Obnovení řídnoucích vlasů: Příčiny, příznaky a léčba vypadávání a opětovného růstu vlasů

Published:

Vypadávání vlasů může být nepříjemné, ale dobrou zprávou je, že v mnoha případech je možné, aby řídnoucí vlasy opět narostly. Tento článek se zabývá příčinami řídnutí vlasů, léčebnými postupy a technikami pro opětovný růst vlasů a tipy pro udržení zdravého růstu vlasů. Přečtěte si, jaké faktory ovlivňují vypadávání a opětovný růst vlasů.

Co způsobuje řídnutí a vypadávání vlasů?

Co způsobuje řídnutí a vypadávání vlasů?

K řídnutí vlasů dochází, když se vlasy dostanou do telogenní (klidové) fáze a vypadají dříve, než se objeví nové. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Dědičnost a genetika - sem patří plešatost mužského nebo ženského typu, která způsobuje předvídatelné vzorce postupného vypadávání vlasů. Genetika vás může předurčovat k vypadávání vlasů.
  • Hormonální změny - hormony ovlivňují cykly růstu vlasů. Změny jako těhotenství, porod, menopauza nebo poruchy štítné žlázy mohou vyvolat dočasné vypadávání vlasů, tzv. telogenní efluvium.
  • Léky a doplňky stravy - některé léky používané k léčbě rakoviny, artritidy, deprese, srdečních problémů a vysokého krevního tlaku mohou způsobovat vypadávání vlasů jako vedlejší účinek.
  • Nemoc nebo operace - závažná onemocnění, jako je rakovina a autoimunitní poruchy, mohou způsobit extrémní vypadávání vlasů. Možné je také vypadávání vlasů po operaci nebo nežádoucí reakce na anestezii.
  • Stres - Emocionální nebo fyzický stres způsobuje, že se vlasové folikuly dostávají do fáze vypadávání více než obvykle. Akutní stresové situace, jako je porod nebo ztráta blízké osoby, často způsobují znatelné, ale dočasné vypadávání vlasů.
  • Nedostatky ve výživě - nízká hladina železa, zinku, bílkovin, vitaminu D nebo B12 brání růstu vlasů a způsobuje, že prameny jsou náchylné k vypadávání. Nárazové diety nebo poruchy příjmu potravy vyčerpávají živiny potřebné pro zdraví vlasů.
  • Poškozující péče o vlasy - Nadměrná tepelná úprava, těsné účesy, drsné chemické zpracování a hrubé zacházení poškozují vlasové folikuly a časem způsobují vypadávání vlasů.
  • Stav pokožky hlavy - kožní problémy, jako je seboroická dermatitida, lupénka, ekzém, plísňové infekce a lupy, způsobují svědění, záněty a vypadávání vlasů, pokud se neléčí.

Mohou řídnoucí vlasy dorůst? Pochopení cyklu růstu vlasů

Lidské vlasy se vyvíjejí ve třech hlavních fázích:

  • Anagen - aktivní fáze růstu vlasů, která trvá 2-8 let. V této fázi se nachází přibližně 85-90 % vlasů.
  • Katagen - Přechodná fáze označující konec aktivního růstu. Trvá přibližně 2-3 týdny.
  • Telogen - klidová fáze, kdy vlasy přestávají růst a nakonec vypadávají. Trvá 2-4 měsíce.

K vypadávání vlasů dochází, když větší počet folikulů, než je obvyklé, vstoupí předčasně do telogenní fáze a vypadávají. Ve většině případů však folikul zůstává naživu a může znovu vstoupit do anagenní fáze a vypěstovat nové vlasy. Takže ano, je možné, že řídnoucí vlasy znovu narostou, pokud nejsou folikuly vážně poškozené nebo neaktivní.

Jak obnovit řídnoucí vlasy? Tipy a možnosti léčby

Pokud vás trápí řídnoucí vlasy, zde je několik tipů a postupů, které můžete zvážit pro stimulaci opětovného růstu vlasů:

Identifikace a řešení přispívajících faktorů

  • Nechte se vyšetřit, zda nemáte nějaké zdravotní potíže, které přispívají k nadměrnému vypadávání vlasů, jako jsou nedostatky ve výživě nebo poruchy štítné žlázy.
  • Používejte šetrné vlasové přípravky a minimalizujte tepelné a chemické ošetření. S mokrými vlasy zacházejte šetrně.
  • Snižte stres a úzkost pomocí jógy, meditace nebo terapie. Zvládněte i další stresory, jako je nespavost, smutek nebo velké životní změny.
  • Zlepšete jídelníček tak, aby obsahoval potraviny bohaté na bílkoviny, železo, zinek, vitaminy B, C, D a minerály jako selen a křemík.

Léky schválené úřadem FDA

Léky jako minoxidil a finasterid pomáhají prodloužit anagenní fázi a obnovit růst vlasů tím, že blokují DHT, který jinak zmenšuje vlasové folikuly. Jsou klinicky ověřené a bezpečné, pokud se používají správně pod lékařským dohledem.

Transplantace vlasů

Při tomto chirurgickém zákroku se odebírají folikulární jednotky ze zadní a boční části pokožky hlavy a implantují se tam, kde je to potřeba. Má vysokou úspěšnost při trvalé obnově vlasů při plešatosti, ale je nákladný.

Terapie PRP

Injekce plazmy bohaté na krevní destičky obsahují růstové faktory z vaší vlastní krve, které stimulují folikuly a zlepšují jejich tloušťku a růst. Pro viditelné zlepšení může být zapotřebí více sezení.

Microneedling

Použití malých jehel k vytvoření drobných poranění na pokožce hlavy podporuje regeneraci tkáně. V kombinaci s léčbou, jako je PRP nebo léky proti vypadávání vlasů, zvyšuje jejich vstřebávání.

Nízkoúrovňová laserová světelná terapie

Studené laserové světlo pulzuje a vyživuje vlasové folikuly. Laserové zařízení sice není lékem, ale pomáhá zahušťovat miniaturní folikuly a prodlužuje anagenní fázi, čímž podporuje růst.

Nutraceutika a vitamíny

Doplňky stravy podporující růst vlasů, jako je biotin, saw palmetto, kolagen a přípravky bohaté na živiny, mohou při jejich nedostatku zlepšit množství a kvalitu vlasů. Nejprve se však poraďte s lékařem.

Tipy pro zdravou výživu a životní styl pro zdravý růst vlasů

Vedle léčby optimalizuje vaše šance na opětovný růst silnějších vlasů i dodržování návyků pro zdravé vlasy:

  • Jezte potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce, ořechy, fazole, ryby a libové maso.
  • V případě nedostatku užívejte vitaminy, jako je zinek, železo, biotin a vitamin D.
  • Konzumujte omega mastné kyseliny z lososa, avokáda, vlašských ořechů a olivového oleje, které zmírňují záněty.
  • Udržujte hydrataci a minimalizujte konzumaci alkoholických nápojů, sladkých nápojů a nápojů obsahujících kofein, které vlasy dehydratují.
  • Každý týden používejte olejové masky s cibulovou šťávou, amlou, rozmarýnem nebo kokosovým olejem, které pokožku hlavy vyživují.
  • Používejte jemný šampon a kondicionér bez sulfátů. Po umytí opláchněte studenou vodou.
  • Vyhněte se pevným účesům, které vlasy tahají, jako jsou například pevné culíky. Nechte vlasy vyschnout na vzduchu místo přehřívání fénem.
  • Pravidelně masírujte pokožku hlavy, abyste zvýšili krevní oběh a stimulovali vlasové folikuly.
  • Snižte stres pomocí relaxačních aktivit, jako je jóga, meditace a časté přestávky. Dostatek spánku.
  • Přestaňte kouřit, protože omezuje prokrvení vlasové pokožky a může poškodit vlasové folikuly.

Řídnutí vlasů může být znepokojující, ale nejlepší způsob, jak podpořit opětovný růst vlasů, je komplexní přístup, který kombinuje léky, růstové procedury a zdravý životní styl. Buďte trpěliví a důslední, protože viditelné zlepšení množství a plnosti vlasů může trvat několik měsíců. Zvažte konzultaci s trichologem nebo dermatologem, kteří vám poskytnou odborné poradenství přizpůsobené vašim specifickým potřebám v oblasti vlasů.

Shrnutí:

  • Řídnutí vlasů je důsledkem narušení normálního cyklu růstu vlasů, což vede k tomu, že se více folikulů dostává do fáze vypadávání.
  • Ve většině případů mohou vlasy dorůst, pokud nejsou folikuly trvale poškozeny, protože folikuly obvykle zůstávají živé i po vyrašení.
  • Identifikace a odstranění faktorů, jako je stres, strava, léky nebo nemoci, které přispívají k nadměrnému vypadávání vlasů, umožňuje obnovit normální cyklus růstu.
  • Léky, doplňky stravy, terapie PRP, laserová léčba a transplantace vlasů jsou klinicky ověřené postupy, které podporují opětovný růst vlasů.
  • Zlepšení stravy, péče o pokožku hlavy, vlasové praxe a životosprávy doplňuje léčebné postupy pro optimalizaci zdraví a tloušťky vlasů.
  • Při vícestranném přístupu se může stav řídnoucích vlasů časem výrazně zlepšit díky jejich opětovnému růstu. Buďte trpěliví a důslední.

Co je to řídnutí vlasů?

Řídnutí vlasů je postupné snižování hustoty a průměru pramenů vlasů na hlavě.

Jaké jsou příčiny řídnutí vlasů?

Příčiny řídnutí vlasů mohou být různé a mohou zahrnovat faktory, jako jsou genetika, hormonální změny, určité zdravotní potíže, podráždění pokožky hlavy a špatná strava.

Jak zjistím příčinu řídnutí vlasů?

Doporučujeme poradit se se zdravotníkem nebo dermatologem, který se specializuje na vypadávání vlasů, aby určil přesnou příčinu řídnutí vlasů.

Je možné obnovit řídnoucí vlasy?

I když není možné obnovit všechny typy vypadávání vlasů, existují možnosti léčby, které mohou pomoci podpořit růst vlasů a zabránit jejich dalšímu řídnutí.

Jaké jsou běžné příznaky řídnutí vlasů?

Mezi běžné příznaky řídnutí vlasů patří znatelný pokles hustoty vlasů, výskyt skvrn nebo lysin a zvýšené množství pramenů vlasů vypadávajících denně.

Jaké jsou různé typy vypadávání vlasů?

Existuje několik typů vypadávání vlasů, včetně mužské plešatosti, ženského vypadávání vlasů, alopecie areata a telogenního efluvia.

Jaké jsou dostupné způsoby léčby řídnutí vlasů?

Léčba řídnutí vlasů se liší v závislosti na příčině a závažnosti stavu. Mohou zahrnovat lokální léky, perorální léky, laserovou terapii a chirurgickou transplantaci vlasů.

Jak dlouho trvá, než vlasy dorostou?

Opětovný růst vlasů se může lišit v závislosti na jednotlivci a typu vypadávání vlasů. Výrazné zlepšení může trvat několik měsíců až rok.

Může stres nebo strava vést k řídnutí vlasů?

Ano, stres a špatná strava mohou přispívat k řídnutí vlasů. Pro udržení zdravých vlasů je důležité zvládat stres a dbát na vyváženou stravu.

Jak mohu podpořit růst vlasů a zabránit jejich řídnutí?

Pro podporu růstu vlasů a prevenci jejich řídnutí se doporučuje dodržovat zdravý životní styl, vyhýbat se drsným úpravám vlasů, používat jemné šampony a kondicionéry a vyživovat vlasy základními vitamíny a živinami.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?