Spaní s mokrými vlasy: rizika a tipy

Published:

Mnoho lidí si často klade otázku, zda je spaní s mokrými vlasy neškodný zvyk, nebo něco, co by mohlo jejich vlasům uškodit. V tomto obsáhlém příspěvku na blogu se budeme zabývat riziky spojenými s uléháním do postele s vlhkými vlasy a prozkoumáme různá preventivní opatření, která lze přijmout pro zajištění zdravých vlasů.

Probereme možné plísňové nebo kvasinkové infekce na pokožce hlavy a poškození vlasových vláken, ke kterému může dojít v důsledku dlouhodobého působení mokrých vlasů na polštáře. Kromě toho vyvrátíme běžné mýty týkající se mokrých vlasů a bolestí hlavy tím, že prozkoumáme rady odborníků a vědecké důkazy.

Dále se dozvíte praktické tipy, jak minimalizovat rizika, když se spaní s mokrými vlasy nevyhnete - například nejprve vysušit kořínky, použít kokosový olej a hedvábné nebo saténové povlaky na polštáře. Nakonec vám poskytneme návod, jak upravit plán sprchování a zavést správnou péči o vlasy pro jejich optimální zdraví.

Spaní s mokrými vlasy

Rizika spánku s mokrými vlasy

Uléhání do postele s vlhkými vlasy může vést k několika problémům s pokožkou hlavy i se zdravím vlasů. Jedním z hlavních problémů je zvýšené riziko plísňových nebo kvasinkových infekcí vlasové pokožky. K tomu dochází, když se odumřelé kožní buňky, make-up a přírodní oleje smíchají s mokrými vlasy a vytvoří ideální prostředí pro růst plísní. Polštáře jsou také známým semeništěm plísní, které mohou u lidí s oslabeným imunitním systémem způsobit závažné infekce a zhoršit příznaky astmatu.

Plísňové nebo kvasinkové infekce na pokožce hlavy

  • Vlhkost: Vlhkost prostředí podporuje růst plísní.
  • Špatná hygiena: Nepravidelné praní povlaků na polštáře zvyšuje pravděpodobnost infekce.
  • Oslabený imunitní systém: Lidé s oslabeným imunitním systémem jsou k těmto infekcím náchylnější.

Zvýšené riziko vzniku lupů

Ke vzniku lupů může přispívat i spánek s mokrými vlasy, protože vytváří příznivé prostředí pro Malassezii, druh plísně, která lupy způsobuje. Přebytečná vlhkost z mokrých pramenů v kombinaci s teplem z hlavy vytváří ideální podmínky pro rozvoj a rychlé množení této houby. Chcete-li se tomuto problému vyhnout, ujistěte se, že si před spaním řádně vysušíte vlasy, nebo v případě potřeby používejte šampony proti lupům, například ty, které obsahují ketokonazol nebo pyrithion zinku.

Potenciální výskyt pásového oparu

Spaní na vlhkých polštářích může kromě zvýšeného rizika vzniku lupů vystavit člověka další plísňové infekci, tzv. pásovému oparu vlasové pokožky. Tato houba, nazývaná dermatofyty, které se daří ve vlhkých a horkých podmínkách, může způsobit nakažlivou infekci označovanou jako pásový opar vlasové pokožky. Mezi příznaky pásového oparu hlavy patří červené, svědivé skvrny na pokožce hlavy, vypadávání vlasů a jejich lámavost. Chcete-li této infekci předejít, dodržujte správné hygienické návyky, například pravidelně myjte lůžkoviny a udržujte vlasy čisté.

Preventivní opatření, která je třeba zvážit

  1. Před spaním si důkladně vysušte vlasy.
  2. Povlaky na polštáře často perte v horké vodě.
  3. Vyvarujte se sdílení hřebenů nebo kartáčů s ostatními.
  4. Konzumujte výživnou stravu, abyste posílili obranný systém svého těla.

Poškozující účinky na vlasy

Spaní s mokrými vlasy může prameny poškodit, protože se lámou, roztřepí a zamotají. Pokud jsou mokré vlasy během spánku vystaveny nízkým teplotám (protože hlava ztrácí více tepla), natáhnou se až o 30 %, aniž by došlo k jejich poškození; toto natažení však může mít za následek lámání. K dalšímu poškození navíc přispívá tření mezi vlhkými kadeřemi a povlaky na polštáře.

Zlomení v důsledku nadměrného protažení

Mokré vlasy jsou slabší, a proto se častěji lámou. Vlasový stonek nabobtná, takže je pružnější, ale také méně odolný vůči tahu. V důsledku toho může házení a otáčení během spánku způsobit, že se vaše křehké prameny vlhkých vlasů snadno zlomí nebo roztřepí.

Rozštěpené konečky z tření o polštáře

Kombinace hrubých materiálů povlaku na polštář a pohybu hlavy během noci může vést ke zvýšenému tření již tak zranitelných mokrých vláken. Toto neustálé tření může způsobit, že se vrstvy kutikuly podél povrchu každého pramene - zodpovědné za ochranu nejvnitřnějších částí, jako jsou buňky kůry - časem postupně odlepují, až se nakonec na koncích zcela oddělí a vytvoří to, co běžně označujeme jako "roztřepené konečky". Chcete-li tomuto problému předejít, zvažte používání hedvábného nebo saténového povlaku na polštář, který snižuje tření o jemné vlasy.

Zamotaný nepořádek způsobený přehazováním během spánku

  • Typ vlasů: Kudrnaté vlasy jsou obzvláště náchylné, protože jejich přirozené vlnité vlasy mají tendenci rychle vytvářet uzly, pokud se o ně před spaním řádně nepečuje.
  • Prevence: Před spaním si vlhké vlasy jemně pročešte hřebenem se širokými zuby nebo rozčesávacím kartáčem, abyste se neprobudili se zamotanými vlasy. Použití bezoplachového kondicionéru také pomůže udržet prameny hladké a nezamotané.

Kromě těchto škodlivých účinků na vlasy může mít spánek s mokrými vlasy negativní dopady i na vaše celkové zdraví. Uléhání do postele s vlhkými vlasy může například potenciálně vést k plísňovým infekcím nebo zhoršit příznaky astmatu, mimo jiné proto, že vytváří ideální prostředí pro růst plísní v samotných polštářích - obojí je třeba vzít v úvahu při rozhodování, zda stojí za to riskovat potenciální poškození jen proto, že jste si po umytí nenechali dostatek času na řádné vysušení.

Vyvrácení mýtů o spaní s mokrými vlasy

O spaní s mokrými vlasy koluje několik mýtů, z nichž některé odborníci vyvrátili. V této části prozkoumáme tyto falešné názory a nabídneme vám na důkazech založené pokyny, které vám pomohou při výběru správné péče o vlasy před spaním.

Prevence pádu prostřednictvím ájurvédské léčby

Jedním z častých mýtů je, že spaní s mokrými vlasy může vést k jejich výraznému vypadávání. Je sice pravda, že vlhké prameny mohou být náchylnější k lámání, ale existují ájurvédské postupy, například používání specifických olejů nebo čisticích prostředků, které mohou účinně zabránit nadměrnému vypadávání vlasů i přes to, že jsou v noci mokré. Tato ošetření fungují tak, že vyživují pokožku hlavy a posilují kořínky, čímž minimalizují případné poškození způsobené působením vlhkosti během spánku.

Přímá souvislost mezi spaním s mokrými vlasy a bolestmi hlavy nebo nachlazením neexistuje

Dalším rozšířeným mýtem je, že ulehnutí do postele s mokrými vlasy může způsobit bolesti hlavy nebo nachlazení. Ačkoli neexistují konkrétní důkazy o tom, že by vystavení vlhkosti během spánku způsobovalo právě tyto problémy, odborníci přesto nedoporučují, aby se lidé před spaním věnovali vysoušení hřívy, které je omezené z důvodu osobních preferencí nebo časových omezení. Důvodem této rady není nutně přímá souvislost mezi vlhkými vlasy a nemocemi, ale spíše další faktory, jako je zvýšené riziko plísňových infekcí na pokožce hlavy(zdroj) a celkové nepohodlí spojené s vlhkým polštářem po celou noc.

  • Plísňové infekce: Jak již bylo zmíněno v tomto článku, vlhké prostředí vytvořené mokrými vlasy může zvýšit riziko plísňových nebo kvasinkových infekcí na pokožce hlavy. Tyto stavy mohou způsobit nejen nepříjemné pocity, ale také vést k dalším komplikacím, pokud se neléčí.
  • Nepohodlí: Spánek s mokrými vlasy může být nepříjemný, protože polštář může být vlhký a vytvářet nepříjemné prostředí pro spánek. Špatná kvalita spánku může mít negativní dopad na zdraví a pohodu, proto je důležité podniknout kroky, aby mokré vlasy nebránily klidnému spánku.

Závěrem lze říci, že ačkoli odborníci vyvrátili některé mýty o spánku s mokrými vlasy, je stále důležité dbát na to, abyste se do postele ukládali s vlhkými vlasy. Dodržováním správné noční péče o vlasy a zařazením ájurvédských procedur v případě potřeby můžete minimalizovat potenciální rizika spojená s tímto zlozvykem a udržet si zdravou pokožku hlavy a hřívu.

Tipy pro snížení negativních dopadů

Abyste minimalizovali rizika pro zdraví vlasů a pokožky hlavy, je vhodné přijmout určitá opatření, například umýt si vlasy dříve večer. Přijetím několika preventivních opatření můžete minimalizovat poškození a zachovat si hladké a zdravé vlasy.

Mytí vlasů dříve večer

Chcete-li dát vlasům dostatek času na přirozené uschnutí, zkuste si je umýt dříve večer. Před spaním tak budete mít dostatek času na sušení na vzduchu a snížíte riziko, že se vlhké prameny budou během noci třít o povlak polštáře.

Použití tepelných nástrojů pro rychlejší sušení

Pokud nemáte čas nebo nechcete čekat, až vlasy úplně uschnou na vzduchu, zvažte použití tepelných nástrojů, jako je fén. Abyste zabránili nadměrnému poškození teplem a zároveň zajistili dostatečné odpaření před zahájením spánku, použijte nastavení nízké teploty a předtím použijte sprej na ochranu před teplem.

Použití ochranných přípravků na vlasy

  • Utěsněte kůžičku: Používejte kondicionéry nebo séra, které pomáhají uzavřít vlasovou kutikulu po umytí. Uzavřené kutikuly uzamykají vlhkost a zabraňují krepatění způsobenému třením mokrých pramenů o povlak polštáře během spánku.
  • Vyhněte se lámání: Jednou za týden nebo za dva týdny, v závislosti na individuálních potřebách, použijte produkty speciálně určené k posílení křehkých konců, jako jsou proteinové kúry nebo hloubkově ošetřující masky, které posilují slabá místa podél každého pramene a snižují tak pravděpodobnost nočního lámání.
  • Snadno se rozplétají: Před spaním jemně odstraňte z vlasů uzly a zamotané vlasy pomocí hřebenu se širokými zuby nebo rozčesávacího kartáče. To pomáhá minimalizovat lámání vlasů způsobené převalováním a otáčením během spánku.

Údržba klimatizované místnosti

Chlazení ložnice pomocí klimatizace může urychlit proces vysoušení vlhkých vlasů a také zajistit příjemnější prostředí pro spánek. Chladnější teplota v místnosti také snižuje pravděpodobnost vzniku plísní na pokožce hlavy, což je pravděpodobnější v teplých a vlhkých podmínkách.

Zařazením těchto tipů do noční rutiny můžete výrazně snížit rizika spojená se spaním s mokrými vlasy. Pokud se o své vlasy před spaním řádně postaráte, probudíte se se zdravějšími a silnějšími prameny, které jsou méně náchylné k poškození a lámání.

Minimalizace rizik při spaní s vlhkými vlasy

Pokud se nemůžete vyhnout spánku s vlhkými vlasy, můžete podniknout určité kroky k minimalizaci rizik a možného poškození. Zaměřte se na vysušení kořínků, protože jsou náchylnější k infekcím; používejte kokosový olej nebo jiné hydratační přípravky, které pomáhají chránit prameny před lámáním; změňte materiál povlaků na polštáře (hedvábí/satén), který snižuje tření a růst plísní; případně umyjte nástavce několik hodin před spaním.

Sušení kořínků vlasů jako první

Pokud jde o minimalizaci rizik spojených s mokrým spánkem, upřednostněte nejprve vysoušení kořínků vlasů. Pokožka hlavy je náchylnější k infekcím kvůli blízkosti odumřelých kožních buněk a přirozených olejů. Zkuste kořínky vlasů vysušit ručníkem nebo fénem na nízkém stupni a nechte je přirozeně uschnout na vzduchu.

Využití zvlhčujících produktů, jako je kokosový olej

  • Bezoplachový kondicionér: Použití bezoplachového kondicionéru pomáhá utěsnit kůžičku a poskytuje dodatečnou ochranu proti lámání.
  • Kokosový olej: Kokosový olej je známý svými vyživujícími vlastnostmi a lze jej nanést přímo na vlhké vlasy po jejich umytí. Nejenže je tak udržíte hladké, ale také zabráníte roztřepeným konečkům a zamotání.
  • Masky na vlasy: Použití hloubkové péče jednou týdně může vašim vlasům poskytnout další vrstvu ochrany během spánku.

Změna materiálu povlaku na polštář (hedvábí/satén)

Chcete-li snížit tření a riziko vzniku plísní, zvažte přechod na hedvábný nebo saténový povlak na polštář. Tyto materiály jsou šetrnější k vlasové pokožce a pomáhají udržovat hladkost vlasů. Navíc mohou zabránit zamotávání způsobenému přehazováním během spánku.

Mytí nástavců několik hodin před spaním

Pokud máte prodloužené vlasy, je nutné je umýt několik hodin před spaním. To vám poskytne dostatek času, aby vaše přírodní vlasy i prodloužené vlasy zcela uschly. Dbejte na to, abyste nechodili spát s mokrými prameny, protože to může vést k vypadávání vlasů, lámání nebo v extrémních případech dokonce k tvorbě prstů na hlavě.

Zařazením těchto tipů do noční rutiny můžete minimalizovat rizika spojená se spaním na vlhkých vlasech a zároveň si zajistit, že se každé ráno probudíte se zdravými a krásnými vlasy.

Časté dotazy týkající se spaní s mokrými vlasy

Je problém spát s mokrými vlasy?

Může také vést k plísňovým nebo kvasinkovým infekcím na pokožce hlavy a k tvorbě lupů z nadměrné vlhkosti. Neexistuje však přímá souvislost mezi spaním s mokrými vlasy a bolestmi hlavy nebo nachlazením.

Proč mě bolí hlava po spánku s mokrými vlasy?

Bolesti hlavy po spánku s mokrými vlasy mohou být způsobeny napětím v krčních svalech v důsledku nepohodlné polohy při snaze nenarušit vlhké vlasy. Kromě toho mohou k nepříjemným pocitům přispívat rychlé změny teploty. Neexistují však žádné vědecké důkazy, které by přímo spojovaly bolesti hlavy se spaním s mokrými vlasy.

Můžete se zbláznit ze spaní s mokrými vlasy?

Ne, "bláznění" ze spaní s mokrými vlasy je mýtus bez jakéhokoli vědeckého základu. Ačkoli to může způsobit některé nežádoucí účinky, jako jsou infekce vlasové pokožky nebo poškozené prameny, pokud se to děje často a dlouhodobě, tyto problémy nesouvisejí s problémy duševního zdraví.

Je špatné spát s mokrými vlasy spletenými do copu?

Spaní v copech, když jsou vlasy ještě vlhké, může minimalizovat krepatění, ale může zhoršit jiné problémy, jako je lámavost, protože copy udržují vlhkost déle než volné účesy (zdroj). Chcete-li se poškození vyhnout úplně, zkuste si před spaním důkladně vysušit kořínky a nespoléhejte se pouze na ochranné účesy.

Závěr

Na závěr lze říci, že spaní s mokrými vlasy může zvýšit riziko plísňových nebo kvasinkových infekcí na pokožce hlavy a poškození vlasových vláken. Přestože neexistují žádné konkrétní důkazy, které by spojovaly mokré vlasy s bolestmi hlavy, odborníci nedoporučují omezovat dobu sušení. Abyste těmto rizikům předešli, doporučuje se umývat vlasy dříve večer a používat nástroje na bázi tepla.

Pokud je nevyhnutelné spát s vlhkými vlasy, doporučujeme nejprve vysušit kořínky, použít kokosový olej a hedvábný nebo saténový povlak na polštář, aby se minimalizovalo možné poškození. Pro celkové zdraví vlasů je také důležité upravit časový plán sprchování pro správnou péči o vlasy.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?