézu bílkovin a dělení buněk, které se podílejí na tvorbě nových vlasů. Nízký obsah zinku je spojován s řídnutím a vypadáváním vlasů.
  • Nedostatek vitamínů - vitamíny A, B, C, D a E pomáhají podporovat zdravé vlasy. Nedostatek těchto vitaminů brzdí cyklus růstu vlasů.
  • Problémy s malabsorpcí - nemoci jako Crohnova choroba a celiakie ztěžují správné vstřebávání živin, což vede k jejich nedostatku.
  • Nárazové diety - Velmi nízkokalorické diety způsobují tělu šok a zbavují vlasové folikuly potřebné energie a živin pro růst.

Výsledkem je zvýšené vypadávání vlasů, jejich řídnutí a zhoršený růst. U podvyživených jedinců může být až 30 % vlasů na hlavě v klidové fázi, místo aby aktivně rostly.

Lze zvrátit vypadávání vlasů v důsledku podvýživy?

Dobrou zprávou je, že ve většině případů je vypadávání a řídnutí vlasů způsobené podvýživou po odstranění nedostatku živin vratné.

Příjem dostatečného množství bílkovin, vitamínů, minerálů a kalorií umožňuje vlasům vrátit se do normální fáze růstu. Odstranění poškození však může trvat delší dobu, přičemž znatelné zlepšení trvá 3-6 měsíců. Zde je několik tipů, které vám pomohou obnovit růst vlasů:

1. Jezte vyváženou a výživnou stravu

Dbejte na to, abyste pestrou stravou pokryli denní potřebu kalorií, bílkovin, železa, zinku a vitamínů. Mezi vhodné zdroje bílkovin patří maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky, fazole, ořechy a semena. Železo získávejte z červeného masa, mořských plodů, špenátu a obohacených obilovin. Zinek obsahují ústřice, ořechy, červené maso a drůbež. Ovoce a zelenina poskytují základní vitamíny pro vlasy.

2. Zeptejte se svého lékaře na doplňky stravy

Možná budete potřebovat vitamínové nebo minerální doplňky k odstranění případných nedostatků. Doplněk s vitaminem D, železem, kyselinou listovou, zinkem a komplexem vitaminů B může vlasům dodat potřebné živiny. Nejprve se poraďte se svým lékařem.

3. Léčba všech základních zdravotních potíží

Zvládněte nemoci, jako je anémie, poruchy štítné žlázy a autoimunitní onemocnění, které mohou vést k poruše vstřebávání živin a vypadávání vlasů. Jejich zvládnutí může vypadávání vlasů zvrátit.

4. Vyhněte se nárazovým dietám a rychlému hubnutí

Omezování kalorií nebo živin způsobuje stres, který vede k nadměrnému vypadávání vlasů. Místo toho se snažte o pomalé a stabilní hubnutí prostřednictvím vyváženého deficitu. Příčinou dočasného vypadávání vlasů mohou být nárazové diety.

5. Snížení stresu

Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu a zánětu, což může zhoršovat vypadávání vlasů. Vyzkoušejte relaxační aktivity, jako je jóga, meditace nebo masáže, které podpoří růst vlasů.

10 otázek o vypadávání vlasů v důsledku podvýživy

V souvislosti s vypadáváním vlasů, které je důsledkem špatné výživy, se stále objevuje mnoho otázek. Zde jsou odpovědi na 10 často kladených otázek:

1. Jaké nedostatky živin nejčastěji způsobují vypadávání vlasů?

Nedostatek železa a zinku je nejvíce spojen s vypadáváním vlasů. Mezi další časté nedostatky patří bílkoviny, vitamin D, vitamin B12 a omega-3 mastné kyseliny. I více menších nedostatků vitamínů a minerálů může mít vliv na zdraví vlasů.

2. Dorůstají vlasy po léčbě podvýživy?

Většina případů vypadávání vlasů při nedostatku živin je vratná. Trvá však nějakou dobu, než narostou nové vlasy a nahradí vypadané. Výrazný opětovný růst vlasů se může projevit až po 3-6 měsících. Řiďte se očekáváními a buďte trpěliví.

3. Může přibírání na váze pomoci obnovit vlasy?

Pokud došlo k rychlému úbytku hmotnosti v důsledku podvýživy, návrat ke zdravé stabilní hmotnosti může rozhodně pomoci k opětovnému růstu vlasů. Dbejte na pomalé přibírání na váze pomocí vyvážené výživné stravy. Vyhněte se jojo dietám.

4. Fungují doplňky pro růst vlasů?

Doplňky stravy určené pro vlasy poskytují vitamíny, minerály a živiny, které vaše vlasy potřebují. Hledejte ty s biotinem, zinkem, kyselinou listovou, železem a vitamínem D, které jsou při dietě nedostatečné. V kombinaci se zdravou stravou mohou podpořit opětovný růst vlasů.

5. Jaké potraviny podporují růst vlasů?

Losos, vlašské ořechy, fazole, vejce, špenát a ovoce, jako je avokádo a pomeranče, poskytují bílkoviny, omega-3, železo, zinek a vitaminy pro zdravé vlasy. Vyvážená strava s těmito potravinami může optimalizovat růst vlasů.

6. Budou mé vlasy opět normálně husté?

V případě dočasného řídnutí vlasů v důsledku krátkodobé nedostatečné výživy se vlasy mohou vrátit do původní tloušťky, jakmile se doplní živiny a nastoupí nový růst. V případě dlouhodobého nedostatku může být opětovný růst méně výrazný.

7. Jak dlouho trvá doplnění živin?

Obnovení hladiny živin v těle pomocí zdravé stravy trvá týdny až měsíce. Užívejte doplňky stravy, které pomohou k rychlejšímu nárůstu. Pro optimální tloušťku vlasů je také třeba počítat s 3-6 měsíci nového růstu. Mějte trpělivost.

8. Existuje krevní test na vypadávání vlasů při nedostatku živin?

Lékař vám může nařídit laboratorní testy, aby zjistil nedostatek vitamínů, minerálů a bílkovin, který souvisí s vypadáváním vlasů. Klíčové je testovat hladinu železa, feritinu, vitaminu D, zinku a bílkovin. To pomůže vytvořit cílený plán léčby.

9. Jaké nemoci způsobují vypadávání vlasů při podvýživě?

Poruchy vstřebávání, jako je celiakie a Crohnova choroba, mohou vést k nedostatku. Autoimunitní onemocnění, poruchy štítné žlázy, poruchy příjmu potravy, operace trávicího traktu a dokonce i cukrovka mohou nepřímo způsobit vypadávání vlasů z důvodu podvýživy.

10. Může nedostatek živin způsobit trvalé vypadávání vlasů?

Pokud je nedostatek živin závažný a dlouhodobý, může dojít k poškození vlasových folikulů až k jejich trvalému poškození a vypadávání. Čím dříve je začnete léčit, tím větší je šance na uzdravení. Rychlý zásah je klíčový.

Zdravá strava a životní styl jsou klíčem k prevenci vypadávání vlasů

Z toho vyplývá, že mnoho případů řídnutí a vypadávání vlasů lze vysvětlit nedostatkem živin v důsledku podvýživy. I když může být rychlá dieta lákavá pro rychlé výsledky, může vaše vlasy připravit o základní stavební kameny, které potřebují.

Klíčem k tomu, aby byly vlasové folikuly spokojené a produktivní, je dostatečný přísun bílkovin, vitaminů a minerálů prostřednictvím pestré a vyvážené stravy. Zvládejte stres, pravidelně se hýbejte, udržujte hydrataci a vyhýbejte se extrémním stravovacím návykům. Vaše vlasy vám poděkují tím, že zůstanou svěží a silné po mnoho let!

Shrnutí klíčových bodů, které je třeba si zapamatovat:

  • Podvýživa způsobená nedostatkem bílkovin, kalorií, vitamínů a minerálů je častou vratnou příčinou vypadávání vlasů.
  • Marasmus a kwashiorkor jsou závažné formy podvýživy spojené s vypadáváním vlasů. Nedostatek železa, zinku, bílkovin a vitaminů je obvykle příčinou vypadávání vlasů.
  • Odstranění nedostatku živin může obnovit růst vlasů za 3-6 měsíců. Jezte výživnou stravu a v případě potřeby užívejte doplňky stravy.
  • Pomalu přibírejte na váze, pokud byl úbytek rychlý. Léčte základní zažívací poruchy a snižte stres pro optimální růst vlasů.
  • Pokud byla podvýživa závažná a dlouhodobá, vlasy se nemusí vrátit do původní tloušťky. Vyhledejte léčbu co nejdříve.
  • Předcházejte vypadávání vlasů v budoucnu vyváženou stravou s dostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů. Vyhněte se nárazovým dietám.

Může podvýživa způsobit vypadávání vlasů?

Ano, podvýživa může vést k vypadávání vlasů. Nedostatek základních živin v těle může ovlivnit zdraví vlasových folikulů a vést k vypadávání vlasů.

Je vypadávání vlasů v důsledku podvýživy vratné?

V mnoha případech je vypadávání vlasů způsobené podvýživou vratné. Dodáním správné výživy a odstraněním nedostatku živin lze zastavit vypadávání vlasů a dosáhnout jejich opětovného růstu.

Které živiny jsou důležité pro udržení zdravých vlasů?

Na zdraví vlasů se podílí několik živin, včetně vitaminu C, vitaminu E, zinku a vitaminu D. Tyto živiny jsou nezbytné pro udržení zdravých vlasových folikulů a podporu růstu vlasů.

Jaké jsou příznaky podvýživy u dospělých?

Příznaky podvýživy u dospělých se mohou lišit, ale mohou zahrnovat náhlý úbytek hmotnosti, lámavost vlasů, řídnutí a vypadávání vlasů a celkovou slabost.

Může podvýživa způsobit také problémy s pokožkou hlavy?

Ano, podvýživa může mít vliv i na zdraví pokožky hlavy. Nedostatek živin může vést k suchosti, svědění a dalším problémům s pokožkou hlavy.

Mohou doplňky stravy pomoci zlepšit zdraví vlasů?

Doplňky stravy mohou být prospěšné pro zlepšení zdraví vlasů, zejména při nedostatku živin. Před zahájením užívání jakýchkoli doplňků je však důležité poradit se s odborníkem.

Může být příčinou selhání transplantace vlasů podvýživa?

Ano, podvýživa může potenciálně ovlivnit úspěšnost transplantace vlasů. Správná výživa je nezbytná pro proces hojení a růst transplantovaných vlasových folikulů.

Existují nějaké specifické diety, které mohou zabránit dalšímu vypadávání vlasů?

Neexistují sice žádné specifické diety, které by zaručovaly prevenci dalšího vypadávání vlasů, ale vyvážená strava bohatá na základní živiny může podpořit zdraví vlasů a minimalizovat riziko jejich vypadávání.

Může podvýživa vést k androgenní alopecii?

Podvýživa sama o sobě nemusí přímo způsobovat androgenní alopecii (známou také jako plešatost), ale může přispívat k řídnutí vlasů a jejich vypadávání u osob, které jsou k tomuto onemocnění již náchylné.

Jakou roli hrají mikroživiny ve zdraví vlasů?

Mikroživiny, jako jsou vitaminy a minerály, hrají klíčovou roli při udržování zdravých vlasových folikulů a podpoře růstu vlasů. Nedostatek mikroživin může vést k problémům s vlasy, včetně jejich vypadávání.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?